Supe & ciorbe
Raspunsuri
bubu spune:
Aici sint citeva retete de supa de salata strinse*
Ciorba de salata I
Salata se fierbe intr-o oala in care apa este doar de jumatate, restul se completeaza cu lapte. Se bat doua oua, se adauga smantana si se arunca "zdrente" in ciorba. Salata se fierbe tare repede, asa ca asta e o ciorba rapida. Se drege cu sare, dupa gust si dupa ce focul e stins eu adaug cativa catei de usturoi zdrobiti ca pentru mujdei.Se poate pune in farfurie otet.
Ciorba de salata II
fierbi salata taiata cu morcov si ceapa, fac omleta din citeva oua cu sunca sau slaninuta, sau bacon, si o adaug in ciorba ; si ii pun si iaurt si smintina sa fie mai acrisoaraSe poate pune si marar tocat si usturoi pisat.
Ciorba de salata III
Pun in oala cateva felii de slaninuta si dupa ce s-au prajit putin le scot. In grasimea lasata de slanina pun ceapa taiata marunt si o calesc. Adaug apoi salata putin marar, o cana de apa si putina sare si vegeta. O las sa fiarba. Separat amestec un ou cu o lingura iaurt si apoi torn lapte peste. Cand e fiarta salata torn compozitia peste salata, mai pun sare, vegeta(daca trebuie) si mai completez cu lapte(daca trebuie). La fel si de spanacul, loboda.
Ciorba de salata IV
Pun salata taiata fasii la fiert in apa cu sare.Tai feliute cativa catei de usturoi si ii calesc in ulei si desert peste salata fiarta.Acresc cu otet si dreg ciorba cu galbenus de ou frecat cu smantana.O servim cu mamaliguta pripita si crema de branza cu smantana.
Ciorba de salata V
Dupa ce ai spalat salata si ai taiat-o putin o arunci in oala cu slanina afumata putin rumenita sau bacon sau pui la fiert inaine un os afunat micut sau carnat afumat iar daca nu ai nu pui ....sepatat faci o omleta amestecata cu malai si cand ii gata omleta o tai cubulete si o arunci in oala,separat pui 2 galbenusurti pe care le freci bine cu lapte dulce,cureti o capatana de usturoi si-l dai prin masina de presat usturoiul in arunci in oala cu salata la sfarsit cand ii aproape gata fiarta salata ....iei oala de pe foc si o lasi asa 5 min dupa care pui oul cu lapte otet sau lamaie si pui sare dupa gust,piper.
monai
ciorba de de salata. Salata se fierbe intr-o oala in care apa este doar de jumatate, restul se completeaza cu lapte. Se bat doua oua, se adauga smantana si se arunca "zdrente" in ciorba. Salata se fierbe tare repede, asa ca asta e o ciorba rapida. Se drege cu sare, dupa gust si dupa ce focul e stins eu adaug cativa catei de usturoi zdrobiti ca pentru mujdei. Eu imi pun in farfurie otet, sotul meu o prefera asa.
cosmina:
Pun in oala cateva felii de slaninuta si dupa ce s-au prajit putin le scot. In grasimea lasata de slanina pun capa taiata marunt si o calesc. Adaug apoi salata+putin marar, o cana de apa si putina sare+vegeta. O las sa fiarba. Separat amestec un ou cu o lingura iaurt si apoi torn lapte peste. Cand e fiarta salata torn compozitia peste salata, mai pun sare, vegeta(daca trebuie) si mai completez cu lapte(daca trebuie). Si iasa o minune de ciorba. La fel fac si spanacul, loboda.
camelia:
Eu fac ciorba de salata astfel:
Pun salata taiata fasii la fiert in apa cu sare.Tai feliute cativa catei de usturoi si ii calesc in ulei si desert peste salata fiarta.Acresc cu otet si dreg ciorba cu galbenus de ou frecat cu smantana.O servim cu mamaliguta pripita si crema de branza cu smantana.
moto
eu fac ciorba de salata asa...
Dupa ce ai spalat salata si ai taiat-o putin o arunci in oala cu slanina afumata putin rumenita sau bacon sau pui la fiert inaine un os afunat micut sau carnat afumat iar daca nu ai nu pui ....sepatat faci o omleta amestecata cu malai si cand ii gata omleta o tai cubulete si o arunci in oala,separat pui 2 galbenusurti pe care le freci bine cu lapte dulce,cureti o capatana de usturoi si-l dai prin masina de presat usturoiul in arunci in oala cu salata la sfarsit cand ii aproape gata fiarta salata ....iei oala de pe foc si o lasi asa 5 min dupa care pui oul cu lapte otet sau lamaie si pui sare dupa gust,piper si gata
danad
Eu o fac asa, mai complicat dar foarte gustoasa:
Spal salata (multicica), o oparesc, o scurg, o toc (nu prea marunt)si o calesc untr-o tigaie cu ulei. Separat am pus inainte la fiert in oala, o ceapa, 2-3 morcovi, ceva albitura daca ai, toate tocate, si un ciolan afumat de pe care am curatat carnea cat am putut si am taiat-o portioare mai mici sa fiarba repede. Cand carnea e fiarta pun in oala salata calita, cat se poata fara ulei. In tigaia respectiva fac o omleta din 4-5 oua batute in prealabil. Omleta o tai cuburi marisoare si o pun in oala cu ciorba dupa ce am acrit-o si sarat-o dupa gust. Se mai dau 2-3 clocote si e gata. Si la omleta se pune sare asa cum obisnuiti.
E foarte buna si nu chiar asa complicata cum pare, daca catnea nu e grasa merge mancata si mai rece.
osna spune:
carmella:
ciorba (absolut simpla)
pe care poti s-o faci din orice fel de carne.
Pui la fiert carnea taiata bucati (pentru inceput ia si tu niste carne fara os ca e mai usor de minuit, si inainte si dupa ce o pui in oala) si ii iei spuma cind incepe sa fiarba. Ai grija sa nu fie chiar plina cu apa oala, ca trebuie sa mai pui si altele. O lasi la fiert in continuare si toci cubulete 1 morcov, un pastirnac, o ceapa. Le "arunci" peste carne. La vreun sfert de ora dupa ce pui astea pui si un ardei (de preferat rosu, ptr aspect) si vreo 2-3 cartofi taiati tot cuburi dar mai mari. Cind sint fierti cartofii pui vreo 2-3 linguri de bulion, si acresti putin ciorba (cu bors-cel mai bun daca ai de unde lua, sau cu putin otet, sau cu zeama de varza murata sau zeama de lamiie) Mai gusti de sare iar la final, cu focul oprit, pui citeva fire de leustean tocat (chiar si uscat). La ciorba de pui poti sa bati si un ou si sa dregi la sfirsit ciorba cu el, adica sa torni oul batut dupa ce ai oprit focul la aragaz.
Iti ia cam 20 de minute sa faci toate operatiunile astea (curatat si tocat zarzavatul, carnea) dar trebuie sa astepti sa fiarba bine si carnea. Eu folosesc o oala cam de 5 litri si pun carne cam de 8-9 portii.
osna spune:
garofitza.
Supa racoroasa - Gazpacho
O reteta usoara si ieftina si gustoasa.Nu pot spune precis, daca este autentic mexicana sau spaniola. Secretul: sa fie cat mai rece servita.
1 kg de rosii, sau 2 cutii de rosii in conserve (taiate)
1 ardei gras rosu - taiat
1 ardei gras verde -taiat
1 ceapa uscata rosie -taiata
1 castravete verde -taiat
4-5 catei de usturoi- taiati fin
2-3 linguri de otet (sau dupa gust)
1-2 linguri de ulei de masline
In blender, pute-ti pune rosiile taiate, cu ardeii, cu ceapa uscata, cu castravetele taiat, usturoiul, otetul, uleiul, plus adaugati sare si putin piper la gust. (nu este neaparata nevoie sa le da-ti prin blender daca sunt taiate marunt). Adaugati si putin suc de rosii, daca doriti sa o faceti putin mai zemoasa. Este bine ca aceasta supa sa stea la rece, de preferat peste noapte.
Supa se poate servi cu crutoane,dar rece. Pofta buna!
Garo
osna spune:
danaRosu:
Ciorba radautzeana,
Se prepara la fel ca cea de burta numai ca in loc de stomacel de vacutza se pune... piept de pui... Sa va zic deci cum o fac io (Liviuc, care nu suporta ciorba de burta, o adora):
- Se pun la fiert la foc mic, intr-o oala mare, cu apa multa (pentru ca nu se mai adauga apoi) 4-5 picioare de porc (e mai bine de vitzel dar nu se prea gasesc)
- dupa 2 ore se adauga 3-4 morcovi, 1 telina, o radacina patrunjel si 2-3 cepe mari dintre care una se coace, piper boabe, sare, foi de dafin, un pumn bun de usturoi (catzei intregi)
- dupa inca o juma de ora se adauga 3-4 bucati de piept de pui si inca o radacina de morcov (care va folosi la ornat, pentru ca cei pusi anterior se vor zdrobi)
- se incearca pieptul de pui si daca e fiert se da oala deoparte
- zeama se strecoara (si daca ati folosit picioare de porc se si degreseaza) morcovul cel tare de ornat se taie felii iar pieptul de pui se desface fishii subtiri, ca taiteii (NU se taie se desface dupa fibre)
- toata treaba asta se pune din nou la fiert, intre timp pregatindu-se liezonul din 4 galbenusuri, 400 ml smantana si o lingura de faina sau amidon (atentie sa nu-l taiati / adica il incalziti treptat turnand putina supa calda)
- in loc de otet eu folosesc zeama de la gogosari in otet (ii da un gust super) si un gogosar taiat fashii, pentru decor
- un pumn de usturoi (altul decit primul) se piseaza si se lasa putin la macerat cu un polonic de zeama dupa care se strecoara in ciorba...
- mai potriviti de sare si piper si... pofta mare
se serveste cu smantana, ardei iute si mujdei (cu otet si ulei)
osna spune:
ciorba de burta
delia:
Se cumpara 2 kg de burta, o copita de vaca taiata in doua si 2 oase de vaca (articulatia de jos - chei- stie macelarul).Intr-o oala se pun la fiert (cheile si copita), o telina, un morcov mare, o ceapa mare, pastarnac.
Se lasa sa fiarba bine, se ia spuma din cand in cand.
Cand s-au fiert foarte bine se scot oasele, se curata de cartlaj si se taie marunt.
Se ia burta, se taie in felii mari de 10/10 cm si se pune la fiert.Dupa primul clocot se scot bucatile, se taie feliute de 4 cmm lungime si 1 cm grosimesi se pun la fiert in zeama de la oase ( chei + copita).
Cand sunt aproape fierte se adauga cartilagiile taiate marunt si se mai fierb 1/2 - 1 ora.
Se adauga dupa gust: usturoi pisat, otet, smantana frecata bine cu 6-7 galbenusuri de ou.
Atentie: burta trebuie curata foarte bine cu un cutit chiar si dupa primul clocot.Marginile negre ale burtii trebuiesc taiate si aruncate.
monelu:
pt.o oala de 5 kg eu asa folosesc:1kg burta gata curatata si un rasol de vitel.le pun la fiert cca6-7 ore.dupa ce au fiert le scot si tai taitei burta apoi scot si carnea de pe rasol si o tai si pe ea,dupa care le pun din nou in oala peste care adaug urmatorul amestec;1 kg de smintina,putin usturoi pisat (dupa gust),otet,2-3 linguri faina de griu si 2-3 oua.se amesteca f bine si se adauga in oala cu burta .se mai lasa sa fiarba 15 minute.
iese o minunatie.
oana mm
La oala minune de 6 kg am pus sa fiarba 1/2 kg de burta, "adidasi" de PORC - avantajul lor este ca zgarciurile pe care le au dau o consistenta deosebita ciorbei si un gust fantastic, 1 morcov intreg - pentru culoare, o ceapa curatata intreaga, sare si eventual vegeta. Se lasa la fiert la foc mic, aproximativ o ora si jumatate. Cand este gata, daca burta este intreaga trebuie taiata fasiute subtiri, se indeparteaza ceapa si morcovul si cu zeama de la fiert se desface 1-2 linguri de faina. Amestecul astfel obtinut se toarna peste burta si se lasa sa dea unul sau doua clocote impreuna. DUPA ce s-a oprit din fiert se drege cu un galbenus de ou batut cu smantana - cat de multa iti place.
ela:
Deci te duci si iei burta fain curatata, ca se gaseste si nu se merita sa te muncesti tu acasa sa-i dai fata! Curatata inseamna ce a alb-galbuie, curata!
O speli bine si o pui asa intreaga intr-o oala mare cu capac la fiert cu 1-2 cepe putin crestate, 1 morcov si ceva telina! Si pui capacul si o lasi sa fiarba...
Verifici dupa o vreme daca burta e fiarta, o scoti pe un ceva sa se raceasca putin, strecori supa (se arunca ceapa, morcovul si telina) si mai completezi supa ramasa.
Burta o tai dupa modelul cunoscut :), o pui in supa, tai marunt un ardei iute, potrivesti de sare si pui si un praf de piper. O lasi sa mai dea in vreo 2-3 clocote, iar intre timp un morcovel razuit marunt il calesti putin si il pui in supa - o sa dea o culoare si un gust deosebit!
Ai oprit ciorba, o lasi sa rasufle putin si tu bati 1-2-3 galbenuse (sau galbenusuri?:) cu smanatana si le torni in ciorba!
Separat faci un mujdei de-ala adevarat, nu zeama (adica freci mai intai usturoiul cu putina sare si pe urma freci cu ulei ca la o maioneza - chiar asa o sa arate), si pui otet in el, sa-si potriveasca fiecare dupa cum il tine.. pipota
alexy
1 kg.burta,1 os de vita, 1 foaie dafin, boabae de piper ,otet de vin,
zeama de lamiie,1 morcov,1 leg. patrunjel,1 ceapa,sare,2 galbenusuri.
se fierbe burta spalata bine de tot,cu osul si cu legumele adaugind
sare.cind este firta se scoate si se taie sub forma de taietei.se pune burta taiata in ciorba strecurata,se adauga doua galbenusuri
batute cu otet sau zeama de lamiie,dupa gust.
alexa
Ciorba de burta
4 l de apa.
1 kg de burta, un picior de vitel sau vaca.
Zarzavat de supa, doua foi de dafin, 10 boabe de piper,
un morcov, un patrunjel si o ceapa intreaga.
2 linguri de otet, doua galbenusuri, smintina, hrean,
sare si mujdei de usturoi.
Se spala in mai multe ape si se curata cu sare, pina ramin
albe, burta si piciorul.
Se pun la fiert in apa cu sare, cu un morcov, cu un patrunjel
si o ceapa intreaga, foile de dafin, boabele de piper. Se lasa
sa fiarba bine la foc potrivit.
Se scoate burta si dupa ce s-a racorit, se taie in forma de
taitei mai grosi, de asemenea si carnea de la picior. Se pun
intr-o oala, se strecoara zeama in care a fiert si se lasa sa
mai dea in citeva clocote.
Se bat galbenusurile cu doua linguri de otet (sau cu o
jumatate de lamaie) si se amesteca incet cu zeama din oala.
Se gusta de sare si de otet si se serveste fara sa se mai puna
pe foc.
Se rade hreanul, se pregateste mujdeiul si se pun in boluri
separate la masa, alaturi de un alt bol cu smintina, la indemina
comesenilor, pentru a-si drege ciorba dupa gust.
adi2003 spune:
CIORBITA CU GALUSTE DE FICAT (FICAT DE PUI)
In ulei cu apa se caleste putin o ceapa potivit de mare, taiata marunt. Cand este sticloasa, se pun 2-3 morcovi razuiti pe razatoarea mare, si se calesc si acestia ca sa dea culoare.
Se mai adauga si 1-2 radacini de patrungel razuite sau taiate marunt, telina radacina la fel razuita si se dilueaza cu apa (aproximativ 3 litri) si se lasa sa fiarba. Cand clocoteste se pun 2-3 cartofi taiati cubulete marunte, vreo 2 cuburi de knor- gust de gaina,si se lasa fiarba, potrivind la gust de sare.
Intre timp se prepara galustele. Se razuiesc cu cutitul pe tabla de lemn 2 ficatei de pui, scotind pielitele de sustinere. se toaca o legatura de patrunjel verde.
Se adauga 2 oua intregi, o lingura de untura potrivit de plina sau in loc ulei (2-3linguri), piper mai binisor, sare la apreciere, se mesteca si se pune faina cat cuprinde pentru a fi un aluat ca si la galuste pt. felul 2, nici prea tari, nici prea moi. Se rup cu lingura in ciorbita care fierbe, cand s-au ridicat la suprafata, totul e gata. Daca ciorbita e prea deasa, se mai completeaza cu apa.
Obs. In ciorbita se poate pune si frunze de telina, daca va place.
Aceleasi galuste se pot pune si in supa de carne propriu-zisa.
Marianar spune:
initial postat de osna
CIORBA DE VACUTA
eu cam asa fac dar uneori mai pun si ardei rosu sau galben cubulete.marar sau pastarnac.te ghidezi dupa ce ai la indemana prin casa.
Ciorba simpla de vacuta
1/2 kg. carne de vacuta, un os, 2 morcovi, 1 pastirnac, 1 radacina de patrunjel, 1 ceapa mare, 1/2 telina, o cescuta orez, 2 oua, zeama de lamaie, sare.
Se spala osul si se fierbe 1 1/2-2 ore, dupa care se strecoara zeama si se pune din nou la fiert. Se spala carnea de vita, se taie in bucati potrivit de mari si se introduce in zeama in care au fiert oasele. Dupa ce a dat in citeva clocote, se ridica spuma, apoi se adauga ceapa tocata marunt si zarzavatul curatat, spalat si taiat foarte subtire. Se lasa sa fiarba la foc domol , in vasul acoperit cu capac. Cind carnea este fiarta, se adauga si orezul, fiert separat si limpezit cu apa rece(sau il poti pune la jumatatea fierberii).
Se drege ciorba cu ou si se adauga zeama de lamiie dizolvata in putina apa.
Se serveste la masa cu verdeata tocata fin.
pofta buna!
svetlana
www.all-about-george.de
Marianar spune:
initial postat de tumpi
CIORBA DE VACUTA
Complicat nu e de facut.Eu una toate ingredientele le cam pun dupa ochi si gust.Dar in mare fac cam asa.
Fierb carnea, pe care inainte am taiat-o cubulete, iar cand e aproape gata adaug o ceapa(intreaga ca sa o pot arunca, fiinca sotului meu nu-i place in ciorba), tai marunt un morcov nu foarte mare, pun si un dovlecel, eventual si vreo 2 cartofi.Unele persoane mai adauga si fasole la ciorbica.Poti pune ce legume iti plac tie.Condimentezi dupa gust ciorbica si eventual o acresti dupa gust.La final pui verdeata tocata.Cantitatea de ciorba la mine nu depaseste 2 l.Sper sa fi inteles ce am scris, complicat nu este, doar putina imaginatie trebuie sa ai.
Bafta si pofta buna.
Ioana
Marianar spune:
initial postat de maska
CIORBA
eu am o reteta de ciorba (adaptata si personala) valabila pentru orice tip de carne.
pun carnea, care de obicei este piept de vita sau bucatele cu os de la antricot, in apa rece de la inceput, cind fierbe arunc prima apa, apoi umplu oala din nou si las carnea sa fiarba bine. spuia o pauzasc.
dupa cca jumatate de ora incep si pun zarzavaturile astfel: morcovii, albitura, ceapa tocata marunt, ardei gras de obicei rosu. le las vreo 15 min sa fiarba si apoi pun cartofii. eu tai zarzavaturile variat, unele cubulete si altele date pe razatoare, ca sa nu fie toate fideluta sau toate cubulete. sau le pun la robot dar ies ori prea mari ori prea mici.
dupa alte 10 min pun rosii taiate cubulete, sau pur si simplu date pe razatoare si coaja aruncata.
rosiile se pun la sfirsit ca sa fie bine fierte toate celelalte zarzavaturi.
dupa alte 10 min pun borsul si las sa dea un clocot,potrivesc de sare, pun leustean tocat marunt si acopar cu un capac.
sarea se poate pune si de la inceput adica inainte de spumuirea carnii, dar eu am ideea fixa ca zarzavaturile nu mai fierb bine in apa sarata.
la fel fac si cu carne de porc, dar o mai acresc iarna si cu zeama de varza, si cu carnea de pui, dar aici imediat ce spuia o pauzasc carnea, incep si pun zarzavaturile pentru ca altfel carnea se face praf.
eu nu prea bat ciorbele cu ou, dar punem putina smintina in farfurie. si cui ii place si o ploaie de leaustean proaspat tocat.
Pofta buna!
Numai bine si multa sanatate!
Marianar spune:
initial postat de Cristina
COMPLETARE CIORBA
adaug si eu ceva: poti pune cateva pastai de fasole taiate, un pic de varza tocata (alba), un pumn de mazare... O poti acri si cu sare de lamaie.
Cristina&Sanziana