Craciunul la romani...secventa live

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ilse spune:

Pentru cine nu stie si Mircea Eliade se ducea cu colindul si erau elevi la liceu, dar deh, daca nu simti in suflet ca traditiile trebuie pastrate, normal ca ti se par aberante.

Eu dimpotriva as invata la scoala copiii traditiile poporului roman, care by the way vin de departe, din vechime, de la daci, sunt jumatate pagane daca vreti...vai ce sa spun, mai bine asa, ca nu-ti canta nimeni pe strada un "florile dalbe" ca la olandezi, ca nici nu simti ca vine Craciunul.

Daca atatia oameni inteligenti ai poporului roman au pretuit folclorul, cine suntem noi sa il desconsideram.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabi_K spune:

deci sa va raspund la toti...
da, sunt evreica, respectam traditiile evreiesti dar si cele crestine.
In fiecare an avem brad, cadouri, asteptam mosul ca si toata lumea. Colindatul mi se pare o traditie nemaipomenita... intre rude, prieteni si cunostinte e ceva firesc.
Dar cati/cate dintre voi v-ati trimis copiii intr-un oras mare la colindat neinsotiti? Vorbesc de copii de 6-7-8 anisori, fetelor!!!! Seara la 9,30 au sunat la usa!!! Nu vorbesc de obiceiuri si traditii de la tara unde toata lumea se cunoaste, ... ci de oras!
Si mi recititi mesajul meu, cele care mi-ati sarit la gat... n-am scris cersit, am scris doar colindat!
Nu am nimic impotriva obiceiurilor, ci impotriva parintilor care au curajul sa lase afara un copil mic cu alti 2 copii tot mici, seara pe intuneric sa umble pe strada... cred ca nu am scris nimic revoltator, nu????
Mii de scuze daca am jignit pe cineva cu mesajul meu. Nu asta a fost intentia mea.

Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
poze

Totul despre alaptat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anca Wish spune:

Stiti cati parinti isi lasa copii sa mearga sa colinde? 99%, cred.

Cum am putea sa le luam copiilor bucuria de a canta, de a castiga primii lor banuti (daca ai vedea cum li se lumineaza fatza cand fac borderoul la sfarsitul zilei), de a socializa cu alti copii, de trai si simti Craciunul in felul asta????

Eu imi amintesc cu mare drag de acea perioada a vietii mele.

Sarbatori fericite tuturor!

Cand asteptarile sunt prea mari, sampania ramane nedesfacuta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabi_K spune:

Deci ca sa incercati sa ma intelegeti: si copiii mei merg la colindat, stiu si ei multe cantece traditionale in trei limbi+ cantece traditionale de hanuka, au un repertoriu foarte bogat, au participat la spectacole... dar nu ii las singuri in strada noaptea!!!!!! Siguranta lor e mai presus de orice.

poze

Totul despre alaptat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

quote:
Originally posted by valentinag

N-am vazut filmuletul pus de Marius,nu sunt incantata de cetele de conationali care fac "gargara"de obiceiuri vechi!Dar imi pare rau ca nu am facut poze la copilasii de la mine de la tara,care au venit cu colinda,cu steaua!Asa frumos au cantat unii "Steaua sus rasare,ca o taina mare.."
Nu inteleg ce-i asa oripilant in asta!Cine nu vrea sa-i primesca,nu-i primeste si gata!Sau opreste soneria si mai bine!Vedeti ca se vine si de AnulNou cu buhaiul!Nu uitati de sonerie!Sau,puneti afis pe usa"nu primim cu colindul"si s-a rezolvat problema!

"La vita e bella"
De mancare

una e la tara, unde toti se cunosc, copii stiu deja vecinii darnici si cei mai putin, ii stiu pe cei ce primesc si pe cei ce nu. Plus ca cei mici colinda pana la asfintit si apoi vine randul flacailor. Asta imi place si asteptam cu poarta deschisa si cu lumina aprinsa pe prispa cetele de colindatori vand eram la parintii mei, de Craciun.
Dar la oras, nu. De multe ori imbraca forma asta urata de cersertorie: nu stiu colinda bine, se incurca, mai de injura daca ii dai si un mar pe langa un banut. Am locuit intr-un bloc turn si copiii vecinilor erau bine primiti, ii stiam, stiau si parintii unde sunt. De multe ori elevii imi faceau surpriza si veneau la colinda (ma avertiza cate un parinte) si mi-erau atat de dragi...
Dar copiii straini? n-am inteles niciodata vum parintii ii lasau? Daca li se intampla ceva? stim cu totii in ce lume traim...

Doamne'ajuta!

POZE
http://maru-incotro.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

quote:
Originally posted by Gabi_K

Deci ca sa incercati sa ma intelegeti: si copiii mei merg la colindat, stiu si ei multe cantece traditionale in trei limbi+ cantece traditionale de hanuka, au un repertoriu foarte bogat, au participat la spectacole... dar nu ii las singuri in strada noaptea!!!!!! Siguranta lor e mai presus de orice.

poze

Totul despre alaptat!

Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Spectacolul postat de Marius nu are nimic de-a face cu vreun obicei traditional romanesc. Este o forma de cersit, identica cu cea din metrou sau tramvai, dar ceva mai regizata, cu o toba si o blana de oaie in plus.
Sincer, nu prea vad de ce se amesteca colindatul traditional cu campania de sunat la usa si lalaiala unor versuri amestecate care numai colinde nu-s. Si sa te fereasca Domnul sa nu le dai bani colindatorilor, ca-ti primesti merele si covrigii in cap.
Inteleg ca, mai ales celor plecati li se sfasie sufletul de dor, dar traditia e traditie, iar cersitul e cersit.
Si nici eu nu vad cum mi-as lasa fetele, teleleu prin oras, sa sune seara pe la usile oamenilor; adica le pazesc tot anul, iar de Craciun/Revelion le trimit la produs, ca asa e obiceiul?

poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Sunt de acord cu Rufus.
Sub masca traditiilor, colindatul a devenit un fel de profesie de tipul: "imi dai sau de nu iti dau io una'n cap". Mersi de acest tip de urari, asa ca evit grupurile potential agresive si bag un cd cu Hrusca ca sa simt simt sarbatorile din Romania si nu cele din westul salbatic.
In plus ma inspaimanta grupurile de genul celor din poza lui Marius, cel putin cele pe care le-am vazut eu erau toate constituite din tipi tare colorati si fiorosi...brrrrrrrrrrrrrr. Intr-un an se postasera sub un balcon si tot urlau ceva (in acceptiunea lor colindau..) dupa care au inceput sa arunce cu diverse obiecte in geamurile respective, mai fratilor, asta-i colindat?????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Colindatul este un obicei foarte frumos, mai ales cand eram copil si petrecem Craciunul la tara la bunici, dar filmul postat de Marius este despre altceva - un obicei pervertit care nu are nimic de-a face cu traditia romaneasca.
Apropos, copiii care vin la colindat la oras nu stiu sa cante mai mult de o strofa-doua din colinde, dar nu e vina lor ca nu-i invata nimeni. Gabi are dreptate - la tara "pe vremea mea" copiii colindau pana seara nu prea tarziu, pana pe la 7, apoi veneau grupurile de colindatori mai mari, iar seara veneau flacaii.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Marius, nici nu stiai tu ce cutie a Pandorei vei deschide...:-)
Daca nu as fi in vacanta, as explica doamnelor si domnilor oripilati ce-i cu traditiile cu tobe si o blana de oaie maro si maaare si de ce acestea, intr-un oras, nu pot fi 'etalate' decat intre blocuri.
Da' cum am si io nevoie de oleaca de odihna, lipsesc DC-ul de un subiect care, cu siguranta, ar strange pana de revelion vreo treij' de pagini .

Miorita laie, laie bucalaie .

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput