LMA! Fulguleti de noiembrie-decembrie 2006 (129)

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns desiree spune:

despre bataie..din mai multe surse de psihologia copilului..pareri contra si mai putin contra

Considerati, in general, că obiceiul de a cirpi citeva palme…?
Si mamele, cind au fost mici, au primit uneori cite una la fund si le-a prins bine… Atunci, de ce sa nu le aplice si copiilor acelasi tratament? Ele fac ceea ce li s-a facut si lor. Exista si copii foarte sensibili in aceasta privinta: daca nu li se da din cind in cind cite o palma, cred ca nu sint iubiti. Totul depinde de
felul de a fi al mamei. In nici un caz nu se poate spune ca e bine sau rau. Bataia la fund e o intreaga poveste.
Dar nu va socheaza?
Nu. Cred ca, daca se poate, trebuie evitat orice il umileste pe copil. Niciodata nu trebuie sa-l umilim. Este ceva distructiv, si cind il luam peste picior si cind sintem suparati. In afara de faptul ca bataia il calmeaza pe adult si uneori, pentru moment, si pe copil; pe termen lung (or, acesta e scopul educatiei),
ea e de cele mai multe ori daunatoare. Oricum, dacă tatal sau mama vor sa-si pedepseasca in felul acesta copilul, nu trebuie niciodata sa o faca in public. Il cheama deoparte, in camera lui, si il cearta. Iar daca pe mama o maninca palma,… ce vreti? Nu o poti impiedica. Asta nu inseamnă ca e o mama rea. Sint si mame care nu-i clintesc copilului lor nici un fir de par si care sint, prin cuvinte si atitudine, mult mai agresive, ba chiar sadice, decit cele care le trag cite una la fund.
E bine sa se stie insa ca acesta e un semn de slabiciune din partea tatilor, de pierdere a ceea ce se numeste, asa cum ni s-a scris, self-control. Deci adultul da un exemplu prost. Un adult care vorbeste cu asprime si agresivitate, care actioneaza violent si se lasa prada unor rabufniri ale firii sale in fata copilului
nu trebuie sa se mire cind, peste citeva luni sau citiva ani, copilul lui va vorbi sau se va purta la fel cu cei mai slabi decit el. Asa cum am mai spus, pentru orice copil mic, tot ce face adultul este „bine“, fara nici o deosebire: iar copilul, mai devreme sau mai tirziu, il va imita, Si in relatia sa cu adultul si cu ceilalti
copii.
In orice caz, ca sa revenim la bataia la fund, atunci cind adultul, pierzindu-si self-controlul, nu se poate stapini, nu trebuie sa-si gaseasca scuza ieftina că o face pentru educatie: pentru ca nu e adevarat.
Si, cel putin, sa nu amine niciodata: asta seara sau simbata ai sa-ti iei portia. In cazul acesta e vorba de o atitudine perversa, care produce placere adultului si care il va perverti deci pe copil, o atitudine umilitoare pentru amindoi si antieducativa; cind copilul se teme de adult, isi pierde repede stima pentru el si il judeca
asa cum e: o fiintă slabă, incapabila să se stapineasca, sau, si mai rau, un sadic rece.

.............................
Palmuirea la #537;ezut. Ca atitudine generala, palmuirea la sezut trebuie sa fie evitata, iar lovirea peste fata, bataia si smucirea – cu totul interzise. Problema palmuirii la sezut este similara altor metode de disciplinare fizica. Ea se aplica de obicei atunci cind atit copilul,cit si parintele se afla intr-o stare pronuntata de tensiune, iar parintele ajunge in cele din urma sa aplice pedeapsa la minie.
Atunci cind parintele este nervos, exista pericolul de a-si pierde
stapinirea de sine. Si cind corectezi un copil la minie, esti, probabil,mai vinovat decit el.
Un alt pericol este acela ca palmuirea la minie ii ofera copilului un exemplu rau. Cind cei mici vad ca cineva ii loveste, mai ales cind persoana respectiva nici nu are de dat socoteala nimanui, ei vor copia cu usurinta modelul. Ineficienta pedepsei fizice a fost ilustrata de o autoare crestina, printr-o afirmatie plina de tilc. „Sa smucesti (sa zgiltii) un copil inseamna sa inviti inauntru doua duhuri rele, in timp ce scoti afara doar unul singur. Daca un copil a gresit,smucindu-l nu faci decit sa agravezi si mai mult situatia.” *
De asemenea, este adevarat ca pedeapsa fizica, daca este aplicata la intimplare, intr-un mod nechibzuit, poate afecta dezvoltarea constiintei copilului. Palmuirea la sezut face ca simtamintul de vinovatie sa dispara mai usor; platind in felul acesta pentru atitudinea lui nepotrivita, copilul se simte liber sa o repete.Unii copii, care simt ca sunt nebagati in seama sau respin#537;i in familie, incearca sa atraga atentia parintilor prin a fi obraznici si neascultatori. Ei continua cu aceste atitudini nepotrivite pina cind,miniindu-se si pierzindu-si cumpatul, parintii ajung sa-i palmuiasca.
Adeseori, insa, dupa ce i-au palmuit, parintilor le pare rau si incearca sa repare situatia imbratisindu-i, sarutindu-i si mingiindu-i. Astfel,pentru unii copii, aceasta devine singura cale de a primi dragostea si atentia de care au nevoie. O metoda mult mai buna de a iesi dintr-oastfel de situatie este aceea de a-i oferi copilului atentie si dragoste atunci cind el se poarta cuviincios.
Exista oare vreo situatie cind o palma peste sezut poate sa reprezinte cea mai buna cale de a-l invata pe copil sa se poarte cuviincios?
Da, aceasta poate fi o metoda acceptabila de disciplinare, atunci
cind un copil mic se razvrate#537;te impotriva autoritatii parintelui, iar toate celelalte metode de disciplinare sunt ineficiente in a-l invata aceasta lectie deosebit de importanta. Aceasta poate fi singura cale de a-i face fata unui copil deosebit de indaratnic. De multe ori, o singura corectie de felul acesta este unicul tratament de care are nevoie copilul, pentru a invata ca parintii au autoritatea de a impune anumite limite.Insa, nu uita ca aproape intotdeauna exista o metoda mai eficienta
si mai crestineasca decit palmuirea, pentru a-l invata pe copil sa se
poarte cuviincios. S-ar putea ca aceasta sa-ti ceara timp si spirit creativ,dar astfel va trebui sa depui un mai mare efort pentru a deveni mai intelept si mai intelegator si te vei bucura toata viata de roadele muncii tale

Pedeapsa fizica - aceasta forma de pedeapsa in general presupune disparitia comunicarii. Ea reprezinta forma extrema de solutionare a problemei si este expresia neputintei de care da dovada adultul in educatia pe care o practica.
Prin urmare, parintii care se ascund in spatele expresiei „iVw asculta decit de bat", dovedesc in realitate o incapacitate de comunicare eficienta.
Oare, prin aplicarea pedepsei fizice, adultul nu cumva ii sugereaza copilului ca „Cel mai tare are intotdeauna dreptate"? Oare nu ii sugereaza acestuia cum sa abuzeze de forta atunci cind situatia il favorizeaza (cind parintii vor fi mai slabi, mai neajutorati)? Oare copilul uita cum a fost tratat in copilarie?

Alina,mami de Mihnea-Octavian
varsta Octavian;

www.pampers.ro/ro_RO/baita/gallery_view.php?page=1&id=2753&from=search&keyword=PETRE" target="_blank">votati un super-bebelush !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamaana spune:

am ajuns la munca de vreo 20 de minute... am sters cele 40 de junk emails (or sa mai fie inca vreo 10 peste zi) si am reusit sa citesc ultima pagina

La multi ani Denis, Luca, Marc !!

am dormit ceva mai bine asta noapte: Isabelle s-a trezit la 12:30 ca nu putea sa respire si s-a linistit pe la 2; Stephanie nu s-a trezit de loc; ieri noapte dupa ce am linistit-o pe Isabelle la 2, s-a trezit Stephanie si nu a mai putut adormi pana la 4, iar la 5 s-a trezit iar Isabelle... am fost trotilata ieri ...

sper sa mai am timp sa mai intru azi sa va citesc

Ana,
Stephanie si Isabelle (2 Dec 2006) si Tudor (12 Dec 96)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanica2006 spune:

LA MULTI ANI, DRAGI CLUJENI : DENIS SI LUCHITAAAAAAAA !!!!!

Sa fiti sanatosi, fericiti, sa aveti parte in viata numai de bucurii si impliniri!
Oana, Manu, felicitari, mamici dragi!! Petrecere frumoasa!!!!

ROXANA si DAVID MIHAI (20.11.2006)

David al meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dayanara spune:

dbunny - multa sanatate lui daniel!
si noi cand am fost la urgenta de avea ivan febra mare, m..au pus sa.l dezbrac si sa.l tin asa in pampers doar

teutz - deci asta e secretul , word, si eu ma miram si admiram cu tii minte totul si ai o vorba buna pentru fiecare mereu :)

eu cand ploua il scot afara tot in centre comerciale, dar ultima data a facut circ, a tras rochiile de pe umeras in HM , a trantit cosurile de gunoi de la intrare....s.a tavalit, i.a bagat mana in ochi unei fetitze mai mari apoi s.a pus pe urlat

nu ma pot uita la tot filmul cu bona cretina, am vazut multe cazuri din astea...fara comentarii

ivan si dayanara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianocica spune:

tocmai am aflat ca alex vine azi la baitza si pleaca inapoi la munca dupa...maine probabil la fel tocmai maine :(((( afara nu putem sa iesim ca in 10 min nu mai poate respira de muci si incepe sa planga. muci care in casa nu sunt...ma duc sa ...nu stiu,...ma duc

diana si david 03.12.06

Alaptatul Help-line. Pentru un copil fericit si increzator www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf?language=english" target="_blank">OMS recomanda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monicabb spune:

Acs, am citit acum despre bunica ta. Of. Nasol. Dar la varsta asta cancerul evolueaza foarte lent. Uite, bunica mea a fost diagnosticata cu cancer de pancreas la 83 de ani. Imi amintesc cat am plans atunci. Imi era foarte mila si mi se parea asa nedrept... Dupa doua saptamani de la operatie nu mai suporta sa stea la noi, voia la ea acasa. Si uite ca a mai trait 7 ani si nu a murit de asta. Nu a avut deloc dureri si nu s-a chinuit. Acum poate organismul ei a fost mai puternic, nu stiu. Oricum, cand mama l-a intrebat pe doctor cat mai are de trait, i-a raspuns ca numai Dumnezeu stie. Si asa a fost. Noi nu ne asteptam sa fie atat de bine. Hai sanatate multa si capul sus!

Monica, mama lui Dragos (6 decembrie 2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monicabb spune:

La multi ani Denis!
La multi ani Luca!

Sa cresteti mari si sa fiti sanatosi!

Monica, mama lui Dragos (6 decembrie 2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Pai m-am suit in dealul Clujuuuu-lui
Ta-na-na-nam!
Ca sa strig:

La multi ani Deniiiis!!!

La multi ani Lucaaaa!!!

Pup frumosii! Felicitari pentru primul anisor!

Pup si mamicile, asiza si Yagmur! Sa va traiasca baieteii si sa iasa dupa asemanarea voastra, niste curajosi si niste grozavi!

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flore26 spune:

PRIMUL AN DIN VIATA ALESSIEI

Flore Alessia Liane (16-12-2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns leyla spune:

Denis , sa fii sanatos, vesel, voios!
Luca , sa cresti mare, sanatos, sa ai o viata minunata si sa o bucuri pe mamica ta cea curajoasa in fiecare clipa din viata ei. Yagmur, multe pentru o mamicuta asa viteaza ca tine. Sa-ti aduca numai bucurii micul print.

Mergi la inceput