Povestile...de groaza..pt. copii...
Raspunsuri - Pagina 2
anya spune:
La noi e putin pe dos.
Nu se sperie de Scooby, ba chiar se joaca de-a "monstrul marin" , se transforma in "4 brate" din Ben 10, le plac extraterestrii (AXN-SF). Tot ce e "natural" - ca asa sunt ei sau reversibil (se transforma, dar revine la starea initiala) nu creeaza probleme. Doar moartea nu o accepta (baiatul cel mare, de 5 ani, cel de 2 ani inca nu-si pune astfel de intrebari).
Asa ca si la noi povestile sunt repovestite: Lupul o mananca pe Scufita Rosie si e impuscat de vanator in picior, este dus la spital, pansat la picior si i se face operatie ca sa fie scoasa Scufita din burta. Un fel de cezariana
.
eloise spune:
Nu stiu ce sa spun. Pe de o parte prin povesti copilul afla ca viata are si realitati sumbre (existenta raului, boala, moartea). Nici o cosmetizare excesiva nu e buna pentru ca mai devreme sau mai tarziu copiii vor vedea ca aceste lucruri exista. Cred ca acum cartile de povesti au variantele ajustate care sa nu socheze prea mult micii consumatori. Plus ca in povesti pana si moartea e reversibila: voinicul bea apa vie si se trezeste, Alba ca Zapada si Frumoasa Adormita sunt trezite de sarutul iubirii, la Disney atunci cand un personaj pozitiv e cazut la pamant si toti prietenii il jelesc, convinsi ca a murit, peste 2 minute acesta deschide ochii si spune o gluma care spulbera tristetea, si tot asa.
I'm reading a book. You know... it's like forums, just a little shorter.
Andra si
Vladut (14.10.2006)
puiul meu creste...
~*~My dear old pics~*~
~*~New old pics~*~
Ingrid S spune:
Eu ii spun povesti din Andersen: Soldatelul de plumb, Mica sirena etc. Capra cu 3 iezi e fara capete taiate si pereti manjiti, in rest, Cenusareasa, Scufita rosie, Hansel si Gretel sunt in varianta originala. Pe mine m-a marcat "Fetitza cu chibriturile", i-am spus-o de vreo doua ori, dar devenise foarte ganditoare, asa ca am scos-o din program. Mai ales ca ma bufnea pe mine plansul....ce idei avea Andersen asta...
Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo
dianocica spune:
singurele povesti fara porcarii si extrem de frumoase, la care am plans de cat de dulci sunt, le gasesti www.edituratrei.ro/category.php/Editura_Trei_pentru_pitici/9/" target="_blank">aici. sunt suparata ca am gasit doar 3din ele. sunt absolut exceptionale. si ilustratiile la fel. iti garantez ca va veti indragosti.
in aia cu bulgaras de primavara, ariciul , care hiberneaza, il roaga pe iepuras sa ii pastreze un pic de iarna. in fine, cand se trezeste, iepurasul ii oprise un bulgare mic. si cand pune mana pe el...au, m-a muscat
iti spun, sunt atat de dulci...
diana si
david 03.12.06
Alaptatul Help-line. Pentru un copil fericit si increzator www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf?language=english" target="_blank">OMS recomanda www.babycentre.co.uk/baby/safety/chokingguide/" target="_blank">Prim ajutor www.gahospita.go.ro/toxapel.html" target="_blank">Toxapel
luciana12 spune:
Ma gandesc si eu ca poate e prea mica pentru anumite povesti "de groaza" cum le-am denumit si le percepe intr-un anumit fel. Sunt, intr-adevar, dragute cele de la editura aceea "3" si mai apropriate varstei de 3 ani, mersi de idee, o sa le cumpar si eu.
dianocica spune:
abia acum am citit toate raspunsurile la acest subiect. povestile nu sunt un must. daca copilului nu ii place ceva, il deranjeaza vizibil o parte a unei povesti sau, mai mult, chiar iti spune asta...pai schimb-o, mama ei de poveste...ca nu e ceva ce trebuie invatat ca la carte. povestile ii ajuta sa isi dezvolte imaginatia, sa invete lucruri, le explica lucruri....nu trebuie sa-i obisnuiasca cu frustrarea, nu trebuie sa invete ca 'life's beach'. nu trebuie sa stie de crime, de bau-bau, de sange pe pereti la 1-2-3-5 ani. mi se pare o aberatie.
mama mereu imi inventa povesti. pt mine. aveam una cu pisicuta care mergea la scoala...si o poveste care nu se termina niciodata ![]()
-si fetita s-a trezit, a mancat, a luat ghiozdanul si a plecat la scoala
-si?
-si pe drum a vazut un catelus mic. si s-a oprit sa vorbeasca cu el.
-si?
-si si-a adus aminte ca in geanta avea un corn. ia sa-l intreb pe catelus, nu vrea si el un pic din cornul meu?
....
-si a ajuns la scoala, a invata lucrurui noi de la invatatoare
...
-si?
-si a ajuns acasa, si-a aranjat cartile pe birou pt maine, a mancat
-si?
-si....
in fiecare zi...![]()
diana si
david 03.12.06
Alaptatul Help-line. Pentru un copil fericit si increzator www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf?language=english" target="_blank">OMS recomanda www.babycentre.co.uk/baby/safety/chokingguide/" target="_blank">Prim ajutor www.gahospita.go.ro/toxapel.html" target="_blank">Toxapel
dianocica spune:
P.S. eu acum am aflat, cititnd acest topic, de taiatul capetelor de iezi. deci da, poti trece prin 27 de ani de viata fara sa te lovesti de asta. si fara sa pierzi nimic.
eu am redescoperit punguta cu 2 bani cu dobitocul ala de boier care a vrut sa-l inece, apoi sa-l arda....am pus-o bine. apoi au urmat, tot la pus bine, pinochio, alba ca zapada..si parca inca una...atat de bine le-am pus ca nu-mi sunt deloc la indemana sa vad care mai e...![]()
diana si
david 03.12.06
Sheannamp spune:
quote:
Originally posted by dianocica
P.S. eu acum am aflat, cititnd acest topic, de taiatul capetelor de iezi. deci da, poti trece prin 27 de ani de viata fara sa te lovesti de asta. si fara sa pierzi nimic.
eu am redescoperit punguta cu 2 bani cu dobitocul ala de boier care a vrut sa-l inece, apoi sa-l arda....am pus-o bine. apoi au urmat, tot la pus bine, pinochio, alba ca zapada..si parca inca una...atat de bine le-am pus ca nu-mi sunt deloc la indemana sa vad care mai e...
diana sidavid 03.12.06
Diana, ma crezi ca si eu am ramas uimita cand am citit varianta originala (a lui Creanga). Nu imi aduceam aminte de atata cruzime.....
Si Pungutza cu 2 bani mi se pare ca eu stiam altceva......
Iar in ceea ce priveste Scufitza rosie, sunt sigura ca eu am auzit varianta cu "cezariana" in care toata lumea scapa, inclusiv lupul.....
Fetitza cu chibriturile e cumplita, la fel si Mica Sirena (varianta originala nu cea Disney). Chiar nu inteleg de ce unii autori isi inchipuie ca e bine sa ii obisnuiesti de mici pe copii cu rautatile si cruzimea vietii....Nu au toata viata in fatza ca sa invete singuri, macar cand sunt mici sa fie totul roz (chiar si doar in imaginatie).
Eu si acum plec de la premiza ca oamenii sunt buni....si cred ca de la povestile din copilarie mi se trage.....
PENTRU UN COPIL MAI SANATOS SI MAI INTELIGENT
Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!
pisi_ella spune:
Si eu zic ca se exagereaza! Altele sunt relele la care sunt supusi copiii in ziua de azi...nu povestile, CU SIGURANTA!
Eu i-am spus fetitei mele (4 ani jumate) cam toate povestile copilariei noastre si zau daca au afectat-o in vreun fel...Aaa! Inca ceva: i-am facut distincia clara intre real si imaginar...adica cam asa, la nivelul ei, i-am explicat ce si cum: povestile sunt povesti, lumea reala e lumea reala, personajele din povesti nu au cum sa "iasa" de acolo si sa vina la noi. SE pare ca a inteles.
Am schimbat putin, intr-adevar, niste detalii din povesti.
_Ella,
Emma &
Matei
Emma-Andreea, minunea mea....
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=11054
Povestea nasterii lui Matei ;)
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58237
Deschide bratele spre schimbare, dar nu-ti pierde din valorile tale.
she_wolf spune:
Si mie mi se par unele povesti cam horror, i-am mai citit din ele, dar cosmetizate pe ici, pe colo, pe unde mi s-au parut niste chestii exagerate. La "Scufita Rosie", de ex., i-am spus ca lupul le-a inghitit pe Scufita si pe bunica, dar n-am spus ca la sfarsit l-au omorat pe lup si apoi au petrecut voioase, ci ca lupul a fugit speriat de vanator si nu s-a mai intors niciodata, asta fiind motivul bucuriei. :-) I-am citit-o de curand si are aproape 5 ani. Unele povesti chiar nu sunt pentru 3 ani, nici macar pentru 5.
In rest, citim povesti pasnice. Pe la 3 ani l-am inscris la biblioteca si gasim acolo o gramada de povesti dragute, chiar daca nu sunt clasice.
Cred ca poti incerca dintre astea mai clasice, "Pinocchio" (dianocica, varianta pe care o am eu este ok), "Alice in tara minunilor", "Ratusca cea urata", "Craiasa zapezilor", "Hainele cele noi ale imparatului", "Motanul incaltat" etc, sunt mai ok, dar chiar si astea merg mai tarziu.
Luam si carti cu personaje din desene, Pooh, Noddy, Dora, Thomas, Bob the builder etc sunt inofensive si lui ii plac ca-i stie bine pe protagonisti. :-)
Mai sunt si unele cu animale, dar care nu se papa intre ele
, chiar dragute. De curand am descoperit-o si pe Beatrix Potter, povestile sunt dragute, unele usor ciudatele, dar merg, ilustratiile simpatice si ii plac si astea.
In schimb, a aflat anul trecut la gradinita, cu ocazia Halloweenului, de tot felul de fapturi. O luna intreaga a colorat numai vrajitoare, lilieci, vampiri, stafii, scheleti etc. Deh...
Locca, eu am trecut cu vederea faza asta din "Peter Pan", mai ales ca P.P. insista dupa aia ca mamele sunt rele si nu sunt interesate de copii
, pur si simplu i-am zis ca-i era frig si de-aia era geamul inchis, iar peste comentariile respective am sarit si gata.
Sheannamp, este oribila faza aia din "Capra cu trei iezi"
, eu am o varianta pentru copii, dar am cosmetizat-o si pe aia.
In seara asta am recitit www.amazon.co.uk/Pumpkin-Soup-Helen-Cooper/dp/0552545104" target="_blank">Pumpkin soup, deja e putin cam mare pentru ea, dar tot i-a placut. 
Claudia
, Cristi
(16.12.2002) si Radu
(5.08.2006)