De ce ati emigrat?
Raspunsuri - Pagina 14
marius spune:
Opinia celui care a locuit (cel putin deocamdata) doar in Romania este ca nu se pot generaliza experiente particulare. Ok se fura in Romania este deja ceva particularizat, se fura "SI" in Romania. Nu de alta dar cred ca este un pic fortat sa traim cu imaginea "whau" asta seara o sa-mi fie furat portmoneul in Mall. In exact egala masura fara sa am un motiv concret doar asa prin feeling presupun ca nici in USA aici a refer la toate statele nu cred ca iese in fiecare zi cineva afara din casa si zice "whau poate scap neimpuscat". Asta nu inseamna ca nu se fura si nu se impusca oameni. Da la nivel social trebuie gasite solutii (ce teorie generala!) pentru diminarea oricaror efecte sau fapte de acest gen alaturi de consumul de droguri, alcool .... etc etc. Toti speram la o viata mai buna, nu? Oriunde.
Parerea mea desigur.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
bird70 spune:
Aiamoni,
nu cred ca poti generaliza ce se intampla in State cu toate tarile vestice. Si sa-ti spun de ce: in State nu exista asigurare universala de sanatate, ceea ce inseamna ca statul nu isi asuma NICI o responsabilitate la capitolul starea de sanatate a populatiei. Asta inseamna ca majoritatea persoanelor cu probleme de mental health nu sunt vazuti, tratati, tinuti sub observatie. In loc sa existe un sistem care sa-i monitorizeze si sa ii sustina, fiecare se descurca cum poate. In Australia de exemplu, se fac eforturi foarte mari si se cheltuie enorm de multi bani pentru bolnavii din mental health. Cei care sunt lasati in comunitate traiesc fie in locuinte speciale in care exista suport (curatenie, mancare, etc) fie independent si atunci au manager care ii vede regulat, le monitorizeaza simptomele si daca cred ca nu isi iau medicatia sau se detelioreaza ii interneaza sau ii duce la psihiatru. Multi dintre ei au pe cineva care vine ZILNIC sa-i viziteze si sa supravegheze medicatia si in acelasi timp sa vada cum le merge. Sunt foarte sigura ca din cauza asta nu auzi atat de des de cazuri ca cele pe care le-ai povestit in alte tari decat USA. O alta mare problema in USA este si faptul ca nu exista un sistem de ajutor social adevarat. Daca compari cu Australia, noi avem oameni care traiesc pe social de cand se stiu, dar nu exista asa o discrepanta intre cei care stau pe social si cei care muncesc, toata lumea traieste decent. Din cauza asta nu exista atata ura, frustrare, violenta si tensiune, pentru ca toata lumea are o viata decenta, mancare pe masa, o locuinta rezonabila, acces la serviciile de sanatate, etc.
blackpanterro spune:
Bird, tocmai am vazut pe net pe 7News, un post australian ca AU a devenit "The fattest nation in the world".Cum o sa faca fata sistemul de acum in colo? 9 milioane de obezi si overweight la o pupulatia de 23 milioane.
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
Croatia-The Mediterranean as it once was
A ticket to hell has never been funnier
"With or without religion, good people would do good things and evil people would do evil things; but for good people to do evil things—that takes religion" - Steven Weinberg - Nobel Prize winner
Ramona J spune:
quote:
Originally posted by bird70
Daca compari cu Australia, noi avem oameni care traiesc pe social de cand se stiu, dar nu exista asa o discrepanta intre cei care stau pe social si cei care muncesc, toata lumea traieste decent. Din cauza asta nu exista atata ura, frustrare, violenta si tensiune, pentru ca toata lumea are o viata decenta, mancare pe masa, o locuinta rezonabila, acces la serviciile de sanatate, etc.
Sa inteleg c-ai de muncesc ca s-o duca la fel de bine ca si cei de pe "social" nu sint gelosi deloc? LOL
The best thing you can do for your children is to love your wife.
aiamoni spune:
Replica mea in legatura cu impuscaturile a fost doar o reactie la faptul ca cineva se felicita ca nu-i merge copilul la scoala in Romania fiindca nu trebuie sa-si faca griji ca vine acasa batut. Hai sa fim seriosi.
Eu zic ca fiecare loc de pe pamint are lucruri bune si rele, nu exista loc perfect, daca nu e sistemul sanitar sunt salariile mici sau sentimentul de discriminare sau mai stiu eu ce. Ginditi-va ca daca ar exista un loc perfect pentru toata lumea atunci toti ne-am duce acolo. Si-apoi am emigra in alta parte, ca nimanui nu-i place atita inghesuiala
Dupa 9 ani de zile cu siguranta plec luind anumite invataminte cu mine. Si poate cel mai important e atitudinea americanilor fata de tara lor. Asemenea patriotism n-am vazut, sunt atit de convinsi ca tara lor e cea mai buna si oamenii lor cei mai destepti, chiar daca se pling de situatia economica, sunt de admirat, as vrea sa fim si noi macar un procent asa ca ei si sa nu ne mai turnam cenusa in cap pentru toate nimicurile! Dar asta e alta poveste.
Ramona J spune:
Spicuiri cu intimplari din scoli de cind am mai fost eu in vizita in Romania: copii de 12 ani au facut poze pe telefon mobil cum faceau sex - la scoala! Altadata o directoare de liceu a lasat in biroul ei pe o eleva cu prietenul ei (adult!) sa-si lamureasca problemele - el a injunghiat-o cu un cutit.
Asa e, nu exista loc perfect. Eu nu am impresia ca sint in vreun pericol copiii mei atunci cind merg la scoala.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
aiamoni spune:
Ramona, ce expui tu sunt cazuri particulare, exceptii, ca n-ai sa-mi spui ca se intimpla asta in fiecare scoala, odata pe saptamina. Intocmai cum impuscaturile in America sunt o exceptie, nu se intimpla in fiecare zi. Nu putem trai cu frica in spate tot timpul, asa ca e normal sa-ti trimiti copilul la scoala linistita, asa am facut si eu.
Eu personal ma simt mai in siguranta in Romania la modul general, in locurile publice sau pe strada (aplicind evident bunul simt in ceea ce priveste anumite locuri si ore), si in acelasi timp mult mai speriata pe drumurile publice, in trafic.
avmaria spune:
quote:
Originally posted by aiamoni
Replica mea in legatura cu impuscaturile a fost doar o reactie la faptul ca cineva se felicita ca nu-i merge copilul la scoala in Romania fiindca nu trebuie sa-si faca griji ca vine acasa batut. Hai sa fim seriosi.
aiamoni, nu te mira, bird adusese in discutie pericolul bataii in scoala in Romania, de aceea raspunsul ei.
quote:
Eu zic ca fiecare loc de pe pamint are lucruri bune si rele, nu exista loc perfect, daca nu e sistemul sanitar sunt salariile mici sau sentimentul de discriminare sau mai stiu eu ce. Ginditi-va ca daca ar exista un loc perfect pentru toata lumea atunci toti ne-am duce acolo. Si-apoi am emigra in alta parte, ca nimanui nu-i place atita inghesuiala
sant perfect de acord cu tine. Si as adauga, ce e bine pt unul nu e neaparat bine si pt altul, si lucrul asta trebuie inteles, acceptat si respectat de oricine. In ordinea asta. Eu nu sant pro-Romania (desi dupa cum am combatut la subiectul asta asa s-ar crede), nu sant pro-vest sau pro-Franta. Timp de 3 ani am parasit Franta si am trait cam asa : in US, Anglia, in Romania, un pic in Hong Kong, si 6 luni in America de Sud. Si am fost pana in (ma refer la astia 3 ani), perioade mai scurte : Canada de 2 ori, China, Corea, Spania, Italia, Olanda. E foarte greu sa-ti impachetezi obiectele si sa te desparti, dar odata ce mi-am aranjat universul material in niste cutii metalice si-am ramas cu 2 valize, am devenit cea mai libera persoana. Asa de libera, ca mi-a fost foarte greu sa ma reasez, sa prind radacini iara. Si nici cu alesul locului unde am vrut sa prind radacini n-a fost usor. As fi vrut sa fie Argentina, dar nu-mi imaginam sa lucrez nu stiu cate luni si ani de zile cu singurul target material de-a zbura peste ocean sa-mi vad familia, si-n rest sa traiesc la limita decentei. Ar fi putut sa fie Romania, caci nu ma mai deranjau baltile si tiganeala din piata, din contra, le-am redescoperit farmecul. Simteam ca as putea trai oriunde, ma rog, aproape oriunde - oriunde m-as fi simtit libera. Si am ales Franta, pt ca am ajuns la concluzia ca Franta este un bun compromis PT MINE, si numai Doamne Doamne stie cat de acuta a fost constienta acestui compromis. Una din chestiile care m-a marcat - am citit despre un nou centru comercial "revolutionar" care urma sa se deschida - cu cantece de pasarele in difuzoare in parking, cu oameni calare pe cai - care sa te indrume, cu arii de joc nemaipomenite care sa-ti ocupe copilul in timp ce-ti faci shoppingul, totul ca sa consumi in cele mai bune conditii ! M-a tulburat atat de tare imaginea asta a societatii in care tocmai alesesem sa ma intorc, dar cu toate astea nu am schimbat macazul. Si nu-mi pare rau. Mie Franta imi corespunde, caci pt mine e cel mai bun compromis. As fi putut eventual incerca sa profit de o oportunitate prin job in orasul unde-mi este familia, dar am considerat ca desi financiar ar fi raiul pe pamant, totusi prefer sa traiesc in Franta. Asa cum eu personal nu sant atrasa de America de Nord in general, desi nivelul meu de trai e scazut comparativ cu SUA, la un job echivalent. Eu am tras linia si am ales, in functie de criteriile proprii. Dar criteriile mele sant valabile doar pt mine, si mi se pare la fel de natural si de indreptatit sa aud ca unii au ales Romania, altii US sau Trinidad Tobago
Bird, sa nu crezi ca te "urmaresc", dar tocmai ca sa evidentiez cele scrise inainte cum ca nu exista sistem si tara pefecta ma "servesc" de topicul tau. Relativ la Australia, din putinele mele cunostiinte, mi se pare ca statul si-a orientat politica de ajutorare spre FAMILIE. Si ca prin urmare tot ce iese din acest model e penalizat : de ex familiile monoparentale, homosexualii etc. De asemenea, mi se pare ca invatamantul superior a devenit in utlima vreme foarte scump si deci practic inaccesibil familiilor sarace, deci a celor traind din ajutor social. Si ajung la ceea ce consider eu bun in ideologie comunista : invatamant si sanatate gratuite.
bird70 spune:
quote:
Originally posted by avmaria
Bird, sa nu crezi ca te "urmaresc", dar tocmai ca sa evidentiez cele scrise inainte cum ca nu exista sistem si tara pefecta ma "servesc" de topicul tau. Relativ la Australia, din putinele mele cunostiinte, mi se pare ca statul si-a orientat politica de ajutorare spre FAMILIE. Si ca prin urmare tot ce iese din acest model e penalizat : de ex familiile monoparentale, homosexualii etc. De asemenea, mi se pare ca invatamantul superior a devenit in utlima vreme foarte scump si deci practic inaccesibil familiilor sarace, deci a celor traind din ajutor social. Si ajung la ceea ce consider eu bun in ideologie comunista : invatamant si sanatate gratuite.
Sa stii ca nu e asa. Familiile monoparentale primesc cele mai multe ajutoare de la stat, prea multe as spune eu . Foarte multe mame singure nu binevoiesc sa mearga la munca nici cand au toti copiii la scoala pentru ca ar pierde o gramada de beneficii si bani pe care le primesc doar incalzind canapeaua. Invatamantul superior nu este scump deloc, nici nu se compara cu alte tari. Statul acopera cea mai mare parte din pretul scolii, am senzatia ca cea mai scumpa este medicina unde suma platita de student este in jur de 8000/an indiferent cat taxeaza facultatea (unele ajung la peste 40-50000/an). Suma platita de student (cei maxim 8000/an) nu este platita imediat ci se plateste inainte de taxe, maxim 6% din venitul anual doar dupa ce venitul persoanei respective depaseste 35000/an. Daca persoana nu castiga niciodata peste 35000/an, nu plateste datoria. Dar maxim 6% din venit (si asta se aplica la venituri mari) nici nu se simte, mai ales ca sunt bani luati inainte de impozitare. In timpul facultatii NU platesti nimic, doar cartile si eventual o taxa de campus si liga studentilor. Iti spun asta pentru ca am facut facultate aici . Mai accesibil de atat nu stiu daca se poate , mai ales ca cei care au venituri mici sau deloc primesc pe timpul scoli ajutoare sociale, un fel de burse care nu depind de rezultate doar de statutul de student.