LMA! Fulguleti de noiembrie - decembrie 2006 (121)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns desiree spune:

Despre fricile, angoasele, fobiile lor temporare.

Dupa implinirea virstei de un an, copiii incep sa se teama sa ramina singuri si sa stea pe intuneric. Pe parcursul anilor de dinainte de scoala (aproximativ intre doi ani si jumatate si cinci ani), unele dintre aceste temeri se diminueaza treptat, cum ar fi teama de straini sau de situatii nefamiliare,de zgomote sau de miscari neasteptate, de cadere sau de durere, in timp ce altele se accentueaza. Acestea includ temeri realiste, precum cea de traficul strazii, de inec, de foc sau de a ramine singuri pe intuneric, dar si unele temeri nerealiste.Daca niste copii de sapte, opt sau noua ani sunt intrebati de ce le este cel mai mult frica, vor enumera, probabil, lucruri precum demonii, fantomele, cadavrele sau animalele salbatice – ca ursul,tigrul sau leul. De ce le este, oare, frica de acestea? Care ar fi sansele sa-l intilneasca pe vreunul dintre ele in curtea din spate? Cum se dezvolta in ei astfel de temeri? Nu cumva este posibil ca vreunul dintre parinti sau dintre fratii mai mari sa le fi spus ceva de genul:„Or sa te ia spiridusii”? Sau poate ca vad astfel de lucruri in filmele si spectacolele de pe micul ecran. Pentru copiii mici, sa vada inseamna sa creada, chiar daca totul se intimpla doar la televizor.
In ceea ce-l priveste pe copilul mic, nu conteaza daca motivul de frica este real sau imaginar, deoarece, pentru el, simtamintul de frica este acelasi. De aceea, simplul fapt de a-i spune copilului: „Nu trebuie sa-ti fie frica!” sau „Nu ai de ce sa te sperii”, nu ii este de prea mare folos, din moment ce, prin aceasta, nu faci altceva decit sa nesocotesti simtamintele reale, de teama, ale copilului, pe care el le traieste cu adevarat. Teama creste direct proportional cu masura in care copilul se considera neinstare sa faca fata unei situatii si,din aceasta cauza, se simte amenintat.Pe masura ce copiii cresc si capata mai multa experienta, multe dintre temerile pe care le aveau cindva sunt inlocuite cu sentimente de incredere si cu reactii de placere. De exemplu, copilul caruia, la doi ani, ii este frica sa se bage cu capul sub apa, trei ani mai tirziu s-ar putea sa sara cu mult curaj de pe o platforma inalta de trei metri.Cel caruia la doi ani ii este frica de ciini, s-ar putea ca, la sapte ani,sa fie prieten nedespartit cu unul dintre ei.
Cu cit un copil de doi ani este mai perceptiv, cu atit va avea,
probabil, mai multe temeri, pentru ca vede mai multe situatii periculoase decit altii si stie ca nu are capacitatea de a le face fata. Dar, in preajma virstei de cinci ani, aceasta diferenta, de obicei, dispare;copilul inteligent, desi este posibil sa mai perceapa inca destule temeri, este acum in stare sa gaseasca singur unele cai eficiente de a le trata.
Frica nu inseamna intotdeauna slabiciune. Uneori, ea poate salva viata copilului. In unele situatii, ea poate conduce la o actiune mai rapida, la o mai mare incordare musculara si la un efort mai concentrat care, intr-o conjunctura normala, nu ar fi posibile. In acelasi timp insa frica poate conduce la panica, la o emotie dezorganizata si distructiva, care te lasa in mijlocul unei actiuni neterminate, care paralizeaza, in loc sa stimuleze, si care lasa faraputere pina si cele mai bine dezvoltate deprinderi de comportament eficient. De aceea, copiii trebuie sa fie invatati cum sa-si trateze temerile in mod realist.
Iata, in continuare, citeva sugestii referitoare la modul cum iti poti ajuta copilul sa invete sa-si controleze temerile:
1. Fii tu insuti un exemplu in acest sens. Desi majoritatea copiilor se tem in mod natural de intimplarile neasteptate, cum ar fi un zgomot puternic sau o cadere, alte temeri se invata traind in preajma unei alte persoane fricoase. Adesea, temerile copilului sunt asemanatoare cu ale mamei. Copiii privesc catre adulti, pentru a invata cum sa se comporte in situatiile tensionate. De exemplu, in timpul unei furtuni insotite de descarcari electrice, daca tu vei ramine linistit si fara sa arati ingrijorare, si copilul se va relaxa. Dar daca vei manifesta tensiune si ingrijorare, s-ar putea ca micutul sa inceapa
sa plinga sau sa manifeste o alta reactie de teama.
Este important ca, oricum, copilul sa invete ca ai emotii sincere,
inclusiv de teama, dar ca ti-ai dezvoltat metode constructive de a
trata aceste emotii.
2. Lasa-l pe copilul care se teme in preajma altor copii, care nu se tem in situatii identice. De exemplu, daca unui copil ii este frica de hamsteri, lasa-l sa priveasca la un alt copil care se amuza, jucindu-se cu un hamster. In acest fel, el poate invata sa asocieze lucrurile placute cu un animal preferat, prinzind astfel curajul de a-l atinge si incepind sa invete ca temerile lui sunt neintemeiate, ca si el se poate bucura de o experienta asemanatoare cu cea a prietenilor sai.
3. Controleaza mediul in care isi desfasoara copilul activitatea.Cum, in multe situatii care conduc la frica, factorul determinant este caracterul brusc si cu totul neasteptat al diferitelor evenimente, ori de cite ori este posibil, pregateste-l pe copil, explicindu-i ce
urmeaza sa se intimple. De asemenea, poti preveni temerile
neexpunindu-l pe copil la obiecte sau la animale care se pot misca
pe neasteptate. De exemplu, pentru un copil foarte mic, s-ar putea
sa fie mai potrivit sa-i faci cunostinta cu un viermisor, cu o pisicuta sau cu o omida, in loc de un gindac care musca, de o broasca gata oricind sa sara sau chiar de o jucarie cu arc, de genul celor care sar pe neasteptate atunci cind le atingi.
4. Sporeste capacitatea copilului de a se adapta la situatiile
dificile. Simtamintul de frica al unui copil este diminuat atunci cind copilul este facut sa se simta in siguranta si cind stie ca cineva ii poarta de grija, ocupindu-se de binele sau. Prezenta unuia dintre parinti este foarte importanta pentru copilul fricos. Acest simtamint,al apropierii unui adult, ii sporeste capacitatea de a face fata situatiilor neprevazute. Auzim: „Mama si cu mine putem trece peste asta”. De asemenea, s-a observat ca, in unele cazuri, cu cit unui copil i se vorbeste mai mult despre o posibila situatie generatoare de teama, cum ar fi spitalizarea, cu atit ii va fi mai putin frica de ea,din moment ce stie la ce sa se astepte si poate incepe sa se pregateasca in mod adecvat pentru a-i face fata. De exemplu, in caz ca se pierde,el ar trebui sa cunoasca numele complet al parintelui, adresa si numarul de telefon.
5. Nu impinge niciodata un copil intr-o situatie de care ii este frica. Este cu mult mai bine fie sa-i abati atentia de la lucrul de care ii este frica, fie sa minimalizezi amenintarea. De exemplu, ar putea fi de folos sa inchideti intr-o cusca animalul de care se teme si apoi sa-l incurajati sa se apropie de el, fiind sigur ca nu i se poate intimpla
nimic rau. Aruncindu-l pe un copil in bazinul de inot, nu-l vei vindeca de teama de apa; invatindu-l cu rabdare sa inoate, poate vei reusi.
6. Foloseste expresiile spontane de teama ale copilului, pe care le manifesta in imaginatia, in visele sau in joaca lui creativa, pentru a intelege mai bine lucrurile de care se teme si motivele.
7. Ajuta-ti copilul sa invete sa asocieze obiectele si situatiile de care se teme, cu lucruri placute. Majoritatea temerilor apar deoarece copiii asociaza, cu obiectul de care se tem, ceva amenintator sau dureros. De aceea, metoda cea mai eficienta de a birui teama este aceea de a incepe sa asocieze cu obiectul de care se teme o experienta fericita si plina de satisfactie. De exemplu, daca unul dintre copiii tai se teme de politisti, poti aranja ca un politist sa vina la tine acasa, unde copilul tau se simte deja confortabil si in siguranta. Vorbeste din timp cu copiii din vecini sa-l intimpine pe politist la sosire. Cind copilul tau ii va vedea pe ceilalti copii adunindu-se fericiti in jurul politistului, asezindu-i-se pe genunchi sau suindu-i-se pe umeri, urcindu-se in masina lui si pornind girofarul sau statia radio, el va incepe sa asocieze politistul cu o experienta placuta si interesanta si va prinde curaj sa se apropie de el si poate chiar sa-i vorbeasca. Cind lucrul acesta se va intimpla, teama lui de politisti deja va incepe sa dispara.
8. Fii deschis, cind discuti despre frica. Chiar daca temerile copiilor nu au motive reale, uneori este de folos sa discuti despre ele, explicind de ce anumite lucruri ii sperie pe copii. Citirea unor carti despre temerile copiilor si despre lucruri care ii sperie, se dovedeste de multe ori utila in a-i ajuta pe copii sa se deschida si sa vorbeasca despre propriile temeri. O data aceste lucruri „infricosatoare”discutate, ele vor parea mai putin infricosatoare decit inainte.

Cind unui copil ii este frica, este bine sa-l asiguri ca vei fi
intotdeauna linga el si il vei apara sau il vei invata cum sa se apere singur. Recunoaste temerea copilului, nu o nesocoti, ca pe ceva nejustificat. Spune-i, mai degraba: „Asta-i treaba tunetului – sa bubuie”, decit, „Nu te teme” sau „N-ai de ce sa te temi de tunet”.Copiii au nevoie de intelegere, de acceptare si de siguranta, in ceea ce priveste temerile lor.

FRICA DE APA
.E o familie cu un baietel de nouasprezece luni care locuieste pe malul marii. Toata iarna trecuta nu i-a fost frica de apa. Apoi, odata cu venirea verii, cind parintii voiau sa-l lase să se balacească, copilul a fost cuprins de o frica teribila de apa – „poate ca, scrie mama, intr-o zi, in timp ce arunca cu pietricele in apa, l-a rasturnat un val. De atunci nu mai poate fi adus
cu nici un chip aproape de apa.“ A incercat totul: sa-l ia in brate, sa-l duca in apa impreună cu ea. Copilul urla si atunci cind isi vede parintii apropiindu-se de apa, chiar daca el nu este pe mal.

Copiii pina la optsprezece, nouasprezece, douazeci de luni nu au nici un simt al pericolului. Baiatul e ca toti copiii, adica, atunci cind vedea apa avea chef sa intre in ea. S-a intimplat totusi sa-l rastoarne un val: pe moment, asta n-a parut ca-l sperie. Mai tirziu i s-a făcut frica (sau, poate s-a simtit jignit). Asta
s-ar fi intimplat oricum anul urmator: caci observind, cel putin un sezon, copilul ajunge sa inteleaga pericolele pe care le reprezintă valurile si marea; nu e inca foarte sigur de el in fata acestei imensităti vii,miscatoare, chiar daca nu se duce prea departe. Cred ca trebuie lasat in pace. si mai ales nu trebuie sa
se rida de el, sa-l considere fricos, asta in nici un caz!
Acum, sa-l lase in pace pină anul viitor.
Da, pină la anul cind se va juca cu alti copii. Dar si acasa e bine sa se joace cu apa in chiuveta, sa puna obiecte inauntru; astfel, nu-i va mai fi deloc frica si isi va regasi increderea in apa, o apa pe care va invata s-o stapineasca cu miinile in timp ce picioarele ii sint pe uscat.
Copilul trebuie să fie sigur că are control asupra apei si asupra propriilor picioare.

INTELEGE COPILUL, CAND APARE COPILUL




Alina,mami de Mihnea-Octavian
varsta Octavian;

www.pampers.ro/ro_RO/baita/gallery_view.php?page=1&id=2753&from=search&keyword=PETRE" target="_blank">votati un super-bebelush !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanica2006 spune:

Mamaana, ce minune sa ai asa doua printese micutze prin casa...L-am vazut pe Tudor cu cat drag le privea si le canta "La multi ani"! Sa-ti traiasca !!!
Dianocica, cum e dupa vaccin, fara reactii?? Hai, ma, cum sa fii cu fundu-n sus???Ti-ai consumat toate rezervele de fericire si emotie la aniversarea lui David?? Hai mai cauta, mai cauta.
Dandusa, draga mea... Spune-mi cand ajunge iubita?? Mergeti la Constanta, ati amenajat apartamantul vostru?? Hai povesteste-ne!!! Stai asa ca stiu...Dianocica e trista ca pleci tu...am ghicit??

ROXANA si DAVID MIHAI (20.11.2006)

David al meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns leyla spune:

Uram si noi cu intarziere d cel mare de-acuma.
Si deasemenea Ingrid .
Sa cresteti mari si sanatosi si sa le aduceti multe bucurii la parinti.
Am trecut si noi cu bine de petrecere, a fost marait un pic la inceput ca era somnoros dar apoi cand a vazut copii si-a revenit.
A scapat in totalitate de muci dar eu inca mai sunt nitel capsata.
De pe tava a ales bratara de aur a la mami, o cutie cu medicamente (cica doctor se face) si cheile de la masina.
Eri_ka, multumim mult pentru semnificatie.
Dianarus, imi pare rau sa aud ca din nou sunteti bolnaviori, tinem pumnii sa treaca mai repede de data asta si sa nu mai revina.

Avem si noi Poze party Kaan 1 anisor pentru cine doreste sa vizioneze.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kikineata spune:

Nu ma mai joc cu voi...pai Donia ne-a uitat, Dandusa nu ne mai iubeste, Dianocica e cu fundu-n sus, Marani nu mai stie de existenta noastra, Teutz azi n-a aparut, Mirona si Kokorina ne-au dat uitarii, Laura e tupalata ca nu-i sta parul cum trebe...si mai sunt...hey doamnelor va rog poftiti la taclale!

KIKINEATA mami de SARA MARIA (16 noiembrie 2006)

Gargarita Gargaritelor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns acs spune:

Ralumat, multumesc! Mi-am notat pentru urmatorul vaccin. De unde se poate cumpara?


Manuela, Stefan si cele 3 minuni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanica2006 spune:

Leyla, super petrecerea!! Kaan elegant tare si-mi pare ca are constitutia lui David al meu.Adica mai firav...Ma bucur cand vad copilasi asa, ca ai nostri prieteni din parc au toti 12 kg. Si sa nu dati cu biciu, va roog!!
Dar care dintre minunatele doamne esti tu, Leyla??? Ca toate-s faine rau!!
Kikineata, ai dreptate...ceva pluteste in aer...suparare, dezinteres, habar n-am ce..da-mi pare tare, tare rau ca s-a stricat atmosfera. Noi, astea prezente tot facem tumbe, ne prefacem ca totul e in grafic, dar sincer, ceva lipseste...

ROXANA si DAVID MIHAI (20.11.2006)

David al meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kikineata spune:

Mai Roxanico mi-e dor si de Lavinia, de sbogdana, de Porumbita, de Ramsan, de toate ce mai la deal la vale dar speram sa fie bine toti si toate ca asta-i important.

KIKINEATA mami de SARA MARIA (16 noiembrie 2006)

Gargarita Gargaritelor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ralumat spune:

quote:
Originally posted by acs

Ralumat, multumesc! Mi-am notat pentru urmatorul vaccin. De unde se poate cumpara?


Manuela, Stefan si cele 3 minuni



De la farmaciile homeopate- eu stiu una aproape de P-Ta Alba Iulia, Help Net Iancului si una in Aviatorilor - sau mai poti incerca la farmaciile care au produse Boiron. Costa in jur de 6 Ron.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanica2006 spune:

Chiar asa...
oare ce mai face Ramsan?? Ramona, ati repetat vaccinul?? Au fost ceva reactii sau ati trecut cu bine??
Porumbito, tu ce mai faci?? Sarcina cum evolueaza?? iesencelor, stiti ceva de Porumbita??
Simo, Roana, clujencelor, voi nu mai ziceti nika???
Mirona, tu chiar te-ai retras definitiv??Alexandra, Kokorina si voi??? Hai, mai, nu fiti copii!!!!
Doloreeeeeeeeees, ce mai face David???
aura, stiu ca esti foarte ocupata cu fetele, dar cand ai o clipa libera mai spune-ne doua vorbe despre voi, da?


ROXANA si DAVID MIHAI (20.11.2006)

David al meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dbunny spune:

Vazut poze de kaan...chiar si in dedesupturi, si de Isabelle si Stephanie..mai cata eleganta pe voi...din pacate Dani n-a fost tras la shpitz de ziua lui...se taraia pe jos oricum pe unde apuca. Imi plac la nebunie obrajorii rosii si nasucul fetitelor Mameiana

Dayanara...deci entrasi cu Scheongen? pe vremea cand mai era peseta?
desiree multumim de informatii incercam sa punem in practica...



Dbunny cu bb Daniel(23.11.2006)
www.flickr.com/photos/dbunny/sets/" target="_blank">poze Daniel
www.dropshots.com/dbunny_28" target="_blank">Filmulete cu Prichindelu
An angel wrote...If someone betrays you once, it's their fault;If someone betrays you twice, it's your fault.

Mergi la inceput