Dati spaga la privat??
Raspunsuri - Pagina 17
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/A_Iulia/A_Iulia.jpg)
A_Iulia spune:
As fi zis ok si as fi cerut chitanta sa mi-i pot deconta.
Serios acum, probabil ca m-as fi enervat si, cum banuiesc ca nu era o chestiune de viata si de moarte, m-as fi externat si as fi cautat alt medic. Caruia probabil ca i-as fi dat, asa cum ai zis si tu, ce as fi considerat eu, dar DUPA si fara sa mi se ceara de la obraz.
Edit: si as fi si parat-o la directorul spitalului. Xio, ce nr. de tel zici ca e in caz de...?
Adina + Olivia Q1.04
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Ramona J spune:
quote:
Originally posted by XIO
ramona , vezi ca ataci persoana , nu ideea
UIte cum sta treaba:
medicii nu au ce sa faca pt salariul rezidentilor , intelegi? Si medicii il au la fel de jenant . Si unii rezidenti primesc bani asa cum si unii medici primesc.
Pt. a se termina povestea asta odata trebuie sa fie PACIENTUL educat , sa i se explice ca nu e lasat sa moara , nu este batut si asa mai departe daca nu SARE cu banul DUPA operatie.
Trebuie ca doctorul sa primeasca un salariu decent , ca sa nu spun mare , cum e in toate tarile.
rebuie ca pacientul SA RECLAME nedreptatile la numarul acela grtuit , la directorul spitalului , la politie , si nu pe un forum.
Trebuie ca justitia sa PEDEPSEASCA doctorul in fctie de gravitatea faptei.
Deci , trebuie si tu sa faci ceva , si trebuie si doctorul sa faca ceva.
Da , Lona , dar dupa cum se vede sistemul nu functioneaza.
Si nu va functiona atata timp cat citesc pe aici ca pe Xulescu care nu e doctor il doare undeva de salariul medicilor si doar ii injura.
Ca sa fim in acelasi ton mai trebuie sa apara doctorii sa spuna ca si pe ei ii doare in acelasi loc ca pacientii platesc deja taxe dar dau si bani in plic , si uite asa suntem indolenti si "fericiti".
La asta se refrea exemplul meu , dar daca nu se vrea inteles, ies cine stie ce idei.
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
Ti se pare ca atac persoana.
Relativ corect ce ai scris tu mai sus. Iti spun eu ce trebuie sa faca medicul. Sa nu-i vorbeasca de sus pacientului, sa nu-l umileasca tinindu-l ore in sir la usa cabinetului (in timp ce altii vin si pleaca fara nici o jena), sa aiba respect fata de omul din fata lui.
Nu trebuie sa-mi spui tu mie cum se poarta medicii cu pacientii, pe ce ton le vorbesc, atunci cind ii baga in seama. Ce sa zic, deviza pare a fi: "pacientul nostru, sclavul nostru". Cu cit te porti mai rau cu ei, cu atit omul se simte obligat sa scoata bani din buzunar pentru a-ti cistiga bunavointa.
![](icon_smile_wink.gif)
Ca medic mai bun nu poti deveni ca-ti da omul 500.000 sau cit o fi in banii astia noi.
Xio, nu-mi mai povesti cum e ca am vazut cu ochii mei si mi-e o greata definitiva de sistemul ala. Majoritatea medicilor sint (erau) asa. Am cunoscut exceptii, desigur.
In orice caz, "faima" asta a medicilor nu a aparut din senin. Nu e de vina presa, sau pe cine mai incercati sa tot dati vina. De vina sint generatiile de medici corupti dinaintea voastra si cei care continua sa functioneze in acelasi sistem si in zi de azi.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Ramona J spune:
Xio, nu stau sa pun link, dar la subiectul "un vis ucis in maternitate" tocmai a scris Elise despre experienta ei din spital. Fara patima, ba chiar e dispusa (sau n-are de ales) si cind o fi cazul tot acolo va merge.
Exact asa se desfasoara lucrurile in spital, asa vorbesc medicii si asistentele cu pacientii. Intreb si eu: ti se pare normal?
Nu intreb pentru ca am ceva cu tine, ci pentru ca tu scrii la subiectul asta, reprezentind oarecum medicii.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ina_nz spune:
Nu poti sa te externezi si sa te duci in alta parte daca doctorul iti cere spaga.....pentru simplul motiv ca pana ai ajuns sa ai o intrevedere de 5 minute cu doctorul ai dat spaga de la portar si pana la asistenta sefa de ti-au sarit ochii. Mai ales daca ai norocul sa vii din provincie spaguiesti de parca esti bulibasa la nunta de tzigani.
Iar doctorul itio spune pretul si tu executi. Doctorul care a operat-o pe bunica la genunchi mai facea si un spirit de gluma...."Domnisoara banii pentru anestezist mi-i dai tot mie ca e nevasta-mea"
Nu exista bani dati dupa in semn de multumire......poveste frumoasa e asta. Exista tarife clare pt chirurg, mana a doua, anestezist, asistenta sefa, ingrijitoarea, ploscareasa, aia care vine cu masa, cu cearceafurile cu matura.....etc
Ina
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Carolyne spune:
Eu zic sa nu ii mai dati atatea exemple lui XIO si altora, deoarece ei nu inteleg notiunea de spaga.
XIO sa te fereasca Dumnezeu sa te duci cu cineva drag (copil, parinte, frate) la dr. ca ti-ai vinde si sufletul si casa!!! In special pentru copil dai spaga pentru ca nu te lupti cu sistemul cand copilul tau sta si sufera pe un pat de spital. Cui i-ar arde atunci sa faca reclamatii??? Asta doar ca sa arati cat de corecta esti.
Asemenea exemple s-au mai dat de nenumarate ori, insa degeaba pentru cei care au urechile infundate.
Dar Dumnezeu nu doarme si ni le serveste tuturor la timpul potrivit.
Si atunci cei care nu le au cu spaga vor intelege atat de bine cum sta treaba cu spaga incat le va iesi pe nas.
Sunt atatea categorii sociale care au salarii neadecvate cu munca prestata. Pe ei cine ii mituieste???
Si intr-adevar cand alegi sa devii doctor stii ca vei trai dintr-un salariu de mizerie. Insa incearca sa iti faci meseria cu respect fata de tine si pacienti si vorba aia, daca nu curge pica.
Deci tot ceea ce este dat dupa realizarea actului medical este OK (din punctul meu de vedere, vorbim totusi de un sistem bolnav), insa atunci cand actul medical este conditionat de spaga ei... atunci sa va vad ce faceti.
Daca-i vineri seara lasati bolnavul in stare critica pana luni dimineata cand primiti nr. de inregistrare la reclamatie???
Insa cum spuneam... este un dialog al surzilor.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/A_Iulia/A_Iulia.jpg)
A_Iulia spune:
Asta-noapte am ajuns cu fetita mea la urgente la camera de garda la spital (avea frisoane mari). Ne-am internat. Pot sa va spun ca eu chiar am vrut sa vad cat functioneaza "ne-datul" spagii. Ei bine, a functionat. N-am dau un leu nicicui. Toti s-au comportat exemplar, de la asistente la doctori, toata noaptea.
Nu neg ca se poate intampla si altfel. Dar sincera sa fiu...culmea, mie nu mi s-a intamplat. Am mai fost cu ea la urgente acum 2 ani, si la fel s-au intamplat lucrurile.
asa ca...ce scrieti voi aici, cu spagi la portar si la femeia de servici, mi se par SF-uri. Dar ma gandesc ca cine le scrie, poate chiar are vreo experienta recenta si urata de aceasta natura, altfel n-ar mai scrie.
Va urez sanatate la toata lumea, si sa fiti tratati asa cum va doriti.
Adina + Olivia Q1.04
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Am mai povestit , inainte sa intru in sala de interventii(era o interventie minora , dar se facea cu cauterul , la nivelul fetei ) , doctorita mi-a spus
"vezi sa-i dai ceva asistentei".
Eu i-am spus ca nu am nimic la mine , ea m-a intrebat cum am venit asa nepregatita , eu am spus "pai nu stiam ca trebuie sa dau ceva la spital".
Nu am dat nimic , nu am sunat pe nimeni , am intrat in sala , mi-am rezolvat problema.
Tatal unchiului meu a avut cancer gastric. Pt. ca tumora obstrua sfincetrul mancarea u ami ajungea in stomac si risca sa moara de foame.
S-au dus rudele la un spital , nu stiu la cine ca nu mi s-a spus , doctorul a spus ca-l opereaza , dar a-i dea 150 de euro sau cat .
Rudele care aveau banii astia i-au intors spatele si au mers la alt doctor. Le-am spus sa faca reclamatie , nu stiu ce s-a intamplat pana la urma. Cert e ca nu a primit ala banii.
Si ba da , banii se dau ca asa se face , si sa nu spuan doctorul ceva de tine. Vad asta la bunica-mea , acre dupa ce a fost mama-mea operata a fugit cu plicul la doctor si l-a batut la cap pana l-a luat.
Am vazut in spital , paciente care-mi dadaeu mie bani desi le explicam ca nu le fac nimic.
Am fost mana a doua in nu stiu cate operatii , si mana a treia , dar nimeni nu a venit cu vreun plic.
Spaga la portar? Pt. ce ?
Bunica-miu trebuie sa se opereze de coxartroza. Intrebare in familie "cat sa-i dam doctorului?"
Eu evident o tineam sus si tare ca nu-i dam nimic , ca nu trebuie, bunica-mea si mama-mea se cruceau cum sa nu dai la doctor , ca sia sa are salariul mic , si ii alveaa viata , ii dai in semn de multumire.
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/anca_vlad/anca_vlad.jpg)
anca_vlad spune:
adina zi care sunt spitalele cu pricina ca sa mergem si noi!
POZE VLADUT
"Dumnezeu iarta, dar nu lasa nimic neispasit!" Arsenie Boca
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Diablette spune:
articol aparut azi, 10 decembrie 2007, pe hotnews.ro
Medicii rezidenti pleaca din Romania pentru salarii de zece ori mai mari
Medicii pleaca pe capete
Pentru ca salariile din occident sunt de pana la 10 ori mai mari, in ultimul an, peste 4000 de medici au emigrat. Cei care aleg sa plece sunt tineri care se plang de salariile mici, dar si de celelalte probleme ale medicinei in regim de stat: pilele, imaginea proasta a doctorului roman si structura centralizata sistemului, cu sefii care “taie si spanzura”. Medicii care raman in sistemul public romanesc, isi completeaza veniturile din atentiile de la pacienti si din contractele de colaborare cu clinicile private.
Victor Ciofoaia a terminat Facultatea de Medicina in acest an si, in prezent, sustine examenele de echivalare a studiilor sa poata pleca la rezidentiat in Statele Unite ale Americii. A studiat un an in Suedia si spune ca stie, inca din primii ani de facultate, ca strainatatea are mai multe de oferit pentru un tanar medic. “Ne-au spus-o toti, Cinteza, Irinel Popescu, solutia pentru medicii romani este plecatul in strainatate”.
“Salariile sunt o bataie de joc. Daca nu cunosti pe cineva, orice greseala medicala iti este fatala”
Victor Ciofoaia sustine ca tinerii medici parasesc Romania nu numai din cauza salariilor mici, ci si din cauza sistemului de sanatate care functioneza prost.
Motivele economice: "Salariile sunt o bataie de joc. Colegii mei de liceu au salarii de pana la zece, douazeci de ori mai mari. In Romania, nu in strainatate".
Motive profesionale: "daca te uiti la cine te invata medicina si cine te invata medicina, poti sa faci paralela si sa vezi cat inveti medicina singur si cat inveti cu profesor".
Motive politice: "structura este centralizata, in sanatate, si directorii si sefii de sectie sunt cei care taie si spanzura".
Motive de justitie si protectie sociala: "oricine greseste, dar daca nu cunosti pe cineva, orice greseala medicala iti este fatala”.
Medici rezidenti – salarii minime
#9679; Romania - in medie, 250 de euro
#9679; Germania - 2.500 de euro/luna.
#9679; Franta - 1.300 de euro/luna.
#9679; In Italia - salariul minim brut, 1.750 de euro pe luna
#9679; Marea Britanie - minim 3000 de lire.
#9679; Statele Unite - 4000 -5000 de dolari.
#9679; Canada - 3000 de dolari canadieni pe luna.
Criza de specialisti in provincie
“Sunt multe locuri din tara unde de ani de zile lipsesc medici. Exista crize de medici anestezisti, de medici pentru ambulanta, medici radiologi, medici psihiatri si o sa inceapa sa se simta lipsa si de medici pediatri. Specialisti care care erau si mai sunt la cautare in Europa”, ne-a declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Mircea Cinteza.
“Venitul mediu al unui rezident in Romania este de 250 de euro, iar in Marea Britanie, de exemplu, este de peste 5000 de euro”, mai spune Cinteza.
Rezultatul? Potrivit sefului Camerei Federative a Medicilior din Romania, Dan Peretianu, in ultimul an, peste 4000 de medici au plecat sa lucreze in strainatate.
O studenta s-a hotarat sa fie doctor in Romania: “Daca as avea curaj, as pleca”
Adina Nica, studenta in ultimul an la Medicina, spune ca nu are de gand sa plece din tara, dar nici nu intrevede un viitor bun pentru medicina romaneasca.
“Sunt la faza in care ma uit si vad cat au cheltuit ai mei cu mine sa fac facultatea si ma intreb cum o sa ma descurcurc in doi ani, cand o sa am sapte milioane pe luna. O sa raman in tara si o sa incerc sa deschid un cabinet privat la mine in Ploiesti. Daca nu merge, o sa ma bag la un spital si mai caut o colaborare”, ne-a povestit studenta.
“N-am sentimente nationaliste, dar am prieteni si familie aici. Daca as avea curaj as pleca, aici nu vad vreo solutie ca medicii sa aiba salarii mai mari sau recunoastere din partea cetatenilor”, ne-a spus ea. “Probail ca ma asteapta o viata in care o sa fiu numita <<spagara>>, pana la pensie”, spune Adina razand.
Salariile medicilor din Romania
#9679; Medic rezident - 250 euro
#9679; Medic de familie - 350 euro
#9679; Medic specialist - 500 euro cu tot cu garzi
#9679; Medic primar - 600 euro
#9679; Medic sef de sectie – 1.000 euro
Doctorii traiesc din “ciubuc”
Sunt mai multi medici care raman in tara si castiga, fie dintr-o colaborare cu o clinica privata, fie din atentiile pacientulilor. “Domnule, daca nu recunoastem ca medicii din Romania traiesc din ciubuc, inseamna ca suntem ipocriti”, ne-a spus Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania.
“Asta cu criza de medici e o gogorita. Problema e ca o treime din medici lucreaza in Bucuresti si ca se pregatesc prea multi medici, la facultate”, mai spune Peretianu. Presedintele CFM sutine ca Romania pregateste in fiecare an 7.500 de doctori, Franta pregateste numai 5.500, Marea Britanie numai 6.500.
“In Spitalul de Urgenta din Bucuresti se calca medicii pe picioare, in Vaslui nu ai cardiolog. Se inghesuie fiecare acolo unde stie ca scoate bani. Unde sunt oamenii saraci si n-au sa dea la medic, nu vin doctorii sa lucreze”, afirma Peretianu.
Medicina privata se hraneste cu pacienti dezamagiti de stat
Victor Ciofoaia, rezidentul cu acte pentru SUA, sustine ca sistemul privat gestioneaza bine, deocamdata, lipsurile din sistem. “Criza de medici, despre care vorbim, este foarte bine administrata: oricum, cerere de medici va exista in permanenta. Medlife-ul, Medsana si ceilalti care sunt acum in crestere, vor fi mereu pe profit”, ne-a spus rezidentul Victor Ciofoaia.
La fel, Dan Peretianu crede ca medicina privata se afla in plin avant: “Deocamdata, desi riscante, investitiile in sanatate sunt avantajoase. Clinia privata il aduce pe medicul X de la spitalul Y, cu un contract de colaborare. Doctorul ia 40% din banii pe care ii da pacientul pe consultatie, firma 60%. Iar doctorul mai vine si cu pacientii lui”.
“Fireste ca e concurenta neloiala sa iei pacientii de la spital si sa ti-i aduci la cabinet, dar nu are nimeni ce sa iti faca”, a mai spus presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania.
Medic roman in Franta: am luat in calcul sa ma intorc in tara, dar am simtit ca lucrurile nu sunt inca gata, acolo
Ionut Timbolschi lucreaza de opt ani in Franta. Momentan este medic specialist in Spitalul Universitar din Strasbourg. A plecat din Romania dupa al doilea an de rezidentiat. “Aici, un rezident castiga 1300 de euro brut, si primeste cate 100 de euro pentru fiecare garda”, ne-a povesiti el.
Doctorul Timbolschi spune ca sistemul medical frantuzesc e diferit fata de cel romanesc, in primul rand sub aspectul drepturilor pacientului. “Daca un pacient are o reclamatie, ea ajunge in timp foarte scurt la directorul spitalului sau la responsabil. De asemenea, aici nu exista sistemul de atentii. Exista niste pusculite in care pacientii care doresc pot introduce sume mici de bani. Acesti bani sunt folositi la comun de personalul spitalului. De exemplu: se strica filtrul de cafea, luam unul nou”.
Medicul roman spune ca a avut oferta sa se intoarce in Romania sa profeseze in sistemul privat, dar ca, deocamdata, ramane in Franta. “Eu am luat in calcul sa ma intorc in tara, dar am simtit ca lucrurile nu sunt inca gata, acolo. Pe langa faptul ca mi se oferea un salariu comparabil cu cel de rezident in Franta, in Romania exista inca o relatie ciudata intre sistemul de sanatate privat si cel public, stiu ca medicii lucreaza si intr-o parte si cealalta”.
Medicina privata creste cu 15 procente pe an
Un studiu al companiei de cercetare a pietei Daedalus Consulting, publicat in vara acestui an, arata ca, in 2006-2007, 27% dintre locuitorii din mediul urban s-au orientat catre sistemul privat de sanatate. Desi are o pondere de numai 6% in totalul pietei medicale romanesti, piata serviciilor medicale private a fost estimata la 250 milioane de euro si are un ritm de crestere de 15 procente pe an.
In ultima perioada, sectorul de medicina privata s-a dezvoltat in special pe segmentul “corporate”, cu servicii de medicina muncii, abonamente, servicii de laborator, ambulator si imagistica. Ministerului Sanatatii sustine ca „din datele Centrului National pentru Organizarea si Asigurarea Sistemului Informational si Informatic in Domeniul Sanatatii, in 2006, in tara noastra exista un medic la 460 de locuitori”.
E oare mai bine asa????
SEE no evil, HEAR no evil, SPEAK no evil... DO no evil
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Guestus spune:
Iar nene comparatii de 2 bani cu alte tari? Pleaca maestrii...ei si?...succes. Multa lume pleaca de colo-colo.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)