Pledoarie pentru colinde
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/desprecopii/desprecopii.jpg)
http://www.desprecopii.com/info.asp?id=1263
Mergeti cu colinda? Primiti colindatori?
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/dana_sp_d/dana_sp_d.jpg)
dana d spune:
Sigur ca primesc colindatorii si cu mare placere. Din pacate insa anii trecuti am observat o imputinare constanta a grupurilor de colindatori, trist dar...
Fetele mele merg la colindat, adica anii trecuti au mers. Anul asta fata mea cea mare considera ca e prea mare sa mai mearga la colindat iar cea mica e prea mica sa merga singura.. sper sa gasim totusi o solutie de compromis ca sa nu incetam frumosul obicei.
Fetele mele
Iremediabil indragostita de CANADA
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/elyda/elyda.jpg)
elyda spune:
oooo,abia astept!!! in fiecare an ii astept dar ei sunt din ce in ce mai putini si -mi pare tare rau! anul trecut ma pregatisem cu mere si covrigi dar n-au venit decat 2-3 copii.eu cand eram copil la bunica la tara ma duceam cu colindul prin sat si tare frumos mai era,ma gandeam la vacanta de iarna de toamna.si tot anul trecut copii mei impreuna cu un prieten s-au hotarat sa mearga cu colindul ,m-am dus cu ei ca era seara si eu ramaneam sa-i astept la scara .sunau la interfon si intrebau daca sunt primiti cu colindul...putini i-au primit dar daca ati fi auzit cate injuraturi si alte...expresii"frumoase " si-au luat...acum...parca ii inteleg si pe parinti ca nu stii uneori ce nebun raspunde la usa si mie mi se cam strangea sufletul asteptandu-i.pacat ca asemenea obiceiuri o sa dispara eu le mai povestesc cum era acum 20 de ani si nu le vine sa creada!
dana
![](images/user_woman.png)
tanima_i2002 spune:
ooooo, cat imi plac colindele, colindatorii...tot ce tine de perioada asta de sarbatori. Am facut si eu cateva colinde grozave la viata mea. In afara de cele de cand eram mica si cand dupa colindat ne adunam mai multi copii in scara sa numaram cati covrigi, cate mere, cate nuci am primit (rar aveai norocul sa primesti altceva mai bun dar ne bucuram de orice ptr ac ne bucura colindul in sine), am avut cateva colindareli si in timpul facultatii si a fost chiar supeeeeer. Am colindat toti profii si la randul meu mai tarziua am fost colindata de studenti. tare frumos, frumoase momente. Pacat ca se cam duce datina asta. In ziua de azi copii asteapta bani la colindat. Eu nu le dau insa bani nici de stiu ca ma bat. Bani le dau la sorcova, la plugusor... Atunci vin mai multi cand este vorba de bani.
Norocul meu este ca stau in bloc turn si am cativa copii pe scara care mai vin si cu prietenii din scarile/blocurile vecine si mai sunt si eu calcata de colindatori.
Din pacate anul asta nu voi fi acasa si imi va ramane casa necolindata.
Mamica lui Rares (15 oct 2006)
poze diverse
Botez Rares 7-8 luni Litoral 2007 nov 2007
doradora spune:
nu, nu primesc colindatori, pt ca nu sunt copilasi, ci ditamai adulti, unii romi, si mi-e teama sa le deschid. deschid insa la corurile organizate. dar copii cum erau inainte, cand eram si noi mai mici, pe la mine la usa inca nu am vazut.
chris + alexandra
varsta alexandra
bebeii nostri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Intotdeauna primim colindatori, chiar daca au un repertoriu sarac sau improvizat. Nu mai stau la bloc, dar cand stateam treceau coruri care colindau minunat, era o placere.
De mers n-am mai mers. Insa nu pot sa uit Ajunurile la Cluj, cand ne colindam prietenii sau rudele, in grup, cu colinde adevarate. Fara sa suni la usa, cantai una, doua colinde, pana cand gazda te primea si te omenea. Mai oameni buni, si era pe vremea lui Ceasca, a doua zi toti mergeau la servici, dar noaptea era lunga si frumoasa.
poze multe cu noiAna a implinit un an
2006
2007
ralnied1 spune:
Acum vreo 4-5 ani, eram o mini-gasca de vreo 10 prieteni, oameni trecuti de 20 de ani. Si mergeam cu colinda pe la fiecare dintre noi si pe la alti prieteni, cunoscuti. Era minunata atmosfera si ne-am simtit extraordinar de bine peste tot. A fost ultima data cand am mers cu colinda.
Anul trecut, primul Craciun petrecut la casa noastra (impropriu spus!)... Ne-am dorit sa vina mai repede Ajunul Craciunului, sa primim colindatori... Am asteptat si am sperat in zadar. Au numarat mai putin de 15 copii. Se umbla din ce in ce mai putin cu colinda? S-au imputinat copiii? Nu-i mai lasa parintii? N-am gasit niciun raspuns la intrebarile noastre, dar tare rau ne-a parut ca nu am avut placerea sa fim gazde pentru cat mai multi colindatori. Si, din cate am inteles, aceasta a fost atmosfera generala.
In ritmul acesta, probabil in cativa ani, copiii nostri nici macar nu vor mai sti ce inseamna a colinda in Ajun de Craciun. Degeaba le vom explica, pentru ca nu cred ca vor mai intelege. Trist, dar adevarat.
danyce spune:
Tot ardeleanca am ramas in suflet,de aceea mi-e asa de dor de Craciunurile de altadata. Nu mai stiu exact cum se sarbatoreste Craciunul in ultimii ani pe la Cluj sau in Maramures pentru ca de 8 ani nu am mai sarbatorit Craciunul in tara (in primii ani am fost aici in vacante, iar de mai bine de 5 ani locuiesc aici si nicicum nu reusesc sa ajung in tara de Craciun). Un Craciun petrecut in Romania, in Ardeal mai degraba, este un vis frumos, pe care il tot aman ...
pentru ca iar trebuie sa lucrez neaparat intre sarbatori.Insa eu cred ca visez la Craciunul de acum 10 ani, cand plecam in gasca pe la prieteni, vecini si pe la rude, cantam pe la usi pe la fiecare, asa cum pomeneste Rufus...visez sa mai fie asa si sa mai am parte candva de aceste experiente. Atata caldura suflesteasca, atata armonie si o atmosfera feerica ca in acele seri (in Maramures nu se colinda doar in Ajun, ci si a 2-a zi , si a 3-a zi
) nu mi-a mai fost dat sa cunosc...Eu vorbesc aici de colindatori de toate varstele, nu doar de copilasii nelipsiti din peisaj pe vremuri.
In Olanda sarbatoresc Craciunul cu socrii mei si cu matusa sotului, care vin in fiecare an de Ajun sa "ma colinde" (stiu de ani de zile ca de asta mi-e cel mai dor), sa-mi cante la usa in loc sa sune, sa-i pun la masa cu bucate romanesti, sa-l ascultam mai departe pe Hrusca, sa mergem cu totii la biserica si sa ne simtim bine pana spre dimineata. Nu e chiar ca in Romania, dar avem parte astfel totusi de sarbatoare.
Mie cel mai mult imi place sa fiu gazda de Craciun aici pt ca astfel pot "regiza" atmosfera si decorul, ma ocup personal de toate pregatirile, pentru ca doar asa simt ca e sarbatoare. Nu mi-ar place deloc sa ma duc doar la cineva la masa ,ca in orice alta zi libera (colegii mei isi planuiesc de exemplu sa doarma mai mult de Craciun, la asta viseaza)...pentru ca nu as mai simti nimic si m-ar durea sufletul.
Hmmm, m-am intins cat o zi de postt. Mi-e dor de Craciun!
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/catutza/catutza.jpg)
catutza spune:
Bun subiect! chiar vroiam sa deschid ceva asemanator pentru ca am o problema, ce sa da fratilor cand vin colidatorii?
Va intreb asta pentru ca anul trecut eu am dat bani si copii erau cam mirati pentru ca fiecare avea o punguta cu ceva in ea...de aici am dedus ca se da altceva nu bani!
Noi cand eram copii mergeam "la colindetze" si primeam covrigi, bomboane, fructe-mere in special, eugenii si cam atat. Acum ce se mai da?
Vreau ca anul asta sa pregatesc un cosulet cu pungute pentru ei iar atunci cand vin copii Bia sa le dea ea pungutele, cred ca va fi foarte incantata
Cata si Bianca-Maria(2.11.2005)
Fii intelept ca un batran , dar priveste lumea cu ochi de copil
manon spune:
abia astept colindatorii, pe cei adevarati, care-si pregatesc repertoriul din respect pentru traditie si pentru cei colindati si nu pe cei care profita de situatie pentru a cersi cu acest pretext. nu pot sa deschid afonilor care-mi canta "in gradina raiului sta madam cu eva lui..." sau incheie un colind cu "sa traiasca don' sofer...". altminteri, modificam textele clasice cu "noi venim sa colindam / de prin case mai furam...". oricum, in seara de ajun, toata familia se reuneste in jurul bradului si canta cateva colinde ca altfel nu ne cade bine caltabosul... cred ca avem cele mai frumoase colinde...sarbatori fericite !!
puppe spune:
Eu am copilarit intr-un sat banatean si am mers "in pitzarai" (asa-i spunea la noi la colind) pana la 10 ani. Aveam un fel de baston subtire de lemn care se numea chiar colinda , se facea din lemn de alun invelit cu o panglica si apoi afumat la foc, sa ramana locul unde a fost panglica alb...si o traista cusuta in casa cu care mergeam prin tot satul. Nu primeam niciodata bani, ci mere, nuci, eugenii, napolitane, biscuiti...etc. Era nemaipomenit de frumos si imi pare rau ca acum s-a pierdut obiceiul chiar si in satul meu, asa ca fiica-mea nu o sa mai stie cum era adevaratul colind. Si cantam "Domn-domn sa-naltam", chiar daca era vremea lui Ceasca si nu aveam voie...
Acum la noi la bloc vin 2 feluri de colindatori: unii mici, pana in 10 ani, care se chinuie sa cante ce-or fi invatand pe la scoala, dar sunt draguti foc si pun suflet, pe care mi-e drag sa-i primesc si sa le dau bani (nu mai au traiste,s-a schimbat moda, nu mai primesc dulciuri) si inca o categorie de colindatori, de 16 ani, care in cel mai fericit caz urla "Si-am plecat la vanatoare sa vanam si-o caprioara, la anul si La Multi Ani" si vor tigari sau ceva de baut. Eu la astia nu le mai deschid cand ii aud la interfon, ca m-au enervat acum 2 ani si era sa-mi stric Ajunul din cauza lor (auzi tu, sa le dau tigari de colindat...)
Anu' asta vom chema iar toti prietenii la noi de Ajun si o sa ne colinde ei...chiar ma, uite ca voi da si de baut la colindatori!!!