Despre votul uninominal
Raspunsuri - Pagina 3
![](images/user_woman.png)
Vidra spune:
Acesta este primul meu mesaj pe acest forum si cu aceasta ocazie va spun in primul rand salutari tuturor.
Maria, daca oamenii vor spune DA, legea guvernului pica.
Imi permit sa o felicit pe cea care a deschis acest subiect, este foarte interesant.
Buggy,este de foarte mult bun simt ce spui acolo. Din ce citesc aici, unii dintre voi spun ca s-au saturat de atatea culori politice, dar oare societatea nu este impartita tot in atatea culori politice -daca nu si mai multe?- nu este normal sa fie orice categorie de oameni reprezentata de un partid politic? nu va puneti problema ca din atatea jocuri si partide politice se nasc marile ocazii ale schimbarilor. Scuzati-ma dar sa votezi ceva doar pentru ca este mai simplu si nu neaaparat mai inteligent mi se pare un gest extrem de superficial.
Pe vremea "regretatului" lucrurile stateau "cel mai simplu". Aveam un conducator "mult iubit de popor", locuri de "munca" si gata-ce simplu era.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
copiloi spune:
Citat din www.cotidianul.ro/index.php?id=15856&art=39337&cHash=d587515db7" target="_blank">Cotidianul:
Varianta Guvern/Pro Democratia este utilizata in proportie de 100% in landurile germane Bavaria (capitala München) si Baden-Württemberg (Stuttgart), pentru alegerea parlamentelor regionale, iar in celelalte landuri sistemul este asemanator, dar nu identic.
Varianta Basescu:
se mai aplica in Bahrain, Belarus, Republica Centrafricana, Congo (Brazzaville), Coreea de Nord, Cuba, Egipt, Gabon, Haiti, Iran, Kirgizstan, Mali, Mauritania, Mongolia, Togo, Turkmenistan, Uzbekistan si Vietnam, cele mai multe dintre aceste tari fiind conduse de dictatori comunisti sau de tip oligarhic-oriental.
Asta spune tot!
Alina
rolo spune:
quote:
Originally posted by copiloi
Citat din www.cotidianul.ro/index.php?id=15856&art=39337&cHash=d587515db7" target="_blank">Cotidianul:
Varianta Guvern/Pro Democratia este utilizata in proportie de 100% in landurile germane Bavaria (capitala München) si Baden-Württemberg (Stuttgart), pentru alegerea parlamentelor regionale, iar in celelalte landuri sistemul este asemanator, dar nu identic.
Varianta Basescu:
se mai aplica in Bahrain, Belarus, Republica Centrafricana, Congo (Brazzaville), Coreea de Nord, Cuba, Egipt, Gabon, Haiti, Iran, Kirgizstan, Mali, Mauritania, Mongolia, Togo, Turkmenistan, Uzbekistan si Vietnam, cele mai multe dintre aceste tari fiind conduse de dictatori comunisti sau de tip oligarhic-oriental.
Asta spune tot!
Alina
Pe bune?
Credeam ca e sistemul american.
mama de Ileana Cosanzeana
poze
"De poti sa nu-ti pierzi capul cand toti in jurul tau si l-au pierdut pe-al lor gasindu-ti tie vina...
De poti s-auzi cuvāntul rostit cāndva de tine
Rastalmacit de oameni, ciuntit si prefacut" - R. Kipling
copiloi spune:
quote:
Originally posted by rolo
Credeam ca e sistemul american.
mama de Ileana Cosanzeana
poze
"De poti sa nu-ti pierzi capul cand toti in jurul tau si l-au pierdut pe-al lor gasindu-ti tie vina...
De poti s-auzi cuvāntul rostit cāndva de tine
Rastalmacit de oameni, ciuntit si prefacut" - R. Kipling
Pe bune?
sirimie spune:
Despre uninominalul propus de Basescu:
"Pentru a fi declarat castigator, un candidat trebuie sa obtina o majoritate absoluta in primul tur de scrutin. Daca nu o obtine, se va organiza un al doilea tur intre primii doi clasati. Castigator va fi cel care aduna cele mai multe voturi in urma celui de-al doilea tur. Acest lucru inseamna ca vom avea circumscriptii electorale uninominale, adica cu un singur mandat de deputat sau senator."
Inteleg ca fiecare o sa isi voteze reprezentantii in parlament din circumscriptia electorala din care face parte, si ca toti parlamentarii sint alesi in acest fel.
"Avantajele acestui sistem sunt: reprezentanti mai responsabili, partidele au mai putin control in teritoriu, raspunderea apartine unei persoane, si nu unui partid."
"Dezavantajele acestui sistem sunt excluderea pe termen lung de la reprezentare a unor clase sociale si etnice sau a unor preferinte politice noi (partide de orientare ecologista)."
"Acest sistem produce majoritati manufacturate, adica va exista o diferenta intre rezultatul votului si distribuirea mandatelor. Astfel, un partid care are 42% sustinere populara va avea cam peste 50% din mandatele de parlamentar. De aceea, sistemul favorizeaza partidele mari."
"Sa luam un caz ipotetic. In cadrul unui colegiu uninominal, dupa primul tur de scrutin, avem candidatul X cu 51% din voturi si candidatul Y cu 49% din voturi. In acest caz, candidatul X este declarat castigator si nu se mai organizeaza un al doilea tur de scrutin. El a primit voturile a 51% din populatie, adica, in acest moment, doar 51% din populatia colegiului este reprezentata in parlament.
Restul de 49% de cetateni raman nereprezentati. Sustinatorii sistemului vor spune insa ca acesti 49% nu raman nereprezentati ci mai de graba optiunile lor nu se regasesc in Parlament. Regula face ca cetatenii usor usor sa se indrepte catre partide mari care conteaza in ecuatia electorala."
"In situatia in care avem trei candidati in carul unui colegiu uninominal, sa spunem candidatul X cu 32%, candidatul Y cu 46% si candidatul Z cu 22%, vor merge in turul doi doar candidatul X si Y. In al doilea tur de scrutin se va intampla acelasi lucru ca in exemplul de mai sus, adica o majoritate relativa a populatiei va ramane nereprezentata in structurile legislative. Rezulta ca varianta Basescu nu pune accentul pe reprezentarea populatiei."
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
sirimie spune:
Sistemul lui Basescu se aplica si in Franta
"Sistemul sustinut acum de Traian Basescu, propus initial de PSD si preluat ulterior de seful statului, este practicat in momentul de fata in nouasprezece tari pentru alegeri legislative (si intr-un numar mult mai mare de tari pentru alegerea directa a presedintelui de catre cetateni).
* Sistemul este identic cu cel practicat in Franta (pentru alegerea Adunarii Nationale, camera inferioara a parlamentului francez).
* Diferenta majora este ca, in cazul in care nici un candidat nu obtine majoritatea voturilor exprimate, proiectul aflat in discutie in Romania prevede un al doilea tur de scrutin intre primii doi clasati.
* In cazul Frantei, legea prevede ca, in situatia similara, la al doilea tur de scrutin pot participa toti candidatii care au obtinut cel putin 12,5% din voturile alegatorilor inscrisi pe listele electorale.
"
Edit: a zis cineva de la tembelizor ca e ca in America unde sint numai 2 partide mari care guverneaza succesiv. Cred ca pentru asta confuzia ca tipul asta de vot se aplica in SUA.
Despre Andrei
sirimie spune:
Varianta propusa de Tariceanu
"Sistemul acesta se vrea un sistem uninominal cu compensare pe liste si care are ca pion principal un singur tur de scrutin. Ceea ce propune acest sistem este ca jumatate din mandate sa se distribuie in mod direct la nivelul circumscriptiilor uninominale, iar celelalte mandate sa fie repartizate la nivelul circumscriptiei electorale.
"
Avantaje
* Sustine partidele mai mici ori partidele cu o dispresie mare a voturilor, desi procedura de distribuire a voturilor pe liste (in cele trei etape) este extrem de complicata.
* In acesta privinta, comparatia dintre acest sistem si cel practicat in Germania este eronata, deoarece in Germania (ca de altfel si in Italia, Venezuela si in Noua Zeelanda) functioneaza o varinata mult simplificata si mult mai trasnparenta de distribuire a mandatelor in mod proportional.
* Asigura un grad de reprezentativitate mai mare a opiniilor politice din societate
Dezavantaje
* Alegatorul va avea tot un vot pe care il va da doar candidatului care participa individual la alegeri. Lista de partid nu se voteaza. Acesta este si dezavantajul major al sistemului. Este chiar neconstitutional.sa ajunga in Parlament o persoana de pe o lista pe care nu o votezi.
* O parte dintre parlamentari vor actiona mai departe fara teama sanctionarii directe din partea alegatorilor
Studiu de caz varianta Guvernului. Conditii dure pentru independenti
La Art. 47 (6), Art. 48 (5), (7) din proiectul de lege ProDemocratia se arata ca, in cadrul circuscriptiilor uninominale, candidatii independenti, spre deosebire de candidatii propusi de organizatii politice, au nevoie, pentru a fi alesi, de majoritate.
Astfel, daca in cazul unui oarecare candidat propus de partidul X, acestuia ii sunt suficiente 30% din voturi pentru a fi ales (in conditiile in care acesta este primul clasat, adica toti ceilalti candidati au obtinut un numar mai mic de voturi), un candidat independent va trebui sa obtina un minim de 50,1% din voturi.
Sistemul mixt cu un singur vot (pentru ca sunt sisteme mixte cu doua voturi: unul acordat unui candidat si unul listei de partid), asigura crearea de circumscriptii uninominale, prin care cetatenii aleg un candidat al unui partid in spiritul scrutinului majoritar. Diferenta fata de scrutinul majoritar cu doua tururi este ca voturile acordate perdantului nu se pierd, ci se redistribuie.
Despre Andrei
MariaG spune:
@Vidra - ca pica legea guvernului am priceput si eu (nu's chiar asa ) ca doar asta e scopul referendumului. Da' daca pica legea guvernului, cum o lege a lui Basescu nu exista, ramanem cu vechea lege electorala, corect? until further notice. ca nu cred ca Basescu are o noua lege in sertar, si chiar daca ar avea tot tre' sa treaca prin parlament bla-bla-bla....
Si chiar daca ti se pare stupid sa votezi ceva ce intelegi vs ceva ce nu intelegi, eu banuiesc ca asa o sa se intample. Nu cred ca un procent semnificativ din populatia cu drept de vot isi pune intrebari referitoare la ce inseamna pentru el varianta aia sau cealalta.
Sloganul lui Basescu este "hai la curatenie". N-are legatura (cel putin nu in mod direct) cu scopul legii (in paranteza fie spus, eu cand l-am vazut prima data m-am gandit la o activitate de curatenie a mediului - colectare de pet-uri, hartii, sticle, aparate electrocasnice vechi aruncate cine stie pe unde, masini mai batrane ca mine care zac prin parcari sau pe marginea drumului).
Iti spune ca face curatenie in clasa politica, e tot ce ai nevoie sa auzi. Conteaza ce iti cere sa semnezi/votezi? Nu.
Si am citit si ce zice Cotidianul, si o multime de alte comentarii, dar cum votez eu cu un singur vot si un candidat si o lista..... ma depaseste
Maria
http://www.copaculdehartie.ro/
sirimie spune:
Eu am auzit la tembelizor pe Cristian Diaconescu (parca asa il cheama, vicepresedinte si purtator de cuvint PD) ca oricum iese referendumul tot parlamentul face legea. Adica tot la parlament se ajunge sa faca legea. Legea guvernului va trebui promulgata pina la urma de presedinte (am impresia ca daca nu ii face promulgarea de 2 ori se promulga din oficiu, o fi adevarat asta?) Si parlamentul va modifica legea lui Tariceanu sau nu, la un moment dat.
Despre Andrei
sirimie spune:
Eu am inteles asa:
In varianta lui Basescu: fiecare circumscriptie are candidatii ei, oamenii voteaza dintre candidati. La Craiova de exemplu candideaza de exemplu 3, daca primul ia din primul tur mai mult de 50% a cistigat, daca nu va urma un al doilea tur unde vor fi primii 2.
In varianta lui Tariceanu: fiecare partid are un candidat si o lista. Se voteaza numai candidatul, nu si lista. Candidatul cu cele mai multe procente cistiga, iar pentru lista se aplica sistemul actual - adica procentele fiecarui partid se regasesc in parlament.
Nu sint sigura ca am inteles bine varianta lui Tariceanu, dar asa cred ca e.
Eu sincer cred ca indiferent care va fi sistemul uninominal e la fel. Tind sa cred ca ar fi mai buna varianta lui Tariceanu pentru ca permite la mai multe partide sa fie in parlament. Si pentru ca principiul de uninominal e acelasi, vor fi candidati pe care ii votezi dupa nume.
Eu m-am hotarit sa nu votez la referendum. Pentru ca mi se pare ca presedintele a diluat competitia pentru euro parlamentare in scopul lui personal si in pofida intereselor mele de a fi bine reprezentat in parlamentul european, pentru a-si face campanie lui si lui PD.
Despre Andrei