Ciorba de burta
Fetelor sper din tot sufletul sa ma ajutati cu retete,sfaturi sau orice stiti voi.
Sotul meu e mare mancator si mare pofticios la ciorba de burta si ma bate la cap sa-i fac da eu.......NU STIU CUM SE FACE.
I-am spus ca ii fac cu mare drag daca fac rost de o reteta buna,buna,usoara si rapid de preparat.
Eu am auzit ca e gata in 3-4 ore dar copilul nu-mi permite sa stau atat prin bucatarie si am mai auzit ca e burta gata fiarta sau semi-fiarta in supermarketuri???
Va rog daca stiti sa ma ajutati.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=93574
Povestea fetitei noastre
http://community.webshots.com/user/gonghy
Poze cu noi
Laura si bebe Maya 19.09.2006
Raspunsuri
DanaRosu spune:
Fetele-mi dorm , asa ca ma risc sa-ti scriu eu doua vorbe.
Daca vrei varianta rapida, e super simplu dar tot iti ia cu totul vreo 2-3 ore. Daca vrei mai rapid de atat, ciorba la plic .
Iti trebuie: 1 pachet burta prefiarta si taiata (gasesti la raionul de congelate la orice supermarket), 2-3 morcovi, 1 telina, 1 radacina patrunjel, 2 cepe, 3-4 capatani de usturoi, piper boabe, 1 foaie de dafin, sare, 2-3 galbenusuri, 2 linguri amidon, 500 ml samantana, 3-4 linguri de otet.
Faci asa: Decongelezi burta, o mai clatesti intr-o apa, alegi ce nu-ti place de acolo (de ex. bucati de burta taiata aiurea, fasii mari sau prea groase, bucati necuratate cum trebuie) si pui la fiert intr-o oala cu 4 l de apa.
Dupa ce fierbe treaba asta vreo 30 de minute adaugi ceapa, radacinoasele, sarea, piperul, dafinul si jumatate din usturoi (curatat, cateii intregi). Mai lasi vreo 1 si jumatate la fiert, pe foc mic, dupa care strecori supa intr-un alt vas, adaugand si bucatile de burta, pe care na, cam nasol , tre sa le alegi dintre legume.
Pui din nou pe foc la fiert si separat pregatesti ouale cu smantana. Bati galbenusurile bine cu sare, adaugi smantana si amidonul, omogenizezi bine si inainte de a turna in vasul cu supa, adauga incet cate putina supa calda amestecand intr-una ca sa cresti treptat temperatura amestecului. Apoi toata chestia asta o torni in vasul cu supa si cu burta care e pe foc, amestecand.
Usturoiul ramas il pisezi bine, sau ii adaugi un pic de apa si il pui la blender, apoi pui si otetul si strecori in ciorba. Otet mai poti adauga dupa gust, la fel, poti pune mai mult usturoi.
Pentru decor, poti folosi morcov fiert taiat rondele sau gogosari in otet taiat fasii.
Alt truc: pentru culoare, mai ales daca nu folosesti oua de casa in amestecul cu smantana, razi un morcov crud pe care il calesti bine in 2-3 linguri de ulei. Adaugi un pic de zeama si apoi strecori in oala cu ciorba.
Am indeplinit doar doua conditii: e buna-buna si usor de facut. Kiar rapida nu e
Spor!
Dana
And, yes, I am a blonde!
Prima mare intalnire
A doua mare intalnire
Annie80 spune:
eu pun legumele, taiate in 2.
si mai pun ine ea uleiul in care am calit un morcov, pt culoare.
Smantana iaurtul le las deoparte, si-si pune fiecare cat vrea, asa am sansa sal fac pe sotul meu sa manace si el, el nu papa lactate de nici o culoare
------------------------
Someone's pleasure is another's pain!
Alergic at stupidity.
josefine spune:
eu nu pun apa in care fierbe burta, pentru ca are miros nasol. schimb apa de vreo 2 ori pana se fierbe burta.
separat fierb legumele. in alta oala fierb oasele. supa din care e compusa ciorba de burta e din supa de legume si supa de oase (deci fara supa de burta) apoi o dreg cu ou si smantana.
alinabojuc spune:
Sincer nu va recomand sa luati burta congelata. Am luat de multe ori si am cantarit-o dupa decongelare. Din pungi de 1000-1100 de gr. ramaneam cu 600-650 de gr. Cine castiga? Producatorul si vanzatorul! Nu noi. Mai bine luati necongelata,refrigerata se spune? Nu mai stiu.
O sa scriu si eu cum fac ciorba dar acum nu prea am timp. O sa revin.
alina
gonghy spune:
Ooooo fetilii merci mult de tot.
Dana suna tare fain reteta ta,mi se pare un pic complicata dar s-ar putea sa ma descurc,daca nu chem ajutor pe mami si.......sa vedem ce o iesi din manutzele mele.
E musai sa pun amidon??? Fara nu se poate???
Eu mis antitalent la ciorba de burta,dar cand mergem la un restaurant impreuna,hasbantul haleste 2 portii de ciorba de burta.
Zicea aseara: "Daca in fiecare zi mi-ai da ciorba de burta nu mi-ar mai trebui alta mancare!"
Numa ca el nu stie cat trebuie sa stai in bucatarie sa tot prepari la ea.
Daca mai stie cineva si alta reteta astept cu mare drag.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=93574
Povestea fetitei noastre
http://community.webshots.com/user/gonghy
Poze cu noi
Laura si bebe Maya 19.09.2006
DanaRosu spune:
quote:
Originally posted by gonghy
E musai sa pun amidon??? Fara nu se poate???
Amidon sau faina, trebuie sa pui in amestecul de galbenusuri cu smantana, altfel nu are consistenta necesara.
Daca inlocuiesti burta cu piept de pui, obtii ciorba radauteana .
alinabojuc spune:
Am sosit si am timp sa scriu reteta. E mai complicata dar rezultatele sunt pe masura. Sotul e inebunit dupa ea , de altfel ca toti cei care au mancat la mine.
Cum fac eu:
- Pun la fiert un os musai cu carne, de porc sau de vitel.
- Intre timp pregatesc burta de vita, adica mai tai fasiile fiindca sunt prea groase(la burta ce o iau eu). Apoi spal fasiile si le pun cu un pic de apa la fiert, cam 10-15 minute. Le scurg si le las deoparte.
- 3 morcovi, jumate de telina, o ceapa si un patrunjel(nu e musai) le dau pe razatoare(curatate si spalate-normal)-pe razatoarea mica- si le pun intr-o tigaie cu ulei la calit. Le calesc pana se inmoaie bine.
- dupa ce a fiert carnea pe os scot osul si-l las la racit, dupa care tai fasii carnea. supa rezultata o strecor(mai raman oase mici)
- in aceasta supa pun burta la fiert cu 2 foi de dafin si 4-5 boabe de piper.Las burta sa fiarba pana se inmoaie bine(asa ii place sotului) si apoi adaug zarzav. calit si eventual fasii de gogosar in otet.
- dupa ce a fiert si zarzavatul adaug mujdei de usturoi(de fapt eu il fac pasta,nu diluez cu apa usturoiul), las cam 2-3 minute si iau de pe foc.
- adaug 2-3 galbenusuri batute bine cu vreo 200 gr. de smantana. Nu mai las pe foc sa nu se branzeasca din cauza galbenusului.
E mult de lucru pe ea dar e si foarte buna. Iar cand esti laudata de sot, in special, crezi ca mai conteaza ca stai 2-3-4 ore in bucatarie?
alina
monu spune:
ok. avem 2 retete. care e cea mai apropiata de ce se face prin restaurante? pt ca un general oamenii incearca la restaurant si apoi vor si acasa sa iasa la fel.
, mami de printese
Alexia - aparatoarea lumii si Antonia - avangardista
Sa lupti si sa cauti sa gasesti si sa nu te lasi doborat.
DanaRosu spune:
Eu reteta de mai sus am adaptat-o dupa cea pe care o am de la un bucatar care facea in urma cu cativa ani cea mai buna ciorba de burta din Suceava (intre timp a plecat din tara ).
Varianta originala dureaza ca timp de preparare vreo 8 ore (gonghy a vrut varianta scurta), se face musai cu oase de vita, burta proaspata pusa la fiert rulata sul, peste oase, radacinoase multe si oua de casa. Totul se fierbe la foc foarte mic. La varianta asta, pusa la frigider, ciorba se prinde, se face "racituri" cum se spune la noi in Bucovina. Tot la noi se mai face in acelasi mod Ciorba de ciocanele, in loc de oase si burta de vita folosindu-se multe picioare de porc sau rasol de porc(la sfarsit tot ce se desprinde de pe oase se taie fasii si se adauga in ciorba). Mie personal mi se pare mult prea consistenta ciorba asta, chiar si daca degresezi zeama.
Cum mi-s nebuna dupa ciorba de burta, am observat ca in multe restaurante ciorba de burta e un fel de supa cu gust pregnant de delikat sau vegeta, si cu cate o fasie de burta ici-colo, nedreasa cu smantana, ou si amidon, dar cu patrunjel verde deasupra
Luna75 spune:
quote:
Originally posted by DanaRosu
Daca inlocuiesti burta cu piept de pui, obtii ciorba radauteana .
bine ar fi sa stiu reteta asta.Sotul meu,la fel,mare fan al ciorbei de burta insa mie imi repugna mirosul burtei care fierbe
Cu rabdare si perseverenta nimic nu e imposibil.