Formularul E112 - poate ajuta pe cineva
Aseara era Mihaela Radulescu la o emisiune si vorbea despre actiunile ei umanitare. A vorbit despre formularul E112 care ii poate ajuta pe cei care au neaparata nevoie de tratament intr-o tara UE, statul roman platind o parte din cost. Spunea ca acest formular se poate obtine de la orice Casa de Asigurari de Sanatate, iar pe adeverinta de la medic trebuie sa existe o fraza de tipul : "pacientul nu poate beneficia de tratament adecvat in Ro in timp util". Daca o clinica a acceptat sa efectueze o interventie/un tratament se prezinta acel formular si se achita doar o parte din tratament, cred ca difera de la tara la tara. Nu se sta pe nicio lista de asteptare. Am cautat putin pe net si am gasit si site-ul : http://ec.europa.eu/employment_social/social_security_schemes/healthcare/e112/cost_ro.htm
Conditia obligatorie - sa fi asigurat.
O zi buna!
Wapi!&Stefanita (19 mai 2006)
Raspunsuri
Anca Wish spune:
Da, am vazut si eu aseara emisiunea. Curios e ca e valabil din ianuarie 2007 si nu s-a comunicat in niciun fel. Sunt in continuare liste interminabile de asteptare la Ministerul sanatatii.
Statul plateste 70 % din interventie.
Stiu ca nu despre asta e vorba, dar e minunat ce face Mihaela Radulescu. Bravo ei!
Cand asteptarile sunt prea mari, sampania ramane nedesfacuta.
ralcat spune:
As vrea sa propun moderatorilor sa pastreze acest subiect pe prima pagina. Cred ca este de mare ajutor celor care au nevoie de ajutor medical in strainatate si cum nu este deloc mediatizat, pastrarea lui pe prima pagina poate aduce o informatie vitala multor parinti.
Raluca, leoaica cu Pui Nazdravan
tzitziri spune:
Pentru mai multe informatii :
http://vs04.netstairs.ro/antena3tv/webroot/website/?videoid=8558
cuculeana spune:
E bine de stiut ca legile iti dau dreptul TEORETIC de a beneficia de tratament in strainatate. Totusi eu nu asi fi atat de optimista incat sa sper ca asi putea beneficia PRACTIC de acest sistem, ca doar deh, nu-s fonduri suficiente, nu ? De cand ma stiu eu nu am beneficiat nici macar de o singura reteta compensata, desi, nu-i asa, avem dreptul ca asigurati, iar copilul cred ca, teoretic, ar avea dreptul chiar la gratuitati. De ce ? Pai nu stiu cum e in alte orase, dar la noi in Timisoara de ani de zile farmaciile isi epuizeaza plafonul pentru compensate acordat de Casa de Asigurari in *cel mult* 2-3 zile la inceputul lunii ! Pentru boli acute nici nu se pune problema ca ar avea sens sa ceri retete compensate, doar n-o sa stai trei saptamani cu reteta de antibiotic asteptand sa vina inceputul lunii viitoare. Asa ca in aceasta situatie practica de retete compensate pot beneficia eventual cei cu boli cronice, care iau in permanenta acelasi tratament; si dintre ei doar cei carora conditia fizica le-o permite ca in fiecare intai ale lunii, pe ger sau pe arsita, sa stea cu orele la cozi in fata farmaciilor. Aceeasi situatie e si daca ai nevoie de analize - laboratoarele le fac compensat doar cat le ajung banii dati de casa de Asigurari, in rest - adica in majoritatea timpului - daca ai nevoie de ele, le platesti. Si ar trebui sa cred in aceste conditii ca numai ce ma prezint cu formularul E112 frumos completat la Casa de Asigurari si ei imediat scot banu' ?
wapi spune:
Ideea este ca nu exista plafon pentru acest formular. Trebuie sa indeplinesti conditiile (boala care nu poate fi tratata in Ro in timp util) si sa ai acordul Casei de Sanatate pe formular. Practic banii vor fi virati spitalului care a asigurat tratamentul, iar acolo ti se cere sa platesti doar o parte din costul total. Statul roman se obliga prin acest formular ca va plati banii. La Casa de Asigurari trebuie sa prezinti un dosar, sa completezi formularul - si cel mai important - sa ti-l vizeze ei, ceea ce ezita ei sa spuna clar, este ca-ti trebuie viza lor pe formular.
Wapi!&Stefanita (19 mai 2006)
psj spune:
Este ciudat, era posibil sa am nevoie de o interventie in strainatate acum 2 luni si mi s-a spus de la casa de asigurari ca singura solutie este sa ma inscriu pe listele de la minister. Am vorbit la mai multe spitale din UE referitor la costuri si din Austria mi s-a trimis exact formularul asta, in romana chiar, deci au fost foarte draguti. Am revenit cu intrebarea la casa de asigurari (si cu formularul) si mi-au spus ca e valabil doar pentru cetatenii romani care lucreaza in Austria(ma rog, se deducea ca se aplica si la restul UE). Am avut chiar si cerere inregistrata, mi-au dat raspuns fix dupa 30 de zile negru pe alb ca nu se poate.
Daca reuseste cineva poate ne spune si care este procedura exacta. Imi pare rau ca nu stiam mai multe atunci, singura mea "dovada" era mailul de la spitalul austriac.
Lona spune:
Pot pune la dispozitie atat formularul, cat si explicatiile aferente. Am documente oficiale, sub semnatura oficiala, scanate. (Lucrurile stau oarecum altfel decat prezentate in presa, nu vreau sa intru in amanunte.)
Nu stiu cum sa fac sa le postez - este un doc si un pdf.
Daca un moderator ma ajuta, cu drag le "livrez".
O adresa de mail pe PM, si le expediez oricui ii sunt necesare.
l_carmen2003 spune:
Te rog trimite-mi informatiile necesare. Ti-am pus pe PM adresa de mail si multumesc anticipat.
De doua ori in decurs de 1 an am strans fonduri pt cei ce ar fi avut nevoie... si i-am vazut pierzandu-se si mi-au frant inima... as vrea ca pe viitor sa ii pot ajuta cumva pe cei ar avea nevoie... multumesc...
Lona spune:
quote:
Originally posted by l_carmen2003
Te rog trimite-mi informatiile necesare. Ti-am pus pe PM adresa de mail si multumesc anticipat.
De doua ori in decurs de 1 an am strans fonduri pt cei ce ar fi avut nevoie... si i-am vazut pierzandu-se si mi-au frant inima... as vrea ca pe viitor sa ii pot ajuta cumva pe cei ar avea nevoie... multumesc...
"La plus belle russe de diable est celle de nous persouade qu'il n'existe pas" - Baudelaire
Ai primit?