Despre integrarea rromilor
Raspunsuri - Pagina 6
![](images/user_woman.png)
denizel spune:
Simona, nu! Biserica nu trebuie sa le rezolve problemele!
Biserica trebuie sa le dea o alta perspectiva asupra vietii!! :-)
Daca li se schimba perspectiva, li se va schimba si modul de viata, li se vor schimba si proastele obiceiuri.
Asta voiam io sa spun!
Desigur, nu vor fi toti schimbati, ca nu se poate.
Da' ne-tiganii cum sunt? Sunt toti niste bombonele de ciocolata cu visine? Eu stiu ca nu prea.
Daca macar un sfert dintr-o comunitate de tigani ar duce o alta viata decat inainte, cu siguranta ca, in timp, si restul comunitatii va fi influentata.
Dar asta e! Trebuie facute eforturi. Noi toti trebuie sa facem eforturi. Da' cum cu toleranta stam asa cum stam...nu prea vad vreo luminita .
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
mariamunteanu spune:
quote:
Originally posted by denizelquote:
Originally posted by mariamunteanu
Am impresia ca mai degraba ii integreaza tiganii pe romani. Uitati-va la manele, la limbaj, la datul in spectacol, uneori la comportamentul romanilor ...
E si telenovela "inima de tigan" cu nu-stiu-ce vedeta romance in rol de tigani.
Maria
In acest caz, deosebirea intre romanii manelisti si tigani, este ca manelistii s-au integrat de bunavoie. Nu au venit tiganii sa-i ameninte cu deportarea in deshert, daca nu asculta manele si nu se dau in spectacol.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Tocmai asta e, ca romanii au preluat de buna voie obiceiuri tiganesti (nu dintre cele bune), pe cand tiganii nu vor sub nici o forma sa se integreze.
Nu cred ca de vina este faptul ca au fost respinsi de alte popoare de-a lungul timpului, ci au fost respinsi din cauza atitudinii lor. Asa sunt ei. O etnie mai flexibila ar fi fost asimilata pana acum, ei nu.
Daca nici evreii n-au mai suferit de sute de ani, au fost alungati din diverse tari, li s-a interzis sa munceasta (astfel au ajuns camatari), au fost blamati in toate felurile, huliti, deportati, ucisi in masa si totusi au rezistat ba chiar s-au ridicat deasupra tuturor incercarilor si s-au adaptat tuturor situatiilor cu demnitate. Pot spune ca sunt un model pt. celelalte popoare care nu au avut problemele lor. Deci se poate, numai ca depinde de felul omului.
Maria
denizel spune:
Maria, dar ce vina au tiganii ca exista romani care se integreaza perfect in lumea lor?
Doar nu o sa-i acuzam tot pe tigani, ca sunt romani care ii copiaza, nu?
Dar de ce sa nu zicem ca ai nostri sunt sfintisori, iar tiganii, draci corupatori de suflete nevinovate .
quote:
Daca nici evreii n-au mai suferit de sute de ani, au fost alungati din diverse tari, li s-a interzis sa munceasta (astfel au ajuns camatari), au fost blamati in toate felurile, huliti, deportati, ucisi in masa si totusi au rezistat ba chiar s-au ridicat deasupra tuturor incercarilor si s-au adaptat tuturor situatiilor cu demnitate. Pot spune ca sunt un model pt. celelalte popoare care nu au avut problemele lor. Deci se poate, numai ca depinde de felul omului.
Pai mai Maria, tu compari aleasa cultura si civilizatie ebraica, cu cea tiganeasca?
Tiganii nu sunt niste oameni invatati, nu au cum sa depaseasca anumite praguri. Le lipseste ceva.
Si ceva-ul care le liseste si care i-ar ajuta sa progreseze, este oleaca de carte si o alta perspectiva asupra vietii.
Nu subscriu nicicum teoriei ca asa sunt ei, niste rai si niste draci inflexibili, care nu pot fi adusi pe calea buna.
Sunt OAMENI!!! Oameni ca tine si ca mine!
sirimie spune:
denizel, cum sa faci ca tiganii care umbla in caruta cu copil in brate si striga "fiare vechi" in Bucuresti sa mearga la biserica?
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
![](images/user_man.png)
Guestus spune:
quote:
Originally posted by mariamunteanu
Am impresia ca mai degraba ii integreaza tiganii pe romani. Uitati-va la manele, la limbaj, la datul in spectacol, uneori la comportamentul romanilor ...
E si telenovela "inima de tigan" cu nu-stiu-ce vedeta romance in rol de tigani.
Maria
auzi...da ce aia grija pe unii romani de manele? sint interzise...sau care e problema?
![](icon_smile_big.gif)
daca erai in US erai contra filmelor cu cowboy si indieni....sau cum?
livia spune:
eu as vrea doar un singur lucru:sa scrie clar si mare pe pasapoartele (toate actele )lor ca sunt rromi ,ca atunci cand calatoresc,(sau chiar in tara), si fac "minuni" sa nu mai fie confundati cu romanii.Sa plateasca fiecare pt.faptele lor,ei cu oala lor iar romanii la fel!
Suntem FOARTE diferiti(traditii,mentalitati etc.)nu au cum sa fie ca noi si oricum ei vor sa fie un fel de Stat in Stat, asa ca ,sa-si asume si faptele daca, si sa nu mai traga statul roman dupa urma "Statului" lor,nu?
Suntem 2 natii difetite ,cum noi nu vrem sa ne confundam cu ei asa nici ei!
Noi am tot incercat sa-i ajutam si rezultatul?-il stiti destul de bine...vuiesc jurnalele:ca rasplata!
Intrarea in UE trebuia sa fie doar pt.romani nu si pt.ei!Cum nu a fost pt.moldoveni(stiti voi care)asa sa nu fie nici pt.ei!
Cand e vorba de cerut...au o guraaaa si merg cu plangerile prin toate tribunalele lumii(atunci stiu de legi si drepturi),dar cand e de respectat legile tarii unde locuiesc...uita sau zic ca au legile lor tiganesti dupa care se ghideaza!
Vreau doar sa nu mai fim perceputi ca un "amestec" de celelalte tari...ei sunt ei si noi suntem noi...
Integrare cu forta????? De ce???
Nu vor ,atunci ,sa plateasca/traga consecintele...adica :FARA DREPTURI !Oricum la ei drepturile inseamna sa primesca tot fara sa munceasca...(ca doar se poate,nu?!).
Abia cand vor dovedi ca sunt capabili atunci DA cu toata inima dar pana atunci....sa traga dupa apucaturile lor!
Nu vedeti ca la ei cu bunatatea nu merge? Cred ca se ghideaza dupa proverbul cine e bun e prost....sau cum mai zic ei "hai sa mai luam de la astia ca sunt prosti si ne mai da!"
Deci nici un fel de discriminare!ei sunt rromi si noi suntem romani!Foarte simplu!
Multi au plecat din tara si din cauza lor... pana la urma o sa-si indeplineasca regele lor dorinta si o sa ne acapareze...si ce mai "ranjea" cand zicea...sau ,poate asta e si scopul,sa ne denigreze(d´aia sunt asa contra "destuparii/desteptarii")...si cum desteptarea inseamna munca...
Nu ati vazut ca pt.ei ce inseamna pt.noi bine pt.ei e rau?adica:
scoala,dispensare,legalitate(multi nu au acte),etc...
Au palate dar in curte mai ridica si-un cort(d´al lor) si stau in jurul focului ca tot mai bine e acolo...deci asta le place!
vorba romanului:Porcul oricat l-ai spala si parfuma...tot nu se da in laturi cand vede o mocirla...deci tot porc ramane!...
La romani daca cineva e restantier(rau platnic) casa e scoasa la licitatie dar ei???Platesc ei curentul pt.palate???
Stiu ca degeaba scriu fiindca,oricum,nu se vor lua masuri...romanul e slab cand tiganul se rasteste...asa ca ,nu vom rezolva nimic niciodata!!!
Si altceva:de unde pana unde expresia :"tiganii saracii sa-i ajutam"??? EI SARACI???
Parca era un subiect mai demult cu de ce ne e rusine sa spunem ca suntem romani...acum intrebarea:de ce oare??? Suntem lasi! Ii lasam sa puna biciul(metaforic vorbind) pe noi dar noi nu putem ca sunt oameni si au drepturi...dar noi nu avem?copiii nostri nu au? DE CE DOAR EI???
ps:apropo de imbracaminte:daca ar veni imbracat(dupa moda lor )l-ati angaja? Binenteles ca nu ca nici pe noi nu ne-ar angaja daca ne-am duce in costum traditional(taranesc:opinci,batic,etc)...
Si apropo de job: s-a dus vreaun rrom bine imbracat si cu o mapa de studii si nu a primit job???Nu cred!fiindca sigur s-ar fi auzit prin ziare...sau poate intreaga uniune europeana ar fi stiut ca asa e la noi...
Dar macar a existat un astfel de specimen???cand ei nici la gradinita nu se duc...sau poate se duc ,dar ma indoiesc ca doar cu hartia ca a frecventat gradi l-ar angaja cineva...
Daca in tara nu-l angajeaza cineva de ce nu se duce in alte tari(ca poate acum!) sa se angajeze ,ca un loc ar gasi in lumea asta mare!!??
Fiindca rromul nu e compatibil cu munca din nascare,il streseaza...sau mai bine zis cred ca il omoara!
concluzie:nu sunt ei de plans si compatimit...ci mai degraba noi ca am ajuns de rasul lumii!
denizel spune:
Tiganii de la mine de la biserica, despre care povesteam, sunt din astia mustaciosi si cu fuste colorate .
Si astia cu fiare vechi tot asa sunt, nu?
pai cum sa faci, mai?
Ii opresti si incepi sa stai de vorba cu ei. Ii intrebi unde stau, ce mananca, ce mananca bebe ala (daca a inceput diversificarea ), daca au de imbracat, pe scurt, te interesezi intai de nevoile lor imediate.
(in tot timpul asta, iti tii bine parul cu mana, pentru ca, atunci cand vei auzi ce mananca si unde stau si in ce conditii, parul ti se va ridica pana la cer...)
Te duci la ei acasa, le duci mancare, le duci de imbracat, ii inveti cate ceva despre ingrijirea copiilor, le arati ca iti pasa de ei, ca vrei cu adevarat sa ii ajuti, ii iei duminica (sau sambata :-)) la biserica. Le deschizi ochii!!! Trebuie sa le deschizi ochii spre ceva!!!
Ei traiesc intr-o lume neagra, intr-o lume plina de ura (din partea noastra!) si fara nici o speranta de bine pt. ei.
Vreau sa spun ca, degeaba ii strangi pe toti ( tu - alb, ingrijit, satul, cu haine mirosind a balsam si parul mirosind a sampon cu rozmarin si portocala) si incepi sa le spui povesti despre cat e de frumos sa fii cinstit, sa respecti oamenii din jur si proprietatea lor, sa nu-ti bati copiii, sa-ti respecti nevasta si sa nu cersesti.
Ei ce-or sa zica? "Ei, si? Ce-i cu asta, sefu'? Ia vezi ca ma supareshti acuma, daca mai bati campii la mine-n batatura!
Ce castig am io din toata hafacerea asta?" :-)
Asa cum spuneam, pentru niste oameni fara carte, obisnuiti cu violenta si saracia si umilintele, e nevoie de o rasplata, de ceva care sa-i motiveze sa nu mai vrea sa fure, sa cerseasca, sa nu munceasca.
O perspectiva asupra rasplatei, le-o poate da doar biserica, prin credinta.
Sincer, nu prea vad o alta rezolvare a acestei situatii.
mariamunteanu spune:
Denizel, nu i-am comparat cu nimeni, eu pe evrei i-am dat exemplu de popor cu adevarat asuprit, ba chiar trecut prin incercari de a fi exterminat. Au avut "stofa", au rezistat. Mai sunt si alte exemple de popoare mai mici, dar acesta mi-a venit acum in minte. Nu toti evreii sunt invatati, au fost printre ei destui oameni simpli (ca doar cu 200 de ani in urma nu avea lumea acces la scoli ca acum).
Guestus, auditie placuta la manele ! Hai ca ti-am ghicit gusturile care este .
denizel spune:
quote:
concluzie:nu sunt ei de plans si compatimit...ci mai degraba noi ca am ajuns de rasul lumii!
Livia, iti pun o intrebare identica celei pe care o ridici in mesajul tau de mai sus: ti-ai vazut de treaba, ai fost draguta si zambitoare si civilizata cu toata lumea, ai fost o angajata foarte buna, un vecin care nu a deranjat pe nimeni si, totusi, a indraznit cineva sa se lege de faptul ca esti romanca?