actiune pentru Romani

actiune pentru Romani | Autor: petaluda

Link direct la acest mesaj

In ultimele zile majoritatea subiectelor de pe prima pagina a discutiilor generale graviteaza in jurul aceleiasi teme: imaginea proasta pe care Romanii o au in lume.
Nu contest faptul ca printre Romani exista si hoti, criminali, adevarati monstri, insa pentru mine nu asa este majoritatea Romanilor. Pentru mine Romani sunt ca noi toti de pe DC: unii ramasi in tara, altii plecati in strainatate, oameni care incearca sa isi creasca bine copiii, care lupta pentru ca viata lor cotidiana sa fie mai buna, cu problemele si idealurile lor... oameni de rand, care ar putea la fel de bine sa fie italieni sau francezi sau rusi, sau orice altceva.
Pe acesti Romani, pe noi, ne afecteaza imaginea proasta pe care o avem in lume, noi platim pentru cei care au incalcat legea, ca lor oricum nu le pasa de imaginea noatra in lume.

Ce am putea face ca aceasta imagine sa se schimbe ?
Am o idee, poate e prosteasca, eu deja ii vad partile slabe, insa as vrea sa o impart cu voi, sa imi spuneti si voi ce credeti despre ea. Dar, daca vi se pare o idee buna pate reusim noi sa schimbam ceva. Stiu ca DC este o comunitate mare, care a resuit in multe situatii sa fie solidara si sa miste munti, poate ceva putem face.

Ca sa va explic mai bine ce vreau sa spun am sa ma folosesc de alt subiect de pe DC. Stiu ca este un subiect care a creat polemici, intentia mea nu este sa il dezgrop:
Va mai aduceti aminte in subiectul despre crimele de onoare, cand unele fete din acele tari spuneau ca sunt cazuri izolate si ca populatia in marea ei majoritate nu le tolereaza ? Au fost intrebate de ce nu exista atunci o pozitie oficiala care sa le condamne.
Aceeasi intrebare ar putea sa ne fie pusa si noua.
Sigur, ideal ar fi ca alte foruri mai inalte sa se ocupe de reabilitarea imaginii noastre in lume, dar pana vor face asta, haideti sa incercam noi sa facem ceva. Un fel de " people have the power " , pentru noi, pentru copiii nostri, ca sa nu le lasam povara unei imagini atat de rele, ca sa nu fie vreodata raniti de ceva care nu depinde de ei.

Ce ma gandeam eu ca am puea face este sa scriem un text in care sa condamnam faptele care ne-au adus o imagine atat de rea, si sa aratam ca Romanii nu sunt un popor de criminali. Apoi acest text l-am putea traduce ( sunt pe DC useri din cele patru colturi ale lumii ) si impartii in lumea intreaga, mai ales ca azi avem avantajul unei comunicari usoare a internetului...cineva tot il va baga in seama, uitati-va cati cantareti spre exemplu sunt lansati pe net si ajung cunoscuti. Eu nu am talent la scris insa pe DC sunt persoane care scriu nemaipomenit. Am putea aduna idei despre continutul textului si cineva apoi sa il redacteze.

Stiu ca ideea mea nu e nemaipomenita, ca are partile ei proaste, poate aveti si voi o idee mai buna, am vazut de-a lungul timpului ca pe DC sunt atati oameni destepti, poate reusim sa schimbam noi ceva, oricat de mic ar fi. Haideti sa nu ne lasam afectati de o minoritate care nu ne reprezinta, haideti sa actionam cumva!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simali spune:

quote:

Ce ma gandeam eu ca am puea face este sa scriem un text in care sa condamnam faptele care ne-au adus o imagine atat de rea, si sa aratam ca Romanii nu sunt un popor de criminali. Apoi acest text l-am putea traduce ( sunt pe DC useri din cele patru colturi ale lumii ) si impartii in lumea intreaga, mai ales ca azi avem avantajul unei comunicari usoare a internetului...cineva tot il va baga in seama, uitati-va cati cantareti spre exemplu sunt lansati pe net si ajung cunoscuti. Eu nu am talent la scris insa pe DC sunt persoane care scriu nemaipomenit. Am putea aduna idei despre continutul textului si cineva apoi sa il redacteze.
quote:

Eu nu cred ca avem de ce sa ne dezvinovatim sau sa ne punem cenusa in cap pentru lucruri pe care nu le-am facut. Eu una nu sufar de mania persecutiei.

Xenofobi exista in toate tarile lumiii. Se pare ca undeva la 15% din populatia oricarei tari este xenofoba. De regula merge mana in mana cu prostia, incultura si saracia. Astfel de oameni nu-si schimba parerea numai pentru ca tu te apuci sa faci un articol duios sau patetic depre "Un picior de plai".

Pentru restul oamenilor nu ai de ce sa faci un articol pentru ca ei deja cunosc adevarul: nu exista natii bune sau rele; exista numai diferite grupuri de interese care se apuca brusc sa manipuleze cei 15% idioti in folosul propriu.

Dupa parerea mea italienii or sa si-o ia rau de la opinia publica normala la cap pentru prostiile comise in ultimele zile.

A, si am uitat sa mentionez clanurile mafiote din Chicago... americanii ce-au facut dupa ce ei (cu sutele) au macelarit in plina strada pe cine s-a nimerit in bataia pustii?
Iar acum politia italiana vrea sa spuna ca-si scuipa in san feciorelnic dupa cateva crime si omoruri? Ca la ei nu s-a mai intalnit atata barbarie? Hait!
alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petaluda spune:

Nu, nu este vorba de a ne turna cenusa in cap, daca asta s-a inteles inseamna ca nu m-am exprimat destul de clar.

Este vorba de a arata care este pozitia majoritara, este vorba despre a condamna asemenea orori pentru a arata ca opinia publica in Romania nu le tolereaza, si ca poporul Roman nu poate fi asimilat doar cu nelegiuiri. Stiti cum se spune, cine tace consimte.

Poate ca ideea mea de a scrie ceva nu e prea stralucita. Ce altceva am putem face ?

Mergi la inceput

quote:

Este vorba de a arata care este pozitia majoritara, este vorba despre a condamna asemenea orori pentru a arata ca opinia publica in Romania nu le tolereaza, si ca poporul Roman nu poate fi asimilat doar cu nelegiuiri. Stiti cum se spune, cine tace consimte.
quote:

In momentul in care am acceptat ca tiganii din toata lumea sa se numeasca Rromi, am acceptat ca natiunea noastra sa preia asupra ei totul. Sunt curioasa daca germanii ar fi acceptat ca aceasta etnie sa se numeasca Gerrmani?

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

Petaluda, mie mi se pare o idee buna. Ar trebui facuta o campanie publicitara destul de agresiva si convingatoare pt. a arata pozitia statului roman si a romanilor fata de acest incident violent.

Simali, putem face tot felul statistici privind infractionalitatea altor natii desfasurate pe teritoriu intern sau extern, dar cu ce ne ajuta asta ca sa depasim momentul actual?
La momentul de fata, Romania a devenit o problema internationala gratie nationalismului italienesc si infractionalitatea romaneasca este stindardul sub care putem fi etichetati, impachetati si izolati de restul lumii internationale daca nu se gasesc rapid niste metode care sa contracareze acest lucru.

Mergi la inceput

Simali, inteleg ce vrei sa spui, insa toate astea nu au relevanta in contextul actiunii pe care o propun. Celor din afara nu le pasa din ce etnie face parte un criminal. Ei vad doar ce scrie in pasaport. Si din pacate scrie Romania. Ei nu cauta sa inteleaga problemele societatii romanesti, ei ii eticheteaza pe Romani, si au grija ca data viitoare cand intalnesc unul sa il ocoleasca de la distanta.
Acestora as vrea sa le aratam ca Romanii sunt altfel.

Va rog, nu as vrea sa fie inca un topic in care se discuta despre tigani.

Grace, imi place ideea ta! Asa ma gandeam si eu, ca noi, pe DC, am putea sa exprimam opinia Romanilor. Cum crezi ca s-ar putea materializa ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eryteea spune:

Va expun doua cazuri.
Primul este cel de care vorbeste toata lumea in momentul de fata si al doilea petrecut acum citva ani aici in Italia.
Un rom,probabil crescut intr-o familie precarie ,fara scoala si fara urma de educatie,invatat de mic ca unicul mijloc de a avea este sa fure,ajunge sa omoare ,el avind in prealabil doar intentia de a poseda geanta victimei (nu are nici o scuza).Imediat naste polemica si populatia romana rusinata ajunge sa faca un loc de ruga si sa aprinda luminari ptr victima.
Al doilea ,cind un muncitor roman (emigrat in Italia)cere o marire de salar si respectivul patron (italian)crescut intr-o tara cu o civilizatie crescuta ,vine cu buna stiinta la muncitor acasa ,premeditind totul,aducind cu el bidoane cu benzina si dind-ui foc acestuia.In urma medierii cazului s-au luat interviuri la populatia italiana si multi dintre ei au spun....foarte bine a facut ,sa-i arda pe toti.In cazul de fata nu s-a luat atitudine la nivel inalt .De ce ?

Si acum eu ma intreb ,cu-i sa le fie rusine ,noua sau lor ?

Ingrid amore di mama

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by eryteea
si multi dintre ei au spun....foarte bine a facut ,sa-i arda pe toti.In cazul de fata nu s-a luat atitudine la nivel inalt .De ce ?

Ingrid amore di mama

Si nu ar trebui sa ne ridice un semn de intrebare faptul ca multa lume a reactionat asa? nu e din cauza proastei imagini pe care o avem ?
Iar faptul ca in cazul unde un Roman a fost vicitma nu s-a luat nici o atitudine este ingrozitor. Haideti sa nu facem si noi aceeasi greseala. Tocmai ca putem sa gestionam acesta situatie mult mai onorabil decat au facut-o ei in sitatia inversa.
Iar daca in drama expusa de tine s-a aratat care e opinia publica Italiana, putem si noi sa aratam care este pozitia Romanilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eryteea spune:

quote:
Originally posted by petaluda

quote:
Originally posted by eryteea
si multi dintre ei au spun....foarte bine a facut ,sa-i arda pe toti.In cazul de fata nu s-a luat atitudine la nivel inalt .De ce ?

Ingrid amore di mama

Si nu ar trebui sa ne ridice un semn de intrebare faptul ca multa lume a reactionat asa? nu e din cauza proastei imagini pe care o avem ?
Iar faptul ca in cazul unde un Roman a fost vicitma nu s-a luat nici o atitudine este ingrozitor. Haideti sa nu facem si noi aceeasi greseala. Tocmai ca putem sa gestionam acesta situatie mult mai onorabil decat au facut-o ei in sitatia inversa.
Iar daca in drama expusa de tine s-a aratat care e opinia publica Italiana, putem si noi sa aratam care este pozitia Romanilor.

Da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine.Nu cred ca vorbele alea au fost spuse din cauza proastei imagini care le-am dat-onoi.Era fara doar si poate ignoranta si rasism.

Ingrid amore di mama

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Eu cred ca italienii poarta mare parte din vina pentru campania mediatica impotriva romanilor, si ca asta a inceput de foarte mult timp, acum doar se culeg rezultatele.

Ar trebui sa li se aminteasca italienilor de romanca pe care au declarat-o eroina cind au fost bombe la metrou, sau multimea de romani anonimi care muncesc din greu si sint apreciati de toti cei care ii cunosc.

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro

Despre Andrei

Mergi la inceput

quote:

Un rom
quote:

Nu exista Rrom. Exista tigan. Credeti ca daca tiganii incercau un "rebranding" cu numele "Gerrman" nemtii acceptau porcaria asa cum am acceptat-o noi ca idiotii? Dar firmele ROMCarbon, ROMPetrol, etc. ? Ca eu inteleg ca sunt firme de tigani.
Dar limba Romani? Credeti ca un strain face diferenta fata de limba Romaneasca?
Dar stirea aia de la CNN cu ceva de genul "200 de rromi au distrus cartierul X in Bulgaria"? si toata lumea a inteles ca este vorba despre 200 de romani?
Dar generalii roamani care au fost tinuti la aeroport in SUA intr-o camera speciala pentru ca pe pasaportul lor scria prescurtat: ROM si aia de la vama au inteles ca sunt tigani?
Dar englezii care cred ca in Romania traiesc NUMAI tigani (am avut o amica, colega de doctorat, fata desteapta si titrata care credea gogorita asta)?
Eu daca vreu sa-mi inregistrez la Registrul Comertului un nume de firma mi se cere ca denumirea sa difere cu cel putin doua silabe sau jumatate +1 litere de denumirea altei firme. Cum a fost posibila inregistrarea tiganilor ca Rromi si limba lor ca Rromani?

Daca vreti sa faceti un bine Romaniei si romanilor incercati sa nu mai folositi cuvantul Rrom in loc de tigan, in special pe net sau oriunde in spatiul public.

alice

Mergi la inceput