actiune pentru Romani

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns petaluda spune:

Simali, de unde si de cand vine denumirea de Rrom pentru tigani ? Nu glumesc, chiar nu stiu. Adica stiu ca se foloseste, stiu ca asa e considerat corect sa ii numim dar nu stiu cum si de catre cine a fost creat acest termen.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petaluda spune:

quote:
Originally posted by eryteea

quote:
Originally posted by petaluda

quote:
Originally posted by eryteea
si multi dintre ei au spun....foarte bine a facut ,sa-i arda pe toti.In cazul de fata nu s-a luat atitudine la nivel inalt .De ce ?

Ingrid amore di mama

Si nu ar trebui sa ne ridice un semn de intrebare faptul ca multa lume a reactionat asa? nu e din cauza proastei imagini pe care o avem ?
Iar faptul ca in cazul unde un Roman a fost vicitma nu s-a luat nici o atitudine este ingrozitor. Haideti sa nu facem si noi aceeasi greseala. Tocmai ca putem sa gestionam acesta situatie mult mai onorabil decat au facut-o ei in sitatia inversa.
Iar daca in drama expusa de tine s-a aratat care e opinia publica Italiana, putem si noi sa aratam care este pozitia Romanilor.

Da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine.Nu cred ca vorbele alea au fost spuse din cauza proastei imagini care le-am dat-onoi.Era fara doar si poate ignoranta si rasism.

Ingrid amore di mama

Eryteea, nu te pot contrazice pt ca tu traiesti printre ei si cu siguranta ii cunosti mai bine decat mine. Eu nu aveam impresia ca Italieni sunt astfel.
Ce am putea face noi sa schimbam atitudinea pe care o au fata de Romani ? Sau ce as vrea eu sa incercam este imposibil de realizat ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eryteea spune:

Petaluda ,da,eu cred ca este imposibil de realizat ptr ca lor (italienilor)le curge prin vene singe de rasist.Sint putini cei care vad calitatile noastre de emigranti ,faptul ca sintem buni meseriasi,inventivi,sintem dispusi sa lucram orice (chiar pe bani putini )important sa cistigam un ban,le ingrijim batrinii si copii.Le-am umflat conturile in banca platind chirii .La asta sintem buni dar nimeni nu spune BRAVO.In schimb la cel mai mic hop ,na ca s-a rasturnat carutza si noi am cazut.Daca stau bine si ma gindesc noi mergem de-a busilea pe linga carutza.
Noi ,poporul de rind sintem neputinciosi in a face ceva ,chestia vine de sus.Dar cum sus sint numai tembeli ,nu ajungem nicaieri.

Ingrid amore di mama

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

quote:
[Ce am putea face noi sa schimbam atitudinea pe care o au fata de Romani ? Sau ce as vrea eu sa incercam este imposibil de realizat ?

iti spun yo ce trebuie facut direct si la obiect....voluntari romani stabiliti in italia sa mearga in taberele de tigani si sa discute cu ei...sa-i invete aia si aia...sa-i ajute sa-si trimita copii la scoala...sa blabla...cine se ofera?
ca de trimis scrisori si scris pe forum nu cred ca ajuta cu ceva

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eryteea spune:

quote:
Originally posted by Guestus

quote:
[Ce am putea face noi sa schimbam atitudinea pe care o au fata de Romani ? Sau ce as vrea eu sa incercam este imposibil de realizat ?

iti spun yo ce trebuie facut direct si la obiect....voluntari romani stabiliti in italia sa mearga in taberele de tigani si sa discute cu ei...sa-i invete aia si aia...sa-i ajute sa-si trimita copii la scoala...sa blabla...cine se ofera?
ca de trimis scrisori si scris pe forum nu cred ca ajuta cu ceva

Si zici ,ca, daca ma duc ,se rezolva problema ?

Mai bine invata-i tu de acasa si vin incoace gata scoliti.

Ingrid amore di mama

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

quote:

Rromii sunt un popor indo-european de origine indiana;. Este vorba de KSHATTRIYAS din nordul Indiei, care au ajuns în Grecia în secolul IX, apoi în secolul XIII, Rajputii s-au alaturat lor. Împreuna; au format ROMANI CEL - popor rrom - de unde si porecla de <Romanicel>, ei însisi numindu-se ROMANÉ CHAVÉ, adica; „fiul lui Ram“ (erou al epopeii indiene Ramayana). Daca rrom vine de la Ram nu inteleg de ce nu se numesc Rrami.
Rromi isi spun in special tiganii din Europa centrala si de est, ceea ce face situatia Romaniei si mai dramatica, pentru ca pe langa confuzia denumirii se adauga si coincidenta geografica.

Stiu ca tigan isi are originea intr-un cuvant folosit in Imperiul Bizantin (athiganoi) care inseamna "nu-l atinge" - nu "de neatins" cum traduc foarte multe publicatii, pentru ca de neatins in romana inseamna cineva protejat, special, la care nu poti ajunge si nu are sens peiorativ asa cum se pare are cuvantul athiganoi.

Eu pesonal nu ma consider rasista, vreu sa invat despre tigani, sunt un popr care a suferit mult si cred ca ei merita cu prisosinta un loc demn in societate, sunt gata sa accept copilul de tigan in banca langa fiul meu; dar nu sunt pregatita sa accept de LA NIMENI sa incerce sa-si gliseze identitatea pe a mea. Daca se fac confuzii, in primul rand comunitatile si organizatiile tiganesti ar trebui sa caute solutii. Romania a avut acest nume inainte de inregistrarea si standardizarea ISO a cuvantului Rrom. Deci cred ca puteam sa avem prioritate in folosirea acestui nume, chiar daca tiganii declara (si poate au dreptate) ca denumirea de rrom este mai veche decat cea a statului roman.

Apropo, stiati ca dupa standardul ISO roman se prescurteaza RUM si tigan se prescurteaza ROM?

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

"Apropo, stiati ca dupa standardul ISO roman se prescurteaza RUM si tigan se prescurteaza ROM?"

Nu stiu cum e cu standardul asta: in buletin scrie IDROM si apoi numele iar in pasaport ROU.
De aici apar si confuziile.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput