Suntem de rasul tuturor!|

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

quote:
Originally posted by Oliv75

Sa-ti fie rusine de faptele unui roman (nu ma refer strict la cazul prezentat in topic) e un lucru normal si demn, ca ne-a facut neamul de rusine, dar sa-ti fie rusine ca esti roman e altceva. N-am dreptul sa simt asta, n-au facut-o altii care au suferit in Romania si pentru Romania. Mi-aduc aminte ca imediat dupa revolutie il vedeam la tv pe Petre Tutea si m-a impresionat profund faptul ca desi a suferit enorm in inchisorile comuniste nu si-a negat niciodata identitatea nationala.

sa stii ca din Romania se vad lucrurile intr-un fel, de unde atitea teorii si idei venite de la cei cu locatia RO catre cei de afara care au indraznit sa spuna ca au probleme de imagine din cauza infractorilor si criminalilor conationali;
eu am avut un soc cind aici, la mii de km am gasit vara trecuta intr-o intersectie o tiganca de-a noastra cu inscriptia refugiat din Romania! ajutati-ma!si mi-a crescut tensiunea....si din fericire aici sunt cazuri izolate deocmadata, si noi romanii suntem chiar bine vazuti (inca);
cum crezi ca reactioneaza comunitatea cind ti-ai cumparat casa in cartier de nativi cind ei stiu deja ca romanii fura/violeza/ucid, ca asta au citit in ziar si au vazut la tv; crezi ca se mai uita la pielea ta sa vada ca esti sau nu tigan, nici vorba; isi incuie usile si feresc copilul de al tau, trag perdelele; cum ii explici asta unui copil mic cind ceilalti il ocolesc^; le trebuie un timp sa inteleaga ca tu ca individ nu ai aceleasi obiceiuri...si in perioada asta ai de suferit;
X angajat la HR, dupa ce a fost jefuit/batut de un conational de-al tau (presupunem) ce crezi ca face cu CV-ul tau cind vede ca esti roman, il arunca direct la cos, si iti mai taie o sansa, tie, ca roman; nu risca sa-si aduca in colectiv un individ cu trasaturi comune cu infractorul; si asa mai departe...in autobuz, cind te aude vorbind romaneste ce crezi tu, cel de linga tine isi controleaza geanta si incearca sa se distanteze....

http://www.floriinro.ro/

Loue à bon prix cet espace de signature, merci de me contacter en MP.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claujro spune:

Vorbeste Basescu la TV despre aceste lucruri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Pet spune:

Noi vorbim despre cat ne afecteaza intamplarile pe noi, ca persoane integrate (pentru cei din afara). Dar imaginati-va cat ii afecteaza pe tiganii cinstiti, care chiar muncesc si nu se gandesc la furat sau mai stiu eu ce.
Statul italian le darama baracile fara sa aiba cea mai mica idee de unde o sa-i trimita. Probabil ca o sa li se ridice din umeri si o sa li se "insufle" subtil ideea de a si le construi in alta parte.
Cred ca tara asta a fost mult prea toleranta si acum platim cu totii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oliv75 spune:

quote:
Originally posted by Ana Stroe

quote:

Sa-ti fie rusine de faptele unui roman (nu ma refer strict la cazul prezentat in topic) e un lucru normal si demn, ca ne-a facut neamul de rusine, dar sa-ti fie rusine ca esti roman e altceva. N-am dreptul sa simt asta, n-au facut-o altii care au suferit in Romania si pentru Romania. Mi-aduc aminte ca imediat dupa revolutie il vedeam la tv pe Petre Tutea si m-a impresionat profund faptul ca desi a suferit enorm in inchisorile comuniste nu si-a negat niciodata identitatea nationala.

sa stii ca din Romania se vad lucrurile intr-un fel, de unde atitea teorii si idei venite de la cei cu locatia RO catre cei de afara care au indraznit sa spuna ca au probleme de imagine din cauza infractorilor si criminalilor conationali;
eu am avut un soc cind aici, la mii de km am gasit vara trecuta intr-o intersectie o tiganca de-a noastra cu inscriptia refugiat din Romania! ajutati-ma!si mi-a crescut tensiunea....si din fericire aici sunt cazuri izolate deocmadata, si noi romanii suntem chiar bine vazuti (inca);
cum crezi ca reactioneaza comunitatea cind ti-ai cumparat casa in cartier de nativi cind ei stiu deja ca romanii fura/violeza/ucid, ca asta au citit in ziar si au vazut la tv; crezi ca se mai uita la pielea ta sa vada ca esti sau nu tigan, nici vorba; isi incuie usile si feresc copilul de al tau, trag perdelele; cum ii explici asta unui copil mic cind ceilalti il ocolesc^; le trebuie un timp sa inteleaga ca tu ca individ nu ai aceleasi obiceiuri...si in perioada asta ai de suferit;
X angajat la HR, dupa ce a fost jefuit/batut de un conational de-al tau (presupunem) ce crezi ca face cu CV-ul tau cind vede ca esti roman, il arunca direct la cos, si iti mai taie o sansa, tie, ca roman; nu risca sa-si aduca in colectiv un individ cu trasaturi comune cu infractorul; si asa mai departe...in autobuz, cind te aude vorbind romaneste ce crezi tu, cel de linga tine isi controleaza geanta si incearca sa se distanteze....

Pentru diaspora faptele unui grup restrans se rasfrang asupra majoritatii dar acesta este un risc pe langa multe altele pe care si-l asuma cei ce aleg sa traiasca si sa munceasca in alta tara. Daca privesti lucrurile doar din prisma intereselor proprii intr-adevar patriotismul este doar o idee perimata. Chiar daca uneori nu ai motive sa fii mandru asta nu inseamna invariabil ca trebuie sa-ti fie rusine ca esti roman.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns spic de grau spune:

quote:
Originally posted by Ana Stroe

quote:

Chestia asta am trait-o in 2005, cnd la un interviu, recrutoarea privind CV-ul meu, prima remarca a fst: "deci sunteti romanca...pai haideti sa va spun care e problema cu ROmania"
Problema era ca ea era rasista, ca interviul se desfasura cu usile inchise - eu si ea, si nu am avut cum sa o reclam.

Altadata, intr-un magazin de electronice, eu si sotul vroiam sa ne cumparam o camera video scumpa. Vanzatorul o scoate din vitrina (era sub cheie, ne-o da sa ne uitam la ea, vorbim, si ne intreaba: "sunteti portughezi?" noi - NU, "italieni?...spanioli?", noi ii spunem "Nu, romani". Tipul a luat camera din mana sotului, si a inchis-o inapoi in vitrina. Ar fi trebuit sa facem scandal. Probabil. Si? ce rezolvam? Schimbam imaginea? Nicidecum.
Asta este.

Si sa va mai spun alta? Anul trecut in toamna, am facut pneumonie. Am ajuns la medic, la spital, cu radiografii tot. Consultatia era terminata, tipul mi-a spus ca am pneumonie, imi daduse tratament.. INainte sa plec, m-a intrebat asa, intr-o doara: "dar de unde vine accentul dvs? SUNTETI ROMANCA???? pai nu pot sa va mai dau drumul ca se stie ca romanii sunt tuberculosi!" Si m-a inchis in carantina intr-un salon! INtrau la mine echipati ca la ciumati, si aruncau apoi salopetele si le ardeau!
3 zile mi-au facut teste peste teste, cu tuburi bagate in stomac! De ce?? ptr ca eram romanca, si in Romania bantuie TBC-ul! Nu a contat ca trecusem pe la OMI, ca facusem raze, ca daca as fi fst de alta nationalitate as fi putut dormi pe perna mea acasa.

Din Ro vedeti altfel lucrurile. Si indiferent ce va spun eu, sau un altul, pana nu veti simti pe pielea voastra, nu va veti convinge.

Si nu - nu-mi e rusine ca sunt romanca. Daca imi era rusine nu as fi insistat atat sa invete copilul romaneste. Si cine sta in strainatate, si ii merge copilul (nascut in afara granitelor si nu venit la 5-6 ani, cu romana gata invatata)la gradi/cresa/scoala, de la 8 la 18, stie ca numai usor nu e sa-l invete romaneste!

Si da, e adevarat ca nu vorbesc romaneste cnd vad un co-national cersetor prin preajma! Ptr ca nu vreau sa ma leg la cap daca nu ma doare.

Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

quote:

Pentru diaspora faptele unui grup restrans se rasfrang asupra majoritatii dar acesta este un risc pe langa multe altele pe care si-l asuma cei ce aleg sa traiasca si sa munceasca in alta tara. Daca privesti lucrurile doar din prisma intereselor proprii intr-adevar patriotismul este doar o idee perimata. Chiar daca uneori nu ai motive sa fii mandru asta nu inseamna invariabil ca trebuie sa-ti fie rusine ca esti roman.

Cu cita usurinta se poate vorbi de asumarea unor riscuri pt. diaspora atit timp cit altii nu sint la modul personal afectati, mai ales ca aceste riscuri la care te referi tu, exista independent de vointa noastra, nu ne reprezinta si n-ar trebui sa fim nevoiti sa platim pt. nevolnicia sistemului si societatii romanesti care permit cu indiferenta sa se intimple aceste lucruri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns analessya13 spune:

Vai, Spic de grau, prin ce ai trecut. Italienii nu sunt chiar asa, s-au cel putin pana acum, zicea cineva pe forum ca au fost chiar destul de toleranti.
In chestii medicale, ai nu se uita de ce natie esti, ci isi fac meseria.
Mi-am dat seama ca romanii din tara nu ne inteleg, oricum trebuie sa traiesti anumite chestii ca sa intelegi.
Daca noi refuzam sa vedem ca avem o problema ca popor, nu vom rezolva nimic.
Nimic nu e mai rau ca atunci cand problema exista, iar tu refuzi sa o vezi.

Andreea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Pt. prostie nu exista antidot , ca daca ar exista probabil ar fi lumea mult prea plictisitoare.
E adevarat ca trebuie sa ai ceva neuroni functionali ca sa-ti dai seama ca daca poporul X consuma o cantitate mare de banane nu inseamna ca individul Y e innebunit dupa ele.

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mathilda spune:

titlul- suntem de rasul tuturor
daca ar fi sa citez 1 var de-al meu as zice: pai si cand am fost de fala? aici tb reflectat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

intaii eu nu ma simt de rasul tuturor , desi evident tot romanca sunt ,si e suspecta atitudinea asta de identificare numai cu persoanele si faptele negative . urmeaza sa ajungem la concluzia ca nu-i bine sa fii roman , deci sa nu mai fie , din moment ce e rau . parca mai era cineva care gandea asa , hitler , referitor la evrei si la tigani ? cum vi se pare un asemenea extremism ? si sunt sigura ca americanii nu se identifica cu cei care au facut razboiul din vietnam , germanii nu se identifica cu nazismul, sau rusii cu comunismul , sau cu toti infractorii de drept comun de pe la ei .
doar "noi" batem recordul la negativism . mai bine v-ati mandri si voi cu cultura romaneasca si personalitatile istorice care au facut ceva pt tara si poporul asta , ca si altii din afara tot asa isi stabilesc identitatea , cultural si istoric , nu penal.

Mergi la inceput