Biserica Ortodoxa si actiunile caritabile

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns claujro spune:

quote:
Originally posted by elyda

quote:
Originally posted by claujro

Ruxandra, ieftin!
Noi am botezat pe 21 octombrie la Domnita Balasa: avans 1 milion, nasul a platit 4 milioane si 2 icoane pe care ne-au obligat sa le cumparam inca 2 milioane (icoane dintr-alea trase la xerox- o hartie pusa in rama si nimic mai mult). Totul fara chitanta. Total 7 milioane un botez.

si daca refuzati sa cumparati icoanele si cereati chitanta pentru taxa perceputa pentru un botez...ce se intampla?

dana

Daca refuzam icoanele si ceream chitanta?! Hmm... Stim cu totii foarte bine ca asa ceva ar fi fost o "erezie"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

quote:
Originally posted by ladyJ

quote:
Originally posted by mirela.d

Faptul ca nu ai pretentii pentru tine nu inseamna ca nu ai pretentii.
Bineinteles ca as vrea sa se implice oricine in orice actiune caritabila (nu numai pentru ajutorarea copiilor cu cancer). Dar intai trebuie sa facem noi cei care avem astfel de pretentii, ceva. (Si insist sunt pretentii pentru ca ceri ceva chiar daca nu pentru tine).

Dar nu vad ce ti-a picat asa rau pe Biserica. De ce nu pe Ministerul Sanatatii si pe guvernanti care au OBLIGATIA de a lua masuri referitoare la sanatatea umana, nu Biserica. Aceasta are alt scop. Ajutorul material este un plus nu o obligatie.

Fetele acelea de care vorbesti s-au plans de taxe? Dar ti-au zis ca au vrut sa le cante nu stiu ce cor la nunta? Stii ca ala costa? Ti se pare normal sa dai bani sa-ti cante corul la nunta dar preotului nu. De ce? Bacsis la restaurant dupa nunta au dat? De ce? Sunt bani la negru. Nu ia si statul o parte iar barmanii nu dau si copiilor cu cancer. Si cu cate exemple pot veni....

Si pentru ultima oara intreb: tu ai ajutat neconditionat si periodic oameni amarati? Insist: periodic. Legat de aceasta: cine e fara pacat, sa arunce primul cu piatra.

Mie mi te-i adresat,nu?
Ok,sa o luam in ordine.´´NOi´´ adica oamenii normali,eu,tu,x si y putem face ceva.Putem face caritate.Diferenta consta insa in faptul ca noi NU putem face atat cat ar fi nevoie.Suntem persoane,oameni,individuali,nu suntem institutie cu o avere asemanatoare institutiei bisericesti.Noi putem strange poate un milion de euro.Asta in cel mai fericit caz.Insa ai tu idee cati bani trebuie investiti pentru un spital performant?Ai idee cat costa medicatia unui copil cu cancer?Eu sau tu nu putem acoperi aceste costuri.Poate reusim doar sa facem mici bucurii copilasilor bolnavi.dar nu putem ajuta asa cum ar trebui.

Nu ´´mi-a picat rau pe biserica´´.Imi pica rau pe orice institutie care ar putea face ceva si nu face.De guvern nici nu mai merita sa vorbesc.Sunt sub orice critica.Insa biserica lui Hristos,care crede in ´´ajutorarea aproapelui´´ ar putea initia o campanie uriasa,i-ar putea trage de guler pe guvernanti,pentru ca ei pur si simplu pot si au puterea sa schimbe lucrurile mult mai alert decat as putea eu sau tu,sau alti 10.000 de oameni.

Tu compari biserica ortodoxa cu barmanul care ia spaga si nu face caritate?Sub deviza ´´daca barmanul ia spaga,de ce n-ar lua si popa? brrrrr,ai glumit sper.
Adica daca statul este nepasator,daca nea Gheorghe din trupa de soc care canta la nunta este nepasator,atunci si biserica ar trebui sa inchida ochii?

Si legat de ultima ta intrebare,care vad ca te macina permanent:
Da,am ajutat si ajut oameni amarati.Periodic.
Dar asta nu este relevant.Eu nu sunt ´´institutia LadyJ´´si nu pot face ce altii ar putea face.Nu pot cladi un spital.Nu am bani pentru a cumpara cea mai buna aparatura.
Insa daca as fi Patriarhul bisericii ortodoxe,as avea fondurile,si as face.

ladyJ

Sa o iau cu inceputul: de ce nu ai pretentia infiintarii de spitale cu aparatura performanta fata de Ministerul Sanatatii? Nu crezi ca ei sunt in masura sa faca acest lucru? Biserica nu poate face nimic guvernantilor. Nu are puterea necesara. Cu atat mai mult cu cat sunt multi care nu sprijina Biserica.

Doi: Am facut comparatia Bisericii si a preotului cu barmanul ca sa arat ca toti facem acest lucru: luam bani la negru daca putem si nu ii declaram si, din pacate, nu ajutam copii bolnavi. Stiu ca am fost exagerata dar tocmai pentru a arata ca suntem toti oameni, inclusiv preotii care au si familii, deci si copii.

Trei: In ceea ce priveste faptul ca ai ajutat alti oameni mai amarati decta tine ai tot respectul si admiratia mea. Esti prima pe care o vad ca mi-a raspuns la aceasta intrebare.

Vreau sa fac o precizare: nu sunt o "fana infocata" a Bisericii dar nici nu pot sa judec preotii pentru sistemul din Romania si toata vina pentru lipsurile din sistemul sanitar sa le arunc in carca Bisericii. Eu consider, asa cum am mai spus, ca Biserica este Casa Domnului si ma ajuta moral. Daca se poate sa faca mai mult, cu atat mai bine, daca nu, asta este. Pentru probleme de sanatate invinuiesc sistemul sanitar din Romania.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

PAI in casa domnului faci afaceri , tai copaci , exporti cherestea si te asociezi la Mall-uri unde se vor deschide magazine cu filme -inclusiv XXL ?

ce casa mai e aia ?
Tu vorbesti de o biserica la nivel ideatic , sacrosanta si nepatata . Eu vorbesc de Biserica ortodoxa romana , unde reprezentantii lumesti ai acesteia - inalti prelati au fost dati in vileag ca fiind informatori , -adica tradand taina sfintei spovedanii ,unde ei folosesc bunurile bisericii in scop propriu ca sa-si satisfaca nu nevoi personale ci ..luxuri personale si nu fac caritate .

Unde e idealismul si moralitatea din Sfanta Scriptura ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

quote:
Originally posted by mirela.d
Sintetizez: Biserica nu are nici o obligatie materiala fata de nimeni.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by ligeea

PAI in casa domnului faci afaceri , tai copaci , exporti cherestea si te asociezi la Mall-uri unde se vor deschide magazine cu filme -inclusiv XXL ?

ce casa mai e aia ?
Tu vorbesti de o biserica la nivel ideatic , sacrosanta si nepatata . Eu vorbesc de Biserica ortodoxa romana , unde reprezentantii lumesti ai acesteia - inalti prelati au fost dati in vileag ca fiind informatori , -adica tradand taina sfintei spovedanii ,unde ei folosesc bunurile bisericii in scop propriu ca sa-si satisfaca nu nevoi personale ci ..luxuri personale si nu fac caritate .

Unde e idealismul si moralitatea din Sfanta Scriptura ?

ligeea

Asa cum am mai spus: din pacate padure fara uscaturi nu exista dar e pacat ca generalizam.
Nu poti sa acuzi o intreaga categorie profesionala pentru cativa nemernici.
Si de fapt asta am vrut sa spun de la inceput. Chiar credeti ca nu exista si preoti de treaba care sa va faca Biserica suportabila?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

Si ca sa-ti raspund la intrebare -am cumparat un aparat de aerosoli la un spital unde-i punea pe pacienti sa stea cu capul pe in oala , am ajutat financiar persoane fara posibilitati materiale
M-am dus la biserica din cartier cu hainutele baietelului meu ramase mici spalate si calcate -stii cat de repede raman mici hainele copiilor , erau multe cu eticheta si nepurtate si preotul mi-a zis ca ,,numai papistasii strang haine , mai bine dau bani ?, asta de fata cu toti enoriasii de m-am facut verde de parca furasem ceva .

Mergi la inceput

quote:

Si ca sa-ti raspund la intrebare -am cumparat un aparat de aerosoli la un spital unde-i punea pe pacienti sa stea cu capul pe in oala , am ajutat financiar persoane fara posibilitati materiale
M-am dus la biserica din cartier cu hainutele baietelului meu ramase mici spalate si calcate -stii cat de repede raman mici hainele copiilor , erau multe cu eticheta si nepurtate si preotul mi-a zis ca ,,numai papistasii strang haine , mai bine dau bani ?, asta de fata cu toti enoriasii de m-am facut verde de parca furasem ceva .

ligeea

Sunt convinsa ca ai avut intamplari neplacute legate de Biserica. Cu toate acestea, tot nu as generaliza si tot as incerca sa fiu un pic corecta: cine are obligatia ajutarii bolnavilor in primul si in primul rand si are si posibilitatea materiala?
Cum am mai spus, nu neg existenta unor elemente negative in randul preotilor, dar acest lucru nu transforma Biserica intr-o institutie ci tot Casa Domnului este.

Mergi la inceput

quote:

ligeea

Completez: tot respectul pentru ajutorul dat celorlalti. Sunt convinsa ca cineva ar fi vrut acele hainute. Cu toate acestea, motivul pentru care preotul a refuzat hainutele (poate ar fi trebuit sa o faca in alt mod) este ca nu au voie sa dea haine purtate altor oameni pentru a evita imbolnavirea. Nu au de unde sa stie cat de curate sunt lucrurile. Eu stiu niste babe care la inundatii au donat ciorapii lor rupti. Deci, se poate si asa ceva.
Deci, incearca sa dai hainute direct unor persoane amarate. Eu asa am facut stiind ca bisericile nu ti l primesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

din pacate discutia s-a transformat in al n+1 lea topic pe forum in care BOR este pacient pe masa iar noi toti ne-am pus manusile de chirurgi, indiferent daca cunostintele noastre medicale tind spre zero sau nu.noroc ca pacientul nostru are acolo sus medicul ce se lupta sa repare stricaciunile.....

tot a deviat topicul, despre preoti si...preoti:

Ligeea, si eu am fost acum citeva luni-prin vara- la biserica in Montreal(St.Laurent), si in timp ce asteptam la rind sa-mi impartasesc copilul, el mi-a pus o intrebare la care i-am raspuns...cind am ajuns in fatza la rind, preotul ne-a facut observatie in gura mare, iar citeva distinde doamne din prima banca au comentat in cor ca nu-mi educ copilul sa taca in Biserica....binenteles ca am fost tinta privirilor dezaprobatoare a multora, si m-am simtit ca naiba; nu puteam sa explic ce inseamna pentru mine faptul ca fiu"meu vorbeste si pune intrebari, in soapta, ca dialogheaza si e sanatos acum, dupa ce am trecut prin iad cu el.
n-am mai mers deloc citeva luni, si duminica trecuta din intimplare am gasit o alta bisericuta, mica, citiva enoriasi si un preot a carui nevasta lua copii la intrare si-i cobora in subsolul bisericii unde le-a aratat jocuri, cintece romanesti, poezii, etc; se pregateste chiar sa monteze un spectacol de Craciun cu cei ce vor sa participe....iar eu am stat linistita la liturghie; la sfirsit preotul a anuntat ca a adunat o suma x pentru sinistratii din Grecia, a invitat lumea jos, la o cafea, la discutii....si Biserica pare chiar micuta, simpla, dar am gasit-o atit de bogata spiritual!
daca aici unde sunt biserici romanesti cit sa numeri pe degete am gasit un preot cu har si o biserica primitoare, in Romania oferta este mult mai larga si fiecare poate gasi cind cauta; dar e mult mai comod sa aratam cu degetul si sa scoatem la suprafata partile negative spunindu-ne ca sunt reprezentative.

http://www.floriinro.ro/

Loue à bon prix cet espace de signature, merci de me contacter en MP.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gudinde spune:

quote:

ligeea

Ligeea,

Data viitoare mergi cu hainutele la o biserica catolica. Ti se va spune "multumim pentru donatie".

Mergi la inceput