Biserica Ortodoxa si actiunile caritabile
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
Megg spune:
mi-am mai amintit ceva... ce se intampla in strainatate?
Eu am un cumnat italian care murea de ras cand a auzit-o pe o prietena de-a verisoarei mele (adica de-a neveste-sii) ca tinea post o luna jumate'. zice: "cum asa, tii post de tot? si de la <carnitza>?" se referea la sex si murea de ras ca n-a auzit asa ceva la ei. Oricum, a concluzionat ca el isi cumpara iertarea pacatelor, nu mai tin minte detaliile ca oricum ma distram ca tipul are umor, dar spunea ca in Italia el se duce si plateste nu-sh ce iertare a pacatelor si gata. ce post.
nu ca eu as tine post, dar fac o comparatie cu biserica din alte tari :)
cred ca-s multe chestii diferite in alte tari... si mai cred ca pentru a ajunge la voluntariat si caritate e necesar sa depasim un anumit nivel de trai, stresul privind nesiguranta zilei de maine si sa avem ochi si timp si pentru suflet, nu?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/columbiana/columbiana.jpg)
columbiana spune:
eu ma intreb citi din cei ce se intreaba ce face BOR cu banii doneaza regulat sau au legatura mai strinsa cu Biserica, merg la liturghii, au un duhovnic, etc...pentru ca daca ar face-o ar avea raspuns la intrebarile de mai sus.....
in primul rind BOR nu are in traditie caritatea ca scop principal si publicitar...sfintii ortodocsi sunt cei ce-au fugit de lume si-au trait in pustie, in singuratate, majoritatea;
tot asa cum nu veti vedea niciodata ortodocsi batind la usa cu biblia in brate incercind sa bage pe gitul cuiva religia ortodoxa, nu veti vedea niciodata BOR facind tam-tamuri de intr-ajutorare cu mass-media si baluri caritabile, etc;
gasiti in schimb in manastiri multi batrini abandonati de copii, ingrijiti de maici (vezi Rimet, Recea, etc), gasiti copii de la Valea Plopului (apropo, sunt curioasa daca cineva de pe forumul asta l-a cunoscut pe Parintele Tanase sau a dus vreodata un ajutor acolo-eu nu), gasiti scoli de fete, si multe altele...dar ortodoxia spune ca atunci cind faci un bine si te bati in piept cu el s-a cam dus efectul spiritual...ramine mindria...
tot blamam popii de pe la sate (si orase uneori)...preotii sunt asa cum e societatea noastra, unii mai buni,altii nu, unii cu har altii cu hotie...asa cum e tara noastra si cum suntem noi romanii in general (cei 20 de milioane, din care cei ce fura prin Italia sau in metroul din Paris, sau dau tunuri in economia Romaniei fac parte...). intr-adevar BOR ar avea inca nevoie de curatenie in ograda, dar eu sper ca treptat va face si asta....
http://www.floriinro.ro/
Loue à bon prix cet espace de signature, merci de me contacter en MP.
ruxandra_sb spune:
quote:
Originally posted by Ana Stroe
gasiti copii de la Valea Plopului (apropo, sunt curioada daca cineva de pe forumul asta l-a cunoscut pe Parintele Tanase sau a dus vreodata un ajutor acolo)
Cunosc o persoana, membru DC, care a fost/dus la Valea Plopului. Iar parintele Tanase si ce-a facut la Valea Plopului este, din pacate, mai degraba exceptia..
..cu o
![](floare.gif)
Are mama doi flacai.. Matei (5) si
![](bebe.gif)
www.petitieonline.ro/petitie/sustineti_bolnavii_de_cancer_care_au_fost_lasati_fara_tratament-p41000032.html" target="_blank">Sustineti bolnavii de cancer care au fost lasati fara tratament!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/unboticutz/unboticutz.jpg)
unboticutz spune:
oare ce rost are sa purtam discutii interminabile despre ce nu face biserica, ce nu fac oamenii bogati, ce nu fac vedetele etc.?
schimbarea trebuie sa vina de la noi, iar cei pe care trebuie sa-i schimbam suntem in primul rand noi insine. fiecare din noi poate face ceva si impreuna putem face mult bine!
---------------------------------------
common sense is not really so common
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ramonika/Ramonika.jpg)
Ramonika spune:
simplu, nu va convine, nu mai dati la preoti. ca dati la o nunta sau la un botez, o data la nu stiu cati ani, nu e mult. considera un ciubuc pt preoti, dar in rest nu dati nimic. nici eu nu dau nimic, tocmai pt ca nu stiu ce se intampla exact cu banii.
Ramonika
![](amoras.gif)
![](cat.gif)
![](cat.gif)
![](cat.gif)
![](cat.gif)
ladyJ spune:
quote:
Originally posted by unboticutz
oare ce rost are sa purtam discutii interminabile despre ce nu face biserica, ce nu fac oamenii bogati, ce nu fac vedetele etc.?
schimbarea trebuie sa vina de la noi, iar cei pe care trebuie sa-i schimbam suntem in primul rand noi insine. fiecare din noi poate face ceva si impreuna putem face mult bine!
Desigur ca fiecare dintre noi este dator sa ajute,care cu cat poate,in nume personal .Insa institutiile precum biserica ar putea ajuta de n-ori mai mult,ar putea fi organizati cum se cade in actiuni umanitare.Cu atat mai mult cu cat credinta spune sa-ti ajuti aproapele.Biserica poate fi un exemplu pentru credinciosii sai.Iar preotii care fura sau se indeparteaza de regulule bisericesti,ar trebui pur si simplu dati afara.
Ca daca tot doreste biserica sa nu se imprastie credinciosii,atrasi sau doborati de cele lumesti,ar trebui sa se faca ceva mai mult decat predici si sfaturi impotriva televiziunii...Un spital BOR de exemplu.Pentru copii cu cancer.In loc de inca o biserica,o clinica.Eu cred ca Dumnezeu nu s-ar supara.
Oricum biserica detine proprietati.Ar putea plati constructia din nenumeroasele venituri pe care le are.Si,cu o campanie nationala si internationala,se pot aduna fonduri serioase pentru aparatura,medicatie,etc.
Asta ar putea face biserica,ca sa arate ca ii pasa.
Eu sau tu nu putem face asta.Putem eventual sa dam de mancare unui sarman,sa adunam bani de la 10.000 de oameni,dar tot nu ar ajunge pentru a pune pe picioare un spital dotat.Individual luati suntem prea neinsemnati.Nu putem noi face,cea ce guvernul sau institutia bisericeasca ar putea.
ladyJ
---------------------------------------
common sense is not really so common
ioanadara spune:
quote:
Originally posted by desprecopii
.
. Majoritatea nu au auzit de campanii umanitare, caritabile, bla bla.
Cam dura afirmatia asta.
Presupun ca ai si destule argumente in favoarea ei.
Atunci cand sustii ca "MAJORITATEA " persoanelor dintr-un grup au o anumita atitudine se presupune ca ai cunostinte in acest sens privitoare la jumatate plus unu cel putin.Altfel...afirmatia este cel putin o "afirmatie facuta in necunostinta de cauza"(si cu putina inversunare in acest caz)
mamica lui Nicolae
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/desprecopii/desprecopii.jpg)
desprecopii spune:
quote:
Originally posted by ioanadaraquote:
.
Cam dura afirmatia asta.
Atunci cand sustii ca "MAJORITATEA " persoanelor dintr-un grup au o anumita atitudine se presupune ca ai cunostinte in acest sens privitoare la jumatate plus unu cel putin.Altfel...afirmatia este cel putin o "afirmatie facuta in necunostinta de cauza"(si cu putina inversunare in acest caz)
mamica lui Nicolae
ma refeream la popimea romana (asa cum scrie foarte clar in mesajul meu anterior), daca tu ai o alta parerea despre aceasta majoritate, inseamna ca ai si motive si ne poti prezenta si argumente pentru a-ti sustine convingere. Nu e corect sa scoti o afirmatie din context.
![](floare.gif)
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
Marilena12 spune:
In general nu are cum sa cunoasca actiunile bisericii ortodoxe decat acela care este aproape de BOR. De la distanta sau din fata tv-ului nu veti sti nimic niciodata. BOR are multe actiuni de asistenta sociala, o parte din proiectele la care am lucrat personal, au fost initiativele unor preoti cu care am si colaborat de-altfel.
Eu regret ca in biserici se mai gasesc si preoti care cer bani, mie nu mi s-a cerut vreodata, am botezat de 2 ori la Man. Stavropoleos (Sf. Fanurie) si am dat cat am vrut si am putut eu, la biserica unde merg eu in Bucuresti nici pomelnicul nu se duce cu bani ci pui cat ai in cutie, numai daca ai. Cunosc un schit de maici foarte sarmane, nu au nici curent electric si de cate ori coboara de pe munte ca sa cumpere paine o impart cu saracii pe care-i intalnesc pe drum. Un var al meu, preot care construieste o biserica primeste periodic bani de la Manastirea Frasinei pt constructie, cam asta se face cu banii primiti de sarbatorile mari. Si varul meu nu-l cunoaste pe staret sau altcineva de la Frasinei, pur si simplu a apelat la ajutor pt biserica aflata in constructie, si de atunci i se dau periodic bani. Sunt multe exceptii, pacat ca oamenii nu vad decat uscaturile. Vorbim despre majoritatea preotilor fara sa specificam ca aceasta majoritate se refera la cateva persoane pe care le cunoastem ci nu la majoritatea reala a preotilor. Nu cred ca a facut cineva pe aici statistici ca sa demonstreze ca majoritatea clericilor ortodocsi nu merita respect. Are dreptate Ana Stroe, cine este departe de biserica arunca cu noroi desi nu detine nici suficiente informatii si nici nu-i pasa prea mult...
Nu este nimeni obligat sa dea bani la biserica.
www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari
ioanadara spune:
quote:
Originally posted by desprecopiiquote:
Originally posted by ioanadaraquote:
.
Cam dura afirmatia asta.
mamica lui Nicolae
ma refeream la popimea romana (asa cum scrie foarte clar in mesajul meu anterior), daca tu ai o alta parerea despre aceasta majoritate, inseamna ca ai si motive si ne poti prezenta si argumente pentru a-ti sustine convingere. Nu e corect sa scoti o afirmatie din context.
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
Eu nu am spus ca am "o alta parere in privinta majoritatii".Nu am spus nici macar daca am vreo parere . Am citit doar parerea ta foarte clara si am cerut o argumentare.
In privinta "scoaterii din context" asa este, se poate pierde ideea , m-am gandit pur si simplu ca este obositor sa recitim un quote asade mare
mamica lui Nicolae