Biserica Ortodoxa si actiunile caritabile
Raspunsuri - Pagina 11
rhea spune:
quote:
Originally posted by ladyJquote:
Originally posted by desprecopii
ce sa mai spun... daca voi considerati ca Biserica Ortodoxa face suficient ... inseamna ca exista un echilibru. Sunteti fericiti si traiti societatatea pe care o meritati. Ferice voua.
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
Pai nu,nu,eu nu sunt muultumita.Dar ce sa fac?
Acum inteleg si eu de ce biserica nu face mai mult.De ce ar face? Oricum exista sustinatori inraiti,gata sa sara oricand in apararea moralitatii institutiei.
E probabil singura institutie care nu trebuie sa-si plateasca avocatii...
Dana,
ladyJ
columbiana spune:
ca o concluzie inainte de a ma retrage si eu de pe topicul asta,
probabil ar fi fost frumos ca aici sa nu scrie nimeni dintre cei care au habar intr-adevar despre ce face BOR si ce nu; (desi ma indoiesc ca autoarea, care si-a prezentat civilizat si argumentat opiniile a avut intentia asta)
ar fi ramas o intreaga poveste idilica presarata cu aprobari si floricele intre cei ce stiu ei sigur si au vazut ca toti preotii sunt hoti,imbuibati, ca biserica face doar afaceri, etc, si ca toate celelalte biserici au reprezentanti ce traiesc cu aer, leviteaza, ca doar ei se roaga, si fac caritate;
dar pentru ca unii in cunostinta de cauza, au avut indrazneala sa-si prezinte civilizat argumentele s-a trecut la epitete gen inraiti, sar la beregata, eventual ironii gen adevarati crestini, etc;
cum a scris Mirela mai sus....Arta Conversatiei
http://www.floriinro.ro/
Loue à bon prix cet espace de signature, merci de me contacter en MP.
elyda spune:
quote:fiecare are dreptul sa spuna ceea ce crede...sau cel putin asa stiu eu (chiar daca uneori se mai intampla sa fii admonestat pentru ca ai avut tupeul sa spui ce crezi intr-o biserica). daca nu ne convine ca altii pot avea pareri total opuse fata de noi...asta tine de capacitatea noastra de a primi si parerea altora care poate fi contradictorie).eu nu am intalnit in RO preoti care sa creada cu adevarat in ceea ce spun si sa se comporte ca atare din copilaria mea,care ...a trecut demult ..(.poate ca au plecat in canada cei ...adevarati).ca la nu stiu cati preoti mai este cate unul care mai are comportament de adevarat preot consider ca este un dezavantaj in aceasta discutie.ne atrage atentia ca un preot este ...preot??!! inseamna ca sunt atat de rari cei care isi inteleg misiunea aleasa si o duc la indeplinire,incat devine adevarata minune.sunt muuult prea multi preotii care se comporta asa cum am scris in postarea care te-a deranjat asa de mult asa ca unul singur care respecta biserica ...este prea putin.imi pare rau ca nu-ti pot accepta fara sa cracnesc parerea ,dar nu cred ca undeva in "arta conversatiei " scrie ca ce spui tu este "litera de lege".
Originally posted by Ana Stroe
ca o concluzie inainte de a ma retrage si eu de pe topicul asta,
probabil ar fi fost frumos ca aici sa nu scrie nimeni dintre cei care au habar intr-adevar despre ce face BOR si ce nu; (desi ma indoiesc ca autoarea, care si-a prezentat civilizat si argumentat opiniile a avut intentia asta)
ar fi ramas o intreaga poveste idilica presarata cu aprobari si floricele intre cei ce stiu ei sigur si au vazut ca toti preotii sunt hoti,imbuibati, ca biserica face doar afaceri, etc, si ca toate celelalte biserici au reprezentanti ce traiesc cu aer, leviteaza, ca doar ei se roaga, si fac caritate;
dar pentru ca unii in cunostinta de cauza, au avut indrazneala sa-si prezinte civilizat argumentele s-a trecut la epitete gen inraiti, sar la beregata, eventual ironii gen adevarati crestini, etc;
cum a scris Mirela mai sus....Arta Conversatiei
dana
ligeea spune:
In mod gresit s-a asimilat ideea de preoti versus BOR .
sau Biserica in intelesul ei ideatic de casa a sufletelor cu organizatia -sau institutia Bisericii Ortodoxe Romane
eu nu m-am gandit la preoti care iau bani ce fac cu ei ci la ctiile de danii -pe care sunt convinsa ca nu le iau preotii in intregime ci ,,cotizeaza la preasfiniti si la banii pe care ii produc din afacerile pe care -din nou repet Institutia Bisericii le patroneaza
Cu atat mai mult se pune intrebarea , unde se duc acesti bani din moment ce -asa cum s-a precizat aici , preoti au salarii simbolice .
Dar afacerile ce se deruleaza nu sunt simbolice -ganditi-va ce sume se obtin din proicete similare cu Iulius Mall -cand Biserica vine cu terenul in asociere -ce chirii se vor percepe , din exploatarea masei lemnoase , etc
Erau afaceri de sute de mil de Euro - asa se vede din afara intreg patrimoniul BOR si totusi cer bani pentru edificarea bisericilor , a Catedralei Neamului etc .
Intrebarile raman si nu putine
De ce daca se asociaza in constructii cu terenuri , cladiri nu se asociaza si in proicete mai putin profitabile dar profund crestinesti - ex. construirea unor azile , spitale si merg exclusiv pe principiul randamantului maxim ?
De ce nu se face un bilant public a ,,averilor bisericesti -asa cum are orice institutie de stat , daca tot s-a lansat in afaceri
De ce nu se impoziteaza banii obtinuti din tot felul de danii si sponsorizari daca aacesti bani folosesc doar la ,,majorarea pe NV a salariilor preotilor ?
De ce se construiesc cel putin in Bucuresti biserici fara respectarea unor minime reguli urbanistice ?
...si ar mai fi de spus multe dar am putina treaba
Amy76 spune:
Multora le este greu sa creada adevarurile pe care le-am spus.Vi s-a confirmat mai sus ca am avut dreptate cand am spus ca in alte tari fiecare plateste un procent din venit pt biserica.Asa se pot face si acte caritabile.Este un subiect foarte delicat,mai ales ca sunt f. putini cei ce cunosc adevarul.Nimeni n-a sarit sa spuna ca ar vrea sa faca el insusi un act de caritate.Nu aruncati cu pietre inainte de a cunoaste toate aspectele.Ca in orice domeniu,exista si lipsuri,dar Biserica este fiecare dintre noi.Sa analizam mai intai propriile fapte si apoi la ce fac altii.Se apropie postul Craciunului si sarbatorile de iarna.Sa facem fiecare binele pe care am dori sa-ll faca altii !
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by viorela hoffquote:
Originally posted by capcaunulquote:
Originally posted by Amy76
In alte tari se plateste un procent din salariu pt biserica - de aici banii pt actiuni caritabile.
Exemple de tari?
In Germania platim 10% pt. biserica catolica.
Doar 9%.
Si este 9% din impozit, nu din salariu.
Si se plateste numai de membrii parohiei.
(Si in ultimii ani din ce in ce mai multi germani semneaza declaratii de iesire din parohie.)
viorela hoff spune:
quote:
Originally posted by viorela hoffquote:
Originally posted by Amy76
In alte tari se plateste un procent din salariu pt biserica - de aici banii pt actiuni caritabile.
Exemple de tari?
In Germania platim 10% pt. biserica catolica.
Doar 9%.
Si este 9% din impozit, nu din salariu.
Si se plateste numai de membrii parohiei.
(Si in ultimii ani din ce in ce mai multi germani semneaza declaratii de iesire din parohie.)
nu stiu de unde ai tu informatiile astea , dar sunt false.
ah da, am platit un anumit procent pt. biserica catolica si cand ma aflam in Romania.
V
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by viorela hoff
nu stiu de unde ai tu informatiile astea , dar sunt false.
ah da, am platit un anumit procent pt. biserica catolica si cand ma aflam in Romania.
Viorela, nu numai ca nu sunt false dar sunt si stipulate in legislatia germana.
Poate nu stii, dar daca ti-ai trecut religia catolica sau protestanta sau mozaica in declaratia de venit statul iti retine automat o suma egala cu 9% din valoarea impozitului (in afara impozitului) pe care o directioneaza catre parohia locala. Daca vrei sa scapi de taxa asta (pentru ca de exemplu esti ortodoxa) trebuie fie sa dovedesti apartenenta la o alta religie, fie sa faci o declaratie la notariat sau la primarie (aici tu ar trebui sa stii mai bine) de a nu fi trecuta in randul membrilor parohiei in raza careia ai domiciliul. Este adevarat ca multe milioane de imigranti nu cunosc toate detaliile astea si drept urmare li se percepe "taxa de biserica" oarecum fara voia lor.
Repet, foarte multi germani fac cerere de a fi scosi din randul membrilor parohiei doar pentru a nu plati taxa asta ce dateaza de pe vremea Concordatului.
Edit: Circa jumatate din salariati nu platesc aceasta taxa!
magh spune:
Si aici se plateste impozit la biserica. Nu stiu exact cat la % din salariu-venit se calculeaza, insa mai poti inca negocia cu ei. de exemplu, daca ai ceva credite poti sa le ceri reducerea lui.(si chiar o fac, daca le argumentezi cu actele de rigoare). Referitor la de cand dateaza acest impozit: i-am auzit pe austrieci ca ar fi de pe vremea lui Hitler. Platesc impozit (cel putin aici) catolicii. daca faci dovada ca esti ortodox sau apartii de alte confesiuni, esti scutit de taxa
columbiana spune:
elyda, mai citeste odata paragraful al doilea din postarea mea, te rog, pentru ca observ ca nu m-ai inteles nimic, si iti continui ironiile (vezi toti preotii in Canada);
iar despre preoti cu har, sau cum vrei, in Romania, pe care eu i-am cunoscut personal:
preotii Pantelimon si Filotei (Rimet); tot la Rimet functioneaza o scoala de fete si un mic camin de batrini; la Man. Recea- alt camin de batrini; la Prislop-scoala de fete....
parintele Ludusan (Biserica de cartier 1848, tg-mures)
parintele Daniil de la Prislop (devenit ulterior preot la Densus si apoi episcop)
parintele Pantelimon de la Cernica (Dumnezeu sa-l odihneasca)
parintele Galeriu, care a plecat si el....
exemplele astea le-am intilnit eu, si sunt cinci ani de cind am plecat din Romania, si inca vreo cinci inainte cind prinsa cu propriile probleme m-am cam indepartat de biserica....deci cine doreste sa il caute pe Dumnezeu si lucrarile lui in BOR, il gaseste sigur!
si am vazut multe alte exemple pe aici pe forum......
Ligeea, as dori sa vad si eu date concrete si nu zvonistica despre afacerile patronate de BOR in Romania; mersi!