Biserica Ortodoxa si actiunile caritabile
Raspunsuri - Pagina 10
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
quote:
Originally posted by Doniaquote:
Originally posted by ladyJ
Vad ca sunt multe voci pe aici care apara biserica prin propozitii de genul ´´nu sunt obligati sa faca caritate´´.
Mi se pare urat.Cariatatea e ceva omenesc,crestinesc.Nu e vorba de obligatii.
Biserica nu este obligata la caritate,insa este obligata sa ajute aproapele.Da,exact,obligata,pentru ca o institutie care se vrea glasul Domnului,casa Domnului, trebuie sa ia aminte si sa respecte invatatura Domnului.
Bunul samaritean din pilda lui IIsus nu a fost obligat sa ajute.Dar a ajutat.Si Noul Testament este plin de indemnuri la ´´a ajuta´´.
Chestia asta cu ´´obligatia caritatii´´ mi se pare total nepotrivita in acest context.
Tin sa va amintesc ca,stalpul crestinatatii,IIsus,a facut tot binele pe care l-a facut din proprie vointa,fara a-l obliga cineva.
Prin urmare....institutia bisericeasca ar trebui sa aiba vointa in a ajuta,sa aiba mai putina mandrie,sa nu ravneasca la bunuri lumesti ,sa nu minta,ca astea sunt pacate foarte grave si sa respecte invataturile lui Iisus.Pe toate.Intocmai.
ladyJ
PS cand spun ´´institutie bisericeasca´´ ma refer la toate persoanele care fac parte din manastiri,biserici.(preoti,patriarhi,calugari etc)
A ajuta = a face caritate?
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
Da Donia,exact,tu nu esti de acord?
Caritatea nu este o forma de a ajuta?
ajutor inseamna sprijin,inseamna a fi de folos cuiva.(chiar si sprijin banesc)
iar caritate inseamna a avea o atitudine miloasa,plina de generozitate.
Daca eu cumpar acum un aparat pentru sectia de radiologie,pentru a fi folosit de pacientii de acolo,se cheama ca am facut caritate.Adica gestul meu a fost de folos cuiva.Bolnavilor.Am ajutat acei oameni.
Daca tie ti se par aceste doua cuvinte(ajutor si caritate) ca fiind diametral opuse....ce sa zic? Asta este parerea ta.
ladyJ
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Donia spune:
quote:
Pai biserica da ajutor si sprijin... eu cel putin le-am gasit acolo.
Dar tu in acelasi timp spui ca biserica nu face caritate, desi
1. eu am gasit sprijin si in biserica
2. pentru tine sprijin inseaman caritate
Deci de aici se poate trage concluzia ca biserica face caritate.
Asa ca daca tu sustii ca ajutor = caritate, insa in acelasi timp spui ca biserica nu face caritate, inseamna ca te contrazici.
quote:
Daca tie ti se par aceste doua cuvinte(ajutor si caritate) ca fiind diametral opuse....ce sa zic? Asta este parerea ta.
Eu am cerut o clarificare si tu din asta ai tras concluzia ca imi cunosti parerea?
Parerea mea e ca biserica face caritate (din experienta mea de 15 ani) si ca ofera si sprijin prin insasi menirea ei, dar ca acestea doua nu se confunda.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
mirela.d spune:
Din pacate discutia este fara rost atata vreme cat unele persoane in loc sa incerce sa inteleaga punctul nostru (al meu) de vedere, interpreteaza cuvintele aparatorilor Bisericii dupa bunul plac ocolind in mod intentionat sensul care s-a vrut a se da.
Totodata, aceleasi persoane sunt ironice si arunca mici jigniri invelite in cuvinte politicoase.
Nu asa se poarta o dicutie. Credeam ca puteam purta dicutia ca intre prieteni cu argumente pro si contra si eventual cu exemple. Micile intepaturi nu isi au rostul.
Din acest motiv am renuntat sa mai fac polemica relativ la acest subiect.
Totusi, anumitor perosane le recomand sa citeasca "Arta conversatiei" de Ileana Vulpescu. O sa intelegeti ca o discutie in conadictoriu se poate purta si la un alt nivel si poate fiecare ramane cu ceva. Oricum, intotdeauna adevarul este undeva la mijloc. Acesta cred ca era scopul discutiei: fiecare sa intelegem ce anume spune cealalata persoana. Fac mea culpa si recunosc ca nici eu nu am fost deschisa la parerea celorlalti dar aceasta numai din motivele aratate si anume modul in care s-a pus problema.
Nu astept raspuns la acest mesaj desi sunt convinsa ca se vor gasi persoane care sa-mi interpreteze iar cuvintele dupa bunul plac.
ladyJ spune:
quote:
Originally posted by Doniaquote:
Pai biserica da ajutor si sprijin... eu cel putin le-am gasit acolo.
Dar tu in acelasi timp spui ca biserica nu face caritate, desi
1. eu am gasit sprijin si in biserica
2. pentru tine sprijin inseaman caritate
Deci de aici se poate trage concluzia ca biserica face caritate.
Asa ca daca tu sustii ca ajutor = caritate, insa in acelasi timp spui ca biserica nu face caritate, inseamna ca te contrazici.quote:
Eu am cerut o clarificare si tu din asta ai tras concluzia ca imi cunosti parerea?
Parerea mea e ca biserica face caritate (din experienta mea de 15 ani) si ca ofera si sprijin prin insasi menirea ei, dar ca acestea doua nu se confunda.
Donia,vrei sa despicam firul in douazeci si sa facem o analiza cu sinonime,antonime,potriviri si nepotriviri?
Nu a contestat nimeni faptul ca Biserica,sau ca unii reprezentanti ai bisericii ajuta enoriasii,cu mancare,haine,bani,etc.
Problema este ca,aceasta institutie nu se implica atat cat ar trebui in viata copiilor bolnavi(de exemplu)Repet,biserica trebuie sa ajute.Cu cat poate.Si crede-ma,ca poate mai mult decat o face.
Nu este corect sa deviezi discutia.Un lucru este clar: biserica are averi mari pe care le pastreaza pentru sine si nu aplica intotdeauna ´´ajutarea aproapelui´´.Cu o floare nu se face primavara.Ma lasa rece faptul ca un preot da un colac pomana.Asta pot sa fac si eu.Insa eu nu pot ajuta asa cum trebuie,asa cum ar fi necesar,copii bolnavi de cancer.Pe cand biserica POATE,DAR NU FACE!
Si nu vorbesc de sprijinul spiritual,ai inteles foarte bine,insa vrei tu neaparat sa deviem.Vorbesc de sprijinul material.
Ma bucur ca tu ai gasit sprijin si ajutor in biserica.
Si mi-as dori,ca multi altii sa gaseasca acest sprijin,in institutia care se vrea casa domnului.Si mi-as dori ca,acei copilasi care vor supravietui bolii sa spuna intr-o zi ´´credinta si ajutorul pe care l-am primit de la biserica,m-au ajutat sa supravietuiesc.Biserica este cea care m-a ajutat,care s-a dedicat ´´
Ar fi asa de rau sa se intample asta?
ladyJ
Amy76 spune:
Aveti dreptate unii dintre voi doar partial.Inainte de a arunca cu vorbe trebuie sa va analizati pe voi insiva si sa cunoasteti niste lucruri din interiorul Bisericii,ca institutie.1)Care ziar a dat navala sa scrie despre ce a facut o biserica pt ajutorarea unor oameni?Ziarele noastre vorbesc despre biserica atunci cand e ceva senzational(preot care a facut un accident sau altceva de rau)Se vinde ziarul care vorbeste Biserica de bine?NU.Pt ca ni se pare normal sa faca bine.2)Biserica se autofinanteaza din ce primeste de la oameni.ex.isi plateste singura lumina,gaze,apa,o parte din salarii si tot ce ins. intretinere,impozite pt salarii ca orice angajator etc)Salariile pe care le primesc preotii de la stat sunt foarte mici:intre3 si5mil in functie de vechime,studii,restul tr sa completeze din venituri proprii,adica din banii oamenilor.Sunt preoti care nu-si fac banii pt salarii,bineinteles ca au atata demnitate incat nu se vaita pt ca oricum nu-i crede nimeni(mai ales la tara)3)Ganditi-va cand ati fost ultima data la biserica ,cati bani ati dat si ce ar putea sa faca oamenii bisericii cu ei pt intretinerea bisericii si pt actiuni caritabile???4) Sunt preoti care au ei insisi nevoie de ajutor.Nu comparati bisericile de mir ca manastirile!Calugarii n-au familii de intretinut+ca la manastiri se duc toti cu gandul de a da,pe cand la bisericile de mir toata lumea asteapta ca preotii sa dea.5)In alte tari se plateste un procent din salariu pt biserica - de aici banii pt actiuni caritabile . De aceea nici la servicii nu se percep taxe.La noi nu e asa.Mare parte din preoti si-ar dori o astfel de organizare si la noi:salarii rezonabile de la stat si in rest omul sa plateasca totul la adm. financiara.Fiti convinsi ca majoritatea cer bani cu inima stransa si nu se simt deloc bine,dar au si ei familii care tr intretinute.Ce parere ati avea daca ati vedea un preot murdar,cu pantofii rupti ,ves mintele tocite ca ar veni si ar sluji la o cununie sau orice alt serviciu?aveti dreptate ca ar tr sa se vada mai mult implicarea in viata sociala,ar fi f. frumos.Biserica ortodoxa nu-si face publicitate pt actiunile sale(nu tr. sa stie stanga ce face dreapta)Eu vreau de Craciun sa organizez la noi la biserica o actiune pt ajutorarea catorva familii mai nevoiase din parohie.Am toata sustinerea preotilor in sensul ca participa si ei cu o parte,dar insuficienta.Cine credeti ca ma poate ajuta?Prietenii mei care pot da din putinul lor si altora si ce s-or mai strange in biserica.Sunt sigura ca n-or sa dea navala oamenii cu bani multi pt ca la ei daca nu e publicitate nu fac nimic.Vor veni oameni cu suflet mare ,dar posibilitati mici.Nu contest obs voastre,dar tr sa analizam si sa cunoastem fenomenul si din interior inainte de a arunca vorbe grele.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by Amy76
In alte tari se plateste un procent din salariu pt biserica - de aici banii pt actiuni caritabile.
Exemple de tari?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/desprecopii/desprecopii.jpg)
desprecopii spune:
ce sa mai spun... daca voi considerati ca Biserica Ortodoxa face suficient ... inseamna ca exista un echilibru. Sunteti fericiti si traiti societatatea pe care o meritati. Ferice voua.
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/elyda/elyda.jpg)
elyda spune:
quote:heeeei...mai sunt si nemultumiti dar nu suntem luati in seama ,ca cei care sunt taaaare multumiti de ceea ce face biserica(??) ortodoxa sar la beregata ca niste adevarati crestini!incepand de la cei care conduc biserica ortodoxa si care au dosare de securisti (imi spuneti si mie ce fapte bune au facut in afara de a nenoroci oameni nevinovati castigand bani din asta?!) si pana la ultimul preot de tara care s-a inbuibat din pensiile amaratilor de tarani facand tarife de inmormantare dupa bunul plac sub ochii ingaduitori ai celor din conducerea bisericii ,toti sunt cu ochii dupa castiguri nemeritate.au pretentia sa fie priviti ca si cum sunt niste sfinti ...dar altul le este locul!! umbla din usa in usa sa ceara bani pentru constructia unei biserici si rasar vile-n curtea lor! nesimtirea cea mai mare este ca atunci cand au nevoie nu ezita sa se foloseasca de tv sau alte mijloace mass-media sa ceara!vorbesc ...vorbe dar nu fac nimic!de vina suntem noi ca popor care ne-am obisnuit sa fim manati ca oile de niste ...ciobani !cand unii dintre noi au "curajul" (ce tupeu pe noi !!)sa-si spuna parerea dati cu rosii conform moralei crestine de care tineti cont doar voi si cei carora le luati apararea!exista o biserica sau mii de biserici dar este a lui Dumnezeu si a oamenilor care se-nchina la El nu a celor care se comporta ca si cum am fi angajatii lor ,sursa lor de venituri.deocamdata in RO biserica ortodoxa este un SRL!si atat!
Originally posted by desprecopii
ce sa mai spun... daca voi considerati ca Biserica Ortodoxa face suficient ... inseamna ca exista un echilibru. Sunteti fericiti si traiti societatatea pe care o meritati. Ferice voua.
dana
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viorela_sp_hoff/viorela_sp_hoff.jpg)
viorela hoff spune:
quote:
Originally posted by capcaunulquote:
Originally posted by Amy76
In alte tari se plateste un procent din salariu pt biserica - de aici banii pt actiuni caritabile.
Exemple de tari?
In Germania platim 10% pt. biserica catolica.
ladyJ spune:
quote:
Originally posted by desprecopii
Pai nu,nu,eu nu sunt muultumita.Dar ce sa fac?
Acum inteleg si eu de ce biserica nu face mai mult.De ce ar face? Oricum exista sustinatori inraiti,gata sa sara oricand in apararea moralitatii institutiei.
E probabil singura institutie care nu trebuie sa-si plateasca avocatii...
Dana,
![](floare.gif)
ladyJ