buget de cheltuieli lunar - romania

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lilach spune:

Interesant subiect si chiar ma bucur ca l-ati deschis.
Deci...pentru Bucuresti inteleg ca lucrurile stau altfel decit pentru provincie.
Daca noi ne "retragem" in Bucuresti cam ce buget lunar ne trebuie ca sa traim decent...nu sintem oamenii sa ne intindem prea mult...vom fi trei persoane...doi adulti si un copil de 6 ani pe care ne-am gindit sa-l dam la o scoala particulara.
Am dat o privire pe site-urile de inchirieri de locuinte in Bucuresti dar efectiv mi se par preturi aberante...dar probabil ca asa se poarta acolo.
Scoala particulara n-am nici cea mai vaga idee la ce suma s-ar putea ridica pe luna.
Poate imi dati niste ideii.

"Un sfirsit e un inceput..."

ella&com.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

Taxa scoalara -e asemanatoare cu taxa pentru gradinita, poayte putin mai mare dar nu cred . E in jur de 2-3000E pe an . Asta daca nu vrei Scoala Americana -12-15 000E sau British Concil ( cred , nu stiu sigur ) tot pe-acolo.

Eu am socotit un buget -nu vreau sa fiu ipocrita minim , credeti-ma ca la traficul din Bucuresti ata costa benzina la 2 masini , de piese de schimb nu mai pomenesc -sau revizii periodice .
Mancarea e asa cum e , am pus un pret daca ti-o faci tu acasa ,nu daca manaci in mod regulat -cel putin 2 pers/2 ori pe zi la restaurant .
Si la cheltuielile de aprovizionare e de discutat daca ai langa tine piete elitiste -cartofi 7 lei /kg gen Dorobantiiar iesi din schema .
Noi ne facem cumparaturile din supermarket dar nu oferte decat daca sunt si de calitate si mai cumparam si de la magazine de cartier cand am nevoie de cate ceva urgent
Chiriile sunt foarte mari -eu intentionez sa-mi inchiriez ap. dupa ce ma mut si mi s-a apreciat ca in zona in care stau Nerva Traian si la dotarile ap. ( 2 camere ) pot lua cca 4-500 E .
Sincer sa va spun , mi se pare destul de mult .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilach spune:

WOW...asa de mult e scoala pe an?? Noi aici platim la un liceu de arta 1000 euro pe an si stiu ca cel mai scump ajunge la 2200 euro pe an.
Se pare ca Romania a intrat tare de tot in Europa.
Cit despre chirii...noi aici avem un apartament cu 4 dormitoare si un salon de 50 m 3 bai si platim la banca aprox. 650-700 euro rata lunara pentru imprumut. Intretinerea, primaria, masina cam tot atit. Mancarea in jur de 500 euro. Gatesc acasa si poate iesim 1-2 ori la restaurant pe luna. Copiii cei mari primesc bani de buzunar aprox.30 euro pe luna insa fiica e la armata si are salar de soldat si baiatul lucreaza...fiecare face ce vrea cu banii lui.
Nu am menajera si nu am avut niciodata...cu toate ca e greu sa intretii asa o casa mare.
Nu avem cablu in casa si nu am avut niciodata...doar internet si celulare...noi platim pentru 4 celulare aproximativ 50 euro pe lunasi pentru internet si convorbiri cu strainatatea cam tot atit depinde cit de mult sun sa vorbesc cu parintii care acum sint in Romania. Fiica isi plateste singura celularul din solda de soldat.
La noi in casa in schimb se asculta multa muzica...adica la greu si se citeste mult... din cind in cind teatru, uneori filme bune, concerte de muzica... asta ca sa suplinim televizorul...care e o pacoste...cu o chestie insa am sa ramin...nu pot sa nu vad stirile in fiecare zi. Defect pe care l-am primit aici...

"Un sfirsit e un inceput..."

ella&com.

Mergi la inceput

Stiu si eu cat costa tel afara , vorbesc de ma plictisesc cu ai mei cand sunt plecata . In schimb in Romania pe factura de tel -Orange iti apar numere de care nu ai habar, jocuri la care nu ai jucat dar -chipurile ai dat SMS , etc .
In privinta menajerei nici eu nu am avut pana anul asta am luat-o initial de nevoie sa nua ma probleme cu sarcina dar apoi daca am vazut ca e femeie de treaba si muncitoare o sa o pastrez.
Tu ai copiii mari si probabil ca ai trecut de perioada ,,adunatului -eu am probleme cu coloana , voi avea si inca o cezariana , menajera e mai mult o necesitate decat un lux.
In privinta banilor e foarte sanatos asa , din pacate in Romania majoritatea pustilor -de clase mici primesc cate 3-5 lei pe zi pentru diverse ( minim ) nu vorbesc de aberatii -gen petrecere la Howard Johnson sau masini de 500.000 E pe stive .
Am citit cartea Mihaelei radulescu si fara a fi un bestseller are cateva adevaruri -unul ar fi ca eu n-am fost un copil de bani gata ma bucuram si de o pereche de sosete ,,mai altfel , dar in fata jucariilor pe care le are fi-miu , a hainutelor si atuturor celorlate lucruri pe care ca parinte -daca ai posibilitatea i le oferi ma intreb unde va ajunge el int-o sociatate ca a noastra care nu mai promoveaza nimic valoros -munca valori morale etc .
De-asta uneori imi vine si mie sa ...emigrez dar dintr-un motiv deosebit de al romanilor care o fac de obicei ( banii) ci -pentru linistea si siguranta pe care o ai int-un stat civilizat .
Unde confort inseamna si altceva decat Swarowski in baie inseamna drumuri fara gropi si iepuri in fata blocului ( am vazut in germania si-am zis ca nu-i adevarat )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Sigur nu e o gresealain tilul subiectului?
Eu cred ca semnatura lui fortelady era de fapt titlul topicului de fata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns popa_laura79 spune:

Subscriu la prerea ca e foarte greu de trait in 2 fara 1.300 - 1.500 E pe luna.
Pe noi atat ne costa, si credeti-ma am inteles foarte bine titlul topicului.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by popa_laura79

Subscriu la prerea ca e foarte greu de trait in 2 fara 1.300 - 1.500 E pe luna.
Pe noi atat ne costa, si credeti-ma am inteles foarte bine titlul topicului.

Nu te contrazic, dar in conditiile astea ar trebui definit foarte clar ce inseamna "de trait".

Mergi la inceput

Pai exceptand menajera =pe care o am de nevoie , am probleme cu coloana si mai am 4sapt pana la nastere , si nota de la tel. oarecum exagerata , nu cred ca fac excese .
A trai nu inseamna salariul minim pe economie si nici ajutorul social asta e evident
La fel de clar exista diferente - am spus-o de la inceput intre Bucuresti si Slobozia , intre a sta la bloc sau la casa.
Ideea este de vedea cam ce se considera un trai decent , -nu la limita subzistentei-si ce primim pentru ca cheltuim cam la fel ca in tarile din vest -

Mergi la inceput

Sincer, cred ca a trai decent are atatea definitii cate persoane si se reflecta in atatea "totaluri de cheltuieli" cate variante de venituri.

Cred ca inteligenta e sa te intinzi cat iti e plapuma, sa-ti satbilesti prioritati si sa-ti adaptezi nevoile la posibilitati..
perceptia despre trai decent si necesitatile de comfort se modifica odata cu veniturile, mai usor in sus decat in jos...

Mergi la inceput