Teoria evolutionista - scoasa din programa scolara
![](images/user_woman.png)
Dupa ce ca in Romania se face invatamant confesional (catehism) in scolile publice timp de 12 ani, de anul acesta Darwin a fost exclus din manuale iar tema "Dumnezeu" nu se mai studiaza nici macar la filosofie. Copiii nu au nevoie sa stie nici o alta perspectiva asupra acestor teme inafara, fireste, de perspectiva oficiala a BOR.
Ne intoarcem in Evul Mediu, banuiesc ca de anul viitor li se va spune ca pamantul e plat si nu se invarteste deloc... Iar daca ploua prea mult, asta este pentru ca Dumnezeu ne pedepseste de pacatosi ce suntem...
"La sesizarea unor profesori am constatat ceea ce la o prima vedere parea de neconceput. Elevilor din România le este refuzat accesul la informatii si cunostinte esentiale pe care sistemul de învatamânt public este obligat sa le asigure, în caz contrar fiind afectat accesul lor la cultura, drept prevazut de art 33 din Constitutie si de Legea învatamântului.
Astfel, teoria evolutiei speciilor si a omului nu mai figureaza nici în programa pentru bacalaureat, nici în programa curenta de biologie, fiind eliminate lectiile de prezentare a acesteia. Nu numai programa postat pe site-ul www.edu.ro (clasele V – XII) confirma acest lucru, dar si manualele de biologie pe care le-am investigat si care nu mentioneaza; tema evolutiei speciilor si a omului ca tema sau lectie distincta.
De asemenea, este reprobabil si eliminarea temei „Dumnezeu” din programa si manualele de Filosofie de clasa a XII-a, prin Ordinul ministrului educatiei si cercetarii nr. 5959 / 22.12.2006. În anii trecuti, aceasta tema figura în programa si manualele de Filosofie de clasa a XII-a, elevii având ocazia sa studieze atât diferite conceptii filosofice de inspiratie religioasa precum cele ale lui Pascal sau Toma d’Aquino, cât si perspective critice la adresa religiei, de genul celor formulate de filosofi precum Voltaire, Camus, Epicur sau Nietzsche.
Astzi însa, elevii sunt privati, în învatamântul public din România, de orice fel de cunostinte si abordari filosofice asupra unei teme de maxim interes pentru viziunea asupra lumii a fiecaruia dintre noi cum este tema „Dumnezeu”. Astfel ca singura perspectiva asupra acestei teme este cea asimilata de elevi în cei 12 ani de religie predata în scolile publice în mod confesional.
Domnule Ministru, aceasta stare de lucruri trebuie remediata neîntârziat întrucât reprezinta o totala abdicare a învatmântului românesc de la misiunea si ratiunile sale fundamentale si o tradare revoltatoare a intereselor educationale ale elevilor din România.
Va cerem, domnule ministru, sa; dispuneti de urgenta reintroducerea, la materia Biologie, a unui capitol sau a unor lectii privind teoria evolutiei speciilor si a omului în programa unuia dintre anii de liceu, în cel de-al doilea trimestru al acestui an scolar, 2007/2008. De asemenea, va cerem s reintroduceti tema „Dumnezeu” în programa de Filosofie pentru clasa a XII-a, urmând ca aceasta sa fie studiata înca din trimestrul al doilea al acestui an scolar. Ambele teme, data fiind importanta lor pentru cele doua discipline, vor trebui sa figureze si în programa de bacalaureat pentru vara lui 2008.
În caz contrar, domnule Ministru, vom uza de toate caile legale pentru îndreptarea acestei situatii si vom semnala institutiilor europene aceasta extrem de grav deriva a învatamântului românesc."
Sursa (unde aveti links si pentru toata programa) : http://www.humanism.ro/articles.php?page=62&article=207
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si
Katja (30 martie 2004)
pozici
Raspunsuri
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
tata lu Toma spune:
Reforma ati vrut, reforma va dam !
Amin !!!
v
ps.Religia e obligatorie !?
pps.12 ani ??!!!
_
Take me home, country roads
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/valentinag/valentinag.jpg)
valentinag spune:
Mi se pare o tampenie!Cum adica nu se studiaza teoria evolutionista???PAi nu trebuie sa stim cum s-au format pamantul,plantele,animalele,doar nu ne inchipuim ca le-a creat cineva asa pur si simplu!Ca doar Biblia nu trebuie citita adliteram,sunt o serie de povesti,pilde si cate cele foarte folositoare!
Si cum sa nu vorbim despre Dumnezeu???Si despre cum este El adorat si vazut prin prisma diferitelor religii,cum am dorit,noi oamenii sa-l adoram!
Ce porcarie!
Ce dor imi este de ora de bilogie si de cea de Istoria religiilor!
Nu stiu unde o sa ajungem....
"La vita e bella"
De mancare
marea inghetata
anya spune:
Sper ca nu e obligatorie religia! Ca eu nu vreau sa faca copiii mei asa ceva (ma refer la materia religie).
Vai de capul nostru! O sa avem o natiune de babe bisricoase!
inaioana spune:
quote:
Originally posted by tata lu Toma
ps.Religia e obligatorie !?
pps.12 ani ??!!!
_
Take me home, country roads
Da.
Singura portita de scapare este ca parintii sau tutorii sa faca o cerere (spre aprobare
![](icon_smile_big.gif)
Dar..sa nu deviem de la subiect pt ca o sa fiu acuzata ca o cotesc spre alt vechi topic al meu care era exact despre acesti 12 ani de religie.
![](bang.gif)
Sa revenim la Darwin...daca avem voie, fireste, ca deja devenim dizidenti cu ideile astea eretice.
![](alcool.gif)
Ioana cu
![](copilas.gif)
![](zana.gif)
pozici
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/roxanaz/roxanaz.jpg)
roxanaz spune:
ce tampenie!!!!
numai profesoara mea de biologie din liceu care facuse facultatea la Iasi in anii '50 imi povestea ca ei nu invatau de Darwin si Mendel ca erau din sistemul imperialist si erau inlocuiti cu teoreticieni rusi. la noi..... nu ii inlocuim cu nimic!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/valentinag/valentinag.jpg)
valentinag spune:
De ce nu religia ma?Mie una mi-au placut foaaarte mult orele de Istoria Religiilor!Am trecut peste toate,cu diferente si asemanari,incepand de la adorarea zeilor ploii si focului din vechime si pana in prezent!Mie una mi se pare foarte interesant ca si copii nostrii sa stie despre toate si in cunostinta de cauza sa se duca spre una din ele,daca vor,daca nu,teoria evolutionista le este la indemana!Nu cred in Dumnezeu,nu li s-a lipit de suflet,sunt foarte pragmatici,Darwin este prietenul lor!Si gata!
Ce e domne tampenia asta,daca nu dai omului posibilitatea de a alege,de a crede in ceva ce ii atinge lui sufletul sau creierul,unde este libertatea de alegere?
"La vita e bella"
De mancare
marea inghetata
petruta spune:
si in completare:
"O alta masura gândita de Ministerul Educatiei este introducerea religiei la ultima proba a bacalaureatului. "
Sursa: Realitatea TVPetruta & bb Mihai