Copilasii si muncile domestice
Raspunsuri - Pagina 4
Lona spune:
quote:
Originally posted by roxanazquote:
Originally posted by alinutza_80
Nici eu nu sunt pentru pus copilul la treburi prin casa prea mult, mai ales daca este baiat. Dar macar sa nu faca dezordine cred ca trebuie invatat, sa pastreze ce faci tu.
ba ma scuzi, tocmai daca e baiat trebuie invatat sa ajute. cum ti-ar placea sa ai o fata care se marita cu unul descris de tine mai sus, care nu pune mana nici macar sa isi spele farfuria sau sa duca hainele la cosul de rufe pentru ca asa l-a obisnuit mama?
Roxana
Eh, uite ca sotul meu isi pune rufele in cos, dar: nu spala vase, nu rufe, nu aspira, nu calca. Face o multime de alte lucruri pe care eu nu le fac insa.
N-am nici o suferinta de aici, mama nici atat.
Cand am ajuns sa ne permitem financiar, am angajat o menajara pentru treburile grele si cronofage.
Dar si fara ea, nu mi se pare nici "slugarit", nici frustrant si nici umilitor sa spal eu doua farfurii in plus sau sa bag aspiratorul, vreme in care baietii sunt in parc.
anca_vlad spune:
cat am fost copil la mama acasa le-am facut cam pe toate de mici am fost invate cu ordinea sa ne tinem ordine in lucruri (chesti asta a prins mai bine la sora mea decat la mine) la curatenia de sambata dimineat eram toti implicati fiecare cu treaba lui, cert este ca era placut sa facem toti sa terminam cat se poate de repede si sa ne vedem fiecare de ale lui dupa ce treaba era gata si nu stiu cum reusea mama dar erau niste ore placute petrecute cu toti, da ne placea sa partricipam si la asezatul mesei stransul ei nu era nimeni obligat sa faca un anumit lucru musai asa fiecare face ce ii venea mai bine dar facea .... si uite ca nu am murit din asta nu inseamna ca nu ne-am jucat suficient sau nu am iesit cu prietenii suficient sau timpul nostru liber ar fi fost limitat...aveam timp pt toate.
Mers pe munte cu saptaman la mare tenisul si inotul aveau si ele loc in viata noastra, iar scoala era scoala!
Si daca voiam ceva mai mult am fost invatae ca nimic nu pica din cer iar in vacante ne mai faceam timp cand am mai crescut si de cate un mic job.
Asa ca gatitul l-am invatat pe furate de la ai mei pt ca mi-a placut mie (sora-mea e anti talent si ii lipseste imaginatia in bucatarie, mie nu - dar nu ma pune sa calc rufe sau sa ranjez dulapurile ca nu e pt mine).
Asa ca si pe Vladut incerc sa il prind pe langa mine cand am treaba in casa, prefer sa il stiu ca face ceva pe langa mine decat sa se uite la desen eanimate cu orele, cand fac curatenie are o carpa in mana si se tine dupa mine cu sa stearga si el praful, o face cu placere si e chiar incantat, daca gatesc e acolo si el cu scaunelul langa mine sa vad ce si cum in oala sa imi tina de razatoare si chiar sa incerce sa dea si el ceva pe razatoare si e chiar incantat cand il las si reuseste .... ii place sa ma ajute si sa puna el masa!
la final cand sunt toategata se poate uita la desene animate la ce vrea el sa se joace si sa vaca ce isi doreste.
De ce fac toate astea pt ca asa ii va fi lui mai usor in viata sa stie ca a invatat sa fie responsabil ca se va putea descurca si singur si ca nu trebuie sa fiu eu in urma .. vreau sa fie de pe acum un copil independent ca atunci cand va ajunge la maturitate sa stie sa isi gestioneze singur timpul.
... si pentru ca in final viitoarea nora sa nu ma bombane ca nu l-am invata nika sa faca.......ca oricum ma va bombani!
POZE VLADUT
"Dumnezeu iarta, dar nu lasa nimic neispasit!" Arsenie Boca
catrinutza spune:
quote:
Originally posted by Noe
[quote]Originally posted by dianad
Ce ma deranja pe mine cel mai mult in discutie era atitudinea de genul "Facem copii ca sa ne fie de ajutor mai incolo". Deloc nu ma impac cu formularea asta...
Stiu la ce te referi...face parte din aceeasi categorie cu "cat m-am sacrificat eu pentru tine"...urasc formularile astea doua de nu pot sa spun...
In ce ma priveste parintii mei n-au avut niciodata nici una din atitudinile astea...mie imi placea sa fac curatenie, sa calc, sa fac casa bec, de ex...acum mi s-a luat...era surpriza pentru mama saraca venita de la servicu obosita (ca tata exaspera de nervi ca nu isi mai gasea lucrile unde si le pusese ca ii facu-se fi-sa curatenie si ordine e alta poveste)...dar cred ca un copil trebuie responsabilizat de mititel in ceea ce il priveste...sa invete sa fie curat, ordonat, sa isi stranga lucrurile personale...asa cum invata si regulile de igiena personala...chiar si in tratatele de psihologia copilului scrie ca e bine sa participe la activitatile casnice...e chiar ff bine, dar la lucruri pe masura dezvoltarii copilului si nu la chestii super sofisticate...deci nu vorbim de polishat parchetul sau lustruit argintaria
Mariuca mea da si ea cu carpa de praf, ii place cand o trimit cu scutecul murdar la cos..ba stie foarte bine sa duca la gunoi ceea ce-i de aruncat, daca vrem sa ne jucam cu altceva si deja camera e plina de alte jucarii, trebuie sa strangem din ele...etc...totul la nivel de bun simt si nu de cenusareala
Suntem datori parintilor nostri sa ii ajutam, sunt de acord si asa e normal...dar la un anumit moment sau dintr-un anumit moment incolo...si asta nu insemana ca orice responsabilitate a parintelui va cadea pe umerii copilului...ceva de genul "eu te-am crescut pana acum, de acum e randul tau sa faci pt mine x sau y"...mi se
pare crud...e ca si cum ai facut copiii ca sa ai scalvi pe plantatie la batranete...ori parerea mea ca nu de asta faci copii...
am fost oare clara si al obiect???

concluzie: ca de obicei raspunsul e la mijloc...copilul trebuie responsabilizat de mic in ceea ce priveste universul lui, dar nu trebuie privit ca un mic scalv care a venit pe lume sa ne faca noua viata mai usoara, cel putin nu din perspectiva corvoadelor casnice...

PS: in ceea ce o priveste pe Mariuca mea va avea la indemana si ustensile de bucatareala, dar si seturi "barbatesti"...sa stie sa dea si cu ciocanul
pupici la Bia gospodina

------------------------------------------------------------------------
catrinutza - mamicutza ... de mariuci
varsta Mariucului (28 februarie 2006)
Poz(n)e si www.dropshots.com/new.php?userid=122884&cdate=20060801&cimg=0" target="_blank"> filmuletze cu Mariuca_
"Prostia este infinit mai fascinanta decit inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu."
dianocica spune:
primul gand a fost ca daca as avea fata nu as pune o sa faca absolut nimic, dar avand baiat, poate ar trebui sa fiu un pic mai atenta...apoi mi am dat seama ca, atat timp cat el vede in casa totul facut la comun (adica si mami si tati, 50-50) nu am de ce sa ma stresez. mult timp noi vom fi modelul. si acesta e unul corect
. in care nici unul dintre parinti nu e avantajat/dezavantajat la capitolul munci casnice.
Impotriva bannarii aelitei
diana si
david 03.12.06
Alaptatul Help-line. Pentru Sonia. Pentru Diana. Pentru Darius
elyda spune:
fetelor eu am doi baieti .unul are 8 ani si unul 13 si i-am invatat ca intr-o casa muncile se impart ca nu este normal eu sa adun mormane de haine ,vase ,sa spal sa calc ...etc si ei 3 !!!sa astepte de-a gata .asa ca ...gasesc normal ca copii mei sa duca gunoiul sa-si spele vasele ,sa-si puna sa manance,sa-si clateasca sosetele ,sa ia paine sau alte cumparaturi usoare sa dea uneori cu aspiratorul in camera lor si sa stearga praful ,sa mature dupa ce au mancat ei si sa-si curete masa...eu cred ca nu e normal sa plece cu ideea ca li se cuvine si ca tu femeie esti obligata sa strangi dupa ei .chiar si cu menajera nu cred ca e normal sa-ti lasi rufele aruncate pe jos pentru ca "d-aia o platesc".
dana