Urgent! Completare lapte la o luna.
Raspunsuri - Pagina 2
Denisa spune:
Draga Mirunda,
iti multumesc tare mult pentru raspunsurile amanuntite pe care mi le-ai dat. Se pare ca incep sa imi revin, a reusit sa manance si 100 dintr-un san, poate a fost ceva trecator. Vreau sa iti spun cum decurge la noi un supt, Diana este destul de lenesa, trage viguros cam 10 minute si apoi adoarme, mai trage, dar slabut. Sanii mei nu se intaresc decat cand nu suge ea 5-6 ore, in rest am lapte dar nu sunt tari. Cea mai mare problema e ca nu imi dau seama cand l-a golit, ea morfoleste in continuare si nu il arunca daca e gol. Astfel se oboseste tragand poate dintr-un san in care nu mai este lapte, adoarme si peste o ora este cu gura deschisa cautand papa.
Acum am inceput sa o pun la ambii sani, dar se intampla rar sa strang de mamelon si sa nu tasneasca laptele. O las cam 20 minute la fiecare san, sper ca ii ajunge intervalul sa ii goleasca.
Am incercat sa o pun mai des, asa cum spui tu, dar daca o pun sa suga la 1-2 ore, sanul are timp sa produca? Are ce sa suga la interval asa de mic? Sa o pun la amandoi? Si la urmaytoarea masa schimb ordinea? Tu cum ai procedat?
De cate ori o pun la san nu refuza.
Si daca mananca 80 si daca manaca 130 tot nu refuza.
Sunt foarte dese momentele in care este cu gura deschisa si daca ii dau ceai bea cat o las.
Iti multumesc tare mult, si sper sa reusesc sa trec cu bine de incercarea asta (cu ajutorul tau)
Denisa si Diana (o luna)
Denisa
Mirunda spune:
Draga Denisa,
ma bucur din suflet ca sunteti mai bine cu papica. Uite , sa iti raspund la intrebari:
-chestia cu suptul la 1-2 ore este valabila numai pentru perioada de 2 -3 zile cand ai ca scop sa iti maresti secretia de lapte, pentru ca vezi ca nu mai faci fata, din cauza ca, asa cum ti-am spus , copii au anumite faze cand cresc mai rapid, si au deodata nevoie de laptic mai mult. In aceste faze, ce te iau de cele mai multe ori pe nepregatite, si care se repeta o data la cateva saptamani, este bine sa iti pastrezi calmul, sa NU ii dai lapte din biberon, si sa o pui f. des la san. Astfel semnalizezi organismului tau ca copilul are nevoie de mai multa papica, chiar daca nu este destul lapte sa o saturi, tu nu faci altceva, punand-o des la san, decat sa stimulezi secretia de prolactina, care automat stimuleaza producerea laptelui, chestie care insa dureaza-in dmedie 2 zile, unori numai 1 zi, uneori chiar 3 zile. Insa NUMAI in aceste 1-3 zile o pui f. des la san.In general, dupa caeste zile vei vedea ca ai din nou lapte destul. Atunci maresti distanta intre mese, cam la 3-4 ore. O pui la san, dar nu mai mult de 15-20 minute la un san. Chiar daca ai senzatia ca nu l-a golit complet, dupa 15 -20 min. o pui la celalalt. Al doilea s-ar putea sa nu il goleasca decat pe jumatate. Nu face nimic, la masa urmatoare incepi invers, sanul ce i l-ai dat ultimul, il dai la urmatoarea masa primul. In felul asta ea va trage la o masa mai puternic dintr-unul, la urmatoarea masa din celalalt. Atunci cand ati ajuns kla un echlibru, organismul tau va produce cat va fi nevoie pentru BB-ul tau. Dar dureaza o perioada pana ajungi la acest echlibru: Sa iti zic de o statistica din Germania: 70% din femei doresc dupa nastere sa alapteze, dupa 1 luna alapteaza numai 40% , dupa 2 luni numai 20-25%!!! Cifrele sunt probabil in alte tari si mai ingrijoratoare, si este pacat. Caci nu ii poti da ceva mai bun copilului tau, decat lapte de la tine. Copii alaptati (exista statistici clare) sunt mult mai putin afectati de alergii, au sistemul imunitar mult mai dezvoltat etc etc...Deci in primele 6 luni de zile eu zic ca merita APROAPE ORICE efort sa iti alaptezi copilul. O sa vezi, dupa 2-3 luni totul o sa ti se para mult mai usor. Daca ai trecut de 3 luni (iar povestesc din statistici), cele mai multe mamici alapteaza fara probleme, pana spre 1 an. Dar dureaza, primele 2-3 luni trebuie sa strangi din dinti, sa incepi sa iti cunosti copilasul, sa ii interpretezi bine semnalele, sa iti cunosti si tu corpul, cum si la ce reactioneaza. Acum insa sa ma intorc la intrebarile tale:
-deci numai in perioada cand vrei sa iti cresti cantitatea de lapte (1-3 zile) pui copilul des la san, chiar f. des, o data la 1-2 ore.
-chiar daca nu se satura, nu completezi cu lapte. Poti insa sa ii dai ceai cu biberonul
-cand a trecut "perioada de foc" a celor 1-3 zile (care insa apare in general regulat o data la 4-6 saptamani, cand copilul are deodata nevoie de mai mult laptic), incerci, incet incet, sa ii stabilesti un program. Dar ATENTIE! Si asta dureaza in general cateva saptamani, pana ce programul chiar exista, nu numai in visele tale:-)) Adica: incerci sa astepti cel putin 3 ore pana sa ii dai sa pape, la varsta fetitei tale cam 1 data la 3-4 ore. daca se scoala dupa 1 ora, eu nu as pune-o la san, ci i-as dai ceai cu biberonul, suzeta, etc..Incearca sa astepti macar cele 3 ore, pentru ca sanul tau sa aiba timp sa produca destul laptic.
-incepi cu sanul cel mai plin, dar nu o lasi mai mult de 15-20 min, ca sa mai aiba un pic de fomica sa iti traga si din celalalt, pe care, chiar daca nu il goleste, nu te speria. La masa urmatoare incepi cu el, si tot asa.
Si inca ceva: aici nu stiu daca nu cumva calc in strachini zicandu-ti altceva decat medicul tau pediatru, dar este parea mea de mama, dar si de medic, tu vei hotari pe cine sa asculti:nu o mai cantari dupa fiecare masa! Eu cred ca as innebuni, zau! Mi-as face 1001 de ganduri, de ce a papat asa putin, samd...Daca copilul mananca bine, nu este bolnav, are scaune normale, face impersia ca se simte bine, cantarest-o numai 1-2 ori pa saptamana. Crede-ma ca ajunge! Incearca sa te iei dupa instinctul tau de mama, si numai daca ai senzatia ca nu este ceva in regula, ca plange prea mult, ca nu se satura chiar si dupa ce tu ai inceput sa ai mai mult lapte, atunci poti sa iti faci ganduri si sa o cantaresti, daca vrei. Altfel eu as renunta la asta.
Toate cele bune, si abia astept sa imi spui cum va mai merge. Si inca un lucru: fiecare copilut este altfel, tu asculta sfaturile mele, ale mamei/prietenelor, etc dar FA ASA CUM SIMTI TU, si cum iti simti tu copilul.
Noapte buna! Mirunda
moto spune:
Inceraca sa bei tu multe lichide ceaiuri supe si ce stimuleaza lactatia ...cel putin la mine a mers a fost ceaiul de chimen ,ceapa si un pahar de bere ...nu te da batuta eu alaptez de 4 luni jumate si inca am lapte f.bun...nu te stresa si ai sa vezi ce satisfactii o sa ai in viitor este greu la inceput ...dar laptele de la tine este cel mai bun ptr bb-ul tau ....succes Delia si bb-ul Sebastian.
verutza spune:
Dragele mele,
Eu sunt mamica unei fetite de 3 luni si pe care o hranesc la san. M-ai am un baietel de 2 ani si jumatate pe care l-am alaptat timp de 1 an si jumatate. Este fff.sanatos, este bine dezvoltat, este mai inalt decat media cu aprox.5 cm si este deosebit de inteligent. Cat timp l-am alaptat, m-am lovit f.mult de conceptia oamenilor ca un copil trebuie alaptat doar pana la 3-4 luni. Incepusem cu timpul chiar sa ascund acest lucru si am continuat sa fac asta, pana cand am cosiderat eu ca este bine. Daca n-as fi vrut sa raman insarcinata din nou, probabil ca l-as fi alaptat pana la 2 ani, asa cum recomanda pediatrii din tari ca Anglia s-au SUA.
Copilul se pune la san ori de cate ori cere, si nu se intervine cu alte lichide s-au "completare" cum se spune aici la noi in Romania, pana la 6 luni, dupa care se diversifica cu sucuri si apoi cu piureuri de fructe etc.Atentie!!! Nu se dau sucuri la bebelusi de la varsta de 2 luni asa cum recomanda medicii nostrii.
Este eronat faptul ca nu aveti lapte de ajuns s-au nu este bun. Beti multe lichide si inainte de fiecare alaptat un pahar de apa s-au lapte.Hraniti-va bine si luati ca supliment PRENATAL asa cum probabil ati facut asta inca din timpul sarcinii. Eu am observat ca lactatia mea sporeste atunci cand maninc carne(chiar daca prefer legumele)
Felicitari Mirunda pentru sfaturi bune pe care le-ai dat mamicilor!
Numai bine va doresc voua si bebelusilor vostrii!
Verutza
Mirunda spune:
Draga Verutza,
multumesc! Tu nu ai poze cu cei 2 copilasi ai tai?
Sti, dac eu as fi ministrul sanatatii:-)) in primul rand as arunca la gunoi toate rezervele de lapte praf de prin maternitati...exagerez, sunt si femei care nu vor, sau f.rar, care chiar nu pot alapta, sigur ca in acest caz as face o exceptie...:-)) In loc de asta as face, pur si simplu cateva cursuri cu femeile care doresc sa alapteze. Este atat de bine sa poti alapta, nu este greu, daca intelegi anumite lucruri si VREI sa o faci. Dar asa...mi se pare o PORCARIE SINISTRA sa faci cadou din maternitate lapte praf la o femeie care ar vrea sa alapteze...ufff!!
Pa ! Mirunda
verutza spune:
Draga Mirunda,
Tare ma bucur ca esti in asentiment cu mine. Eu de cand am bebei, le spun tuturor femeilor pe care le intalnesc, cat de frumos si de bine este sa alaptezi. Apropo, tocmai am intrat pe "interzis barbatilor - bebelusi din luna aprilie" si am vazut acolo ca se tine o discutie tare interesanta despre cum se hranesc mai bine bebeii cu lapte praf. Care de mai care, se lauda cu ce lapte praf au mai descoperit. Poti sa mergi sa vezi si tu.
Foto cu cei doi copii ai mei am, dar va trebui sa invat mai intai sa folosesc scanerul. Cred ca am sa cer ajutor sotului meu...
Dar tu ce faci acolo departe? Am fost si eu candva la Berlin si la Hanovra mai exact in anul 1996.
Numai bine iti doresc,
Verutza
Mirunda spune:
Draga Verutza,
cu intarziere iti raspund, din lipsa de timp. Eu locuiesc si lucrez in Germania de multi ani, gonita de tarnacoape de mineri isterizati, intr-o vara fierbinte a anului 1990...a trecut, lumea a uitat, si eu uit incet-incet, si ...asta este!
Multi romani aici, pe acest Forum, din toate colturile lumii, insa toti cred ca au ceva comun: se bucura sa povesteasca cu romani de ai lor, si asta este grozav!! Nu stiu cine a initiat acest Forum, dar acela mult bine ne-a facut !
Draga Denisa,
cum va mai merge ? Sper ca bine, si va tin pumnii in continuare !
Toate cele bune, Mirunda
verutza spune:
Draga Mirunda,
Sper ca iti este bine acolo...departe, sunt alaturi de tine cu gandul, si ma gasesti oricand simti nevoia sa discuti, despre tot si despre toate...
Numai bine,
Verutza
Adi spune:
Draga Mirunda si eu am tot o fetita de o luna si trei sapt si ma confrunt cu aceeasi problema.
Ma bucur ca am gasit discutia asta si voi incerca si eu. De trei zile ii dau fetitei completare NAN si pling in fiecare zi dar sunt hotarata sa incerc.
va pup si va multumesc