Incultura si Analfabetism

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vandal spune:

quote:
Originally posted by capcaunul

quote:
Originally posted by bonamea
Desi tehnologia a evoluat putini au acces la serviciile ei de informare.

FALS!
Intr-o tara in care sunt deja www.hotnews.ro/articol_86425-Romania-are-19-5-milioane-de-utilizatori-ai-serviciilor-de-telefonie-mobila.htm" target="_blank">19 milioane de celulare la 20 de milioane de locuitori, nu se sustine ipoteza ta.

roflmao ... deci celularu' e access la informatie...o fi coane da' tre' sa stii sa il utilizezi ca sa ai access la informatie si tre sa si platesti ca sa ai access la informatie. Daca ai fi spus ca sint 19 mil de abonamente la biblioteca ar fi fost altceva. Esti simpatic....

Hai sa facem un test....esti o persoana care poseda un computer si are access la internet. Poti sa imi spui care au fost stirile cele mai cenzurate (prin ne-publicare) in 2007 la nivel USA? Iti dau si un indiciu: Sonoma.

Hai sa vedem cum folosesti accessul la informatie....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria spune:

quote:
Originally posted by vandal

Am citit citeva replici....si intimplator inainte sa pic pe acest topic am avut o discutie cu baiatul meu (17 ani) exact pe aceasta tema. Care este interesul unui guvern in mentinerea unei mari proportii a populatiei la un nivel de imbecilitate si incultura.

Avantaje:
1. Cu cit esti mai incult/analfabet cu atit dorinta de a afla lucruri noi e scazuta. Daca ai o capacitate redusa de procesare a datelor atunci pur si simplu e mai usor sa iei pack-ul de berica, chips si sa te uiti la televizor la un meci de hockey (fotbal) sau la ultimile reality-tv shows. Nu e nici-un stress pe creieras si viata e frumoasa si nu te intereseaza de coruptie la nivel inalt sau ce idiotenii face guvernul.

2. Nu stii ce face guvernul, nema demonstratii.

3. Nevoile ca persoana sint reduse: mincat, dormit, sex.

4. 3 duce la propasirea speciei. Nu iti mai pui intrebari existentiale de genul: o fi bine sa mai facem un copil in lumea asta? Pt ca lumea cum o vede aceea persoana e splendida.

5. Scade competitia la nivel inalt. Numai copiii celor cu bani au access la educatie de nivel bun (scoli private) si in felul asta schimbarile de masa monetara au fluctuatii mai mici - companiile in loc sa fie vindute/achizitionate sint transmise la copii. In acelasi timp networking-ul uman lucreaza mult mai eficient. Pt a pastra totusi influxul de idei si singe tinar scolile de nivel inalt au burse de merit la care pot acceda cei care sint intr-adevar over-the-top dpdv intelectual dar care nu provin din familii bine ancorate financiar (situatie similara cu familiile regale din evul mediu unde pt a elimina imbecilizarea datorita consnguinitatii - in-breed - din cind in cind mai bagau o tarancuta in patul regal ca sa impropateze linia).

O sa dezolt (divaghez) oleaca mai tirziu)....

Vandal, nu te contrazic...nu e nimic nou, si "it makes sense"din pacate.Eu am inteles sensul discutiei( sau, ma rog, asa cum s-a intitiat topicul) cum ca oamenii sunt condamnati la incultura si analfabetism fara sa poata face ceva...Si eu am sustinut ca daca vrei, poti ( scuze, e rasfumata expresia da' asa e).Cel putin la noi, marea majoritate a populatiei( sunt si copii amarati care nu au cu ce sa se imbrace sau stau prea departe la scoala si/sau nu-i mai lasa parintii, ca sa munceasca...), daca vrea, se poate instrui.Nu te obliga nimeni sa te uiti la telenovele si sa citesti "Ciao"&co. Daca ai deja televizor si bani de reviste, nu poti spune ca te-a tampit telenoveaua impotriva vointzei tale.

In legatura cu arhitectul/a "Szili", e clar ca nu are ca limba materna romana( cred ca e maghiara)....asta nu e o scuza, oricum, Italia se scrie cu I mare in orice limba.Ar fi interesant de stiut daca macar profesional ( design) face treaba buna...

V

“In curand, de cate ori am sa deschid gura in public, nici pe mine n-o sa pot sa ma mai cred.” – Gabriel Liiceanu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria spune:

Off-topic, apropo de vorbitorii nativi de maghiara( ei nu au diferentierea pe sexe, majoritatea vorbesc numai cu "el")..il chem pe nenea Lotzi sa-mi retuseze ceva la tamplarie...munceste omul din greu, ghemuit la pragul balconului..Cand termina, se ridica, se indreapta greu si ofteaza, vorbind cu sine: " Lotzi, Lotzi, ti-a crescut cocosul...".Eu sa cad de uimire( omul in varsta si f. respectuos...)Insa era vorba de cocoasa...de pe spate

V

“In curand, de cate ori am sa deschid gura in public, nici pe mine n-o sa pot sa ma mai cred.” – Gabriel Liiceanu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Ha, ha! Super tare !!

Si eu imi amintesc ca in studentie am fost invitata de Lotzi ( altul :-) la un pizza.

Nasterea ariciului junior Pozele mele Poze cu noi si Vladimir

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

O fost colega a scris intr-un raport referitor la un client "I-am dat un catalog si mai vrea una"

Sorana si Monica (5 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Clover spune:

quote:
Originally posted by Victoria

Off-topic, apropo de vorbitorii nativi de maghiara( ei nu au diferentierea pe sexe, majoritatea vorbesc numai cu "el")..il chem pe nenea Lotzi sa-mi retuseze ceva la tamplarie...munceste omul din greu, ghemuit la pragul balconului..Cand termina, se ridica, se indreapta greu si ofteaza, vorbind cu sine: " Lotzi, Lotzi, ti-a crescut cocosul...".Eu sa cad de uimire( omul in varsta si f. respectuos...)Insa era vorba de cocoasa...de pe spate

V

Nu mai bine vorbea omul cu sine in limba lui materna? Nu se mai speria nimeni de cocosul lui.

Cand ajunge discutia la noua ordine mondiala si becurile incandescente?

"Orice adevar este mai bun decat o incertidudine continua." - Arthur Conan Doyle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Pai n-ai auzit ca omul era respectuos ? Daca vorbea pe limba lui ar fi crezut oamenii ca injura.

Nasterea ariciului junior Pozele mele
Poze cu noi si Vladimir

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitzinuca spune:

quote:
Originally posted by Victoria
Eu am inteles sensul discutiei( sau, ma rog, asa cum s-a intitiat topicul) cum ca oamenii sunt condamnati la incultura si analfabetism fara sa poata face ceva...Si eu am sustinut ca daca vrei, poti ( scuze, e rasfumata expresia da' asa e).Cel putin la noi, marea majoritate a populatiei( sunt si copii amarati care nu au cu ce sa se imbrace sau stau prea departe la scoala si/sau nu-i mai lasa parintii, ca sa munceasca...), daca vrea, se poate instrui.Nu te obliga nimeni sa te uiti la telenovele si sa citesti "Ciao"&co. Daca ai deja televizor si bani de reviste, nu poti spune ca te-a tampit telenoveaua impotriva vointzei tale.

V

victoria, asta asa e, daca vrei poti. eu vroiam sa spun cumva nu ca nu poti nici daca vrei ci ca in tara asta se propavaduiesc prea mult emisiunile proaste, castigurile usoare, etc.

nu am vazut de exemplu, ca in loc de un film cu van damme sambata seara la 20.00, ora de maxima audienta, o televiziune romaneasca sa bage un talkshow de cultura romaneasca.

pe tvr 1 si 2, emisiunile de cultura (balet, interviuri, muzici) sunt toate dupa 22.000 cand copii sunt in pat si nici accidental nu are cum sa le treaca pe la ureche cuvintele "cultura, carte, expozitii, spectacol, stiinta"

cum sunt showurile de cultura neaosa, alea frantuzesti pe tv5 de ex., atat de misto, naturale, pline cu voie buna, de unde reiese si ce misto e sa fii destept... do you see what i mean, ca sunt cam afoana in exprimari precise (nu am prea multa scoala si-mi pare rau...)

in ceea ce priveste invatamantul la sat, concluziile pe care trasesem erau tocmai dupa o discutie cu o mamica de baiat de 7 ani, prieten cu fi-miu (care are 4), baiat pe care l-am intrebat cati ani are si nu a stiut sa imi spuna, atunci mama lui a incercat sa il ajute si i0a zis sa numere nu a stiut sa numere pana la 10 si fi-miu a inceput sa turuie in engleza pana la 10.
ei, si am inceput discutia asta si mi-a zis ca celui mis nu ii place scoala, si ca daca nu ii place nici nu o sa insiste, ca varul e in italia (da, se scrie cu i mare, stiu dar m-am grabit, scuze!) cu 8 clase si ii merge bine. ca ei nu au timp de copil, ca lucreaza ca cel mic sta cu bunica ce nu stie carte... eu amn inceput sa ii zic ca ar putea sa isi gaseasca macar ea 10 minute sa ii citeasca o povestioare frumoase, sa ii dezvolte gustul ptr carte, etc... ea s-a ofuscat
m-am intins cat o placinta...

numele arhitectului este Szilard, si se prescurteaza Szili - marius, esti un lingvist desavarsit, cu atat mai mult cu cat stai prin maghiarime - da, nici eu nu sunt de acord de ex ca ungurii nostri sa nu stie sa scrie sa citeasca in romana, dar daca STATUL mentine aceasta opozitie intre etnii... ce putem face?

b

edit: stiti cine a scris "O brad frumos?", nu? Un ungur ca daca era roman scria "Un brad fumos"

ah si mi-am mai adus aminte de ceva: de ce nu mai face dom'le nimeni un show ca al lui sava? si parca era difuzat in we, la ora de max audienta de care ziceam...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Hai ca esti super. Recunosc faptul ca m-ai facut sa rad.

PS
Sunt unguri destepti si mai putin destepti nu conteaza etnia. In general insa desi sunt roman, ori de cate ori am fost prin partile Harghitei si Covasnei nu am putut sa nu remarc grija pentru frumos, pentru curat, dorinta de a face bine un lucru orisicat ar fi fost de minor. Daca veti merge in Ungaria va fi imposibil sa nu remarcati aceasta realitate. Si desi discutam despre incultura si/sau analfabetism este ceva de remarcat si mai ales de retinut - pentru cei care doresc sa retina. Tine de mentalitate.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei/Croatia 2007
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitzinuca spune:

pe de alta parte ii inteleg si pe ei de ce le e asa de greu sa invete romnaneste, trin exemplul personal:

tata meu e ungur nativ, din inima maghiarimii si m-a invatat de mica ungureste, doar asa vb cu el, m-a invatat si sa scriu si sa citesc cat de cat, pt ca scoala am facut-o in romana.

ei, mie imi vine greu sa vb cu fi-miu ungureste. nu pot, neam, nu-mi vine la indemana, stau numai printre romani si asa vb zilnic. nu am contact cu lb maghiara decat accidental. si recunosc, franceza si engleza imi plac mai mult...

si daca mie imi e asa de greu sa il invat ungureste, ii inteleg si pe ei de ce invata asa greu romaneste... pt ca traiesc in mediul ala exclusiv de lb maghiara. a venit mai demult verisoara mea din gheorgheni pe la mine, si vb in magazin sau in club engleza cu lumea dimprejur...

b

Mergi la inceput