Ce metode de adormit copiii stiti?
Raspunsuri - Pagina 3
try spune:
Mindy, eu am mai spus si cu alta ocazie (nu stiu daca pe acest subiect sau in alta parte, dar deja am scris atatea subiecte pe adormit in 3 ani ca deja scriu totul ca pe-o poezie): se pare ca trezirile nocturne ale copilasilor sunt o mancare de peste, iar adormitul e alta mancare de peste. In sensul ca daca un copil invata sa adoarma singur, asta nu elimina automat si problema trezirilor de peste noapte. Dupa ce in prealabil te-ai asigurat ca micutul are tot confortul (e mancat, e schimbat, nu-i e prea frig/prea cald etc.) si deja stie sa adoarma singurel si el tot se trezeste noaptea, inseamna ca nu prea mai ai ce sa faci decat sa te resemnezi ca asa e el si ca va inceta sa se trezeasca atunci cand va fi pregatit.
E adevarat ca un copil care invata sa adoarma singur poate scapa de o parte din trezirile de peste noapte, in sensul ca atunci cand se termina ciclul de somn (asa cum spunea Ruxandra) el e capabil sa readoarma singur in caz ca se trezeste. Dar asta nu inseamna ca daca stie sa adoarma singur nu se mai trezeste deloc.
deci depinde de motivul pt care se trezeste bebe noaptea. daca se trezeste pt ca nu stie sa treaca singur dintr-un ciclu de somn in altul, atunci a-l invata sa adoarma singur va rezolva problema. Dar daca micutul se trezeste de foame (cum banueisc ca inca face fi-miu al mic si acum), atunci nu ai ce sa faci. Dar de cele mai multe ori e un pic din amandoua. La mine alex acceptase suzeta si era cpabil si-o caute singurel prin pat si sa se culce la loc (ma rog, cam dupa 8-9 luni asta). Dar adrian nu mi-a acceptat suzeta si asta cred ca e un dezavantaj prin comparatie cu alex. Copiii care sug suzeta, sug degetul, gasesc ma iusor calea de autolinistire decat cei care nici nu sug suzeta, nci idegetul. Ei tind sa se bazeze mai mult pe ajutorul mamei cand vine vorba de readormire.
Ambii baieti mi-au fost exemple si un pic diferite as spune. Pe amandoi i-am invatat sa adoarma singurei (unul la 3 luni, altul la 5 luni definitiv), dar amandoi au continuat sa se trezeasca noaptea sa suga. Faptul ca i-am invatat sa adoarma singuri nu m-a scapat de dumurile la ei in camera noaptea. Ci doar de leganatul in brate si statul la infinit la tzitzi. Dar nici nu am incurajat trezirile lor noaptea. Asa cum spunea cineva mai sus, cand se trezeau noaptea le dadeam sa suga (totul se petrece pe intuneric fara vorbe, fara mangaieri si giugiuleli, contactul meu e cat mai impersonal pt ca nu vreau sa-l stimulez sa se trezeasca noaptea pt altceva decat pt supt(foame, sete). ma rog, si cand stiu ca-l dor gingiile ma duc la el.
Alex a incetat sa se mai trezeasca la 8 luni (mergea mereu din aproape in aproape si mai reducea o trezire pana cand au disparut de tot). La adrian e un pic diferit, in sensul ca acum se trezeste doar o data, sapt viitoare iar se trezeste de cate 3 ori - diferenta se pare ca o fac duderile de dinti. Adrian are acum aproape 13 luni. Alex a fost unul din copiii fericiti care nu a avut dureri de dinti, deci nu i-a fost tulburat somnul din cauza asta, pe cand frate-su e destul de sensibil la durerile de dinti. Si adoarme singur fara nici cea mai mica problema, face asta de mai bine de 7 luni si totusi se trezeste noaptea. Stiu ca n-o sa suga la infinit iar cand va disparea si lapticul din tzitzi (deja ii cau completare ca de-o luna m-am intors la servici), va trebui sa se conformeze si el si sa nu se mai trezeasca naoptea. Dar pana atunci sunt impacata cu gandul ca ma trezesc de 1-3 ori sa-i dau sa suga. Normal ca ma mai apuca si pe mine cateodata furiile, dar sunt o mamica multumita ca-i adoarme copilul fara probleme, fara scancete si urlete si merge in lumea viselor frumos si fara stres. Trezitul de peste noapte e doar stresul meu, nu al lui, caci el oricum suge mai mult prin somn.
Concluzia e ca daca vrei sa-ti aci copilul sa adoarma singur doar ca sa scapi de trezirile nocturne, trebuei sa stii ca e posibil sa nu ai succces si sa continue sa se trezeasca noaptea in acelasi ritm. Asta e dovada ca bebelusul se trezeste naopteea nu pt ca nu stie sa treaca dintr-un ciclu in altul, ci din alt motiv.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex - 5 Nov. 2004 si Adrian - 24 Aug. 2006 ......... poze I si www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank">poze II
Tdi spune:
cum deja am scris, noi avem 2 ani si 4 luni si nu dormim cum trebuie. poate daca as fi stiut de cand era foarte mica ce si cum trebuie facut situatia ar fi fost alta, sau poate ca nu.
in mod sigur nu as fi putut s-o las sa planga pana adoarme pentru ca urla foarte tare si in cateva secunde se innegrea efectiv de plans, am ajuns si la urgente cu ea din cauza asta si s-au mirat doctorii de cum face. deci clar nu puteam s-o pun in patutz si sa ies apoi sa risc s-o gasesc sufocata!
acum are momente cand se culca de buna voie si fara probleme dar de cele mai multe ori trebuie sa o obligam, atfel nu se poate, pur si simplu nu-i e somn si vrea sa se joace desi e 1 noaptea si n-a mai dormit de 10 ore!
noaptea se trezeste cam dupa 3-4 ore de somn si cere de baut si schimbat pampersul, am incercat sa o dezobisnuim insa nu-i chip, se supara si se pune pe urlat apoi nu se mai culca la loc, e capabila sa urle pana dimineata (am patit-o de vreo 3 ori anul asta!
). prefer sa-i dac un biberon de lapte sau ceai la 4-5 dimineata, ii schimb pampersul in timp ce bea fara sa o iau din patutz iar cand termina se culca inapoi singura pana pe la 9....deci 8 ore de somn si le face oricum! + mai doarme si 1-2 ore ziua.
problema e ca suntem obositi sa ne culcam tot dupa miezul noptii si mai ales ne-am saturat sa ne luptam cu ea ca sa adoarma, s-o certam si sa ne consumam inutil nervii si energia!
am incercat diverse: s-o trezim mai de dimineata - rezultatul e ca doarme mai profund la pranz si seara tot fresh e!; sarim somnul de pranz - se culca seara pe la 21 dar inevitabil se trezeste dupa 2-3 ore si ne freaca pana la 5-6 dimineata; daca o obosim mai mult in cursul zilei tot n-am rezolvat nimic ca la culcare e agitata si ii ia si mai mult sa adoarma!
nu toate zilele sunt la fel, ieri de exemplu s-a trezit la 5.30
, s-a culcat singura de la 10 la 11 apoi am reusit s-o adorm pe la 23.30, dupa jumatate de ora de lamuriri.
ei...o sa vina ea ziua cand va trebui sa-i tragem jos din pat sa mearga la scoala, atunci sigur si-ar dori numai somn!
Mindy spune:
Try - multumesc mult pt raspuns. Bine ai zis.
Cred ca metoda resemnatului va merge cel mai bine la noi.
Cum zice Tdi, va veni o vreme cind vom trage cu greu de ei sa se trezeasca. :)
try spune:
Sa nu ma intelegi gresit, eu incurajez orice mamica sa faca tot ce-i posibil si acceptabil in opinia ei pt a-si determina puiul sa adoarma cat mai usor si sa doarma cat mai legat noaptea. Dar uneori, orice am face, nu putem schimba anumite treburi si trebuie sa lasi lucrurile sa se rezolve de la sine. La asta m-am referit cu resemnatul. Ca uneori trebuie sa mai acceptam si ca nu putem schimba nimic la ei si atunci, pt a face pace cu situatia, trebuei sa invatam sa acceptam lucrurile asa cum sunt.
De-aia spre ex. eu am zis ca-s multumita si numai cu faptul ca adrian adoarme singur. Am invatat sa accept faptul ca inca se trezeste de 1-3 ori noaptea. Am facut tot ce mi-a stat in putinta sa-l fac sa doama legat, dar mai mult nu se poate. O ultima solutie pe care inca n-am incercat-o e intarcatul, dar inca nu vreau sa renunt la intarcat. Asa ca am acceptat targul, ca sa zic asa. Prefer sa ma trezesc inca de 1-3 ori noaptea, dar sa stiu ca inca mai suge ceva de la mine.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex - 5 Nov. 2004 si Adrian - 24 Aug. 2006 ......... poze I si www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank">poze II
alexiaaa23 spune:
Draga Maricar,din cate am inteles si tu iti alaptezi puiutul la piept!Ei bine si eu am avut ceva probleme cu al meu si m-am gandit ca nu e consistent laptele meu.Am incercat sa ii dau praf si se pare ca are efect.Si eu mi-am dorit sa il alaptez natural dar se pare ca nu e posibil.Nu vreau sa te superi dar fa-ti un test al laptelui sa vezi daca e destul de consistent.In cazul in care nu e te chinui si tu dar si el. Te pup si sper sa revii cu vesti bune.
Alexandra
maricar spune:
Alexia,
Nici o suparare! Numai ca baietelul meu papa seara bine. Inainte de a-i da eu sa suga, mananca ori lapte cu cereale, ori cartofiori cu branzica, ori ceva cre sa-i tina de foame, asa ca am exclus varianta cu laptele care nu e consistent.
Ma gandesc doar ca asa l-am obisnuit eu, sa suga atunci cand se trezeste, ca s-adoarma la loc, si-atunci saracutul, probabil ca asa i se pare lui normal.
Alexia27 spune:
Sa va spun si eu cazul nostru. Fetita mea are acum 14 luni, si pana acum o saptamana reteta de somn era: lapticul de seara in patul nostru si apoi suzi si somnic cu mine, ea tinandu-se ferm de urechea mea. Cand mergeam noi la culcare o mutam (cateodata)in patutul ei (tot la noi in camera) iar in timpul noptii cand se trezea o luam iar cu noi.
De acum o saptamana-am profitat ca a fost sotul plecat- am inceput programul de educare copil. Adica, ii dau lapticul la mine pe genunchi, nu culcata, dupa care suzi, si o pun la ea in patut si dau drumul la un ursulet cantator care proiecteaza si niste imagini haioase pe tavan. S-a obisnuit foarte repede asa, problema e ca trebuie sa stau lungita pe jos intr-o rana langa patutul ei ca sa ma poata tine de ureche
. Nu spun ca mi-am rupt toate oasele pe chestia asta dar... asta e. Inca o mai iau cu mine peste noapte, mai stau cateva zile si dupa aia o sa incerc sa o las tot la ea in patut. Va tin la curent cu progresele.
Mult succes, si nopti linistite
Eileen Nicole
maricar spune:
Alexia,
Sunt tare curioasa daca-ti reuseste figura. Oricum, astept sa ne zici ce s-a intamplat.
Si te rog , zi-mi si mie mai multe despre ursuletul cantator.
Alexia27 spune:
Maricar, pai figura tine, dar imi trebuie mie o rabdare de sfanta, ca dureaza si o ora pana adoarme. Nu plange, dar se ridica, topaie prin pat, da cu fundul de tablia patului,studiaza ursuletul, se intinde in pat, ma ia de ureche si...din nou de la capat. Pana la urma adoarme,dar cand ma ridic de jos parca sunt batuta cu ciocanul de snitzele
. Ursuletul e de plastic si se ataseaza cu niste curele de pat. Are optiunea sa cante o melodie de asta de somnic, sau o combina cu 3 spoturi luminoase reflectate pe tavan (nu stiu ce lighione reprezinta, da arata bine), sau doar o lumina de veghe. Muzica dureaza 5 sau 15 min (o poti seta) si are si telecomanda. Cam asta e.
In seara asta se intoarce sotul...el e capul rautatilor, asa ca daca imi strica munca de o saptamana, il agat pe el cu urechea de pat sa adoarma kupilu!
Eileen Nicole
mamioana spune:
quote:
Originally posted by Alexia27
In seara asta se intoarce sotul...el e capul rautatilor, asa ca daca imi strica munca de o saptamana, il agat pe el cu urechea de pat sa adoarma kupilu!
Si baietelul meu cel mare obisnuia sa ma tina de ureche pana adormea.Evident dormea cu mine in pat. Noaptea daca se trezea imi cauta urechea, se juca putin cu cercelul, si adormea la loc. Probabil il linistea chestia asta. Intr-o noapte am plecat la o nunta si l-am lasat cu o matusa. Intr-o ora am fost inapoi, bineinteles, daca n-a dat copilul de cercel, a fost zarva mare. Nu s-a linistit nicicum din plans.
Chestia cu urechea a durat pana la 4 ani si jum.cand l-am nascut pe al doilea si s-au schimbat pozitiile in pat. Cel mic la mijloc. Asta a fost greseala mea si o recunosc. I-am luat cu mine in pat. Imi era mai usor cu alaptatul, dar parca mi-era si mila de ei sa-i las in patut singurei. Vroiam sa-i simt langa mine.
Sunt 5 ani de-acum de cand n-am mai dormit si eu mai mult de 3-4 ore legate pe noapte si cine stie cat oi mai avea de-acum inainte, dar vorba fetelor, ma resemnez. Ma simt f.obosita dar trece si asta.