nu vorbeste..sa-mi fac griji?
Raspunsuri - Pagina 3
![](images/user_woman.png)
try spune:
quote:
Originally posted by kim222
Fiecare o tine pe a lui...normal ca si inainte de 3 ani "esti bagat in seama"....la orice virsta..se poate face testarea...
Eu nu inteleg o chestie...de ce stam si ne tot intrebam...si ne deranjaza ce ne sugereaza..prietenii..rudele..cind putem afla si singuri daca exista o intirziere a vorbirii...si aici ma refer stric la US unde exista aceasta posibilitate.
In Ro ..pina la 4 ani nu se considera ca trebuie actionat...dar daca ai posibilitatea de a ajuta copilul...de ce nu? Voi ce credeti ca inseamna speech therapy? Vine logopedul si se joaca ..intr-un fel ajutator cu copilul....nu inseamna medicatie ..nu inseamna a supune copilul nici unei traume...
Ei, si tu, stii bine ca m-am referit la faptul ca nu orice copil care nu vorbeste ca la carte are si o problema si in sensul asta m-am referit ca pana la 3 ani nu esti bagat in seama. Trebuie sa acorzi totusi copilului sansa sa dovedeasca ca are o problema de vorbire. Cu cat e mai mic, cu atat e mai greu se diagnosticat sau mai usor de gresit un diagnostic. Dupa 3 ani e mai usor sa intrevezi eventuale dificultati de vorbire. Si nu cred ca face o asa mare diferenta atunci cand e vorba de un defect usor de vorbire. Daca insa are o problema serioasa de vorbire, se vede de la inceput si tu, ca mama, simti diferenta imediat, STII ca are o problem, nu pui sub semnul intrebari iasta, asa cum face mamica ce-a generat acest subiect.
Unii parinti deja cu copii mari mari de-acum, mai uita pe la ce varste au vorbit copiii lor, realitatea se mai distorsioneaza dupa 30 de ani si au impresia cum ca odraslele lor au vorbit de la 10 luni, nu asa, si totul corect, ca la carte. Plus ca pe vremuri, un copil era dus in colectivitate inca de la varste fragede, si vroia, nu vroia, invata la gramada cu ceilalti sa vorbeasca. In ziua de azi un copil petrece de cele mai multe ori 1-2 ani acasa cu mama. E alta situatie decat a sta 8-10 ore la cresa cu alti copii si educatoare. Dobandirea autonomiei/independetei fizice e mai lenta si puterea lui de comunicare verbala evolueaza mai incet. La statul la gradinita forteaza copilul sa faca pasi mai rapizi spre ceeea ce numim educatie (iar aici intra si deprinderea de a-si comunica verbal nevoile, trairile etc).
Io ma supar pe soacra-ema ca face sugestii de-astea pt ca ea nu stie cu adevarat cum vorbeste alex, ea ii face o parere simplista dupa ce aude ea ca-i spune el ei in telefon. Ori esenta comunicarii copilului meu nu sta in discutiile de 2 minute de la telefon. Ea si-a format parerea ca el nu vorbeste cum trebuie ca vezi Doamne, baiatul ei vorbea foarte bine cand era de varsta lui alex. So what? Is that the new rule in town?
Plus ca nu intelege fenomenul expunerii la mai multe limbi straine, e din cei care nu pot intelege cum un copil ce traieste in Canda din parinti romani si vorbitori de romana ajunge sa vorbeasca romana cu accent sau sa aiba dificultati de exprimare in romana. Sunt totusi unii care sunt depasiti de situatie si a te baga intr-o astfel de situatie atrage dupa sine niste riscuri si anume acela de a ti se spune ca nu-i treaba ta.
Iar specialsitul saracu' ce exercitiu sa faca cu fi-miu ca el nu vorbeste engleza inca, asa ca o evaluare ar fi cam problematica la el. Dar dincolo de asta, eu nu simt deloc o problema in stilul lui de vorbire. Da vorbeste foarte stalcit, dar il consider ca fiind caracteristic lui, nu un defect. Fratele meu se pare ca a vorbit foarte stalcit cat a fost mic (cand parintele a fost normal din x pct. de vedere, nu poti trage concluzia ca si copilul trebuie sa fie asa, dar cand parintele a avut o caracteristica aparte fatza de alti copii in problema x, atunci poti concluziona ca poate fi caracteristica genetica).
Uneori e atat de dormic sa ne comunice ce vrea sa ne spuna ca se poticneste in cuvinte. Si eu incep sa mai dau in balbaiala (nu chiar la modul propriu) cand devin exaltata de o discutie. Nu am considerat asta un defect, ci mai degraba consider ca traiesc prea intens niste situatii si valul de excitatie nervoasa e imposibil sa nu produca si o alterare a fluiditatii gandurilor si ca urmare asta se transpune si-n vorbire uneori. Asa vad eu lucrurile la alex, e inca la varsta cand gandeste prea repede fatza de viteaza cu care poate vorbi el. Vrea sa le spuna pe toate odata si se poticneste apoi. E greu sa ma explic, poate ca din descriere chiar pare sa aiba o problema. Trebuie sa-l vezi pe viu ca sa-ti dai seama ca nu are nici o problema.
Iar cu Early Years Centers (asa se numeste in Ca) sunt deja familiarizata, ca ma duc la evaluari motorii cu cel mic, adrian (a fost nascut prematur). Si evaluarile astea nu-s asa stricte precum ne imaginam, ele sunt destul de largi, in sensul ca limitele permisivitatii, ale normalului sunt destul de mari. La adrian am constatat permanent un delay in dezvoltarea motorie, insa niciodata specialistii n-au spus ca e nevoie de fizioterapie, desi eu la un moment dat credeam ca e nevoie de asta. Ce vreau sa spun cu asta e ca ma incred totusi destul de mult in instictul meu de mama, ma consider destul de realista si de bine informata sa-mi dau seama cand copilul meu ar avea nevoie de ajutor. Chiar daca el nu vorbeste la fel de bine/corect ca alti copii, sunt sigura ca are doar alt ritm de evolutie, dar ca nu e nimic anormal la el.
Acuma nu trebuie sa cadem nici in panta: orice chestie, mergem la medic. Ca n-o costa medicul aici bani, dar sigur costa timp. Si plus ca vreau sa-mi obisnuiesc copiii si cu un pic de capacitate de a discerne ce e o problema si ce e o falsa problema. Daca as sta sa ma duc la medic pt orice incertitudine as simti in legatura cu mine sau copiii mei, pai as umbla numai din trimitere-n trimitere.
Oricum situatia fetitei lu ilaura nu mi se pare de "trebuie neaparat sa mergi la dr.". Chiar daca ar avea un mic delay de vorbire fetita, astfel de mici intarzieri nu-s problematice si pot fi recuperate cu succes si dupa 3 ani. Diferenta mare privitor la intarzierea tratamentului se face cand problema de vorbire este grava. Adica atunci poti spune ca fiecare luna intarziere conteaza. Dar fetita vorbeste ceva, spune niste cuvinte, repeta dupa mama daca i se cere, insa nu spuen mutle cuvinte si nu le pronunta corect.
Laura, sfatul meu e sa incerci o abordare personala deocamdata: vorbeste mult cu fetita, explica-i, in timpul jocului pune-o sa repete, dar sa nu para ca o sarcina de servici, ci ca o joaca intre voi. Iar daca nu promunta cum trebuie sau refuza sa pronunte dupa tine, nu trebuie sa te arati nicidecum frustrata sau nemultumita. Cat de pocit a pronuntat alex, dar noi l-am incurajat tot timpul sa spune si sa repete, el n-a avut niciodata teama de a pronunta, n-are nici o inhibitie in felul lui de-a vorbi. Din pct. lui de vedere noi suntem aia talambii pt ca nu intelegem ce spune el.
Citeste-i peste zi sau seara la culcare, spune-i poezii si cantecele (sau pune-i cantecele sa asculte mereu).
In timpul cat te joci cu ea, denumeste mereu obiectele din jur si vorbeste despre ele. Eu am observat cu cel mic, care acum are 1 an, ca tindema sa nu prea vorbesc cu el activ, ca si cand ar fi fost treaba lui sa se invete singur sa borbeasca sau sa faca cutare sau cutare. Parca asteptam sa prinda asa din zbor niste lucruri. Pana am constientizat ca cu numai putin exercitiu, el imediat isi da drumul. Si deja stiu ca cel mic, desi prematur si cu o dezvoltare motorie mai lenta decat alex, va vorbi mai repede si mai corect ca alex. Dar astea fac parte din particularitatile fiecaruia in parte.
hai ca iar m-am intins cat o zi de post.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
![](mamica.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
laurabb spune:
va multumesc enorm de mult pentru sfaturile voastre.
Nu am crezut ca declansez,asa polemici:-)
Instictul de mama imi spune ca totul este o.k.,si sper ca timpul imi va dovedi asta.
De cand am postat aici,si pina azi,fetita mea a mai spus 2 cuvinte,...asa ca ,este pe drumul cel bun.
Poate ca,pana recent a stat acasa,si nu am dus-o la gradi i-a incetinit si asta vorbirea.
Copii sanatsoi va doresc!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
try spune:
Vai de mine, polemici? Sper sa nu ia nimeni mesajul meu ca polemica. Cateodata am un mod mai "relaxat" de adresare, dar asta nu inseamna ca m-am suparat pe cineva, nu dau cu rosii si sper ca nici altcineva sa nu dea in mine. Nu de alta da ma feresc!
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic" Alex - 5 Nov. 2004 si Adrian - 24 Aug. 2006 ......... poze I si www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank">poze II
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
kim222 spune:
Nici eu nu am sesizat "polemica"...ne dam fiecare cu parerea..nu?
In general nu caut sa-mi impun parerea..deci zic eu ..nu depasesc anumite limite..
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buli/buli.jpg)
buli spune:
Matei n-a vorbit deloc pina la 2 ani si 7 luni.
un sfat bun a fost sa mergem la un orl-ist. acesta ne-a confirmat ca e ok si ca va vorbi. a vorbit dupa 2 luni, intr-adevar.
tot orl-istul, prieten cu noi, deci nu baga prostii, ne-a spus ca pot fi niste probleme, care depistate din timp, sint mult mai usor rezolvabile.
desi la vremea respectiva 3/4 din cunoscuti imi ziceau ca-s cucu si, desi am vazut evolutia copilului, a doua oara as face la fel.
nu cred ca merita sa risti ceva, oricit de mic. un consult nu are ce strica.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ruxij spune:
quote:
Originally posted by uta_ciun
eu nu am copii, dar pot da exemplul fetitei unei prietene
are acum aproape 5 ani, de vre-un an merge la scoala, este nascuta in america din parinti romani, care vorbesc in casa numai romaneste
ei bine, ne intelege pe toti ce-i spunem in romaneste, dar ne raspunde in engleza, sau amestecat...in rest e foarte vorbareata, dar amesteca engleza cu romana...parintii nu-si fac griji, asa ca ma gindesc si eu ca e normal...imi aduc aminte ca atunci cind avea in jur de 3 ani, n-am auzit-o niciodata sa spuna vreun cuvint
numai bine,
uta
The most beautiful thing in life is LIFE itself ! http://www.help-ema.puls-il.ro/
Asta nu e intarziere de vorbire, n-are nici o legatura. Asa fac majoritatea copiilor de emigranti pentru ca petrec mai mult timp la scoala decat acasa si tot ce fac in afara casei e mai intersant decat ce fac in casa (prieteni, joaca), tot ce e informatie noua vine de la scoala/copii.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ruxij spune:
Mie mi se pare ca nu sunt prea multe motive de ingrijorare la 2 ani si sapte luni. O sa vorbeasca.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
bisous spune:
Am si eu o fetita care se apropie de 2 ani si 7 luni si care nu spune decat cuvinte pocite , nu face nici o propozitie.I se vorbeste in 2 limbi , eu incerc sa nu vorbesc decat in franceza.Intelege ambele limbi,dar nu spune decat jumatati de cuvinteunele inn franceza altele in romana.Adevarul ca te enerveaza presiunea celor din jur care tot intreba nu vorbeste si dau din cap mirati dar eu inca nu ma panichez , mama mi a spus ca eu am vorbit dupa 2 ani jumate si sotul spre 3 si vorba aia suntem absolut normal . Si apropo de scuza ca vorbeste mai tirziu din cauza celor 2 limbi nu stiu cat de adevarat este,eu pana la 6 ani vorbeam fluent romana , franceza si araba,mai le amestecam dar era ok.
Ii zic tot timpul sotului care e mai speriat ca mine , lasa cand o sa inceapa o sa iti doresti sa taca , asa am facut si cu mersul,eram terminati ca nu merge si cand am inceput ne doream sa stea locului
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
try spune:
Bisou, pai de ce crezi tu ca ai vorbit mai tarziu, precum s-a exprimat mama ta, adica dupa 2,5 ani? Pt ca ai fost expusa la mai mutle limbi. Ca pana la 6 ani le-ai stapanit pe toate e alta mancare de peste. Dar inceputul e mai anevoios un pic pt cei expusi la mai multe limbi. Asta nu inseamna ca toti copiii expusi la mai multe limbi incep sa vorbeasca mai tarziu decat media, ci incep sa vorbeasca mai tarziu decat ar fi vorbit daca ar fi fost expusi doar la o singura limba. Oricum daca si tu si sotul ati fost ma itarziori, pai nu e demirare ca fetita si ea sa vorbeasca mai tarzior.
Mult succes viitorilor guralivi, ca sa stii ca asa e, lu ifi-miu nu-i tace gura o clipa, cateodata mai vreau sa mai ia si o pauza (si-atunci ii pun desene).
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic" Alex - 5 Nov. 2004 si Adrian - 24 Aug. 2006 ......... poze I si www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank">poze II
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)