nu vorbeste..sa-mi fac griji?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns florinutza26 spune:

Si eu sunt ingrijorata pentru baietelul meu din acelasi motiv:la doi ani fara o luna spune foarte putine cuvinte.Intelege tot ce ii spun,cand vrea sa-mi ceara sa fac ceva in alta camera ma ia de manuta iar o data ajunsi la locul respectiv imi explica ce vrea dar pe o limba doar de el inteleasa.Fetita mea,adica surioara lui,care are 6 ani,la 1 an jumate spunea aprox.15 cuvinte in limba italiana si vreo 5 in limba romana(taticul este italian si vorbeam mult italiana in casa).Baietelul in schimb,la aproape 2 ani spune 15 cuvinte in total....................................
Mamici de baietei:ESTE NORMAL?????????????????
Este adevarat ca baietii vorbesc mai tarziu decat fetitele?????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laurabb spune:

da,o sa mai astept un pic sa vedem cu gradinita cum este,pt ca ,sper sa mai invete de acolo.
ne-am mai intilnit aici cu prieteni,si pe cuvant,am ramas masca cand am auzit ca spuneau propozitii in ro si engl,si fetita mea...
Apoi am mai citit ,ca cei care vb mai tarziu sant mai inteigenti ,dar cine stie,...
a spus "mama "la doi ani...am asteptat cam mult:-)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Baiatul nostru are 27 de luni si vorbeste bine si intelege si engleza si romana.

NU vreau sa sperii pe nimeni dar de ce sa nu faci niste investigatii daca nu simti ca e ok? Chestia asta ca lasa ca e ok mi se pare aiurea.Cumnata mea nu a vorbit pana la 3 ani si apoi s-a descoperit ca nu auzea.Totusi nu e de lasat situatia asa.Daca se dovedeste a nu fi vreo problema respiri usurata si astepti sa isi de-a drumul la vb dar daca este o sa fi foarte bucuroasa ca ai descoperit la timp.Cei de la Early Intervention sunt foarte buni la ce fac si merita sa faci testele.
Parerea mea...

Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kim222 spune:

Se pare ca se face o confuzie intre intirzierea in dezvoltarea vorbirii si gradul de inteligenta...nici o legatura...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

laura,
nu e cazul sa-ti faci griji deocamdata. Alex spuena doar cateva cuvinte la 2 ani si dupa 2 ani juamte a inceput sa alipeasca cate 2 cuvinte. Apoi a trecut u ntimp pana a inceput sa vorbeasca i npropozitii. Are aproape 3 ani si el tot la pers a II saingular vorbeste despre el. Zice "vrei lapte", dar intentia ii e de a zice vreau lapte.
Iar daca l-ai auzi cum pronunta ai muri de ras pt ca nu intelegi mare lucru. Si eu, care am stat atat cu el acasa si tot am dificultati sa-l inteleg uneori. Si-l punem sa repete si de 5 ori si tot nu intelegem.
cu atat mai mult cu cat copial e expusa la 2 limbi. Alex al meu pot sa spun ca nu a fost asa explus la 2 limbi desi suntem in Canada. Dar i ncasa vorbim numai romaneste. Copil expus la 2 limbi se cheama cel care aude curent doua limbi vorbindu-se in jur. Ma rog, orice inseamna in afara casei si tv normal ca e numai engleza, dar noi cu el afara tot ro. vorbim de-asta am zis ca el n ua fost asa de expus la 2 limbi. Insa nu pot spune ca nu a avut un efect de intarziere si asta. Pt ca pe noi ne auzea vorbind engleza si pt ca nu intelega nimci din asta (bine-nteles) si-a dezvoltat o limba imaginara (cuvinte inventate) si de multe ori se joaca is vorbeste in pasareasca lui acolo. La inceput am crezut ca are legatura cu ceea ce fac toti copiii, dar apoi am realizat ca e din cauza englezei pe care-o vorbim noi si pe care el n-o intelege si a simtit nevoia sa ne copieze (probabil in mintea lui si-a zis ca ne prostim, stiu eu?). de la un timp incoace, de cand a mai invatat cate ceva in engleza a inceput sa bage in vorbaria lui imaginara si cate-un cuvant in engleza. Asa mi-am dat seama ca limba lui se vroia a fi o copiere a englezei noastre.

Sa sti ica si soacra-mea duminica tocmai ce ne-a "sugerat" la telefon ca paote ar fi cazu lsa mergem cu copilul la un specialist avand in vedere ca nu prea vorbeste etc. Dar bietu' copil el la tel. nu vorbeste cum vorbeste cu noi acasa, normal, nici nu stie cine-i bunica-sa cu care vorbeste la tel. A vazut-o doar o data cand avea 10 luni. Iar sotul i-a spus maica-sii ca ei sunt cei care ar trebu isa stea de vorba cu-n specialist (eventual un pediatru) care sa le explice cum sta treaba cu vorbitul la copiii, mai ales cu cei expusi la doua limbi.
Pana in 3 ani putin probabil sa te bage in seama vreun specialist, mai ales ca fetita ta vorbeste, doar ca nu vorbeste la nivelul la care va asteptati voi sau rudele/prietenii. Asta nu inseamna ca are o problema. Tu fii alaturi de ea si ai incredere in fortele si capacitatile ei. Ai rabdare ca-si va da drumul in no time.
Alex uneori ma uimeste cu analogiile pe care le face si abia in acele momente realizez ca mintea lui nu sta pe loc, proceseaza tot timpul.
Nu uita ca mititeii nostri nu vorbesc pe cat inteleg sau proceseaza. Creierasul merge inainte tot timpul, insa ei nu reusesc sa transmita prin cuvinte tot ce gandesc sau ar vrea sa spuna. Acorda-i timp si-ai sa vezi ca isi va da drumul mai bine la vorba.
Nu uita sa-i vorbesti si tu mereu, indiferent cat de telegrafic iti vorbeste ea. Explcia-i cate-n luna si-n stele, ei baga tot timpul la capsor chiar daca n une-o arata imediat. Mult mai tarziu ai sa culegi roadele, nu acum.

"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex - 5 Nov. 2004 si Adrian - 24 Aug. 2006 ......... poze I si www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank">poze II

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kim222 spune:

Fiecare o tine pe a lui ...normal ca si inainte de 3 ani "esti bagat in seama"....la orice virsta..se poate face testarea...
Eu nu inteleg o chestie...de ce stam si ne tot intrebam...si ne deranjaza ce ne sugereaza..prietenii..rudele..cind putem afla si singuri daca exista o intirziere a vorbirii...si aici ma refer stric la US unde exista aceasta posibilitate.
In Ro ..pina la 4 ani nu se considera ca trebuie actionat...dar daca ai posibilitatea de a ajuta copilul...de ce nu? Voi ce credeti ca inseamna speech therapy? Vine logopedul si se joaca ..intr-un fel ajutator cu copilul....nu inseamna medicatie ..nu inseamna a supune copilul nici unei traume...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Eu nu asa apela la Early Intevention Program. Nu stiu cum se aplica in alte state dar in statul NY, EIP este platit de stat si pentru a te califica, copilului i se face dosar. Dosar care il va urmari toti ani de scoala (EIP este obligat sa faca disclosure la scoala).
Este o tinichea de coada relativ serioasa...trebuie si familia vizitata, trebuie sa dai "release" la toate informatiile pe care "specialistul" le va aduna despre voi (deci ei au voie sa imparta cum vor aceste informatii), daca nu esti de acord cu tratamentul nu poti recurge decit la mediator-nicidecum nu te poti impotrivi...

Daca ai temeri cu privire la asta, incearca sa il duci la un specialist pe cont propriu nu prin agentii de stat.




Anamaria

"After all is said & done, more is said than done."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kim222 spune:

Informatiile sint strict confidentiale...iar tu ca parinte nu trebuie sa dai "release" la nimic...
Dosarul se distruge dupa citiva ani...
Apoi depinde si ce probleme are copilul...nu vad de ce munca cu logopedul pentru a putea sa pronunte mai bine...deci nu vad de ce asta ar fi o tinichea de coada...chiar nu inteleg..
Dar si trimiterea de catre pediatru este binenteles o varianta..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

quote:
Originally posted by kim222

Informatiile sint strict confidentiale...iar tu ca parinte nu trebuie sa dai "release" la nimic...
Dosarul se distruge dupa citiva ani...
Apoi depinde si ce probleme are copilul...nu vad de ce munca cu logopedul pentru a putea sa pronunte mai bine...deci nu vad de ce asta ar fi o tinichea de coada...chiar nu inteleg..
Dar si trimiterea de catre pediatru este binenteles o varianta..




Repet, vorbesc de statul NY...informatiile nu sint confidentiale, dosarul nu se distruge. Ramine in evidenta scolara ca un copil cu "disability" fara a se face o diferentiere pe grad de disability. Si da, te pune sa semnezi release (ori limitata ori generala). Fara release nici nu te considera. Atentie mare, ochi deschisi, citit tot...Nu tot ce e gratis e si bun mai ales cind vorbim de viitorul unui copil.

Pediatrul primul si logoped in particular. Eu una zic ca-i prematur sa te ingrijorezi...

Anamaria

"After all is said & done, more is said than done."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kim222 spune:

In California , dosarul se distruge si totul este confidential..

Mergi la inceput