la toamna-la gradinita?!!!!
Dragele mele cu copii de gradinita din tara sau din afara!
Am primit de curand vestea ca Daria are incepand din octombrie aici in Germania un loc la gradinita(atunci va avea 2 ani si o luna)Daca pana acum asteptam vestea ca pe una buna(aici e foarte greu sa primesti un loc la gradinita) acum parca mi s-au innecat corabiile si parca as marita-o la toamna asa de important mi se pare si pentru mine si pentru ea.M-am gandit ca deocamdata sa nu o dau toata ziua asa ca ne-am inscris la program redus asa ca o sa mearga numai o jumatate de zi.
Ma bucur pentru ea ca o sa aiba compania altor copii,dupa care e topita si cam ii duce lipsa,dar imi pun tot felul de intrebari....
1.E bine ca merge la varsta asta la gradinita?(eu am inscris-o cu speranta ca va invata si germana acum nu stie decat cateva cuvinte restul e numai romana,si astfel ii va fi mai usor sa se adapteze aici)
2.Era mai bine daca se ingrijeau de ea in lipsa mea,parintii mei,care ar putea veni pe rand si le-ar face placere chiar sa stea cu ea? In cazul asta m-am gandit ca tot izolata o sa stea ca ai mei nu stiu o boaba germana si la locul de joaca evident ca nu intra cu nimeni in vorba.Probabil ca o sa si vina unul dintre ei dar e rau daca merge in paralel si la gradinita?Finaciar o sa fie mai greu ca gradinita nu e tocmai ieftina,dar merita efortul?
3.Cum ar trebui sa o pregatesc practic si psihic pentru "marele eveniment din toamna"?(mai sant 3 luni da nu vreau sa dau atunci din colt in colt)
4.Aveti copii care au mers la gradinita si nu stiau sa vorbeasca limba de acolo dar tostusi s-au adaptat?A fost greu usor?
Uffffff!Am atatea intrebari si sant asa de emotionata de parca(am mai zis)as marita-o
Multumesc pentru rabdarea de a-mi citi"interogatoriul"si poate pentru amabilitatea de a-mi raspunde!
Va pupa mama cu fetita de gradinita
Raspunsuri
ralu spune:
Hai sa-ti raspund eu.
Acum un an, mai exact pe 3 iulie am venit in Franta cu tot familionul. Pe atunci fetita mea avea 2 ani si 8 luni. Din septembrie s-a dus la gradinita. Nu stia nici o boaba de franceza. Eu mai rupeam ceva, adica mai stiam ceva cuvinte, dar dialog-nimic, BATA!!!!
Pana atunci, fetita mea statuse cu mine acasa, asa ca iti dai seama ce emotii aveam eu. Din iulie, de cand am venit, am invatat-o cum se spune in franceza: "vreau sa fac pipi" sau "vreau sa beau apa" si sa raspunda la intrebarea "Cum o cheama?". Atat stia cand s-a dus la gadinita!!! Evident ca inainte i-am tot povestit cum este pe la gradinita, ca eu ma voi duce la alta gradinita, cea de mamici unde nu am jucarii, dar ea se va duce la cea mai frumoasa gradinita din lume unde vor fi copii si multe jucarii si tantiile cu care va sta vor fi foarte dragute. Si chestii de genul asta, ii spuneam in fiecare zi. Evident ca in prima zi de gadinita a fost greu pentru ea, dar si pentru mine pentru ca era pentru prima oara cand ne desparteam pe parcursul unei zile. Dupa o saptamana deja nu mai plangea, doar foarte rar! Acum dupa un an, vorbeste foarte bine in franceza. Educatoarea ei ne-a dat evaluarea pe anul asta si a spus ca in primul rand a facut progrese EXTRAORDINARE la limba franceza. Deja dupa 3 luni de gradinita intelegea totul, dar nu vorbea foarte mult, dar acum, dupa un an turuie de ne doare capul. Chiar si eu am invatat niste expresii de la ea pe care ea le prinsese in clasa!!
Asa ca stai linistita si o sa vezi ce mandra vei fi peste un an de zile!!!!!
BAFTA, pentru ca tie fata de fetita ta, iti va fi mai greu!!!
Multa sanatate!
Ralu-mamica Ioanei
tinatache spune:
felicitari, dana, nici nu stii cat de norocoasa esti! Eu zic ca, mai ales pt 1/2 zi nu-i strica, invata germana (cu cat mai devreme cu atat mai bine) si se acomodeaza cu ceilalti copii cu care probabil ca va ramane multi ani la gradi. Noi am da-o la gradi dupa 2 ani. Aici are jucarii, se poarta frumos , nu stai cu grija ca i se intampla cine stie ce, copiii stau mult timp afara (chiar mai mult decat stam noi cu ea). Ca sa nu mai spun ca la un moment dat te cam saturi sa ai pe cineva 24h/24 in casa, fie el si bunicul/bunica, asta iti spun din experientele altora care au apelat la solutia asta. Daria e sociabila, vesela, nu cred ca o sa va faca probleme. Mult succes si asteptam vesti!
Cristina, mamica cu burtica
dori spune:
Dana, nu sta pe ganduri. Este foarte bine sa o duci pe Daria cateva ore la gradinita - si este o varianta mult mai buna decat sa stea cu bunicii. Intre copii o sa invete multe si repede si cu cat este mai mica cu atat se va adapta mai usor - chiar daca primele zile nu vor fi usoare. Cat despre pregatirea "pentru marele eveniment", eu zic sa nu il prezinti ca un mare eveniment ci ca ceva normal. Si cred ca te-ar ajuta daca ai cumpara niste carticele simple cu povestioare si mai ales multe poze despre copii care merg la gradinita.
Mult, mult succes! Si sa ne povestesti cum este gradinita!
mamamariana spune:
Felicitari mamico si succes fetitei la gradinitza... Nu te gandi ca ai putea sa nu o trimiti anul acesta pentru ca gresesti!
Hai sa iti povestesc experienta mea cu Ioana.
In 1992, 1 septembrie, Ioana avea 1 an si 10 luni si nu mai aveam cu cine sa o las acasa... Asa ca, m-am dus la gradinita de langa scoala la care predam eu si m-am rugat de educatoarele de acolo sa o primeasca si pe Ioana, mai intai de proba 2 saptamani si apoi, daca merge treaba, de tot. Bineinteles, ca le-am spus ca fetita mea nu are 3 ani inca, dar nu le-am spus ca nu are nici 2. La acea vreme, Ioana nu vorbea mare lucru - a inceput sa vorbeasca foarte tarziu (soacra-mea era speriata, voia sa ii dea sa bea apa scursa pe limba clopotului), insa putea manca singurica cu lingurita si cu babetica la gat (nu perfect, dar mergea) si ce era mai important, cerea olitza. Acu' nu sunt probleme; cu pampersii, ii poti duce fara aceasta conditie. Dupa 2 saptamani, am intrebat doamnele de acolo cum merge treaba si ele au spus ca e f. bine, ca fetita se exprima mai greu, dar nu conteaza si m-au intrebat in ce luna e nascuta. Eu am spus ca in octombrie si atunci ele au zis: "A, nici o problema, inseamna ca luna viitoare implineste 3 ani.." Ce sa mai fac? Le-am spus ca de fapt va avea doar 2 ani.
Vreau sa iti mai spun, ca am dat-o de la bun inceput la program prelungit si ea a fost foarte fericita sa se joace cu copii de varsta ei, iar eu am fost multumita ca aveam cu cine lasa copilul. Nu mai spun ca pana la sarbatori, vorbea destul de bine si spunea si o gramada de poezii...
Deci, raspunsul la prima intrebare, ti l-am dat... Probabil ca va plange la inceput dimineata, ti se va rupe inima si vei fi gata-gata sa renunti. Nu o fa! Fii ferma si incearca sa ii explici de fiecare data cum stau treburile. Copiii inteleg undeori mai mult decat te astepti. Cu timpul, va indragi gradinita asa cum toti copiii o fac. Intr-adevar, despartirea de mama, chiar si pentru cateva ore e dureroasa pentru ei, insa odata si odata trebuie sa se intample si e mult mai bine sa fie cat mai timpuriu pentru ca e o varsta la care ei se adapteaza foarte repede, uita repede si se bucura de chestii simple si usor de daruit. Iti urez succes!
Pentru intrebarea numarul doi, parerea mea este NU parintilor. POti face chestia asta in vacante. Si bunicii sunt buni, dar pana la o limita. Pe mine m-au ajutat enorm socrii, pacat mi-ar fi sa spun ca nu, insa ajutorul s-a limitat pana la gradinita si in vacante. Ei traiesc vremurile lor, au tabieturile lor si apoi, nu in ultimul rand, haide sa-i lasam sa isi traiasca linistiti batranetile...
Despre pregatire, eu sunt adepta adevarului. Trebuie sa ii explici exact cum stau treburile, in cuvinte intelese de ea, ca fiecare persoana are nevoie la un moment dat de o educatie mai multa decat o poate mama da, ca trebuie sa se intalneasca cu copii de varsta ei, ca sunt copii care o asteapta acolo, ca va invata multe lucruri, ca se va juca cu jucarii noi si frumoase, etc. Da exemple dintre cunoscuti si daca ai posibilitatea, mergi de cateva ori in vizita intr-o gradinita si vezi ce parere are. Daca reactioneaza pe dos, adica il pune pe NU in fata, mai scrie si ne mai gandim ce e de facut. Nu renunta din prima...
Cu limba... cred ca ti-am spus totul. Ioana mea spunea max. 20 cuvinte cand a mers la gradinita: Ea era Titza (de la fetitza), mama, tata, bupa si bupu (bunica si bunicu), Ai (Ani, matushica - locuia cu noi in casa), papa, caca, pa si cam atat... poate inca vreo 3-4 cuvinte pe care nu mi le aduc aminte acum. Insa, ce e drept, intelegea aproape tot ce se vorbea. Copiii invata foarte repede. Am experienta scolilor de aici (am predat si eu o vreme scurta la kindergarten) unde veneau copii din diferite colturi ale lumii, unii dintre ei nestiind o boaba de engleza. Vreau sa iti spun ca in 2 luni intelegeau tot ce se vorbea in clasa iar intr-un semestru se puteau exprima destul de bine. La sfarsitul anului, pot spune ca vorbesc cursiv, fara probleme. Asa ca, pot sa te asigur ca anul viitor pe vremea asta, vei avea o vorbitoare de limba germana in casa
Daca mai ai nelamuriri, mai intreaba. Suntem aici ca sa ne ajutam unele pe altele. Nu ne plictisesti nicicum.
Tine-ne la curent cu evolutia problemei (nu e chiar o problema... dar pentru noi, mamicile, este!!!)
Exista un inceput pentru orice conditie! Mari succese de la noi,
Mamariana
danaA spune:
Eu pe Andrei l-am dat la gradinita la 2 ani si 3 luni. nu stia engleza deloc, dar s-a adaptat foarte repede. Acum dupa 6 luni intelege tot ce-i spune educatoarea si vorbeste acasa jumate romaneste jumate engleza(ca exemplu: it's ploua--adica ploua). Asa ca nu-ti face probleme de invatatul limbii ca o sa invete repede.
la noi problema cea mare a fost ca voia sa stea si mama cu el. Si-mi tragea niste serii de plans ca sfarseam prin a plange si eu. dar dupa ce plecam eu in secunda doi nu mai avea nimic. Am stat si am ascultat la usa.
Acuma merge tot topaind la gradi si stie o groaza de cantecele si sa numere si alfabetul --toate in engleza.
Si mama lui e tare mandra
Dana si Andrei
bubu spune:
Buna mamicilor,
Si eu sint in aceeasi situatie ca si danac. Melany are 1 an si 10 luni si din septembrie va merge la cresa. Sint insarcinata a doua oara. Vor veni parintii meisa ma ajute dar numai pentru 2 luni in noiembrie. Melany nu stie sa vorbeasca inca, inca la olita nu mere, iar de mincat singura acuma incepe. Nu am fost despartite deloc pina acuma si imi fac probleme. E un copil care ii plac foarte mult copiii, cind mergem in parc nu prea mai imi da importanta. Dar ma gindesc ca inca tot eu o adorm.
Si eu sint de principiu ca rau nu ii va fi, dar totusi am inima strinsa. Limba nu ma intereseaza aca o invata sau nu fiind in Japonia, oricum la anul vom pleca in canada.
Delia, Melany & bebe
danac spune:
Multumesc tare mult la toata lumea!!!!
Pana acum toate mi-ati confirmat ca in cazul nostru e indicata gradinita.
Mamamariana, am fost deja in vreo 3 gradinite atunci cand am cautat pentru Daria un loc.Si nu voi uita curand fata ei fericita din tramvai cand s-au urcat doamnele educatoare cu o liota de copii.Daca pana atunci Daria zmiorcaia si deranja calatorii din tramvai (era canicula si era f nervoasa) din momentul acelaaaaa...nu a mai scos un sunet pana acasa! Si a a stat cu gura cascata la copii aia tot drumul(dar cascata la propriu nu la figurat)Chiar crezi ca in 2 luni va intelege tot?La varsta de 2 ani si un pic?Ar fi minunat!Imi doresc asa de mult sa nu se simta cumva izolata din cauza limbii(asa cum s-a simtit mama ei cand nu stia o boaba germanaAi fost mortala la faza cu varsta fetiteisi curajoasaAici nu e problema ca nu are 3 ani(la unele gradinite)dar costa mai mult decat daca copilul are deja 3 ani impliniti.Multam pt lamuriri!!!
Cristina si Doris tare m-am bucurat cand v-am vazut numele la subiectul meu.Va ducem dorul!!!!Cristina nu am inteles tu ai inscris-o pe Andra la gradinita dupa 2 ani,nu?Asta vrei sa zici ca zici "noi am dat-o"si ea nu are inca 2 ani...Ai inscris-o la Halbtagesplatz sau pt toata ziua?Doris banuiesc ca tu vorbesti din experienta proprieIoanei!
Ralu vad ca si tu imi confirmi varianta mameimariana cu anul in care copii pot invata o limba(rusine sa imi fie ca eu nu am reusit intr-un an)Am retinut tip-ul cu " ca eu ma voi duce la alta gradinita, cea de mamici unde nu am jucarii, "poate imi va fi de folos
danac spune:
quote:
Originally posted by danaA
Eu pe Andrei l-am dat la gradinita la 2 ani si 3 luni. nu stia engleza deloc, dar s-a adaptat foarte repede. Acum dupa 6 luni intelege tot ce-i spune educatoarea si vorbeste acasa jumate romaneste jumate engleza(ca exemplu: it's ploua--adica ploua). Asa ca nu-ti face probleme de invatatul limbii ca o sa invete repede.
la noi problema cea mare a fost ca voia sa stea si mama cu el. Si-mi tragea niste serii de plans ca sfarseam prin a plange si eu. dar dupa ce plecam eu in secunda doi nu mai avea nimic. Am stat si am ascultat la usa.
Acuma merge tot topaind la gradi si stie o groaza de cantecele si sa numere si alfabetul --toate in engleza.
Si mama lui e tare mandra
Dana si Andrei
Eu am cumva impresia ca engleza e mai usoara ca germana(dar simt asa poate pentru ca stiam engleza din scoala iar germana ioc!)Dar sper ca Daria sa semene cu taica-su si cu maica-sa(adica destepti)si sa prinda repede si germana....Pana atunci :Bravo lui Andrei!
danac spune:
quote:
Originally posted by bubu
Buna mamicilor,
Si eu sint in aceeasi situatie ca si danac. Melany are 1 an si 10 luni si din septembrie va merge la cresa. Sint insarcinata a doua oara. Vor veni parintii meisa ma ajute dar numai pentru 2 luni in noiembrie. Melany nu stie sa vorbeasca inca, inca la olita nu mere, iar de mincat singura acuma incepe. Nu am fost despartite deloc pina acuma si imi fac probleme. E un copil care ii plac foarte mult copiii, cind mergem in parc nu prea mai imi da importanta. Dar ma gindesc ca inca tot eu o adorm.
Si eu sint de principiu ca rau nu ii va fi, dar totusi am inima strinsa. Limba nu ma intereseaza aca o invata sau nu fiind in Japonia, oricum la anul vom pleca in canada.
Delia, Melany & bebe
Cred ca fetita ta va invata totusi si japoneza!!Dar nu exista o gradinita cu predare in limba engleza acolo?I-ar fi mult mai usor.Cred eu.Sarcina usoara si copii sanatosi destepti si frumosi!
tinatache spune:
Dana, scuze, greseala de tipar: "noi am da-o", ca am vrea noi sa o fi dat dar nu se poate:))) Si noua ne e dor de voi, chiar discutam cu Cristi ca dupa ce ne intoarcem tb neaparat sa ne vedem, asa ca mai vorbim in august. Abia astept!! Si pe dori, si pe iris, pe toate... nu stiu cum facem dar tb sa ne vedem! Va pupam dulce! mmmmuuuuuuuaaaaa
Cristina, mamica cu burtica