Cirese de Mai-Iunie 2006 la licitatie(60)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns doroti_5 spune:

Ramona nu-ti fa problee, eu am inteles de la fetele din "Clubul moldovencelor" unde acasa sunt doua limbi copii incep mai tirziu a vorbi dar devin poligloti, deci invata ambele limbi, dar le si mai incurca pina la o anumita virsta cind pricep care si din ce limba e.
Uite a mea, cu toate ca predomina limba romana tot aude mai multe limbi, deci aude romana, rusa si de la televizor toata ziua spaniola, si sa-ti spun drept nici ea nu prea cu vorbitul si tot din doua silabe.Chiar am facut un experiment intr-o seara si am inceput combinatii posibile din doua silabe totuna cu cite doua litere fiecare, si le zicea dupa mine, cind am trecut la mai multe litere nu o mai vrut.
Sa va zic ce zice ea:
mintea -incaltamintea, sau orice se pune pe picior(strampi, ciorapi, sosete, pantaloni, dar predomina incaltamintea)
migea -mingea
bubu -da-ma jos, sau ma duc jos
lolo -da-mi telefonul
da? -raspunde la telefon
nanda -ariadna(nepoata mea)
nana -toate femeile care ii plac
mama -mamica mea
tata -taticul meu
baba -badea(fratele meu)
bibi -cheile de la masina
manea -bunica mea(asta stie cel mai bine)
papa -apa
neam-neam -mincare(aici intra si laptele, si biscuitii si tot, tre sa iti arate ce vrea)
niinii sau diidii -da(ce arata)
diiii -dii calut(acum deabia ne folosim de cal ca pina acum n-o vrut)
tati -tat-su(la ma-sa nu are apelativ)
pu -am facut ceva urit in pampers(si vine si iti apata)
nuuuu -asta inseamna ca nu vrea
nu? - asta inseamna ca asa-i ca nu se poate da eu totuna fac
aaaaaaaaa -asta ea intilneste pe cineva care nu l-o vazut demult
am -raspunde la "cum face ciinele"
mu -la "cum face vaca"
pii -la "cum face puiu"
miu -la "cum face pisica"
riki - numele ciinelui nostru
mita -pisica(da e cu t de la turta nu cu t de la tintar)
mina -mina
Intr-o zi mamica ii spune dute si-i du lu ma-ta stergaru si ea instantaneu zice "du-te tu" de atunci n-o mai zis, dar vreau sa cred ca stie ce inseamna, si o mai zis o data Lena, asa ii zice mamica.Si cam astea ar fi.Daca o sa fie inca ceva mai adaug.
Deci eu am facut lista, astept de la voi.

doroti_5 cu Natalita-Elena (12.05.2006)
BOTEZ
foto Natalita-Elena 1, 2, 3, 4, 5, www.flickr.com/photos/7297231@N05/sets/72157600216787816/" target="_blank"> 6, www.flickr.com/photos/7297231@N05/sets/72157600216565845/" target="_blank"> 7, www.flickr.com/photos/7297231@N05/sets/72157601403631242/" target="_blank"> 8, www.flickr.com/photos/7297231@N05/1113189888/in/set-72157601434403497/" target="_blank"> 9
www.flickr.com/photos/7297231@N05/sets/72157600216690237/" target="_blank"> AM 1 AN
www.dropshots.com/doroti_5" target="_blank">Filmulete cu Natalita-Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns virgi spune:

Saluatare ciresici!

Am ramas datoare cu listuta:
Am sa incep cu cuvintele care le pronunta corect:
In limba romana: apa,alo, bavo,pipi, caca, baita, tata, mama, da, nu, cucu bau, hat si gios (jos), tic ( laptic) si atat.
In engleza:hi, bye, doggy, ball, turtle, earth ( il pronunta cu un accent mai frumos decat al meu),doll, car, duck, egg, book, pizza, poo, nose, bear, kids talk talk. Cam atat imi aduc aminte acum, dar astea le pronunta foarte corect, cu accent british. si stie numerele pana la 10 dar pe sarite.

Ce nu spune corect: mani ( monkey ),emi ( elefantul), oli ( maslina), babi ( barney ), tit ( periuta de dinti), toi ( pantofii ), eye ( cand se refera la ochelarii mei), bab bac ( mac-mac), pis ( fish), bit ( iepure ), I do do you ( i love you). . Daca-mi mai aduc aminte, voi completa.

Observ ca in engleza pronunta mult mai bine decat in romaneste. Iar de inteles intelege mai bine in engleza. Ieri i-am spus sa-mi aduca un pampers in romaneste si n-a inteles, in engleza a executat imediat.

Amonar - aici sunt copii mai mari decat Luana si spun mult mai putine cuvinte decat ea. Mamicile lor sunt uimite cand o aud pe Luana cum pronunta. Asta depinde de la copil la copil, pana la 16 luni nu trebuie sa te ingrijorezi, dar in cazul tau nici dupa 16, avand in vedere ca spune mama, tata etc.
Stiu o fetita care pana la 2 ani a spus numai mama, iar de la 2 ani a vorbit corect.

Eu vorbesc cu ea foarte tare si clar. Cand pronunta cuvinte incorect, i le repet de cel putin 5 ori corect in diverse propozitii. Cred ca asta a ajutat-o mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns neda spune:

In primul rind FELICITARI CAMI pt sarcina.Sa ai un bb sanatos si o sarcina usoara!
la toate ciresele bolnavioare.

Acum cind vad ca ai vostri au 4 maselute stau si ma gindesc ca probabil de aceea al meu papa numai mancare pisata ca doar nu are decit o maseluta.Nici nu am observat cind i-a iesit .Sotul meu a remarcat-o intr-o zi. Oricum eu deja m-am saturat de mancare gen pasta si de varsaturile lui cind da de ceva ce nu e ff fin.

Vin si eu cu listuta:
-ce-s-ta (ce este aceasta/acesta);
-I see (I see you, il foloseste cind ne ascundem si eu trebuie sa il gases.Nu are rabdare sa stea ascuns mai mult de 5 sec si vine la mine zicind "I see")
-stila (sticla)
-us (urs)
-codac (gaina)
-apa
-osu (rosu)
-ab (alb) recunoasete doar aceste 2 culori
-recunoste literele F,M,N O, L pe care le zice in engleza
-gios (jos)
-gius (sus)
-gingi (cinci)
-sase
-tada (ursul panda)
-sta (stea)
-casa
-hi
-bla/blele- (bila/bilele)
-nec(intunerec)
-gaga (ratza)
-tzata(inghetata)
-anana(banana)
-ticou (tricou)
-da/nu
-mou (miau)
-mama/mami si tata/tati

cam atita mi-am adus aminte.

neda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DANUTU spune:

amonar eu nu imi fac probleme cu monica ci cu danut care face pe 4 oct.3ani.de el ziceam...

mami de danutu si monica.MONICA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaRusu spune:

jurnal de mamica - marti, 11 Septembrie
mi-am udat florile - Paul dupa mine in balcon, il iau in brate (era ud pe jos) uite cum uda mama florile...
el cuminte.... termin de udat florile, pun stropitoarea pe birou - sa culeg niste frunze uscate din ghiveciul de pe pervaz
el in spatele meu - i-a stropitoarea (n-am crezut ca ajunge) si toarna apa pe jos... pe parchet, asa cum uda mama florile...
"jap" in balta pe burta
bun, pun stropitoarea in alta parte, strang din apa - restul intra in covor - schimb copilul
e curat - bun, Paul ia stropitoarea din nou - deci, si acolo ajunge - pac, alta balta, de cealalata parte a fotoliului
"jap" pe burta in balta - nebuneala
bun, acuma duc stropitoarea, schimb copilu' - mey, atata treaba si n-au trecut decat 5 min...
imi trag sufletul - Paul chiteste cutia de perlute cu smantana, toata ziua s-o chinuit sa mi-o ia de pe birou
o prinde - ca n-am observat - si o tranteste pe covor...
"pac" cu piciorul in smantana...
noroc ca l-am prins la timp... covor e patat, desigur
na, asta e, ma apuc de strans - el, harnic, stergea de zor cu un prosop pe parchet, ca mai era ceva apa...

toate in 10 min.... intens

Puiutz chelutz

Oana Rusu - mamica de Paul-Victor, din 21 iunie 2006
Am implinit un an

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaRusu spune:

Camelia, Vivi sanatate la papushici

Laudam cireshicile vorbaretze si cate 2 ici

Lacri ma bucur ca schimbi bona - bafta mare!!! si ceva la Moaca

La vocabularul nostru...
Asa, din amintiri:
Aide = haide incoace careva, oricine
Apa = asta poate fi si papa, nu numai apa...
Dai-dai = da-mi, ca si eu vreau
Ham-ham = asta cuprinde multe.... Catzel, pisica... animale in general, inclusiv jucarii sau desenate
Bepede = asta e repede... achizitie de ieri...
nu-mi amintesc prea multe... mai revin

In general repeta multe, insa mai mult comunica prin nuantele "cuvintelor" - si ii place de numai sa cante, cand il apuca atata lalaie.... durere, si daca poate, danseaza... zic dc poate ca il apuca lalaitul si cand il spal, sau il duc in brate, si nu poate dansa da' da din cap.

Oana Rusu - mamica de Paul-Victor, din 21 iunie 2006
Am implinit un an

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arleena spune:

paul bun venit porintre cheluti...oana sa sti ca deja pare mult mai matur fara carlionti...., e tare dragut, pana la urma cine l-a tuns? tre sa ai nervi de otel in rest...vroia si copilul sa te ajute

vivi noroc ca esti de specialitate..... si sanatate ingridutzei.

si alex azi noapte a facut febra. s-a trezit pe la 5 cu senzatie de voma. s-a tot chinuit un pic dar nu a vomitat deloc....apoi a dormit ff agitat. pe la 10 i-am dat nuferon ca nu mi-am dat seama azi noapte ca are febra 38.1. apoi l-am lasat cu mama ca am avut treaba si la 6 cand am ajuns(mi-am uitat telefonul si nu am putut fi in contact cu mama sa=mi zica ce face alex) inca avea un pic de febra 37.9, dupa o alta doza de nurofen.....vad ca nu-i scade de tot febra...nu stiu ce sa-i fac....maine ar trebui sa-l duc la doctor daca e tot asa....sper sa nu fie mai rau. nici nu mananca, numai tzitzi vrea....cum am ajuns acasa m-a acaparat si mami nani tzitzi....adica mami sa stam in pat sa-i dau tzitzi

ma bucur sa vad ca ati acceptat provocarea mea , bravo cireselor vorbarete. in 2 zile am facut i lista, care cuprinde cam tot ce spune, acum ca le-am pus pe hartie vad ca zice ff multe...nu ma asteptam....
Papa, papi - papa
Mama, mami, tata,tati
Pipi – pui, pesti(sau pete)
ptii – copii
piti – citim
pa, tai
tea – steag, stea
una
buna – bunica
cocou – cocos, gaina
ham
cla- face cu limbuta ca si calul
nu dai – nu da
nu, da(mai mult da din cap dacat zice da)
nu duce – nu pleca
aide – hai
epede- repede
tebe – imi trebuie
adi(unchiul)
apa,api – apa
muu-vaca
gaga- gasca
cici – purcel
ten – tren
mniam mniam – delicios
colo – acolo
chi - cheile
nani – somn, dani(varul)
tata – gata
brrrum – masina
igh(inghite cu zgomot) – iaurt
baie
titi – tzatza
papte->apte->lapte
pipi, caca
pupu-pufuleti
gol
uiti – uite
nu-i
pucii – pantofi de orice fel...cred ca si sosetele sunt tot asa
ce-i?
carcat – nu chiar asa cum am scris dar vrea sa spuna ca sunt acumulatorii de la masinute la incarcat
a mai spus o data achi(alex) si de vreo 2 ori ale....deci e bine ca isi stie numele

de Alex SUPERSTAR (8 mai 2006)
www.flickr.com/photos/49551753@N00/sets/72157594507626190/" target="_blank">POZE
www.youtube.com/profile_videos?user=arleena79" target="_blank">Filmulete
nasterea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LYLY809 spune:

Salutare!
Interesante listele voastre! Citindu-le mi-am mai amintit si eu: apte (lapte), mniam-mniam ( care vad ca-i comun, inseamna ca vrea de mancare), patru(pe care-l zice dupa trei) si cuchia (cutia).
Am observat ca trebuie totusi vorbit si exersat cu ei un pic. Unele cuvinte le stie de la taica-su, ca eu nu-l invat nimic.
Oricum, mi-a placut sa citesc ce zic ceilalti si m-am amuzat grozav.
Vin si ceilalti vorbareti din urma, stati asa numa' sa-i vedeti ( si auziti) cat de curand!

Lacri si Razaciosul Alexandru 30 mai 2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CamiM spune:

Salutare ciresime!!

Mooooaaaama ce de vorbareti in livada!! Felicitari tuturor!!Am ramas impresionata de ce multe stiu bebelacii nostrii.. bravo!!

Sofia nu are asa o lista lunga:

mama si tata cu varianta daddy
mniam-mniam - mi-e foame
pteam tea( sau asa ceva) = mi-e foarte foame!!
aga= deschide, ajutor
este= citeste
shaate= ( sapte) scari - ca numaram cand ajungem la scari
hi
bye
atea= cartea
cooac = cotcodac

ocazional mai auzim si alte cuvinte sau incercari de cuvinte dar astea sunt cele pe care le foloseste in mod frecvent, altfel isi mainfesta dorintele prin semne si chiuituri pe diferite tonuri..

Ramona nu cred ca e cazul sa te ingrijorezi, am vazut destui copii bilingvi care vorbesc ceva mai tarziu decat restul si sunt ok numai le ia ceva timp sa proceseze informatiile noi. Eu nu mai imi fac probleme cu Sofia, cand o sa fie gata o sa vorbeasca ea..in ce limba...God only knows..

Edit: am uitat doua cuvinte foooarte importante si fooaarte folosite:
nu si caca!!

Cami 5+ & Sofia
www.flickr.com/photos/40365301@N00/sets/" target="_blank">pozici si filme

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CamiM spune:

Lyly multumesc mult cum a fost paharul acela huh? Am baut si eu dar suc.. Mult succes si voua cu noua bona!! Sper sa fie intr-adevar un om de calitate!!Pana una-alta da lui Razacila!!

Virgi multumesc frumos pentru urari!! Cum merge cu mesele nepasate? Si eu as fi vrut sa o trec pe Sofia la mancare bucatele dar noua nu ne-a mers, pediatrul ne-a spus ca pana nu e ea gata nu o sa mearga asa ca mai asteptam.

Doroti ce draguta esti tu, merci inca o data pentru incurajari!! Va tin la curent cu evolutia lucrurilor in operatiunea sofatul, deocamdata e cam pusa in cui ca eu trec printr-o perioada de somnolenta si greata ( nu rau dar suficient cat sa nu am chef de nimic), sper sa dureze cateva saptamani si gata.
Cu dintii nici noi nu ne laudam cu prea multi: 5 dinti si doua masele deocamdata.

Gabi multa sanatate Dariei!!

Vivi vai ce nebunie... ce bine ca tu stiai ce sa faci si unde sa te uiti..uff!! Ingriduta si speram sa isi revina repede.

Danutu nuuuuu... doamne fereste !!! O tine mama langa ea pana la ... 40 de ani!! I-am spus lui tata-sau ca nici la colegiu nu o las fara mine.. sa ia post la o universitate intr-un oras mare pana atunci sa mergem si noi, sa fim macar in oras cu ea...

Neda merci Tu cum te mai simti? Ce mai face Mihaita? poate ne mai pui si noua o poza-doua cu el.

Oana lui Paul ce simpatica ai fost!!! super fila de jurnal!!!

Arleena multa sanatate lui Alex!!

Cami 5+ & Sofia
www.flickr.com/photos/40365301@N00/sets/" target="_blank">pozici si filme

Mergi la inceput