va mai aduceti aminte de ...
Raspunsuri - Pagina 4
denizel spune:
quote:
Originally posted by ardeiash
da chiar.. cam din ce an au inceput lucrurile sa mearga rau? neluind in seama cand a luat fraiele PCR in mana?!
s-auzim numai de bine! si
Ardeiash, la o asemenea intrebare, e clar ca nu stii nimic in legatura cu dramele ce s-au tot petrecut la noi, din anii' 40 (nicidecum '80) incoace. Da' nu-i nimic! Mai bine sa nu afli!
Daca tu vrei neaparat sa crezi ca oamenii care ieseau sa defileze de 23 august, "ziua revolutiei nationale de eliberare antifascista si antiimperialista" erau fericiti, asa sa fie!
Edit, ca am vazut ca esti incantata ca tatal tau a lucrat la canal. Nu-i asa ca canalul (cacofonie neintamplatoare) a fost inceput ca sa aiba 'oamenii muncii' posibilitatea de a castiga dublu? Pai cum sa nu fii fericit cand mergi la defilare?
-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
-------------------------
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
ellej spune:
Tot ce li s-a intamplat alor mei a fost incepand din '50 si continuand si pana in anii '70.
Si eu am fost un copil normal, fericit in masura in care erau majoritatea, in anii '80, care au fost chiar mai rai (sunt nascuta in '77).
Si daca stii ce inseamna comunismul din exemple apropiate tie, de ce ne indemni sa ne intrebam parintii si bunicii? Ca poate ei or fi fost fericiti? Unde erau oamenii aia fericiti?
Si CINE se ducea la paradele alea de buna voie, asta as vrea sa stiu si eu.
Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.
alessia105 spune:
quote:
Originally posted by ellej
Vrei sa stii de cand a inceput sa mearga rau? De prin '47, de cand au venit bolsevicii la putere.
ellej tocmai ma intrebam cand naiba a fost bine sub comunisti ...pentru toata lumea
Ardeiash nu era vb de cei care au munci la canal ca acolo le era locul de munca ,ci de cei fortati sa munceasca acolo ..oameni pe care nu ii platea nimeni ba multi dintre ei au platit cu viata..
Da poate ca anii comunismului prin ochii unui copil au parut altfel...chiar daca nu aveai nimic ..dar parca numai cand te gandesti cum ne uitam la cel/cea care a castigat o amarata sticla de pepsi sau cum ii priveam pe cei care aveau blugi ..realizezi ca nu eram chiar asa de fericiti .
----------------------------------------------------
Alessia,Dezbracatu' si Spiderman
Si ei au dreptul la viata...semneaza si tu
O parte din mine
ellej spune:
ellej tocmai ma intrebam cand naiba a fost bine sub comunisti ...pentru toata lumea
O parte din mine
[/quote]
Sau macar pentru majoritatea...
alessia105 spune:
quote:
Si CINE se ducea la paradele alea de buna voie, asta as vrea sa stiu si eu.[/b]
mey, de buna voie se duceau multi ..dar se duceau cu un motiv ... uite iau ex meu ( de acceasi varsta cu tine ellej) ..chiar ma ofeream sa ma duc in "cantonament" ,dar scapam de scoala , eram vazuti mai altfel de profesori , ba ne mai dadeau si cateva puncte in plus cand ne ascultau ca dee am fost in "cantonament " si in plus de asta ti se mai trecea cu vedere originea nesanatoasa ( bunicul a fost detinut politic) si asta imi dauna la scoala ...spre ex trebuia sa fiu facuta pionier in ultima serie ( o rusine mareeee in scoala chestia asta..era ca o pedeapsa ,ca un stalp al infamiei sa ajungi aproape de sfarsitul anului si sa nu fi pionier) tocmai pentru ca parintii mei nu erau membrii de partid ..dar pentru ca m-am oferit sa ma duc in "cantonament" cand scoala a avut nevoie de inlocuitor ( o fata se imbolnavise) m-au recompensat cu a fi facuta pionier in prima serie la Doftana ... mamaaaa ce mandrie pe mine ..
Sa va mai spun ca muuuuuuuuuuulti ani intre familia mamei si cea a tatalui meu a fost razboi tocmai ptr ca din cauza condamnarii bunicului mama si tata ( prin alianta ) nu puteau fi membrii de partid ..ca deee origine nesanatoasa ...
oricat de grele ar fi vremurile de acum ..oricum ar fi Romania azi ...eu una ii multumesc lui D-zeu ca ne-a scapat de comunisti ..si ca am castigat ,cu un pret urias e adevarat ,libertatea ..o singura parere de rau am ...ca muuuuuuuuuulti au inteles gresit libertatea si democratia si ca nu le apreciem asa cum trebuie.
O parte din mine
dicirstea spune:
oricat de grele ar fi vremurile de acum ..oricum ar fi Romania azi ...eu una ii multumesc lui D-zeu ca ne-a scapat de comunisti ..si ca am castigat ,cu un pret urias e adevarat ,libertatea ..o singura parere de rau am ...ca muuuuuuuuuulti au inteles gresit libertatea si democratia si ca nu le apreciem asa cum trebuie.
mare dreptate.
Eu eram fericita ptr ca nu staim nimic. ( nu-i asa ...fericiti cei saraci cu duhul....nu s-a inventat degeaba vorba asta).
Bunicul meu-preot era inchis cu o luna inainte de alegeri.. casa nu incite lumea inn biserica, tata a fost dat afara din scoli, licee si facultati din acelasi motiv, si il luau in armata, evident la canal, si la 40 ani cu 2 copii mari. Asa... ca sa nu uite.
Dar noi nu am stiut nimic, eram bucuroasa ca m-au facut pionier s.a.m.d...Iar cand am aflat cat au suferit m-am suparat pe ei ca mi-au ascuns lucrurile astea si ca mi-au denaturat perceptia asupra istoriei. Dar lor de fapt cred ca le era frica sa nu scap ceva, ca toti copii, nu intelegeam gravitatea lucrurilor.
Dar tot vremurile alea grele au favorizat adevaratele prietenii.
Cine iti era alaturi cand te pandea secu si puscaria...era pt toata viata. Acum lumea parca e mai superficiala sau se supara din orice.
mamica lui Matei Constantin (21.05.2007)
www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">http://www.helpsonia.com/povestea-sonieiAjutati-o pe Sonia !/url]
ellej spune:
dicirstea, asa e, cand esti copil nu realizezi gravitatea situatiei. Mama imi spune ca le-au luat casa si tot ce aveau, nu li s-a dat nici cartela de paine (probabil se gandeau ca trebuia sa crape, noroc ca mai erau oameni care i-au ajutat), iar mama si sora ei nu au mai avut dreptul sa primeasca premiu la scoala, desi erau foarte bune la invatatura si nici nu le-au facut pionieri cu toata lumea. Iti dai seama ca pentru ele, copii fiind, cel mai greu le-a fost sa nu ia premiu si sa nu primeasca cravata, iar bunicii s-au chinuit cu restul, zicand mersi ca n-au ajuns la canal, ca altii din oras (mama e din tg jiu).
Bunica, Dumenzeu s-o ierte, a fost o femeie apriga si cu gura mare (bunicul o ruga sa mai taca, ca ajung la canal). A indraznit sa puna hartie verde in geamul clasei unde era invatatoare motivand ca era culoarea clorofilei :)) drept pentru care au dat-o afara. A pastrat mereu poze cu regele Mihai si regina Maria, chiar daca au avut perchezitii si ni le aratau nou, nepotilor, din cand in cand. Acum ma gandesc ca erau apropae inscontienti, noi eram mici si puteam spune cine stie unde ca avem pozele alea, dar a vrut ca noi sa stim.
Ca anectodica, cand a murit Stalin si unii plangeau de mama focului, bunica a venit acasa si le-a spus mamei si matusii mele: "ce faceti, plangeti si voi, ca v-a murit tatuca".
Bunicele mele au avut satisfactia de a trai sa vada sfarsitul nebuniei. Eu nu vreau sa uit toate lucrurile astea, desi nu le-am trait si nici nu ma cramponez de ele, dar mi se pare nedrept ca ei sa fi suferit degeaba. Macar cat am sa traiesc eu, o sa mai existe cineva care condamna comunismul.
ardeiash spune:
quote:
Originally posted by denizel
Ardeiash, la o asemenea intrebare, e clar ca nu stii nimic in legatura cu dramele ce s-au tot petrecut la noi, din anii' 40 (nicidecum '80) incoace. Da' nu-i nimic! Mai bine sa nu afli!
Daca tu vrei neaparat sa crezi ca oamenii care ieseau sa defileze de 23 august, "ziua revolutiei nationale de eliberare antifascista si antiimperialista" erau fericiti, asa sa fie!
Edit, ca am vazut ca esti incantata ca tatal tau a lucrat la canal. Nu-i asa ca canalul (cacofonie neintamplatoare) a fost inceput ca sa aiba 'oamenii muncii' posibilitatea de a castiga dublu? Pai cum sa nu fii fericit cand mergi la defilare?
denizel: am auzit de toate prapastiile ce s-au intamplat in acei ani.. cum se poate sa nu fii auzit>!? comunismul a fost raul cel ma i mare care ni se putea intampla, noua, romanilor ..si nu cred ca s-a terminat inca... ma uit la tv si-i vad pe comunisti , inca.. nu cred ca in urmatorii 50 de ani vom gandi altfel decat comunist in romania!
nu sunt deloc incantata ca tatal meu a lucrat la canal... am intrebat numai ce-a fost rau in a fi lucrat la canal?
stiu ca au murit multi oameni acolo.. la fel ca si la transfagarasan.. insa multi au murit prosteste.. spre ex: niste soldati se amuzau: unul din ei i-a bagat un furtun cu aer comprimat in fund altuia.. ca sa se amuze ceilalti.. in ochii tuturor a explodat,.. pur si simplu... ce vina avea comunismul? aaa.. ca i-a luat din unitate si i-a dus la canal...
s-auzim numai de bine! si
ellej spune:
Ardeiash, noi ne refeream la cei condamnati la munca fortata la canal, nu la cei care s-au dus acolo de buna voie si au primit un salariu, sau de cei care erau in armata si erau trimisi "voluntari" la carotfi, canal sau nu mai stiu unde. Vorbim de oameni care erau medici, profesori, ofiteri, care au fost trimisi acolo ca sa moara, in loc de puscarie sau plutonul de executie (si majoriatea nu s-au mai intors). Era ca un lagar de concentrare nazist, sau ca un gulag sovietic. Despre oamenii astia vorbim.