Produse alimentare foarte periculoase

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns V. Erica spune:

Fetelor,
Vedeti ca acum e pe OTV Dr. Pavel Chirila, se discuta despre E-uri.
Si Mencinicopschi, directorul Institutului de Chimie Alimentara.

Nihil sine Deo!
Dana, Eric (27ian02) si Ruxi (10ian05)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Scrie-ne si noua ce a spus.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

quote:
Originally posted by Porumbita

la ce se refera acest :trans"?


"Trans" se refera la acizii grasi nesaturati (sau grasimi nesaturate). Cateva informatii www.medicalstudent.ro/stiri/grasimi-nesaturate...inima-sufera-si-nu-numai.html" target="_blank">aici sau in engleza aici. Printre altele, consumul de grasimi nesaturate duce la cresterea colesterolului "rau" (LDL) si la scaderea colesterolului "bun" (HDL) si este asociat cu un risc crescut de afectiuni coronariene.

Daniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns V. Erica spune:

quote:
Originally posted by Ramona J

Scrie-ne si noua ce a spus.



S-au spus multe... Incerc sa sintetizez ce-am retinut:

E-uri ucigase:

E102 (tartrazina, colorant galben si/sau portocaliu) -se gaseste in dulciuri, bauturi, alimente de culoare galbena. Eu l-am vazut si pe etichete -mustar si, atentie unii pufuleti simpli, cu sare. Da alergii severe.
E104 (galben de chinolina),
E110 galben portocaliu/Yellow sunset/galben orange Yes
E951 aspartam -in guma de mestecat, bauturi light (provoaca tumori cerebrale, lupus eritematos.
E215 -conservant artificial,
E230 (bifenil) - ani de zile a fost folosit ca si aditiv alimentar, ulterior a fost interzis ca aditiv dar folosit ca si pesticid (otrava), cu el se stropesc portocalele, lamaile.,
E123 (amarant), nociv este cel de sinteza (exista si planta),
E128 (rosu 2G) -folosit in carnea pt burger, interzis acum o luna de zile in UE.
E127 (eritrozina, colorant rosu), se gaseste in compoturi, dulceturi, fructe confiate, inghetata)
E211,
E250 (nitrit de sodiu sau nitrati) -folosit in mezeluri;
E621, glutamat monosodic (potentiator de arome), este interzis in hrana copiilor;
E450-E452 (di/tri/poli fosfati/acid fosforic) in branza topita, unele bauturi racoritoare;
E124a,
E220 -provoaca astm,
E330, ....

Mencinicopschi (directorul Instit. de Cercetari Alimentare) spunea ca alimentele pot fi impartite in 4 grupe mari:
I. cele ce provin din agricultura conventionala intensiva si extensiva
II. alimente organice/biologice/ecologice ce provin din agricultura in care nu se utilizeaza pesticide, ingrasaminte, organisme modificate genetic, antibiotice, hormoni (si care in tarile dezvoltate reprezinta doar 7-8%)
III. alimente modificate genetic: soia, porumb, cartofi
IV. noven food (alimente noi descoperite in natura)

Mai spuneau ca exista si E-uri bune, provenite din natura, si nu obtinute sintetic (E100 -curcumina sau turmerit, o componenta a curry; E 160d licopen -extras din tomate...)

Sunt 3 cai de patrundere a substantelor nocive:
-digestiva (ce mancam);
- din aer (prin plamani);
- prin piele (cosmetice).

Atentie mamici: In laptele praf din magazine se gaseste sulfat de cupru (piatra vanata). Recomandabila alaptarea pruncilor minim 6 luni.

Guma guar e buna doar daca nu e contaminata cu dioxina.

Iarasi interesant - margarinei i se face o reclama prin care se sugereaza ca ar reduce arteroscleroza, in vreme ce ea o produce.







Nihil sine Deo!
Dana, Eric (27ian02) si Ruxi (10ian05)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marybell spune:

aveam si eu o lista prin calculatorul personal, cu E-urile "rele" ca sa zic asa ...

LISTA E-URILOR CANCERIGENE

E131, E123, E142 (colorati), E211 (acidul benzoic si derivatii sai – conservant), interzis in SUA, dar permis la noi, se gaseste in unele bauturi racoritoare;
E213, E214, E215, E217 (conservanti), in unele bauturi racoritoare; E230 (conservant), E621 (glutamatul de sodiu), potentiator de arome; E631, E632 si E633– inozinati;
Guanilati – E627, E628, E629;
Rinoglucidele (potentiatori de gust si aroma) E634 si E635;

Majoritatea dintre acestea sunt interzise in alte state ale lumii.

LISTA E-URILOR TOXICE

E220, E221, E222, E224 (sulfiti – conservanti) produc boli intestinale si alergii, se gasesc in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin. E338 (acidifianti) afecteaza tubul digestiv, se gasesc in produsele cu gust acru sau acid ridicat. E339, E340, E341 (saruri de topire) afecteaza tubul digestiv. E407 (gelifiant) afecteaza tubul digestiv, E450 (emulsificator) afecteaza tubul digestiv, E461, E463, E465, E466 (agenti de incarcare) afecteaza tubul digestiv. E230 (bifenil – conservant), interzis in Australia recent si in UE, dar permis la noi, poate produce boli de piele, se gaseste in citrice, E231 (ortofenilfenol – conservant), posibil si cancerigen, interzis in SUA si Australia, produce boli de piele, E232 (conservant) poate produce boli de piele. E200 (conservat), extrem de toxic si periculos deoarece suprima din organism vitamina B12, E320 (butil-hidroxi-anisol BHA – conservant), posibil si cancerigen, se gaseste in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat. E321 (acidul benzoic – antioxidant), posibil si cancerigen, creste de asemenea nivelul colesterolului, se gaseste in margarina. E311,E312 (antioxidant) ataca sistemul nervos. E330 (sarea de lamaie) poate devini cancerigen numai daca este consumat in exces.

E-URILE SUSPECTE SI PERICULOASE

E150, E172, E173, E141 – coloranti, E477 – emulsificator (ultimele doua sunt nocive doar daca sunt consumate in exces). E102 sau tratrazina (colorant galben), foarte nociv, se gaseste in bauturi, mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic, E110 sau Sunset yellow (colorant galben) – cancerigen, se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci, diverse sucuri, E120 (colorant) provoaca alergii, E124 sau Ponceau 4R (colorant rosu) – toxic produce tumori pe glanda tiroida, se gaseste in mezeluri.

Editat: informatiile sunt furnizate de prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Marybell de Erik (23.12.2006) si Edy (22.06.1994)
www.flickr.com/photos/mamicile_ianfebr2007/713424899/in/set-72157600639165474/" target="_blank">poze bb
varsta lui Erik

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

quote:
Originally posted by Porumbita

la ce se refera acest :trans"?


Pe scurt si foarte "high level" din ceea ce stiu eu...

Grasimile pot fi saturate (cresc colesterolul rau cand consumate) sau nesaturate (cresc colesterolul bun cand consumate). Un mod general de a recunoaste grasimile saturate este ca sunt in stare solida (untura de ex). Cele nesaturate sunt in stare lichida. Cand s-a demonstrat ce efecte nocive au aceste grasimi saturate asupra organismului, s-au introdus grasimile trans. Care erau grasimi nesaturate, doar ca au o problema: nu exista in natura, sunt produse de om printr-un procedeu de hidrogenare.

Toate bune si frumoase, grasimile trans au fost un succes nesperat. Nu numai ca erau nesaturate (sanatoase presupuse), dar, surpriza, cresteau durata de raft a produselor si aspectul comercial.

Cand insa au inceput sa apara problemele la modul foarte serios si cand studii peste studii au demonstrat acelasi lucru, guvernul (aici) a acceptat ca aceste grasimi sunt "plastic", adica organismul uman nu le poate procesa, nu stie ce sa faca cu aceste molecule. Ca oamenii dezvolta probleme arteriale si de inima din cauza lor, ca intervin negativ in creier, reusind sa treaca bariera. Iar acum vreo 2 ani au introdus lege ca (,) continutul de trans din fiecare produs sa fie pe ambalaj. De fapt continutul de fiecare tip de grasime (saturate, nesaturate, trans) trebuie sa fie pe eticheta.

Cam asta e cu trans, din informatia mea...



Common sense is not so common...        [Voltaire]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alynutza spune:

Deci 'trans' ar fi grasimi vegetale hidrogenate? Daca e asa, nu prea cred ca se gaseste vreo margarina in Romania care sa nu le contina (inclusiv Rama). La fel cum nu am vazut pe raft vegeta fara MSG. Si din cate stiu toate produsele gen biscuiti, foietaje, etc se fac cu margarina.


Truly great friends are hard to find, difficult to leave, and impossible to forget.

www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636179296/" target="_blank">prajituresc si www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636180054/" target="_blank">bucataresc
Mrs. Perfect for more than 1 year

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Alynutza, sigur, sigur cumparam eu margarina ok din Ro cand traiam acolo (mai mult de 10 ani). Scria pe ea nehidrogenata. Rama are trans. Si produsele de care spui. Si pe langa alea are si branza si smantana si iaurtul si untul. Chiar si cerealele pt copii. Si mai toate cele, daca pornim de acolo.

Spre norocul nostru, "trans fat free" a devenit campanie de marketing aici (pana si chips "lays" sunt fara trans ). Dar ca sa fiu cinstita guvernul ii lasa sa puna 0% trans daca sunt sub nu stiu ce concentratie. Deci nu garantez cat de trans fat free sunt...


Common sense is not so common...        [Voltaire]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RamonaD spune:

Adevarul este ca m-am uitat cu atentie pe emisiunea de pe OTV si m-am speriat f.rau.La noi in casa am interzis demult consumul chips-urilor,bauturilor carbo-cazoaze colorate.Dar vad ca si-n margarina(foloseam ocazional la piure),si-n toate mezelurile,si-n fructe(portocale,lamai)....peste tot sunt E-uri!Ce-o sa ne facem?Ce sa mai punem pe masa copiilor nostri,avand sufletul impacat ca nu-i afecteaza in timp?
Ca sa nu mai spun ca fiecare dintre noi consuma guma de mestecat frecvent!

"No need to run and hyde/ it's a wonderful,wonderful life..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alynutza spune:

La Rama daca nu ma insel sunt ambele. Eu luam Rama in ideea ca ar fi o marca buna, consacrata, plus din cate stiu eu si cea mai scumpa de pe piata. Oricum in ziua de azi chiar nu mai ai nici o garantie. Chiar daca iei tu si faci 'mezeluri' in casa, carnea cruda de la magazin tot are una si alta. Si din pacate la noi singura 'mare campanie' este sa 'evitam excesul de sare, zahar si grasimi' insa nu-i obliga pe producatori sa scrie cu exactitate si real continutul produselor fabricate. De exemplu, mie imi place foarte mult pateul, insa rar gasesti pateuri pe care sa scrie macar cantitatea de ficat care intra in compozitie. Si in general e singurul ingredient pentru care se mentioneaza asa ceva.


Truly great friends are hard to find, difficult to leave, and impossible to forget.

www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636179296/" target="_blank">prajituresc si www.flickr.com/photos/9684774@N08/sets/72157600636180054/" target="_blank">bucataresc
Mrs. Perfect for more than 1 year

Mergi la inceput