prajituri cu Miere
Raspunsuri - Pagina 3
Gabbriela spune:
bigg off topic:
am zambit putin...
nu am cum sa stiu cum gatea mama soacra sau nu.. murise pana eu nici nu il cunosteam pe Mike, asa ca raman cu intrebarea la aproape toate feluri de mancare ce este deosebit la cum facea ea si cum pregatesc eu... deja cand Mike imi zice ceva, nici nu ma mai supar, ii spun simplu, asa stiu eu sa fac, si gata, dar daca tu sti cum facea mama ta esti bine poftit la oale sa imi areti...
Intrebasem de praji asta, pt ca e prima data cand o pregatesc, si nu am idee cum trebuie sa arate, sau sa se moaie sau nu
Sanatate si numai bine
Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian
www.freewebs.com/gabbriela_nicole/" target="_blank">
Never discourage anyone...who continually makes progress, no matter how slow. - Plato
Balbina spune:
Hai sa contribui si eu la acest subiect, mai ales ca prajiturile cu miere sint printre preferatele mele. Si rusii au destule retete de torturi si prajituri cu miere. Denumirea generica e "medovik", deci asemanatoare cu "medovnik", ca au radacini comune, "med" traducind-se prin "miere". Cum ziceam, exista o varietate f. mare de retete pentru foi, deosebirea ar fi ca rusii folosesc la aceasta prajitura nu crema de gris, ci cea de frisca (smintina dulce) sau, mai des, smintina (acrisoara), batuta cu zahar. Mie personal imi place cel mai mult prajitura facuta cu crema din smintina simpla, intrucit gustul putin acrisor al acesteia se combina perfect cu gustul dulce al foilor.
Postez aici 2 retete mai vechi din subiectul meu si o reteta mai noua, incercata de mine chiar ieri.
Tort cu miere si lamiie
Blat:
2 oua
150 g unt (sau margarina)
3 linguri miere
1 pahar zahar (200 g)
1 lingurita de praf de copt sau bicarbonat de sodiu
3 pahare faina, aproximativ (la mine aluatul a “inghitit” 470 g)
Crema:
800 ml smintina (eu am folosit 1 l)
1,5 pahare zahar (eu am pus doar 1 pahar)
o jumatate de lamiie (daca lamiia e mica, se poate pune si intreaga)
gelatina (15 g)
Se amesteca bine mierea cu zaharul si ouale. Se adauga untul (margarina) topit(a), faina si praful de copt (bicarbonatul). Se framinta un aluat elastic, care nu se lipeste de miini.
Se imparte in 5 bucati. Fiecare bucata se intinde cu sucitorul pe hirtie de copt, intr-un cerc, de 2-3 mm grosime. Se pune hirtia pe tava si se coace la foc mediu (180 grade) timp de citeva minute, pina se rumeneste. Imediat dupa ce s-a copt, se pune o farfurie de marimea dorita peste blat si se decupeaza cu cutitul. Se face asta acum, pentru ca dupa racire blaturile devin crocante. Resturile de blat pot fi macinate si folosite la ornarea tortului.
Se bate smintina cu zaharul. Se da lamiia prin razatoare si se incorporeaza in frisca. Se pune gelatina la umflat intr-o jumatate de pahar de apa. Dupa ce s-a umflat, se topeste la bain marie. Se raceste pina la temperatura camerei, apoi se incorporeaza in frisca, amestecind cu mixerul. Se lasa crema la rece, amestecind din cind in cind. Trebuie sa se ingroase considerabil.
De fapt, mai intii se face crema si se lasa la rece, apoi se coc blaturile.
Blaturile racite se aseaza pe un platou, alternindu-le cu crema (multa ). Se baga la frigider pentru minim 8 ore. Se pastreaza numai la rece.
POZA www.good-cook.ru/visitor/tort/tort_068.shtml" target="_blank">sursa
Prajitura cu miere
Blatul:
3 oua
1 pahar zahar
2 linguri miere
1 lingurita bicarbonat de sodiu
3-3,5 pah. faina
Crema:
800 g smintina mai groasa
zahar dupa gust
intaritor pt. frisca, daca e nevoie
Intr-un vas se amesteca ouale cu zaharul si mierea.
Se pune vasul intr-o cratita cu apa ce se pune pe foc (bain-marie). Se amesteca cu lingura mereu, pina la dizolvarea zaharului.
Se adauga bicarbonatul. Compozitia se va face spuma si isi va mari semnificiativ volumul.
Intr-un alt vas se pune faina, peste care se toarna compozitia de mai sus. Se amesteca aluatul cu lingura, trebuie sa fie de o consistenta groasa, ca un aluat de chec. Eventual, se mai adauga faina.
Se unge o tava cu unt sau se presara un strat de faina.
Se intinde aluatul cu miinile in tava, presarind faina din belsug, altfel se lipeste de miini.
Se coace la foc mare pina se rumeneste. Dupa coacere se scutura faina de pe blat cu ajutorul unui prosop de bucatarie sau cu o pensula.
Se taie blatul in 4 parti, apoi fiecare parte se taie pe grosime in 2 blaturi.
Se bate smintina cu zaharul si eventual, cu intaritorul de frisca.
Se formeaza 4 dreptunghiuri de prajitura, ungind blaturile cu crema (cu cit se pune crema mai multa, cu atit iese prajitura mai buna).
Se decoreaza dupa preferinta. Se da la rece pentru minim 6-8 ore. Se taie bucatele si se savureaza.
POZA www.good-cook.ru/tort/tort_046.shtml" target="_blank">sursa
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Lucrusoare pentru bb2
Balbina spune:
Si reteta incercata ieri:
Alta prajitura cu miere
3 oua
120 g zahar (un pic mai mult de jumatate de pahar)
120-150 g unt sau margarina
3 linguri pline “cu virf” de miere
1 lingurita cu virf de bicarbonat
faina – atit cit sa se obtina un aluat de consistenta plastilinei
la mine a mers cam 600-650 g
1-1.5 l smintina simpla
zahar si vanilie dupa gust
Intr-un bol se amesteca ouale cu zaharul, nu e nevoie sa fie batute, doar se amesteca pina la dizolvarea completa a zaharului.
Intr-un ibric se pune mierea pe foc, cind incepe sa clocoteasca, se adauga bicarbonatul si se amesteca intens cu o lingura de lemn, luindu-se de pe foc. Atentie, se formeaza o spuma abundenta care poate da peste margini. Se lasa sa se raceasca un pic.
Untul/margarina se topeste pe foc foarte mic sau la microunde (putere minima), trebuie sa fie topit/a, dar nu fierbinte, cica e esential, asa sustine autoarea retetei.
Dupa ce s-a racit spuma de miere si bicarbonat (care capata o culoare intensa roscata), se amesteca toate 3 compozitii si incepe sa se adauge faina treptat. Se framinta un aluat elastic, de consistenta plastilinei, care nu se lipeste de miini.
Se imparte aluatul in parti egale si se intinde cu sucitorul pe hirtie de copt, foi de forme dorite (rotunde sau dreptunghiulare). Se coc la temperatura medie spre mare (200 C), circa 5-7 minute, pina se fac roscate-maronii.
Se bate smintina cu zaharul si vanilie, apoi se ung foile din abundenta si se lasa prajitura la frigider de pe o zi pe alta. Se orneaza dupa preferinte si se taie bucati.
POZA sursa
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Lucrusoare pentru bb2
Balbina spune:
Gabbriela, incearca sa congelezi prajitura asta, si sa vezi ce gust bun o sa aiba, parca e inghetata, si nu mai e moale, poate i-ar placea mai mult sotului tau sa o manince asa.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Lucrusoare pentru bb2
Balbina spune:
Ana,
Daca ai sti cum ma tachineaza sotul uneori, cind ii zic ce comoara sint la casa omului: "tu esti cea de pe comoara"
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Lucrusoare pentru bb2
monica-elizabet spune:
am facut si eu astazzi prajitura cu miere(de fapt doar foile de la prajitura lui hildegard)...sunt o minune...nu se lipesc delok se intind super bine...multumesc
crema am facut-o din crema de vanilie, 80 gr nuci macinate si 50 smantana dulce(asa mi-aduc eu aminte ca faceam crema la medovnik)
insa stiu ca la Praga aveam o turta dulce speciala pentru ras deasupra medovnikului...aici nu am gasit de nici un fel asa ca am sa pun crema deasupra si ciocolata rasa si nuca bucatele mici
natalia toate 3 prajiturelele tale cu miere arata demential zicea si miha ca a facut una dintre retetele tale si tot asteptam poza...acm m-am potolit ca am vazut-o la tine
abia astept sa incerc si alte retete cu miere...
pe toate
monica
mami de alex(7 iunie 2001) si ruxi(16 dec 2004)
Balbina spune:
Monica, suna interesant reteta ta de crema pentru prajitura. Crema de vanilie dupa ce reteta o faci? Sau folosesti crema de la plic?
Miha a pus in albumul ei poza cu ultima prajitura, chiar ieri parca, m-a anuntat "spionul" de la webshots.
Da tu ai poza la prajitura ta?
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Lucrusoare pentru bb2
monica-elizabet spune:
natalia...da pun crema de vanilie la plic...sunt lenesa cand e voarba de creme si stiu ca le am de-a gata promit sa-mi revizuiesc atitudinea
deocamdata nu este gata prajiturica, am asteptat sa se raceasca foile klumea sa nu-mi inmoaie crema
monica
mami de alex(7 iunie 2001) si ruxi(16 dec 2004)
Balbina spune:
A, pai nici o problema, si eu cind vreau ceva rapid, folosesc creme de la plic fara nici o mustrare de constiinta.
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Lucrusoare pentru bb2