S-A SCHIMBAT Limba romana ????

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Fenomenul e generalizat, ca doar globalizarea e la moda, coane Bibicule. Ia luati acilea text scris de un copil in.... (ghiciti ce limba) ?? Primit de mine pe mail:

"salu
kes tu fai dé bon ?

jai une ques
aurai tu un prog despion raricime qui done la posibilité de visioner sur la terre en temp réel ?
pa grave meme si ya un ti délais
jai une fille en vu mais une rue a près moi pi la je watch mai mes plan chi tjr jai mis une web cam jai un de mes ami qui habite en face jai mi un pc a moi su sa conexion pi la cam ds sa fenete de cave
en direction de la maison de la fille mais le gar débranche tjr son modem pi c pa asser fiable
en tk si ta un truc dilé !!! Thx
pis la file est pa pire elle es au cégep la tk

ey ajete toi msn crime yé en spécial cette semaine C GRATUI !!!! y étjr gratui
installe le on vas sparler jai plein de nouveau truc et sof
la chu a pres finir de downloader world of warcraft en 4 cd iso

répon moi chow
"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monalac spune:

in prima postare a alessiei exista nu una,nici doua,ci trei greseli.stiti care?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Naty spune:

quote:
Originally posted by megbeng

anangel_lexi, eu nu am terminat filologia si totusi imi sar in ochi greselile gramaticale...

am inteles ca nu avem voie sa facem observatii, ca e impotriva regulamentului;si atunci eu, de exemplu, am decis sa trec tot mai rarut-spre deloc- pe la subiectele unde citirea mesajelor e anevoiasa din pricina gramaticii; mi se pare taaare interesant ca sunt subiecte unde majoritatea fetelor scriu cu greseli si altele la care nu am remarcat astfel de greseli.

am sperat ca semnatura mea o sa-i mai ajute pe unii si pe altii, dar cei carora le este adresata sunt sigura ca nu o acceseaza

meg,dematei(9.02.2007)

Bravo, Meg, o observatie corecta!
Off topic Dictionarul din semnatura ta imi aduce aminte de vremea cand invatam pentru examenul de admitere la Drept aveam o lista de astfel de greseli.

Raluca, mami de Ioana - Alexandra
casatoria civila, burtica si Dodolina piticuta pana la 8 luni, poze noi
poze si mai noi
nanusha la 2 ani
nunta si luna de miere
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=52035" target="_blank">POVESTEA BEBELINEI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

quote:
Originally posted by alessia105

Ideea acestui topic o repet ....Cum ne controlam in preajma copiilor ? Cum sa ii facem sa inteleaga ca moda asta e numai pe internet si nu in viata reala ?

----------------------------------------------------
Alessia,Dezbracatu' si Spiderman

Si ei au dreptul la viata...semneaza si tu

O parte din mine

Cum? Cu ajutorul exemplelor (incepind cu al nostru), al discutiilor, al provocarilor, al intrebarilor.

De pilda, eu gasesc ca e un semn de apreciere pentru mine cind cineva imi atrage atentia asupra unei greseli de scriere sau exprimare.

Mai mult, incerc sa invat de la ceilalti si sa trec mai departe ce am invatat, pretuiesc orice "lectie".

Probabil multi au auzit de atitea ori ca "limba noastra-i o comoara" incit a cazut in derizoriu ca limba noastra CHIAR ESTE o comoara, una ce ne ajuta sa raminem romani oriunde ne-am afla.
Daca exista ceva ce ne tine legati de Romania, dincolo de dorul-dor sau rudele lasate in urma, acel ceva este limba, vorbita limpede, scrisa corect.

Ascultati (sau cititi) cu atentie cum vorbesc sau scriu oameni cu serioasa cultura, plecati de multi-multi ani din tara, nici urma de accent, nici urma de greseli de exprimare sau scriere. Oare de ce?
Va spun eu: fiindca ei iubesc limba romana.

Iar eu ii invidiez nespus, as da orice sa pot iubi limba mea intr-atit incit sa o stapinesc impecabil!

Revenind la adolescenti si la felul "cool" in care gasesc ei sa scrie pe net, cred ca o campanie de "lamurire" a lor ar fi binevenita.

Ei ar trebui sa inteleaga ca e profund gresit sa inveti sa scrii si sa vorbesti gresit.
Iar acest lucru poate fi facut cu ajutorul nostru, mai mult cred ca avem si-o responsabilitate in directia asta, nu conteaza ca ei nu sint copiii nostri, conteaza ca daca avem ocazie sa o facem, sa o facem!

Nici mie nu-mi place ca exista punctul acela din regulamentul DC ( de fapt, nu existenta lui ma incurca ci formularea) si am si-o explicatie pentru asta:

nu cred ca exista persoana plecata in "univers" dinspre Romania care sa se supere ca ii reamintesti cum se scrie corect in limba materna.

Eu locuiesc aici si tot fac greseli (chiar si typo), sa nu mai vorbesc de anumite mesaje pe care le scriu cu tz sau sh sau greseli intentionate (recunosc, ma caiesc!), nicidecum nu m-as supara sa fiu "trasa de atentie", dar sa fiu plecata?

Pai, as fi de-a dreptul fericita ca romanii mei au grija de cum scriu eu!
M-as simti ( mai mult) legata de acele locuri pe care le-am parasit din diverse motive.

E ca si cum limba mea e inima poporului meu si avem impreuna ocazia, iata!, sa o facem sa bata mai departe si nu oricum ci ...cu putere!

Intr-o "era" a puterii comunicarii si tinind cont ca aceasta comunicare e din ce in ce mai pusa in valoare cu ajutorul internetului, mi se pare o prioritate sa nu lasam ca internetul sa altereze comunicarea in limba romana in loc sa-i dea un cuvenit loc principal.

Alessia, nu stiu citi ani are baiatul tau dar...( si sper sa nu te superi pe mine, glumesc putin ) eu una i-as spune mai in gluma, mai in serios ca daca nu pune mina sa invete sa scrie bine de tot, nicio fata desteapta n-o sa se uite la el, ci numai "proaste" care inteleg ce e K (ca), mash (m-as), dutela, (du-te la), clujna poca, "se merita sa" etc.

p.s. De asemenea, ma mai deranjeaza si ca ritmul de scriere a fost cumva uitat, in limbajul internautic( inclusiv eu am astfel de "scapari").

www.helpsonia.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danangie spune:

quote:
Originally posted by terry

singurele modificari pe care le stiu eu sunt:
nicio in loc de nici o; niciun in loc de nici un.

mai multe detalii:

http://www.infoportal.ro/articol~din-societate~info-27138~modificari-ale-gramaticii-limbii-romane.html

De aceste schimbari stiam si eu. De fapt, de la filme mi-am dat seama. Vedeam ca scriau fara liniuta si ma gandeam ca au gresit, in schimb.........

POZELE MELE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

quote:
Originally posted by Medeea76

Marius, cu tot respectul, dar "Cu regret trebuie sa accept ca insasi profesorii noi sositi au un nivel atat de scazut al educatiei incat...". Iti inteleg graba, dar tocmai faceai o observatie...
Alessia, "nostri" nu se scrie niciodata cu doi "i".
Majoritatea celor ce au facut observatii la subiectul de fata, au comis ei insisi greseli gramaticale. Nu cititi inainte de a trimite un raspuns rautacios?

Medeea, mamica de bebe Tea - 17 iulie 2006

Corect, am bagat la tartacuta

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madalinad spune:

dragilor si dragelor,
si pe mina ma dor rau greselile de gramatica...
dar aici e vorba de altceva, din cate inteleg eu - si anume, ca,,, copiii incep sa scrie cu k si dk si tz si fara cratime, din cauza ca asa e cool pe chat sau mess sau ce-o fi el, si o iau de buna si pentru gramatica de zi cu zi.
ok, sa scrie cum vor ei cand se distreaza, dar inainte de asta sa invete si sa respecte regulile de gramatica ale limbii lor. fiindca, atunci cand vezi un text scris de o persoana pe care nu o cunosti, modul de redactare si exprimare este prima carte de vizita.
nu?!
cat despre ce a scris marius referitor la noua generatie de cadre didactice - din pacate nu pot fi decat de acord cu el, si asta din simpla citire a mesajelor unor profesori/educatori de pe forum...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CrisaS spune:

Mi-am adus aminte de subiect , chiar l-am cautat sa vad daca mai exista.Imi vine sa rid si in acelasi timp sa pling.Tocmai va povesteam ca am incercat sa aduc pe dumul cel drept o persoana din lista mea si azi ced ca am izbucnit si eu si ea.E drept ca a fi fost mai simplu sa inchei discutia..dar efectiv am incercat sa-i explic a suta oara sa incerce sa se schimbe si sa nu mai scrie unqiul meu sau daka sau kre e pb ta?
In final i-am spus sa nu mi le ia in nume de rau dar nu s-a putut si mi-a umplut frigiderul pentru un an.M-a socat , m-a lasat fara cuvinte...i-am spus ca totusi macar sa tina cont ca sint cu aproape 10 ani mai mare ca ea si ca nu e frumos.M-a lasat masca si fara cuvinte.Am ales s-o bag la ignore la messenger pentru ca efectiv nu mai suportam.Cred ca e bine sa-i lasam asa cum sint? Pentru ca risti sa-ti auda urechile sau sa-ti vada ochii ce nu ai auzit si nu ai vazut in viata ta.Pe bune , pe mine chiar m-a speriat discutia de azi.Ca sa nu va mai spun cum vorbeste cu maica-sa.
Deci eu as intreba altceva? Oare chiar asa de mare sa fie diferenta intre noi(eu am 31 de ani) si generatie ei(ea are 23 de ani)?
Parca si noi am fost libertini si e placea sa facem misto-uri , dar parca nu eram in halul asta.Sau sa fie vorba si de educatie?
Numai bine,
Crisa

Viata-i scurta daca nu o putem lungi s-o facem lata!!
http://tt.lilypie.com/7nGZm4.png
http://www.flickr.com/gp/10650554@N05/x96080

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

De educatie si de rigoarea ei. Doar de educatie. A citi si a scrie corect intr-o anumita limba tine doar de educatie. Nu conteaza in ce limba anume. Dar este dezgustator daca este vorba de limba nativa. Opinia mea. Ignoranta si ideea de "e mai cool" tine mai degraba de clasicul "furculition", "marinar" si "marinel". Cred ca s-ar aplica cu succes. Acum zambesc, dar e un zambet anume.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Anul 2006 /Anul 2007 /Serbarea Ioanei
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

De educatie si numai de educatie tine mai ales comportamentul fatza de ceilalti din jur, chiar daca le vorbim in scris si nu-i vedem chiar in clipa aceea. Este incredibil, mie inca nu mi s-a intimplat cu nimeni din lista de messenger asa ceva, desi am si eu cunostinte care scriu total aiurea, cam cum spui tu, Crisa. Mai bine ca ai pus persoana pe ignore!

Mergi la inceput