Elvetia
Raspunsuri - Pagina 4
Adela spune:
adi2003> multam de informatii. Hai ca ma intalnesc cu lorelei si mergem la festivalul zapezii. Nici eu nu stiam despre acesta. Eh... dar mai sunt atatea de aflat si de vazut. Timp sa am.
alinah> Multam de informatie.
Adela & Julia (1 an si 3 luni)
lorelei_19 spune:
Aoleu, Adela, m-ai starnit, sa stii! Gata, zis si facut! Lasam fetele cu sotziorii si noi mergem la festival! deja imi ascut... ce sa-mi ascut??? a! simturile! ce spui???
Adina, mersi pentru informatie. dac-as fi stiut in iulie... hehehe!!! da asta e! la anu cand mai trec prin Austria, poate ne mai dai si noua niste tips und tricks- ce mai putem vizita. Iote, asta n-am stiut-o! si cate nu le stie omu pe lume...
Adela spune:
money money money
M-am incumetat sa abordez un subiect destul de sensibil, dar povestea de mai jos cred ca are si merite. Asadar, toata lumea stie de Elvetia ca fiind reprezentata prin 3 lucruri: ciocolata, ceasuri si banci. Despre cel din urma pot sa va spun, in date si cifre, ca in "oraselul" de vreo 6500 de suflete in care locuiesc sunt cel putin 5 sedii de banci si minimum 6 ATM-uri (bancomate) si ca eu personal platesc cam 4 din 5 cumparaturi cu cardul, cash-ul fiind folosit doar ca sa scap de maruntisul din buzunar sau sa cumpar o revista de la chiosc (apropo, aici Kiosk se cheama si e tot o retea nationala, ceva de genul Rodipet). Neoficial am auzit mai multe povesti cum ca in diverse locuri din tara exista replici ale Fort Knox-ului, ba chiar am citit intr-un ziar cum ca daca s-ar imparti toti banii din bancile elvetiene la toti locuitorii patriei (in jur de 7 milioane, cu tot cu straini hihi) ar iesi fiecare cu o valijoara doldora de bancnote si cu viitorul financiar asigurat pentru toata familia pina la adinci batrinete.
Cu toate astea, dupa cum probabil ca ati intuit, elvetienii au foarte mare grija de banutii lor, si nu-i cheltuie cu ochii inchisi. Principiul este: mai bine bun si foarte bun chiar daca e scump, decit ieftin si prost, care se va strica repede si va trebui inlocuit cu alta cheltuiala si timp pierdut. Asa se face ca, printre altele, casele (locuintele) sunt foarte scumpe si dureaza o gramada pina se construiesc - eu am vazut pe viu cum a luat mai bine de un an jumate sa se ridice un bloculet cu 2 nivele si o singura scara - in total cred vreo 8 apartamente. Totul a fost insa facut cu cea mai mare minutiozitate, caramizi puse la sfoara, beton turnat in cofraj si tot asa, nu tu prefabricate si surcele, ci treaba facuta sa tina sute de ani.
Dar sa ne intoarcem la subiect. In spiritul grijei elvetiene fata de bani, se face ca seara in loc sa vezi o emisiune de divertisment pe programul national de limba germana, te uiti (daca ai chef) la o emisiune pe teme de marfuri, consum, preturi, costuri, buget de familie si tot asa. Ei bine, aseara, a fost emisiunea "Kassensturz" - in traducere, ceva de genul "sa facem casa / socotelile". La al doilea reportaj am lasat tastatura PC-ului balta ca sa dau mai tare fiindca devenea tot mai interesant. Era vorba despre un individ, elvetian, care a fost victima unei escrocherii de multe mii de franci - sa zicem, valoarea unui Mertzan bun - de altfel cifre exacte sunt publicate pe site-ul amintit mai jos. Individul, care a raspuns mai multor intrebari pe parcursul reportajului, lucra la Primarie - am aflat de la realizator si mai apoi prin scene filmate. Mai exact, la Salubritate. Ei, hai s-o zic pe aia dreapta: omul era gunoier. L-am vazut cu ochii mei in secventele filmate cum "calarea" autospeciala in care se incarca sacii de gunoi (si aici fac o paranteza in spiritul subiectului de azi: in majoritatea localitatilor elvetiene - zic majoritatea, pentru ca fiecare primarie decide independent - gunoiul se plateste pe principiul: cit produci, atita taxa de salubrizare platesti. Pe sacii de gunoi - care sunt special destinati acestui scop - se aplica cite un "timbru". Produci multi saci - pui multe timbre, deci platesti mai mult pentru ele. In alte locuri nu se plateste deloc, fie pentru ca primaria are destui bani, fie fiindca niste "bashtani" locali sponsorizeaza toata chestia ca sa plateasca mai putin impozit pe profit).
Ei, si acum urmeaza "bomba". Cu riscul de a fi privita chiorās, am sa va spun exact ce am auzit si eu in reportaj - cit cistiga omul nostru ca si gunoier: net, pe luna, 4'000 (patrumii) de franci. Elvetieni. Repet: net. Cei curiosi pot singuri converti in orice alta valuta.
Individul e necasatorit si n-are copii. Isi face un concediu o data pe an in Mauritius. Si a luat-o in freza deoarece niste angajati de la banca si de la posta au crezut in vocea unui individ care a regizat toata aventura prin telefon si se pare ca nu numai asa, si a incasat potul. Individul era dupa parerea mea profesionist, de vreme ce a asteptat cam un an (!) sa-si ridice "prada". Bineinteles ca politia a scotocit inclusiv prin inregistrari video de supraveghere si tot n-a gasit ce voia. Reprezentantii institutiilor mai sus mentionate au fost invitati sa dea explicatii. Banca, evident cu musca pe caciula, a declarat prin purtatorul ei de cuvint ca va suporta jumatate din paguba omului, adica ii vor pune inapoi in contul jefuit. Posta, mai "saraca", ii va plati doar urmatorul concediu in Mauritius. In fine, daca aveti chef sa va exersati germana, aruncati un ochi la www.kassensturz.ch, pe articolul "Leck bei Post und Bank" (nu stiu cit va fi disponibil pe prima pagina, eventual e mutat in arhiva) si cititi mai multe detalii.
Adela & Julia (1 an si 3 luni)
lorelei_19 spune:
Revin cu adaugiri, Adelutzo. Cei care lucreaza la stat au salarii foarte mari. Cunosteam pe cineva care lucra la repararea drumurilor de vreo 15 ani si ajunsese la un salariu de peste 6000 franci. Salariul minim pe economie la noi e de 3000 de franci, salariu pe care-l au de regula vanzatoarele de la migros sau coop (cei mai mari detailisti din elvetia) sau muncitorii necalificati. Salariul maxim? Dumnezeu cu mila. Ultima oara fusese un scandal monstru in privinta directorului de la Novartis: avea un salariu de vreo 200.000 franci pe luna. Novartis e cea mai mare fabrica de medicamente din Elvetia si culmea e ca scria "rote zahlen", adica lucrau in pierdere (ce, numai in romania???)
Ce e iarasi foarte ciudat: cu cat ai salariul mai mare, cu atat cumperi mai ieftin. Si nu glumesc. Am o cunostinta care are propria firma si castiga- o femeie singura, peste 20.000 franci pe luna. Cumva, au depistat diferite firme ca pe cap de familie se depaseste suma de 150.000 franci pe an si i-au trimis tot felul de carduri de onoare, cu care cumpara la preturi foarte mici. De exemplu: la lantzul de hotele Intercontinental, plateste jumatate de pretz, are o saptamana de fitness gratis pe an, parcare gratuita, plus o sticla de sampanie pe an gratis, pentru toate astea plateste o taxa de 20 franci pe an!!! Si culmea ca lantul asta de hoteluri exista in toata lumea!
lumylorv spune:
Fetelor si eu ajung in Elvetia in curand. E minunat ceea ce citesc legat de acesta tara. Pe mine ma ingrijoreaza obtinerea unui serviciu. Voi pe unde lucrati?