SINUCIDEREA - o problema reala
Raspunsuri - Pagina 2
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_80/mihaela_80.jpg)
mihaela_80 spune:
Pai in cazul unor copii care se sinucid tocmai parintii le limiteaza optiunile si ii condamna la nefericire, asa ca nu poti sa ii acuzi ca n-au ramas in viata, o viata de chin in viziunea lor, numai ca sa nu isi supuna rudele la un strss major, aceleasi rude care, de exemplu, vor sa le marite la 14 ani, nu le dau voie sa mearga la scoala, le bat, violeaza, abuzeaza etc.
Si pana la urma s-o luam si altfel: imaginati-va ca v-ati trezi in mijlocul unui stadion intr-o cursa in care nu v-ati inscris voi, n-aveti nici un chef sa alergati, nu vedeti sensul intregului tambalau, dar oamenii din tribune, care nu va cunosc sau nu au chef sa va cunoasca dorintele si personalitatea adevarata urla la voi : continua, continua, si daca se poate iesi si invingator, ca sa ne simtim noi mandri. Ei, ce-i asa de rau in a abandona cursa?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Clover spune:
Va cramponati de ideea de lasitatea celor care se sinucid si cum aleg ei solutia usoara. Daca e asa usor sa te omori cand ai probleme de ce nu toata lumea se gandeste la asta? Nu poti incadra suicidul si mintea celui care hotaraste sa faca asta cu o minte normala.
Keep the promises you make to yourself.
Elise spune:
quote:
Si pana la urma s-o luam si altfel: imaginati-va ca v-ati trezi in mijlocul unui stadion intr-o cursa in care nu v-ati inscris voi, n-aveti nici un chef sa alergati, nu vedeti sensul intregului tambalau, dar oamenii din tribune, care nu va cunosc sau nu au chef sa va cunoasca dorintele si personalitatea adevarata urla la voi : continua, continua, si daca se poate iesi si invingator, ca sa ne simtim noi mandri. Ei, ce-i asa de rau in a abandona cursa?
nu exista nici o competitie obligatorie in viata.
Nu vrei scoala, nu te duci.
Nu mai vrei sa stai cu parintii, iti iei coada la spinare si pleci. De foame nu mori. Te duci la tara, muncesti zilier, iti cumperi un cort si-o vaca si traiesti linistit. Si poate chair fericit. Ce, trebe neaparat sa respecti linia trasata de altii?!
Vrei sa fii cu X si nu-s neamurile de acord, il iei de git si pleci cu el in lume: nu e el, va fi altul....
Cit esti viu ai optiuni.
Asta trebuie sa ne invatam copiii.
Nu ca n-au alta varianta decit sa castige competitia, ca TREBUIE sa faca asta sau ailalta... ca e NEAPARAT necesar sa fie ei bomboana de pe tort. Nimic nu e absolut necesar.
Tot ce are un om mai bun este el insusi si sanatatea lui. Restul sint detalii.
Elise & BBLisa
Priscilla spune:
Nu sunt de acord cu suicidul,sub nici o forma si nu gasesc scuze celor care recurg la astfel de mijloace pentru a-si rezolva problemele.Intotdeuna am fost de parere ca orice problema se rezolva discutand-o, cu parintii in cel mai fericit caz,cu rudele,colegii,cu oricine in care gasesti suport moral.Viata nu este colorata numai in roz,din pacate, trebuie sa intelegem asta.
Cred ca fiecare persoana fara dezabilitati psihice,are posibilitatea de a intelege cand are o problema grava,si trebuie sa lucreze mai mult la autoincurajare,sa inteleaga ca Dumnezeu ne pune la incercari tocmai pentru a ne intari si a ne invata sa luam viata asa cum este ea,cu bune si cu rele,iar noi nu trebuie sa dam dovada de slabiciune,de lasitate.
In fata problemelor trebuie sa ne imbarabatam singuri,sa gasim puterea sa trecem peste tot.
Sinuciderea nu este o solutie de a rezolva problemele,este o dovada de slabiciune.
Iolanda Alexandra
10 luni
principe spune:
problema nu cred ca este daca suntem sau nu de acord ,cred ca nici o persoana zdravana mental ar putea spune in adevaratul sens al cuvintului,mai bine sa mor.
cei care au aleg sa moara sigur nu gindesc ca noi ,nu sunt atit de puternici ,sa zica....ok afara este frumos,fac o plimabre si-mi trece.
de multe ori cei care se sinucid sunt persoane care nu se adapteaza la cerinte ,la presiuni ,la fapte ,mintea lor clacheaza.
de exemplu eroina lui george sovu din filmul liceenii ,s-a sinucis la un an dupa aparitia filmului??cazul ei a avut mai multe implicatii psihologice:pe la 13 ani a ramas fara mama,de mic copil a avut iq f ridicat,(fratele ei este prieten de famile cu noi),si ne-a spus ca a fost un copil special,cu viziuni diferite ,iar moartea mamei a bulversat-o total.dupa moartea mamei a reusit sa traiasc doar 7 ani timp in care incerca-se sa se mai sinucida o data.
e trist dar tocmai de aceea nu trebuie vazuta doar ca un act de lasitate ,ci trebuie cautat ce este acel ceva care declanseaza aceasta problema.
monica mami de print
Elise spune:
quote:
e trist dar tocmai de aceea nu trebuie vazuta doar ca un act de lasitate ,ci trebuie cautat ce este acel ceva care declanseaza aceasta problema.
asa e.
cauzele sint diverse.
atit de diverse incit unele nu pot fi identificate....
Probabil ar trebui sa ne focusam pe cele in care presiunea externa joaca un rol deosebit.
Am avut o asemnea tragedie in familie: unic copil, frumos si destept, avea tot ce isi dorea inclusiv un foarte mare potential.
Parintii au renuntat la tot ce era omeneste sa renunte ca sa o creasca asa cum au considerat bine.
Iar ea stia asta si incerca sa raspunda pe masura asteptarilor.
Inainte de un examen important a intrat in panica, s-a gindit ca n-o sa-l ia. Ca toata lumea o sa-si piarda increderea in ea. Ca o sa dezamageasca. Si nu va putea repara asta. Asa ca a cautat o cale de iesire din aceasta situatie. Si a gasit o sticlutza cu Verde de Paris.
Avea 13 ani.
A fost o reactie la presiunea externa, pusa intr-un mod neintentionat de niste parinti iubitori. Era sufletul lor. Ar fi iubit-o indiferent cum ar fi fost. Si i-ar fi spus asta daca ea ar fi intrebat vreodata.
Deci n-au gresit cu nimic. Si totusi...?!
Elise & BBLisa
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_80/mihaela_80.jpg)
mihaela_80 spune:
elise, in metafora mea viata in sine era cursa. n-am spus ca e neaparat sa castige, dar tribunele insistau sa alrge, sa ramana in cursa, si daca se poate sa si castige, dar nu asta e ideea principala.
cand te simti slabit e greu si sa alergi, mai ales daca nu vezi rostul acestui efort.
in exemplul tau: un copil trebuie sa se simta iubit fara sa fie nevoie sa intrebe, iar parintii trebuie sa aiba grija, mai ales in cazul copiilor silitori, muncitori si ambitiosi sa le spuna ca nu in rezultatele scolare sta totul in viata. idea e nu sa-i dai copilului tau totul, ci tot ce are el nevoie, e o mare diferenta.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Niciodata nu am fost sigur de ce sau ce anume a putut sa determine luarea unei decizii: Gata!
Insa feelingul imi spune ca acele momente au avut un extrem de o intensitate majora. Presiunea a fost mare... mai mare decat frica de a muri. De aceea este greu de hotarat cum de s-a intamplat? Insa tot feelingul imi spune ca daca ar exista o mai mare aplecare spre persoanele si momentele X probabil aceste momente ar fi mult mai putine. Probabil persoanele ar putea sa depaseasca acel moment critic, extrem de critic pentru ei. Nu sunt garantii, sunt doar presupuneri si tentative. Dar un suflet nu se poate judeca, nu are aproape nimic comun cu rationalul. Doar interferente. De aceea este necesar sau ar fi oportun daca ar exista persoane specializate, deschise usor abordabile usor de apelat, tocmai pentru a putea sa ajute sa permita trecerea peste momentul X al persoanei Y oricand ar fi acel moment, oricine ar fi acea persoana.
Mai trebuie sa dea de gandit si cauzele, asemanarile cauzale, spectrul social si individual, sistemul de valori individuale sau de grup sunt extrem de multe elemente care ar trebui considerate sau reconsiderate in prezent pentru a atenua un astfel de impact cuprins intr-un cuvant sec al unui raport medico-legal: SINUCIDERE.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Decembrie 2006
Anul 2007
Elise spune:
mihaela,
am inteles metafora, si incercam sa spun ca nu trebuie neaparat sa fie o cursa - nu trebuie neaparat sa alergi dupa nimic, nu-ti trebuie neaparat spectatori, nu tribunele sint importante, poti sa le ignori. Asta era ideea.
In ceea ce am povestit eu cred ca este vorba de un copil care se simtea iubit, si tocmai din acest motiv avea un complex de vinovatie...
Elise & BBLisa