Decalotarea
Raspunsuri - Pagina 5
Androix spune:
Decalotarea?
Autor: AlinaArg
Buna mamicilor!
Am si eu o intrebare? De la ce perioada se face decalotarea la bebelusi? Baietelul meu a facut 4 luni. Inca nu am inceput sa-i fac decalotarea...Medicul nostru pediatru ne-a spus ca nu trebuie sa-l decalotam un an... ca am putea sa-l ranim ... si ca nu e indicat sa-i umbli la putica in primul an. Alte mamici mi-au spus ca trebuie neaparat sa-l decalotam ca poate face infectii..
Noi nu stim ce sa facem acum .
Autor: Field_mouse
Stai linistita si nu face NIMIC!!! Am citit si eu o gramada de articole pe tema asta, concluzia - nu se face absolut nimic, la 90% din baieti problema se rezolva de la sine pana la 6 ani. Daca nu - mai asteapta. Iar infectia poti s-o faci tocmai dupa o procedura de decalotare. Nu-ti traumatiza copilul inutil.
sa te uiti si la asta: www.circumcizia.org/fimoza.html
Baietii mei au 2,5 ani si nu am de gand sa le fac ceva, daca te linisteste asat cu ceva
Autor: GD
Dupa ce am nascut, medicul pediatru de la maternitate m-a sfatuit ca pana implineste bb 2 luni sa aiba penisul decalotat complet. N-am reusit sa fac asta pana la doua luni, dar pe la 5 luni imi facusem treaba. De atunci de fiecare data cand ii fac toaleta ii decalotez si nu am avut nici o problema. Acum are 2 ani.
Autor: Tia
mda...sunt foarte multe discutii pe tema asta, dar in final decizia va apartine. aveti de studiat!!
chiar daca puiul nu tine minte, este o actiune traumatizanta si punand in balanta avantajele si dezavantajele, noi am ales sa-l lasam in pace atata timp cat nu are nici o problema
Autor: lori99ursu
Buna, Alina! Si eu am un baiete care implineste 1 an si 3 luni.La nastere, in maternitate mi s-a spus sa-i fac decalotare. Si medicul pediatru de asemenea. Nu am fost de acord, nu i-am facut acest lucru si totul este ok. Stiam ca la nastere fimoza este fiziologica. Daca jetul urinar se proiecteaza la distanta si este continuu nu este necesara vreo tentativa de eliberare a preputului. Decalotarea prea timpurie poate declansa sangerarea mucoasei, plansul sugarului si al mamei si uneori infectii. Asa ca nu am fost de acord cu decalotarea, ci doar cu igiena corecta si riguroasa in acea zona. Acest gest de decalotare poate fi insotit de riscul de parafimoza, daca mama nu mai reuseste sa acopere glandul.
Sa-ti traiasca puiul si sa-l vezi mare si frumos. Sanatate multa si pupici dulci.
Autor: mandyksch
Si noi ne-am hotarat sa nu il decalotam desi de cate ori mergem la pediatra ea ma tot piseaza la cap. La vaccinul de la 4 luni mi-a spus ca daca nu il decalotez nu o sa ii creasca putza, dupa aceea mi-a spus ca daca nu il decalotez pana la 3 ani ii se va inflama putzica de se va face cat o conopida si nu va putea sa faca pipi.
Am citit destul de mult pe tema asta si o sa las copilul in pace. I-am spus si pediatrei parerea mea dar s-a uitat la mine cu aere si mi-a spus "ce stiu pediatrii astia din SUA si Marea Britanie". Ma gandesc ca tot stiu mai multe decat ea. Oricum daca te consoleaza , nici sotul meu nu a fost decalotat ( si inca multe alte cunostinte) si nu au avut probleme.
Ma tot intreb cand a aparut psihoza asta a decalotarii si asa zisei fimoze pe la noi in tara? In orice caz fiecare mamica decide ce considera ca e mai bine pt. puiul ei.
Autor: Androix
Eu ma intreb cand a aparut psihoza asta cu "lasa putza in pace!" la noi in tara...
Eu l-am decalotat pe Filip incetul cu incetul si nu am terminat inca, sambata implineste un an. Pot sa va zic ca imi pare foarte rau ca nu mi-a iesit. Nici nu m-am omorit ca sa zic asa, am "lucrat" destul de sporadic.
Problema noastra este acum faptul ca are doua bobite de smegma. Nereusind sa il decalotez total nu pot sa curat acolo. Motiv pentru care am primit trimitere la chirurgie. De vreo doua luni. Nu m-am dus inca. Nu stiu ce sa fac. De aratat arata bine, nu pare infectat sau ceva. Insa nu stiu cat de grava e treaba asta si daca pot sa il tin asa pana la 6 ani {btw} cand chipurile se va rezolva de la sine.
Autor: Andra28
Si ce metoda de decalotare sa aplic eu, daca el se prapadeste de ras cand ii umblu pe la cuculet?
Eu mi-am luat inima in dinti si intr-o zi am fortat si s-a decalotat complet. A plans putin dar i-a trecut. Vreo trei zile i-am dat cu un unguent (m-a sfatuit pediatra) sa nu se prinda la loc si asa am reusit sa curat ce se adunase acolo. Acum nu avem probleme si suntem baieti mari (2 ani si 2 luni).
Autor: monalac
hai sa va spun si eu din experienta noastra-am un baietel de 1 an si 4 luni,inca de cand s a nascut urineaza in jeturi.la 2 luni,in urma unor analize,i s a descoperit o inf urinara si tot atunci,dr de la spit v gomoiu,unde fusesem internata cu baietelul,mi a spus ca are fimoza,dar sa nu cumva sa incerc sa l decalotez manual,pt ca il va durea f rau,sa l duc dupa 6 luni la budimex,pt operatie.mentionez ca nu umblasem niciodata la puta lui,il spalam doar atat cat se putea...copilul meu a fost f plangacios,pana la 5 luni a avut colici,se trezea mereu urland,dar pe la 6 luni mi am dat seama ca nu mai putea urina,se trezea urland sfasietor si daca i dezlipeam pielicica aia care acoperea preputul si care se lipea din cauza urinei,facea pipi si se potolea..am ajuns la budimex,la dr stanciu,i am expus problema,iar el a spus ca nu e nevoie de operatie,l a decalotat manual,putin,cat sa se vada gaurica aceea prin care face pipi,pt ca se acoperise de tot.mi a spus sa l decalotez la baie,dar putin,atat cat facuse el si sa astept,ca dupa 1 an se separa natural.mentionez ca la decalotarea pe care i a facut o dr,a plans,dar nu f rau,desi i a curs sange,iar mie mi s a parut barbara operatiunea,dar am zis ca e spre binele copilului...ma rog,tati a inceput sa l decaloteze,putin,la baie,dar sporadic,pt ca pielicica era f stransa si ne era mila sa l traumatizam...de pe la 1 an a inceput iar sa aiba probleme cu urinatul,la inceput mai ales noaptea,tot asa,se trezea urland si pana nu l decalotam putin,cat sa se vada gaurica prin care face pipi,nu putea face.mentionez ca nu plangea decat inainte de a face,nu in timpul sau dupa,deci problema era clar legata de faptul ca nu putea urina...in scurt timp a inceput sa nu mai poata face daca nu ii umblam eu acolo,asa ca la 1 an si 3 luni am ajuns cu el la clinica diagnosis,la dr ioan basca,afland de acest dr tot de la voi,de pe forum.aaa,am uitat sa va spun ca eu suspectam si inca mai suspectez o malformatie de tract urinar,pt ca el continua sa urineze in jeturi si nu a luat in greutate...dr basca,desi am platit 1200000 pe consultatie,a fost f expeditiv...a concluzionat ca are fimoza,ca el nu crede ca e vb de o malformatie de tract urinar,pt ca e copilul prea vioi si ca e rosu in obraji-desi el saracul era rosu ca era f cald acolo-,si s a apucat sa i rezolve fimoza,cum credeti?pe viu,fara manusi chirurgicale,fara ca macar sa se spele pe maini.a chemat o asistenta,care a venit cu niste instrumente chirurgicale,nu stiu daca erau sterilizate si s a apucat de treaba.eu am iesit ca nu puteam suporta sa vad copilul chinuindu se...mi a povestit sotul ca dr i a bagat o foarfeca din aceea cu varful indoit si i a dezlipit toata pielita,pe viu.cand l am intrebat pe dr daca o sa l doara dupa,ne a asigurat ca nu...copilul vreau sa va spun ca 3 zile a innebunit de durere cand urina...ii tremurau picioarele...acum,slava domnului,e bine,nu mai plange cand urineaza,dar tot in jeturi face...si are momente cand puta e in erectie,dr zicea ca la copiii mici nu i normal...aaa,am uitat sa va spun ca mi a spus sotul ca dupa decalotare,i s a scos o mizerie de acolo,iar dr zicea ca facuse balanita.acum,la baie,il decalotam,pt ca altfel exista riscul de a se suda la loc,daca nu decalotam periodic..operatiunea asta o las in seama sotului,ca eu nu suport...ies din baie atunci...acum,eu zic ca l a ajutat decalotarea,desi a fost facuta asa,primitiv...oare e ingrijorator ca urineaza in jeturi?
Doamne Mona, prin ce ati trecut. Ma sperii, mi-e teama sa nu patesc si eu la fel cu Filip, d-aia nici n-am mers pana acum unde am avut trimitere, ca ma trezesc ca dau peste vreun medic d-asta zelos care il chinuie.
Sper sa nu mai suferiti si sa nu fie vorba de nici o malformatie.
Autor: alina morostes
Alina, au fost o gramada de subiecte despre decalotare pe forum, bineinteles parerile sunt impartite.
Parerea mea e ca NU trebuie decalotat.
Dragos are 4 ani si nu l-am decalotat niciodata, nici macar n-am incercat, l-am spalat normal la baita si gata.
Niciodata nu m-a intrebat medicul de familie sau pediatru daca l-am decalotat pe Dragos, nici nu mi-a recomandat nici un medic.
Androix, smegma nu trebuie indepartata, ea are rol de a proteja fata de infectii.
Autor: ancutzathree
ANDROIX- sa stii ca si alex a avut la un moment dat asa ceva,dar s-a curatzat cu timpul,deci smegma a iesit afara stergandu-l cu servetzelul... noua asa ni s-a intamplat,dar tu faci cum crezi ca e mai bine...
Autor: pisi_ella
IARASI??
NU, NU si NU! Nu l-am decalotat pe Matei (10 luni), m-am contrazis si cu dr. ca n-are dreptate si sa-mi lase baiatul in pace
Matei face ditamai jetul de pipi si nu vad nici un fel de problema. II trag putin de preput cand il spal si dup'aia, cand il dau cu unguent de galbenele...dar ATAT, putin, fara sa fortez.
Pana acum vreo 3 luni preputul era lipit aproape complet...abia-abia daca se vedea o gaurica mica-mica, cat un varf de ac. Acum insa s-a marit destul de mult gaurica, si asta fara sa fortez.
NU sunt de acord deloc cu decalotarea asta brutala...e o practica barbara...i-as pe medicii care fac lucrul asta. Si mie mi l-ar fi decalotat dr. pe Matei, daca nu eram pe faza sa-i zic sa-l lase in pace~!!!
Autor: parpalak
Da, iarasi, da' noi nu ne lasam! . In alte parti ale globului nu s-a auzit de decalotarea de placere. Daca nu poate sa faca pipi, da, atunci decalotare. Daca poate sa faca pipi, lasa copilul in pace! Cind o sa-i vina vreme de intrat in erectie cu scop bine precizat, se decaloteaza si singur!
Iar smegma aia tre lasata unde e, ca are rol ANTIBACTERIAN. Si surplusul iese singur. Si spalarea FARA SAPUN, ca ala poate sa intre in canalul preputial si sa produca iritatii. Asta-i si motivul pentru care nu se recomanda baia cu spuma, in special la baietei.
ce nu inteleg eu si poate cele care sunt pentru ma lamuresc, de ce trebuie decalotata putzi daca copilul nu are nici o problema? serios acum.. care este motivatia? ca sa nu aiba probleme mai tarziu? pai daca nu are acum, de ce sa-l expun eu la una? inteleg sa aplici aceasta metoda fortata fiind de imprejurari, jet de pipi intrerupt, infectii, etc. dar atata timp cat copilul nu da semne ca ar avea ceva, de ce as face-o??
apropos, nici sotul meu nu a fost supus la asa ceva si nu a avut nici o problema niciodata. mie toata povestea asta imi suna ca cea cu drobul de sare. parere personala!
Autor: ancamironiuc
Prima pediatra mi-a spus sa declaotez copilul si mi-a si aratat. Tragea cat putea si ii dadea sange. Consecintele: copilul urla, o detesta (cand o vedea il apucau tipetele...si pe mine) si nu stiu cat de bine ii facea "tratamentul lunar". Trebuia sa fac acelasi lucru insa asa cum va puteti imagina nu reuseam sa trag de pielicica pana sa ii dea snagele.
Am schimbat pediatra, din alte motive, pe la 1 an. Noul pediadtru, un om de nota 10 si un medic si mai bun, mi-a zis sa las copilul in pace, pentru ca nu imi poate iesi perfect si pot sa il ranesc. Daca va fi nevoie va trebui facuta de un chirurg.
La 2 ani a facut infectie si nu mai urina normal. L-am dus la Grigore Alexandrescu si l-au taiat, putin, sub ochii mei!!!
Acum nu mai are nimic. Sunt copii carora le trece si altii care trebuiesc operati insa sincer nu cred ca puteam sa fac eu lucrul acesta si ma intreb cat de bine ii era copilului dupa cand ramanea cu rana si urina pe ea...???
Mai, nu va suparati pe mine: o dati in sus si-n jos cu traumatizarea copilului... Eu nu consider ca l-am traumatizat. Nu am tras de preput pana i-a dat sangele, am tras putin fara sa-l doara la 2-3 zile. E decalotat cam jumatate. De cateva luni am lasat-o balta dar din ce povestiti voi ca ati patit trag concluzia ca mai bine o iau de la inceput usor usor poate reusesc sa merg pana la capat.
Surplusul ala de smegma il tot astept sa iasa de vreo 3 luni. Dar de unde la inceput era o singura mica umflatura acum sunt doua. Cred ca daca nu fac ceva nu va iesi singura ca n-are pe unde. Preputul e lipit bine.
Traumatizant este sa ajunga la chirurgie si sa-l taie pe viu cu foarfeca. Asta da. Dar sa incerci la fiecare baita s-o faci tu incet incet nu cred ca este traumatizant.
Din pacate uite ca nu la toti baietii se rezolva de la sine si sunt cazuri care ajung pe mana unor medici pentru care "operatiunea" asta este ceva banal.
Autor: pufymic
Eu nu i-am facut decalotare la al meu flacau si acum are 1 an si 7 luni si e totul ok. Ba chiar am observat zilele trecute cand l-am sters dupa baita ca i s-a decalotat singura putzuca(nu de tot dar s-a decalotat).
Si eu sunt de parere ca atata timp cat copilul e ok si poate urina fara probleme nu are rost sa-l decalotezi....oricum alegerea iti apartine!
Autor: AlinaArg
Multumim pt mesaje .
Puiutul meu nu are nici un fel de problema cu urinatul. Asa ca o sa-l las in pace... cel putin pana la un an... sa vedem ce ne mai spune pediatra dupa.
Pisi de ce-l dai cu unguent pe bebe daca nu are probleme? Spune-ne si noua ca noi decat ne spalam la baita .
Androix, nu te supara, dar cum poti sa stii ca problemele de care zici acum n-au fost cauzate chiar de decalotare? N-o sa stii niciodata daca le-ar fi avut sau nu daca-l lasai in pace.. Daca-l decalotezi la baie, nu crezi ca intra apa cu sapun in canalul preputial? Ce crezi ca face sapunul ala acolo? Daca tu consideri ca nu l-ai traumatizat pe al tau, foarte bine, continua sa nu-l traumatizezi pe mai departe! Dar, nu te supara pe mine, daca citesti articole medicale unde zice cu argumente medicale ca decalotarea e daunatoare pentru bebei (predispune la infectii, etc), cum poti, cu cugetul curat, sa continui? Aici schimbam pareri, nu? Dar internetu-i mare - si toata lumea are acces la informatie, nu?
Tia, impresia mea e ca decalotarea si datul de antibiotice si cind dar mai ales cind NU e cazul e un soi de moda romaneasca, posibil bazata pe presupunerea ca majoritatea populatiei nu prea le are cu igiena - sau bazata pe stele verzi pe pereti - habar n-am ca n-am facut scoala de medicina in Romania....
Deci nu are acum problemele pe care le are pentru ca l-am decalotat. Asta e sigur. Dimpotriva ar fi trebuit sa fie invers daca reuseam, as fi putut curata smegma. Dar e undeva mai jos, nu stiu cum sa explic sa ma fac inteleasa, acolo unde nu se mai decaloteaza. sper ca ati inteles ce zic eu aici.
Ce zici tu, Parpalak poate fi periculos, riscant dar nu traumatizant. Exista riscul unei infectii, daca zic atatia medici n-or fi chiar toti pe din-afara, desi vad ca si la astia se manifesta din plin instinctul de turma. Si exista riscul de a ajunge pe masa chirurgicala. Asta daca trece de la stadiul de risc la cel de certitudine intr-adevar este o trauma, mai ales cand este mai marishor si macar o anestezie locala iese din discutie. Dar cand este mai probabil sa ajunga pe mana chirurgului? Cand mama nu-l decaloteaza bland, usor-usor pe o perioada mai lunga de timp.
Nu stiu, eu asa gandesc. Spuneti-mi unde gresesc.
Mama draga, eu n-am nimic impotriva sa gindesti, foarte bine faci, dar mai trebuie sa te si informezi. Daca vrei, mai caut eu (inca) odata linkuri despre decalotare pe internet si-ti dau sa citesti, si dupa aia discutam ce zic aia de meserie pe subiectul asta, ce zici?
Foarte interesant de remarcat e ca dupa un articol in care se explica CLAR, DE CE decalotarea e nenecesara si CONTRAINDICATA, apar postari ca "eu il decalotez, ca asa mi se pare mie mai bine" de-ai zice ca ori nu stie sa citeasca, ori nu exista materia cenusie de procesare a cuvintului scris... S-avem iertare, dar daca nici macar o lectie de anatomie si fiziologie nu ridica MACAR semne de intrebare in privinta procesului de decalotare, atunci CE?
De ce recomanda medicii romani decalotarea? Nu toti o recomanda. Dar cei care o recomanda ar trebui intrebati de ce o recomanda si ce anume e gresit in articolele in care decalotarea e prezentata ca fiind contra-indicata.
Autor: Cristina_C
Nu-i indicat sa umbli acolo deloc, niciodata. Il speli si atat. Lasa-l in pace ca se face baiat mare si asa.
Autor: pisi_ella
Pai...asa l-am obisnuit! A avut intr-o perioada o roseala acolo...i-a trecut....apoi mai are asa...din cand in cand...cred ca are el pipi mai acid..asa ca...il dau, preventiv, o data pe zi.
Oare nu fac bine?
Autor: joker
nu supuneti inutil copii la o serie de actiuni traumatizante fzic si psihic si care nu au nici un sens...decalotarea e un fenomen care se produce de la sine, singur, fiziologic...in caz contrar se face doar cu o interventie chirurgicala in conditii de maxima igiena...nu acasa si nu manual...Pustiul meu nu a avut problema asta de loc...de la nastere era ok, spre uimirea doctorilor...acum are aproape 9 luni si e totul ok...
Vad ca s-au "reclamat" linkurile mele. :(
Ia sa-l vedem pe asta:
http://www.google.ca/search?hl=en&q=decalotare&meta=
Parpalak, da multumesc o sa caut si eu articole sa citesc sa ma informez. Sa vedem dupa cata materie cenusie am disponibila ca sa proceseze informatia.
In schimb tot nu m-a lamurit nimeni unde dreq e trauma aia fizica si psihica (btw asta e cea mai tare pana acum) daca decalotezi putin cate putin
Autor: SimonaU
Androix, eu am un baietel de 4 ani si jumatate si am incercat si eu decalotarea incetul cu incetul, pana la 1 an, da nu mi-a iesit. E prea bine lipita pielicica acolo. Insa ce vroiam sa spun, este ca si baietelului meu is s-au adunat cate o biluta de smegma, dar care chiar a ajutat la decalotare partiala. Adica au stat ele ce au stat acolo, si la un moment dat au iesit lasand in urma pielea dezlipita! Acuma e mai mult de jumatate decalotat. Desi e mare baietelul, nu ma lasa sa ii fac nimci in zona, zice ca il doare.
Am ajutat si eu pe cat posibil orientarea bilutelor de smegma spre iesire sa zic asa. In caz ca se inflameaza poti sa il speli cu ser fiziologic si trece. Numai bine
tot n-am gasit motivul pentru care se recomanda asa ceva...
Autor: tomasa
Eu stiu ca smegma nu trebuie curatata. E buna, are rolul ei protector acolo.
Asa cum si fimoza este fiziologica si absolut normala la bebelusi. Medicina moderna nu recomada decalotarea baieteilor, este pur si simplu o moda romaneasca, raspandita printre pediatri care nu au mai avut de mult acces la informatii de ultima ora sau care considera ca nu are rost sa tina pasul cu noile cercetari in domeniu, fiindca ei le stiu mai bine pe toate. Zona genitala a unui baietel, ca si a unei fetite de altfel se spala normal, ca si orice alta parte a corpului, extern si bland, cu apa si sapun, fara a interveni nicicum. Doar la suprafata pielii.
Nu stiu daca e traumatizanta procedura, in schimb o vad absolut inutila, nenecesara. De ce sa-i fac asa ceva unui baietel sanatos, care urineaza normal si nu are nici o problema cu asta? Pur si simplu asa, ca sa ma aflu in treaba? Sau pt. ca mi-a spus "x" pediatru invechit? Stie Dumnezeu de ce face lucrurile asa cum le face...Eu una voi lasa natura sa-si urmeze cursul firesc si voi interveni numai daca si atunci cand va aparea vreo problema.
Numai bine si alegeri intelepte tuturor.
Autor: ruxandra_sb
Si noi l-am decalotat mereu pe Matei la baie incet, incet, treptat si fara sa-l doara.
Asta si la indicatia pediatrei, care e la curent cu tot ceea ce-i nou in medicina (burse, stagii in strainatate, blabla).
Stiu destui baietei mai mari care au avut de suferit in urma igienei precare si au ajuns la operatie. Iar un baiat de 12 ani a trebuit sa fie circumcis; tot ca nu s-a ingrijit nimeni de asta.
Autor: SimonaU
Eu ma tot intreb, cum au supravietuit sotii nostri, sau tatii si fratii nostri fara decalotare! ...
Eu sunt o mamica (destul de informata si cu suficienta materie cenusie)care a ales sa efectueze manevra de decalotare. Am facut-o usor, in timp, copilul nu a fost deloc traumatizat, n-am avut absolut nicio problema, acum are doi ani si este OK. A fost alegerea mea.
Dar nu asta era ideea.
Ceea ce nu inteleg eu este de ce atunci cand nu impartasesti aceleasi pareri cu cineva care se crede mai informat esti considerat fara materie cenusie suficienta.
Pe acest forum fiecare isi poate spune parerea pur si simplu, fara sa dea explicatii altora de ce s facut asa sau altfel, impartasim din experienta fiecareia.
Mi se pare urat si lipsit de respect sa te apuci sa arunci cuvinte urate fara absolut nici un rost.
Androix spune:
Autor: filofteia
Androix nu te ingrijora foarte tare.
Si eu am oarece experienta si m-am informat foarte mult...
Adi a avut o malformatie la penis (hipospadias) rezolvata acum cu succes...
La un an facuse acele acumulari de smegma tocmai pentru ca nu il puteam decalota. Am fost atunci la dr. Pesamosca la Marie Curie si l-a decalotat "pe viu" cum se spune... In locul acela este complicat de facut o anestezie locala... iar a face anestezie generala pentru o decalotare care dureaza cateva secunde nu o face nimeni.
Eu cred ca singura nu vei putea sa le indepartezi, dar atat timp cat nu cresc nu sunt o problema...
Explicatia lui Pesamosca a fost asa... la copii mici se mai intampla acest lucru pentru ca nu pot fi decalotati, dar daca un tanar ar veni cu asa ceva l-ar da afara, caci inseamna ca nu se spala.
Interesant a mai fost faptul ca ne-a spus ca aceasta smegma se inlatura cu lichide calde... deci poate ar merita sa incerci sa-l pui cu fundul intr-un lighean cu apa calduta si sa-l decalotezi, dar daca a facut acele acumulari, din experienta mea de mama iti spun ca nu vei avea taria sufleteasca sa tragi cat trebuie.
Acum Adi nu se decaloteaza complet dupa operatie decat foarte greu, a reusit doar medicul (dr. Basca), dar ne-a spus sa insistam cate un pic cate un pic... La trei luni dupa operatie, am fost la mare si-i intrase mizerie acolo... tocmai pentru ca nu-l puteam decalota sa-l spal. Plangea copilul cand facea pipi... asa ca am facut repede o urocultura si am fugit la doctor speriati. L-a decalotat, l-a curatat si nu a mai avut nimic.
De durere ce sa spun, nu stiu cat il doare sau cat este speriat... Dupa ce l-a decalotat Pesamosca dupa un minut a tacut. La dr. Basca avea experienta operatiei si tot ce a urmat dupa si plangea dinainte sa intram in cabinet... dar tacea imediat ce lua mana de pe el.
Sper ca am fost de folos.
OK, deci daca toata lumea este informata, si e la curent cu faptul ca decalotarea poate produce fimoza - atunci sintem OK. Fiecare isi nenoroceste copilul in plina cunostinta de cauza! (In sfirsit, acum pricep!)
Nu vad ce-i urit din partea mea ca am adus argumente contra decalotarii. Unde-i bine sa se faca decalotare - n-am gasit! Daca vreti, dezbatem argument cu argument, nu ma deranjeaza sa fac copy'n'paste.
Autor: sirimie
La noi asistenta maternala a inceput sa faca decalotare la citeva saptamini cind l-a vazut pe bb prima data, eu habar nu aveam ce era aia si mi-a venit sa o injur. Pe urma tati a facut decalotare totala la citeva luni, si de atunci nu avem probleme. Tati se ocupa.
Daca nu faci decalotare exista riscul sa faca fimoza. Daca o faci nu exista nici un risc, din cite mi s-a parut mie nu a fost traumatizant pentru bb al meu, acuma ride cind taica-so il spala pe acolo.
Noi dupa cum spuneam mai sus am ales sa nu il decalotam. Bb urineaza in jet gros nu are probleme asa ca il lasam in pace desi pediatra ne tot bate la cap. Si daca tot intrebati care ar fi motivele pt. care ar fi buna decalotarea, uite ale pediatrei noastre:
1) copilul trebuie decalotat pentru ca altfel nu ii creste putza
2) copilul trebuie decalotat pentru ca altfel pana la trei ani o sa i se umfle putza cat o conopida si i se va infecta si nu va putea face pipi
3) doamna daca nu Dvs. macar sotul Dvs. ar trebui sa stie cum se face igiena oragnelor genitale .
Acuma io inteleg ca ea are 20 si ceva ani de practica medicala si 6 ani de medicina , nu contest asta dar ar trebui sa mai citeasca si sa se mai informeze cu ce apare nou in lumea medicala. Si in plus legat de igiena proprie si personala ma gandesc ca altfel se pune problema la un barbat de 35 de ani si altfel la un baietel de 6 luni in cazul nostru.
Oricum, fiecare mamica are dreptul sa decida pt. copilul ei.
Din Childbirth Educator Today:
Protectia: asa cum pleoapele protejeaza ochii, preputul protejeaza glandul si il pastreaza moale, umed si senzitiv. Mentine de asemenea caldura optima, echilibrul PH si curatenia. Glandul nu contine glande sebacee – acesta nu produce sebum sau uleiuri pentru hidratarea pielii sale. Cel care produce sebum este preputul, cu rol de mentinere a sanatatii suprafetei glandului.
Apararea imunologica: membranele mucus care se afla la toate orificiile corpului constituie prima linie de aparare imunologica. Glandele prezente in preput produc proteine antibacteriale si antivirale cum sint lisozomele. Lisozomele sint prezente si in lacrimi sau laptele de mama. Celulele specializate Langerhans, componenete ale sistemului imunitar, se sint produse din abundenta de preput. Celulele plasma din mucoasa preputului secreta imunoglobine, niste anticorpi cu rol de protectie importiva infectiilor.
Decalotarea fortata nu va conduce la o mai buna igiena pentru ca oricum igiena si curatirea se fac in mod natural de catre preput, care produce lisosome antibacteriene si anticorpi. Iata de ce in medicina se spune ca un penis intact este "selfcleaning" (autocuratator), asa cum sint spre exemplu ochii sau organele genitale ale fetitelor. Singura actiune de igiena necesara este limpezirea externa cu apa, fara sapun, cum se procedeaza cu oricare alt organ de perceptie. Sapunul este cauza principala a infectiilor si nu existenta preputului sau faptul ca acesta este atasat de gland in copilarie. Sapunul usuca pielea, dand nastere la crapaturi. Acestea constituie o poarta deschisa in calea infectiilor si contaminarii cu virusi din mediu. Sapunul distruge bacteria de piele cu rol in mentinerea PH neutru, natural, iritand tesutul subtire, de tip mucus, din zona genitala.
Ingrijirea preputului
Un penis natural nu necesita nici o ingrijire speciala. Preputul unui copil, ca si pleoapele, este autocuratator. Pentru acelasi motiv pentru care nu este recomandabil a se ridica pleapele pentru a spala globul ocular, nu este recomandat a se retrage preputul unui copil si spala glandul. Imersia in apa simpla, in timpul baii, este suficienta pentru a mentine un penis intact curat.
Emolientul alb ce apare sub preputul copiilor se numeste smegma. Smegma este cea mai neinteleasa substanta naturala. Smegma este curata, nu murdara, si este necesara. Hidrateaza glandul si il mentine moale si umed. Proprietatile sale antibacteriene si antivirale ajuta la mentinerea penisului curat si sanatos. Toate mamiferele produc smegma. Thomas J. Ritter, MD, a subliniat importanta ei cand a comentat ca “ regnul animal ar fi incetat probabil sa existe fara smegma”.
Studiile arata ca este cel mai bine a nu se utiliza sapun pe glandul penisului sau in interiorul preputului. Retragerea fortata si spalarea preputului unui copil distruge flora bacteriana care protejeaza penisul de germenii din mediu, care pot cauza iritatie sau infectie. Cea mai buna metoda de ingrijire a unui penis intact, la
copii, este sa il lasam in pace. Dupa pubertate, barbatul poate usor sa limpezeasca glandul si preputul cu apa calduta, dupa cum doreste.
Igiena intima a penisului intact
de James E. Peron, Ed. D.
In societatile unde circumcizia de rutina a fost obisnuita pentru mai multi ani, chiar si parintii care isi protejeaza fii de circumcizie s-ar putea sa aiba intrebari referitoare la igiena penisului intact.
Oare ar trebui retras preputul pentru curatare corespunzatoare? La ce varsta preputul copilului devine retractabil?
Lasati preputul in pace; spalati doar ceea ce este extern si vizibil.
Niciodata nu retractati cu forta preputul si nu permiteti nimanui sa faca asta.
Asigurati-va ca ingrijitorii fiului vostru inteleg ca preputul nu trebuie retras ori manevrat.
Stai totdeauna cu fiul tau in timpul vizitelor medicale.
Cand inveti copilul sa se spele lasa-l pe el sa isi retraga preputul daca doreste. Nu il va retrage dincolo de punctul de discomfort.
Nu este nevoie ca preputul unui copil sa fie retras regulat pentru curatare pana la sfarsitul pubertatii. Nu trebuie retras in copilarie.*
Dar despre smegma si igiena?
Unii sfatuiesc parintii ca preputul trebuie curatat cu grija pentru a indeparta smegma ce se formeza dedesupt. Smegma este un lubrifiant natural care se formeaza intre preput si gland. Apare rar in cazul baietilor necircumcisi al caror preput nu a fost retras fortat; acesta substanta este rareori produsa in timpul copilariei. In timpul pubertatii, aceste secretii naturale tind sa creasca, actionand ca un lubrifiant natural intre preput si gland cu rol de a proteja si a permite preputului sa gliseze usor peste gland asa cum natura a intentionat la varsta aceasta. Pana la milocul adolescentei, preputul devine complet retractabil iar igiena o chestiune simpla. Orice acumulare a acestor substante lubrifiante naturale poate fi usor curatata in timpul baii.
Dar iritarea sau mancarimile preputului?
Daca un nou-nascut are iritatii ale preputului aplicati pur si simplu un unguent protectiv cu vitamina E, antibiotic, etc. Nu incercati sa retrageti preputul. Iritatia va dispare de obicei in cateva zile.
La unii nou-nascuti se poate intampla sa apara mici "perle" sub preput. Acestea sint celule de piele de pe gland si odata cu separarea graduala a preputului acestea vor fi eliminate treptat. Rareori constituie o problema.
Unii baieti s-ar putea plange de iritatie si mancarimi ale preputului. In mod interesant, acest lucru se intampla de regula cu acei baieti al caror preput a fost retractat regulat timpuriu.
Baietii activi jucandu-se afara pot ocazional sa colecteze nisip sau murdarie in deschiderea preputului. Acesta poate ajunge intre preputul interior si gland cauzand iritatii minore. Daca preputul este partial sau total retractabil, usor retrageti preputul si limpeziti zona cu apa calduta.
Daca preputul nu este retractabil sau devine umflat nu il fortati. Spalati zona si aplicati un lubrifiant calmant la varf si pe zonele expuse. Amintiti-va sa reasezati preputul in pozitia lui normala de "odihna."
(*Retragerea fortata a preputului poate cauza rupturi usoare ale pielii si mucoasei. Acest lucru poate conduce la sangerare si durere considerabila, deschizand calea unei potentiale infectii si iritatiilor. Daca acest lucru se face regulat, se formeaza un tesut cicatrizat in jurul deschizaturii preputului sau intre preput si gland.)
James E. Peron, Ed. D. are publicatii in literatura de specialiate si este fondator al Childbirth Education Foundation, P.O. Box 251 Oxford, PA 19363 Phone: (717) 529-2561 Email: jperon@epix.net
circumcizia.org/decalotarea.html
(e greu, necesita click)
alt articol:
Fimoza autor:Mircea Anghelescu
Fimoza este cauzata de un inel fibros de la nivelul preputului copilului mic. Consecinta este ca decalotarea este incompleta sau chiar imposibila.
Multa vreme pediatrii recomandau manevre usoare de decalotare pentru largirea treptata a acestui inel fibros. Fimoza nu favorizeaza infectii locale sau renale, in cele mai multe cazuri, nefiind atat de stransa cat sa impiedice mictiunea. Nu se mai recomanda operatia sau manevra descrisa anterior. Prin decalotari repetate se produc mici leziuni care duc la cicatrici care mai curand stramteaza inelul fibros. In plus poate cauza o complicatie grava, parafimoza. Aceasta consta in strangularea glandului de catre preput si necesita interventia chirurgicala de urgenta!
Fimoza se vindeca spontan in adolescenta ptin cresterea glandului. In S.U.A. se recomanda sistematic circumcizia. Pediatrii europeni nu mai considera ca interventia chirirgicala se impune. Eventualele inflamatii locale pot fi prevenite prin igiena locala, evitand manevrele de decalotare. Daca totusi se intampla ca glandul sa fie strangulat de preput, prezentati-va cu copilul la camera de garda a unui spital de pediatrie cu sectie de chirurgie, cat mai repede. Interventia este simpla si in general nu necesita spitalizare dar ramane un accident care poate fi evitat.
Intrebarea mea e: e ceva ambiguu sau neclar in felul in care sint prezentate dezavantajele dcalotarii? N-am gasit nici un fel de articol in favoarea decalotarii! Nu pun intrebari retorice, le pun pentru ca chiar nu inteleg. Daca aveti voi argumente ca decalotarea ar fi buna, veniti cu ele. In afara de ala ca doctorul zice ca-i buna. Daca eu citesc ca smegma e antibacteriana si protejeaza impotriva infectiilor si ca decalotarea creeaza leziuni si poate duce la infectii, si totusi doctorul zice ca decalotarea e recomandata, m-as obosi macar sa-i cer sa ma lamureasca in ce fel creerea de leziuni e benefica sanatatii. Macar m-as obosi sa ma duc cu articolul la el si sa-l intreb ce nu-i adevarat in articolul ala.
edit: in SUA nu se mai recomanda asa de sistematic circumcizia de cind cu diverse scandaluri in care nu vreau sa intru, ca nu-s la subiect.
Autor: mariussimiuc
Este foarte interesant ce scrie aici.Merita citit.
Parpalak, multumim pentru eforturile tale.Cine are de citit citeste,cine vrea sa se informeze se informeaza.
Desi as fi vrut sa ma opresc din comentarii, ma vad nevoita sa mai scriu odata dar o sa fiu foarte la obiect. Nu-i urat sa aduci argumente pro si contra vizavi de un subiect, ci sa-i faci pe cei ce nu au aceeasi opinie cu a ta lipsiti de materie cenusie sau ...ma rog.
Nu te supara, dar nu-s opiniile mele. Iar prostia nu-i boala mentala si afecteaza intreaga populatie a globului, n-are nimeni scutire. Parerile mele despre deciziile proaste cu privire la decalotare sint ale mele personale, si nu-s batute in cuie. Cum apare un motiv medical pentru care-i recomandata decalotarea, sint gata sa-l iau in considerare. Decalotarea nu-i operatie pe creier sa zici ca-ti trebuie scoala de medicina ca sa intelegi conceptele. Informatia e libera pe internet. Daca nu-i prostie, ce-i? Sadism? Ca lipsa de informare nu mai poate fi.
Cu mine, personal, au dat-o in bara mai multi medici si mi-am zis ca nu mai fac prostia sa ascult un medic orbeste, mai ales daca stiu precis ca nu-i asa cum zice el. Decit daca am un acces de masochism.. Da' macar recunosc..
(Iar argumentul cu putza conopida la 3 ani in absenta decalotarii il pun, fara suparare, la capitolul prostii, nu la argumente medicale.)
Sa stii ca nu-mi cade nasul sau altceva sa recunosc ca gresesc, nu mai bine dai tu niste argumente medicale, ca si-asa zici ca esti informata. Da-mi si mie un argument pro, ca sa avem ce dezbate, pe subiect.
Mamici care decalotati: intrebati-va doctorul de ce e mai buna decalotarea daca fimoza se rezolva si cu unguent cu cortizon? De ce nu tipariti articolele astea si sa vi le desfiinteze un doctor, punct cu punct, cu argumente medicale?
mariussimiuc - da - de la descoperirea afacerilor alora au luat-o mai usor cu circumcizia in SUA.
Parpalk, mie una argumentul ca "se face putza cat o conopida" m-a facut sa pufnesc in ras. Si mi s-a parut atat de stupida incat nu imi venea sa cred ca a spus-o un medic.
Multe mamici de baietei care merg tot la pediatra mea (din pacate orasul in care stau eu e prea mic si pediatrii sunt tot o apa si un pamant) fac decalotarea pt. ca asa le-a spus medicul si o fac fara sa isi puna intrebari, iau de buna ce spune medicul. Pur si simplu.
Uite cand eu ii spuneam pediatrei de ce nu se recomanda decalotarea -nu ma baga in seama. Problema ei. Noi ne mentinem hotararea. Nu facem decalotare.
Mda, am colindat si eu netul in lung si-n lat dar spre deosebire de tine mie mi-e lene sa dau copy/paste.
Decalotarea fortata poate duce la parafimoza, ceea ce este o urgenta chirurgicala. Nedecalotarea (daca pot sa-i spun asa), sau persistenta fimozei congenitale poate sa duca la infectii urinare repetate sau cistita.
Din acelasi articol mai dau un citat pe care din pacate nu stiu sa-l traduc cum trebuie: "In developing countries, the intact foreskin has been demonstrated to be a risk factor for penile carcinoma. A closed preputial cavity is believed to create conditions optimal for the action of carcinogenic agents, predisposing the phimotic penis to penile carcinoma. Prophylactic circumcision at birth has been demonstrated to prevent penile carcinoma in these countries." Este vorba de tari in curs de dezlvoltare, sa concluzionam ca totusi nu este cazul nostru, macar la oras nu discut de mediul rural. Am uitat sa zic pentru cine nu are rabdare sa citeasca tot, ca mai departe in articol spunea ca riscul de "penile carcinoma" este scazut in cazul unei igiene corespunzatoare.
sursa: http://www.emedicine.com/med/topic2873.htm
Na, ca tot am copiat, am lasat lenea pe bara...
Oricum din ce am citit e cam un cerc vicios: copiii se nasc cu fimoza -> fimoza poate duce la infectii -> infectiile fac ca fimoza sa devina din congenitala (la copii pana in ~5 ani) patologica (pana la varste mai mari)
In toata chestia asta treaba cu tratamentul local este cea mai demna de luat in seama. O sa intreb pediatra cand o sa merg sa vedem ce crema imi recomanda. Acu sa-mi ziceti voi cum ii zic io ca nu am mers la chirurgie ca am citit pe net ca perlele de smegma sunt normale si nu pun probleme?
Autor: Gabbriela
eu sunt contra decalotari...
faza ca pana la 3 ani se face cat o conopida , julian are 4 ani si 6 luni, si e perfect nromal, urineaza in jet, nu a avut nici o infectie urinara si nici in zonele genitale... l-am lasat in pace si l-am spalat cu apa si sapun de bb normal, ca si cum spal un deget...
Autor: crism
Adevarul este ca toate studiile privitoare la circumcizie au iesit 50%-50% pro si contra. Fiecare parinte este responsabil sa cerceteze si sa faca o decizie informata spre binele copilului sau. Personal am ales sa decalotam pe baietii nostri si nu regretam acest lucru. Am facut decizia dupa multa cercetare si chibzuire. Este foarte usor de informat in ziua de astazi, asa ca nimeni nu este fara o scuza...
Am gasit un site unde sunt articole de cercetare aratand motive pentru care ati dori sa alegeti decalotarea. Succes si numai bine pucitilor mci!!
http://www.geocities.com/HotSprings/2754/
Autor: mate
Cine vrea se poate informa pe net,sint sute de articole pe tema decalotarii.In tarile dezvoltate pediatrii nu fac decalotare si nici nu o recomanda,se practica numai in RomCa intotdeauna,medicii romani sint mai destepti ce sa-ti spun...Al meu baietel la un an jumate e nedecalotat si vad ca nu avem nici o problema.
Iar faza cu decalotarea chirurgicala pe viu,asta numai in Romania se face,asata le-as face medicilor care o practica...
Propun sa discutam circumcizia in alt subiect intrucit chiar e alt subiect In linkul dat de tine se vorbeste numai si numai de circumcizie. Sper ca toata lumea stie care-i diferenta.
Androix, in linkul dat de tine zice de circumcizie - vezi mai sus. Uite extrase privitoare la fimoza:
All males are born with congenital phimosis, often with spontaneous resolution of this condition as the infant reaches childhood. In adults, phimosis occurs secondary to poor hygiene or because of an underlying medical condition such as diabetes mellitus.
During the first 3-4 years of life, intermittent nocturnal erections assist in the mobilization of the smegma, allowing natural separation of the foreskin from the glans penis. Eventually, the foreskin becomes free enough that by the time puberty is reached, the entire foreskin normally becomes completely retractile.
Si uite cum decalotarea produce fimoza:
One must be careful not to hasten the physiologic retractile process, or significant consequences result. Some well-meaning parents often attempt to free the adherent prepuce by forcefully pulling back on the foreskin. This results in lacerations to the foreskin or the glans, along with significant bleeding. Consequently, dense fibrous adhesions may form during the healing process. Thus, early forceful retraction of the foreskin is contraindicated during childhood because recurrent adhesions result in a secondary phimosis far worse than the original condition.
Nu mai fac copy'n'paste, ca numai consum spatiu de pomana, ca doar ai citit si tu, ca doar d-aia ai dat linkul. (Daca exista cea mai mica ambiguitate in traducere, stam si dezbatem). Iar despre cancerul penil zice ca doar cu circumcizie se reduc sansele - ceea ce nu discutam noi aici. Decalotarea n-are nici in clin nici in mineca cu cancerul penil.
Doar voiam sa zic ca n-am gasit argumentul pro-decalotare acolo, dar l-am gasit explicit pe cel contra. Aia cu lipsa de igiena si infectii urinare se aplica la adulti, nu la copii.
Am ajuns si noi in sfarsit ieri la pediatra.
M-a intrebat cum e cu putzica. I-am raspuns cu un zambet sagalnic ca nu am mers la chirurgie si ca am decis sa-l mai astept putin. Dar sa-mi zica totusi cum e treaba cu unguentul minune. E, ala e bun doar in caz de infectie si nu ajuta la decalotare asa cum intelesesem eu. Decalotarea tot mecanic trebuie realizata.
Ati inteles, da? Am plecat bou si m-am intors vaca. Sunt tot acolo, nu m-am lamurit deloc.
Pana una alta il spal in fiecare seara cu apa la locul cu pricina si il decalotez atat cat merge fara sa fortez nimic mai departe. Om vedea ce-om pati. Sper sa nu ajungem la cutit.
Autor: inaioana
Ce treaba are cortizonul cu infectia? Eu stiu ca infectiile se trateaza cu antibiotice...
Pentru bebe crema cu Propionat de clobetasol (Dermovate e denumirea comerciala, este produs de Glaxo) sau Betamethasone . E vorba despre corticosteroizi. Asta daca e neaparat cazul de decalotare din motive medicale...daca nu, nu vad de ce ati decalota puiul. Se da cu unguentul respectiv acolo (pe preputz si pe gland daca se decaloteaza vreun pic si acolo..cat se poate decalota fara fortza!) zilnic.
Bine, ideea e sa te urmareasca un medic; intreaba pediatra ta despre aceste substante si daca e la curent cu folosirea lor, ce studii a citit pe tema asta..io stiu, daca nu e la curent se poate interesa intr-un timp x , dupa care va cheama si iti spune ce si cum.
Mult succes!
Autor: ingridnen
sa raspund si eu scurt: nu l-am decalotat deloc pentru ca nu se putea si nu am vrut sa fortez (se vedea doar cat und varf de ac...). Pe la 2 ani si jumatate se umfla putzica ca un balon cand facea pipi... am ajuns la chirurgie (de ce mi-era frica n-am scapat) si l-am operat, cu anestezie locala, taiat acolo si cusut (nu circumcizie, ci operatia "clasica"). A fost mai rau in prima zi de la operatie, pe urma a trecut.Acum decalotam fara probleme...
Ioana, ai dreptate. O s-o sun s-o anunt sa se puna cu burta pe carte ca ii dau lucrare de control la urmatoarea vizita. Mey, tu vorbesti serios?
Na poftim, de asta mi-e frica si mie Ingrid.
Uite, vorbiram aici atatea pagini, am citit pe net si mai multe pagini si tot nu m-am lamurit ce si cum. Din pacate aici sunt mai numeroase exemplele in care mamici care nu au facut decalotare au ajuns pana la urma la chirurgie decat cele cu copilasi care s-au decalotat de la sine.
Deci ce facem? Asteptam sau nu?
Autor: inaioana
Vezi..aia e, ca medicii romani nu au auzit decat de varianta chirurgicala...
Puteati rezolva cu unguente topice daca intradevar era cazul.
Gluma..gluma..dar io vorbesc serios.
As face asa: m-as duce la ea si i-as spune: "Doamna, am auzit ca se foloseste cu succes crema cutare si cutare pentru aceste cazuri. Ce stiti de asta?" Daca e un medic bun si responsabil si nu stie iti va spune ca se intereseaza, daca e un medic prost va baigui ceva si iti va spune ceva de genul.."nu, nu e bun..bla-bla" fara prea multe explicatii sau cu unele trase de par...
Si, daca e medic prost..de ce te-ai mai duce la ea?
Autor: pufymic
Androix eu sunt una dintre mamicile care nu i-a decalotat putza la bb si chestia asta tot s-a intamplat(ma rog...numai pe jumate deocamdata) de la sine!
Acum are goanga mea 1 an si 8 luni si nu i-am decalotat-o DELOC! Acum vreo 2 luni am observat ca arata mai altfel decat la inceput...si am incercat sa o decalotez sa vad de ce....si ....surpriza: era decalotata pe jumatate!
Asa ca nici la urmatorul bb nu am de gang sa umblu la putzoi si nici nu permit vreunui medic sa se atinga de ea!
Autor: anky
Nici eu nu sint de acord cu decalotarea,in west nu e recomandata de nici un pediatru.Fiul meu are 1 anisor si totul e ok pina acum.
La noi a inceput asistenta maternala cind bb avea 2 saptamini, si pe urma a continuat tati, la 5 luni Vladut era complet decalotat (a vrut tati neaparat asta). Nu am avut si nu avem nici o problema cu asta.
Androix spune:
Cu ce dam dupa decalotare?
Autor: Natasa
Voi ce ati folosit dupa ce puii vostri au fost decalotati la spital? Probabil ca o sa mi se spuna, dar vreau sa stiu din experienta voastra ce a fost mai eficient si i-a ajutat impotriva durerii.
Autor: miris_
pt micul meu mi-a recomandat unguent baneocin.
Autor: Kittie
impotriva durerii nu cred ca vei gasi ceva.. Si de fapt nu e durere, e usturime atunci cand face pipi. Eu am dat cu galbenele (unguent) din belsug. Si cam atat.. ca se vindece cat mai repede.
Multumesc mult pentru raspunsuri. Cam cit a tinut usturimea? Decalotarea a fost facuta cu anestezie?
o, nu, fara anestezie.
dupa decalotare ii era frica sa mai faca pisu.
trebuie dat cu cremuta si in permanenta sa fie cremuta acolo ca il ustura si din cauza urinii. doar o zi l-a usturat.
sanatate multa!
Cred ca n-o sa mai dorm la noapte. Mi se rupe sufletul ca trebuie sa-l duc, dar n-avem incotro...Bine macar ca nu tine mult usturimea aia. Se face baita dupa decalotare?
a doua zi am incercat, dar nu s-a putut decat pe seara. cu greu l-am facut sa aiba incredere in mine ca nu il va mai durea, ca e spre binele lui, etc. asta e, mai trecem si prin d'astea. greu, dar pt micul meu a fost mai bine ca i-a facut decalotarea la spital, ca eu nu reusisem asa cum trebuia... imi era tare mila...
Autor: laura72
rivanol la greu efectiv infasurat cu fasa si umrzit in permanenta
Autor: claujro
Noua ne-a facut pediatra decalotarea la cabinet, cand avea Matei 3 luni. I-am pus in ziua respectiva rivanol pe tampon steril si atat. Nu a avut probleme la urinat sau nu au fost vizibile. Era si fff mic. Cred ca la baieteii mai mari s-ar putea sa fie mai rau.
Autor: daniella4
De ce e necesara?...decalotarea
Autor: Dorsilia
chiar asa....la romani a devenit o moda decalotarea? chiar s-a dovedit ca exista riscul infectiei daca nu se face? Habar n-am ce sa mai cred dar parintii mei si nimeni din generatia lor, nici macar pediatrii n-au practicat asta cu baieteii si vad ca har Domnului copilasii lor n-au avut nimic la putzulici. Merita chinul oare?
Autor: Gandacel
Nu e nici un chin. La noi doctora a facut decalotarea cand avea vreo luna si n-a zis nici pss, desi i-a curs un pic de sange. Nu l-a deranjat nici mai tarziu. La cabinet, imediat dupa decalotare, i-a pus un tampon bine imbibat cu rivanol, iar noua ne-a zis sa facem decalotarea zilnic si sa-l ungem cu unguent oftalmic cu kanamicina. Insa n-am facut-o... Cateva zile l-am tot decalotat, pana s-a vindecat putica (3 zile si gata) si i-am dat o picatura de rivanol chiar pe varf, apoi tati tragea pielea la loc peste putica si picatura de rivanol. O sa vedeti in timp ca nu e necesar sa faceti asta zilnic decat la inceput, ca sa nu existe riscul sa se lipeasca la loc... Noi acum il verificam cam la 3-4 zile. Nu ii dam cu absolut nimic daca e curat, iar in rarele ocazii in care s-a strans ceva alb acolo (putin) curatam cu un tampon cu rivanol, fara sa mai fie cazul sa-i lasam acolo rivanolul.
E foarte simplu si merita, pentru ca eviti o eventuala operatie mai tarziu, cand isi amitneste si doare.
Autor: Kittie
bey bey bey!!!! Nu=ncepetzi!Stiu c-abia asteptati!
EU am facut decalotarea la baie (nu integral, marturisesc, dar cat sa-mi serveasca scopului curatenie)! SE FACE DECALOTARE IN ROMANIA (ca ma nerfati cu romania voastra de parca in alte tari putza e altfel ) pentru ca se strange smegma acolo, in pielicica aia care nu se da in jos. Si multi baietei ajung la circumcizie, chiar, din cauza asta.. Aci nu era vecinicul subiect PRO CONTRA CIRCUMCIZIE SAU DECALOTARE! Doar o mamica care ne cerea un sfat in legatura cu ce trebuie dat dupa decalotare. Nu se punea problema da/nu! Chiar n-are sens sa ne certam a mia oara pe aceeasi tema.
La mine a durat usturimea cam 1-2 zile. De fiecare data cand facea pipi, incepea sa planga de mi se rupea inima. Stiu ca se dadea si rivanol da' eu n-am avut la-ndemana in momentl respectiv si tot galbenelele au fost de baza...
Nu e o moda, dar la noi s-a infectat. Am fost azi la Grigore Alexandrescu si ne-a dat un tratament sa treaca infectia (rivanol si antiinflamatoare) si saptamina viitoare mergem sa vedem daca e nevoie de vreo interventie. Nu s-a repezit sa-l decaloteze, nu l-a chinuit, iar acum am incredere in medic, daca spune ca e necesar, o facem. Sper sa nu fie, ca are un an jumate si stie ce i se intimpla.
Autor: bebe2004
Eu am facut operatiunea acasa, in timpul baitei. a doua zi am fost la chirurgie sa-l curete, ca mie mi-era frica. Mi-a zis sa-l dau cu rivanol, chiar un tampon pus acolo si crema Neopreol, max o sapt. Asta a fost cand avea 1 an si jum.
Autor: Gandacel
Du-te cu incredere si fii relaxata. Trece! Mai bine acum decat mai tarziu! A se citi pe la 14-15 ani! Se intampla sa nu se faca decalotare completa chiar pana spre 18 ani, dar e destul de rau impactul psihologic. E adevarat ca sunt cazuri f rare...
Daca tu nu poti face treaba asta, lasa-l pe doctor pana se face usor, iar dupa aceea... tati ce pazeste? Eu nu pot sa-l decalotez, insa tati stie s-o manipuleze (putza lui bebe, adica)
Autor: ilinca
Salut,
Eu am folosit nidoflor.
Autor: iacobica
Noua ne-a recomandat fluocinolon dar in primele zile nu ne-a lasat doftorul sa i-o desfacem. ii puneam numai pe farful putzicii.
Cand vroia sa faca pipi urla foarte tare si se abtinea, asa ca il puneam in cadita in ceai de galbenele(pe care il aveam in permanenta pregatit in casa) amestecat cu putina apa calda(nu ai timp sa incalzesti ceaiul), atat cat sa-i acopere putza.
a durat doua-trei zile.
Autor: zfcristina
Buna!
Eu ii decalotam putzica ,stergeam cu rivanol , dupa care ii dadeam cu crema de galbenele.3 zile a tinut la noi usturimea cand facea pipi dar dupa aceea a fost ok.Acum totul este in regula il decalotez in fiecare seara la baie si il spal.
Sanatate multa!
Natasa, te rog mult de tot, spune-mi si mie la ce medic ai fost la gr. alexandrescu? Si noi ar trebui sa mergem in opinia pediatrei care ne-a dat si trimitere. Dar eu am mai asteptat pentru ca mi-era teama de operatiunea asta facuta asa pe viu. Nici macar nu stiu daca e musai la noi pentru ca Filip nu are nici o infectie, ci doar 2 perlute de smegma care nu par sa faca nimic rau acolo pentru ca le are deja de ceva timp si nu s-a intamplat nik.
Mersi mult de tot si sanatate multa la pitic sa se vindece la putzica si sa scape de decalotare!
Florica Dinu o cheama pe doamna doctor la care am fost. Nu stiu ce program are si cind consulta, pe noi ne-a trimis cineva chiar in spital sa o cautam, la ora 8.15. Mi-a placut ca nu s-a panicat si nu s-a repezit sa-l decaloteze. Mi-a explicat ca trebuie spalat bine dar nu se trage de pielicica aia cit sa doara. Din fericire rivanolul a facut minuni, ca se umflase rau si era rosie, acum e iar frumoasa :)
Multa sanatate si puiului tau!
Autor: aileene
Dragelor , permitet-mi sa ma bag si eu in discutie , cu toate ca feciorul meu e deja mai marisor decat al vostru , dar am trecut si eu pe-acolo , adica treaba cu decalotatul ! Aici , pe la 6 luni , medicul iti cere sa-i faci in timpul baitei , cam dupa ce e spalat pe intregul , dupa primele 5-10 minute , ca pielea sa fie bine inmuiata si crede-ma ca nu l-a dururt deloc , nici n-a simtit vreo jena , la pp inainte sau dupa , nimic ! Si tot asa , pielita de pe putzulica se obisnuise si n-avem treaba ! Oricum 3 luni e preaaaaa devreme , doar dupa 6 luni o data la saptamana , nu mai mult ! Bafta tuturor si piticilor vostrii !
Autor: Hermis
Ca sa revin la subiect - crema de galbenele!
Autor: clau2toma
Androix ,pe la 1,4 luni cred si eu am observat tot 2 perlute la putica baietelului care nu il jenau absolut deloc .Eu bineanteles ca m-am speriat ,l-am bagat in masina si direct la Alexandrescu m-am oprit la camera de garda .Acolo l-a vazut medicul si m-a trimis pe loc la un chirurg care nu ii mai retin numele si in cateva minute i-a facut decalotarea . Mai intai l-a desinfectat cred cu rivanol ,dupa care cu o miscare brusca i-a tras pielicica in jos si spre surprinderea mea chiar era mizerie pe sant .L-a sters si apoi l-a uns cu un fel de vaselina .Eu am fost seara si durerea l-a tinut vrea 2 zile doar la urinat .Mi-a zis sa nu ii umblu la putica si sa ii dau nurofen sau panadol de 3 ori pe zi .Mi-a mai zis sa il spal normal ,doar ca preputul sa il trag dupa 5 sau chiar 6 zile si sa-l spal ca o sa-l doara pana atunci si nu o sa i se intample nimic doar ca daca o sa-mi fie frica sa-i fac treaba asta , sa-i trag pielicica si sa-l spal ,dupa o anumita perioada ar putea sa i se lipeasca la loc si iar o sa ajung la el .Oricum ,sa nu iti fie frica .
Natasa si Clau2toma, multumesc pentru raspunsuri.
Asta e ca eu inca mai vreau sa incerc sa astept poate se rezolva de la sine, asa cum scrie la carte. Pana una alta deznodamantul nu poate fi decat in doua directii: ori se decaloteaza singura, ori il decaloteaza un medic si sufera doua trei zile. Inca mai vreau sa astept putin. Ma interesa numele medicului care a a vut rabdare sa consulte inainte de a face decalotarea tocmai ca sa merg si sa-mi spuna daca e sau nu grav ce avem noi. Om vedea...
Va doresc putzici sanatoase
Am spalat cu rivanol si am dat cu un unguent, parca Betadina (nu mai stiu exact). Sau Baneocin, nu mai imi amintesc bine.
Androix spune:
pana la cati ani decalotarea
Autor: Darry
David are deja 1 an si 11 luni si incep sa ma intreb daca mai are rost sa fac in fiecare saptamana decalotarea. Voi cat timp ati facut sau faceti decalotarea la baieteii vostri? NU as vrea sa ajung cu el la medic pentru operatie pentru ca nu am continuat cat trebuia dar nici sa exagerez cu chestia asta. Multumesc. David si Darry
Autor: anky
Eu chiar nu inteleg de ce trebuie sa umblati acolo.Baietii se vor ocupa singuri de chestia cind vor fi mai marisori.Aici in west nimeni nu recomanda asa ceva.
Autor: mamitzica
Exact,nu doar ca nu se recomanda ci se contraindica.
Autor: kristinutza
darry, subiectul asta e destul de controversat. si eu am ales, ca multe alte mamici sa nu umblu la putza copilului. asa ca nu stiu cate raspunsuri vei primi...
de ce nu intrebi pe medicul care ti-a recomandat procedura asta, sau citeste in cartea dupa care te-ai luat, sau nu stiu...
Autor: miruna28
Noi l-am decalotat pe Andrei pana la 5 ani, o data pe saptamana si mereu " mergea" destul de greu; acum , dupa 3 ani, cred ca deja nu prea se mai poate umbla acolo; asta e..acum chiar nu mai umblu.
Autor: mariana_1976
Nu are rost decalotarea daca jetul de urina e normal si nu face infectii in mod regulat.
Infectii nu a facut niciodata dar asta a fost "ordinul" medicului pediatru la iesirea din maternitate si ulterior al medicului nostru pediatru ( medic de familie). Cred ca voi inceta "procedura" asta daca voi spuneti ca nu este recomandata. Mersi pentru raspunsuri.
Autor: malina_mircu
si noi am optat sa nu tragem de ea (pt ca ne-a fost mila) + teoriile ca nu se face asa ceva, DAR am avut probleme ca se inflama putica. Plus sa era si ff stramta si abia avea pe unde face pipi (a avut si interventie de la dr de fam si de la chirurg, dar nu operatie). Asa ca la baie o desfacem si o spalam (uneori este f curata, alte ori este incarcata). Asa ca eu personal - indiferent de parerea celorlalti - din cand in cand il desfac si il spal (nu neaparat la sapatamana).
Oricum nu cred ca este cazul sa se ajunga la inflamatii sau la infectii retate. Mai ales ca in caz de infectie la fimoza se ajunge la sondare daca nu mai are pe unde sa faca pipi.
De asta imi este frica... sa nu ajung cu el la medic. De aprox 3 luni ii fac doar o data la 2 saptamani. Nu a fost niciodata incarcata si nu a avut probleme cand a facut pipi(sa-l usture sau sa nu poata face deloc) dar cunosc cazuri cand mamicile nu au facut deloc decalotare la baietii lor si au ajuns la chirurg. Nu vreau ca puiutzulmeu sa ajunga la medic... eu vad o interventie la chirurg ca pe un chin... mai ales la un bebic. Darry
Androix spune:
DE CE NU DECALOTAREA???
E posibil sa nu scrie cineva un raspuns la intrebarea asta dar eu zic ca e bine macar sa va raspundeti voua. Poate ca vi se pare absurd sa intrebe cineva "de ce nu decalotarea?" dar am stat si am citit toate raspunsurile voastre legate de decalotare unele pro altele contra. Imi vine greu sa cred ca sunt mame care prefera sa duca un bebe de cateva luni la chirurg pentru fimoza sau alte infectii doar pentru ca se spune ca nu are rost sa "umbli acolo"!!! Este pana la urma o chestiune care tine de igiena unui om nu doar a unui copil... cel putin asa vad eu problema asta. Prefer sa "umblu" eu acolo cu mana o data la 2 saptamani decat sa umble un medic cu bisturiul sau stiu eu ce alte instrumente. Daca mai tinem cont si de chin si de durere si de frica copilului de dupa interventie...am inteles ca sunt copilasi la care le este frica sa mai faca pipi dupa ce au trecut prin operatia asta. Voi ce preferati??? David si Darry
Autor: Cristina_C
Mai este o varianta: nu umbli nici tu, nici medicul. Cu alte cuvinte, baiatul nu pateste nimic gen fimoza sau ce-o mai fi daca este lasat in pace. Si nu inseamna ca daca nu "umbli acolo", sigur se infecteaza.
Autor: arghirmonica
Haideti s ava spun ce am patit eu ...tampita de dr nu mi-a zis nimic de chestia asta si la 24 ani chiar habar nu am avut ca trebuie sa ii trag pielicica aia ...si uite asa am ajuns pe la 1,3 luni cand m-a trimis la chirurg ca are fimoza.Acolo i-a tras pielea dr si ce a scos de acolo fereasca dumnenezeu...nu mi-am inchipuit ca poate sa existe sedimente cat o nuca ...am crezut ca pic jos.In fine l-a curatat dar am tras cu el vreo 2 luni ..ca saracu il ustura la pipi,si incepea sa urle.Plus ca nu mai puteam sa il schimb de pampers.Dupa decalotare a trebuit in fiecare zi sa in ung cu ceva alifie acolo.Acum suntem bine dar la bebele care vine cu siguranta ca o sa stiu ce s fac.Mai bine sa se rezolve pr cat e mic decat cand e mare si stie ce se petrece cu el...
MaryP spune:
Eu am patit-o la baietelul meu fara sa apuc sa zic nimic; doctorul meu mi-a facut o demostratie cu bb sa imi arate ca e sanatos si are tot ce ii trebuie si printre altele i-a apucat putzica in 2 degete si i-a tras de ea scurt pana i-a dat sangele. Bb a tipat, mie mi s-a facut rau...etc. Acum nu stiu daca e bine sau rau (decat din pct de ved al traumei traite de bb) dar eu la fiecare baita il spal bine (fara sa mai fortez) si cu un pic de sapunel cremos si hidratant si, pana acum, e ok.
POZE CU RAZVAN MIHAI
ancutzathree spune:
buna!
eu sunt patzita,asa ca spun din experientza...alex are 1 an si 1 luna si nu de mult i-am descoperit acolo sub pielicica niste depozite de smegma,care binentzeles ca nu pot fi indepartate din moment ce nu e inca decalotat...eu de mic ii trageam putzin pielicica dar n-am fortzat niciodata de frica si din cauza faptului ca nu eram sigura daca e bine,avand in vedere faptul ca sunt atatea controverse pe aceasta tema...acum imi pare rau ca n-am insistat mai mult ,ptr ca acum cine stie daca vom mai reusi fara operatzie...
anca @ alex.bb
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=60236" target="_blank">Asa s-a nascut o mare iubire ...
www.snugglepie.com/cb/52888" target="_blank">Varsta lui Alex
bubu05 spune:
N-am citit paginile din urma, dar Ancutza, la fel am patit si noi. De la nastere Vlad a avut pielicica f. stransa si nu am tras prea tare de ea. La 1 an i-a tras pediatra fortat odata, fara sa ne intrebe nimic, de am ramas masca! Apoi noi iar nu am insistat prea tare de teama sa nu-l doara si s-a lipit la loc. Acum, la 1,7 ani, am inceput sa insisitam mai mult, atat cat suporta el, si de la stadiul ca se vedea caputul cat un varf de ac, in 2-3 saptamani a inceput sa se lase pielicica din ce in ce mai mult si se vede acum cat un bob de mazare. Se vede si la el smegma adunata sub pielicica, nu multa, dar se vede. Dar din moment ce nu are vreo infectie sau altceva noi vom insista la fiecare baita poate reusim sa-l decalotam in timp...nu stiu daca e bine sau nu cum procedam, dar asta e parerea noastra!
Oana si Vladutz (2 ianuarie 2005)
Poze cu Vladutz
liliana29s spune:
Baietelul meu are 2 ani si 2 luni. La decalotat medicul pe la 1 an dar fara sa forteze f.tare . Se cunostea ca a iesit mai greu dar bb nu a plins ci a miriit deranjat. Am mai incercat si eu acasa de citeva ori si tot asa reusesc sa-l decalotez dar el miirie deranjat si-mi spune sa-l las in pace.
Daca de acum incolo nu mai insist si-l las in pace e posibil ca in timp sa se mai stringa pielea si faca fimoza ??
Inca nu m-am lamurit cum trebuie sa arate cucu lui. E normal ca atunci cind i-l decalotez sa nu se vada santuletul care exista dupa caputz ?? E legat cu o pielicica subtire nu exista acel sant de delimitare .
Liliana si Dani
poze
ancutzathree spune:
quote:
Originally posted by bubu05
Dar din moment ce nu are vreo infectie sau altceva noi vom insista la fiecare baita poate reusim sa-l decalotam in timp...nu stiu daca e bine sau nu cum procedam, dar asta e parerea noastra!
Oana si Vladutz (2 ianuarie 2005)
Poze cu Vladutz
oana asa e si la noi smegma,insa noua ne-a prescris doctoritza unguent cu antibiotic(tetraciclina) deoarece exista riscul sa faca infectzie...
anca @ alex.bb
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=60236" target="_blank">Asa s-a nascut o mare iubire ...
www.snugglepie.com/cb/52888" target="_blank">Varsta lui Alex