Blestem, bataie, relatia parinte-copil
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pacate/blestemulincasa.htm
Pun textul in intregime si va invit sa-l comentam:
"Exista un obicei foarte rau la unii parinti de a-si blestema copiii atunci când îi supara. Tot timpul le-am recomandat parintilor ca atunci când copiii nu sunt cuminti, sa-i bata, însa niciodatâ sa nu-i blesteme. Deoarece blestemul, înjuratura, când sunt facute de parinte asupra copilului pe care l-a nascut, au urmari negative asupra lui. Copilul care a fost blestemat de tatal sau mama lui si parintii respectivi nu s-au spovedit de acest pacat, deci nu au primit dezlegare de el, foarte usor este atins de blestem. Din aceasta cauza pot veni boli, necazuri, suferinte, esecuri în viata peste copiii respectivi. Blestemele sunt foarte rele în casa, atât când sunt rostite de parinti asupra copiilor, cât si invers, de copii asupra parintilor. Multi copii nu se casatoresc sau celor care se casatoresc nu le merge bine în casnicie din cauza blestemelor parintilor. Remediul cel mai eficient împotriva acestor blesteme transmisibile este Taina Sfintei Spovedanii facuta atât de parinti, cât si de copii; dupa aceea un rol foarte important îl are citirea rugaciunii celei mari de dezlegare asupra întregii familii. Adica sa mearga împreuna, parintii cu copiii, la preot pentru a le citi acea rugaciune de dezlegare. Foarte grav este când parintii mor fara sa le fi citit în viata rugaciunea respectiva. Acele înjuraturi si blesteme asupra copiilor lor, daca nu sunt dezlegate de catre preot, când sunt în viata parintii, pot produce foarte mari necazuri asupra copiilor. Dincolo de mormânt nu mai poate face nimeni acea dezlegare. Sa ne ferim a rosti orice cuvânt rau asupra copiilor nostri pentru a nu se repercuta asupra lor si a nu le produce mari necazuri în viata. De asemenea, copiii niciodata sa nu-si blesteme sau sa-si înjure parintii care i-au nascut. Nu mai vorbesc de acei copii care ajung chiar sa-si loveasca parintii, pe cei care i-au nascut. Spun Sfintii Parinti ca acelui copil care si-a lovit parintele, mâna respectiva nu-i mai putrezeste. Este ceva înfricosator! Pentru orice cuvânt iesit din gura noastra vom da raspuns în ziua Judecatii, înaintea lui Dumnezeu."
Textul apartine unui preot, presupun.
Acum, despre fragmentul subliniat...
Abuz fizic vs. abuz verbal? E de "preferat" primul? Eu le gasesc la fel de grave. Dar nu "grav" in sensul ca o nenorocire se va abate asupra copilului daca parintele i-a spus, la nervi, o vorba urata, pe care poate o regreta, pentru care se simte vinovat. Poate un parinte sa-si urasca intr-atat copilul incat sa-l blesteme, sa-i doreasca raul, moartea? Chiar daca ii spune o vorba urata, intr-o situatie tensionata, de cele mai multe ori nu vine din suflet. Dar spun asta pentru ca nu cred in blesteme (le asimilez superstitiilor). Nu sunt de acord cu jignirile, injuraturile si nici cu bataia. Bataia = umilinta, poate duce la pierderea respectului de sine a celui abuzat. Si vorbele urate - la fel. Cat despre recomandare - eu o iau ca pe un indemn clar la bataie. Nu va puteti stapani nervii, dati in copil, ca sigur n-o sa i se intample nimic rau ca atunci cand il "blestemati"! Bataia e oare "inofensiva"? Sau ideea e ca, dintre doua rele, trebuie ales raul cel mai mic?
Cred ca mai degraba li s-ar recomanda parintilor sa se controleze, sa fie mereu calmi, sa nu-si piarda rabdarea cu copiii astfel incat ajunga sa le vorbeasca urat sau sa-i bata.
Raspunsuri
Marilena12 spune:
Nici eu nu sunt de acord cu bataia si de fapt cu orice forma de violenta. Insa cred ca ceea ce a vrut sa sublinieze preotul mai sus, este ca efectul blestemelor asupra copilului este muuult mai mare si de durata in comparatie cu bataia. Evident, nu cred ca se refera la o bataie "sora cu moartea", si nu cred ca incurajeaza violenta, ci mai degraba incearca sa orienteze un parinte nervos si suparat spre alte forme de manifestare fata de copilul neascultator, decat blestemele, echivalente cu a darui raului cu mana ta, pruncul pe care l-ai nascut si asupra caruia ai putere, poate de a-l darui binelui (spre exemplu, lui Hristos, la botez), sau raului, dracuindu-l, blestemandu-l.
In final, sub nici o forma nu concep bataia, sau alta forma de violenta.
denizel spune:
Cristina, aia este parerea unui om, a unui singur om. Iar daca omul ala este preot, nu inseamna ca toti preotii dau bataia ca alternativa la blestem si nu inseamna ca daca a spus-o el, toti cei care citesc vor gasi ca asa este cel mai bine.
quote:
Nu va puteti stapani nervii, dati in copil, ca sigur n-o sa i se intample nimic rau ca atunci cand il "blestemati"! Bataia e oare "inofensiva"? Sau ideea e ca, dintre doua rele, trebuie ales raul cel mai mic?
Nu, bataia nu este inofensiva, asemenea indemnuri n-ar trebui sa existe pe buzele nimanui. Omul ala care a scris, atata s-a priceput si gata :-)
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Sabina spune:
Cine stie de unde-i luat sfatul si ce vartsa matusalemica are:)
bataia ca educatie nu metoda patentata ortodoxa, deci sa nu incepem sa aruncam cu pietre cand nu e cazu.
te asigur ca nici un preot nu te va sfatui sa-ti bati copiii.
Cat priveste blestemele si injuraturile, ele sunt aici privite dpdv duhovnicesc ,deci trebuiesc judecate ca atare, in acest context.
Deci sub aspect RELIGIOS probabil ca bataia e mai putin periculoasa decat blestemul.
Nu e vorba de clasicul abuz verbal aici, ci de cu totul altceva, in care fie crezi, fie nu crezi.
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
Cristina_C spune:
denizel, deci e doar o parere a unui preot. Ma gandeam ca-i un sfat general-valabil.
Marilena, Sabina, ok, din p.d. v. religios blestemul e mult mai devastator decat bataia.
Si mai stim si ca "bataia e rupta din rai", nu?. Asta de unde vine?
Sabina spune:
nu stiu de unde vine, da nu-s romanii singurii care isi bat copiii, vezi normele drastice din occident, asta e o ocupatie veche cat lumea....
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
lilianasoare spune:
Pai aforisme de genul "Bataia e rupta din rai", sau unul care face multa valva in prezent la alt topic, "Nevasta trebuie sa fie gospodina in bucatarie, curva in pat si doamna in societate" fac parte din arsenalul greu al intelepciunii populare milenare. Partea proasta este ca unii si altii se erijreaza in colportori ai acestor mesaje, comportandu-se in consecinta
In ceea ce priveste mesajul textului, nus ce sa zic, mi se pare cam naiv, in sensul in care nu este facuta clar distinctia intre un cuvant jignitor si blestem. Adica, din cate mi-amintesc eu de pe la cursurile de folclor, e cale lunga intre cele doua tipuri de manifestare verbala agresiva. Oricum, faza cu neputrezirea mainii este mortala.
Pe de alta parte, eu cred in puterea cuvintelor, doar si Dumnezeu a creat lumea prin cuvant. Chiar daca ti se adreseaza cuvinte grele, trebuie sa-ti dai si tu acordul ca ele sa-si faca loc in mintea ta si sa-ti influenteze viata. Totusi, cand esti copil nu te poti proteja, si de aici toate cazurile astea de copii abuzati verbal in copilarie care devin niste adulti frustrati, timorati, agresivi si inadaptati.
In fine, ideea mea este ca noi, ca parinti, avem obligatia morala de a rosti cuvinte pozitive si constructive despre si in fata copiilor nostri, cuvinte si atitudini care sa edifice, care sa cladeasca, nu sa darame. Punct. Chestiile de genul: blesteme, vraji, dezlegari de blesteme si alte alea mi se par niste aberatii, si, in consecinta, nu merita nicio atentie.
Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori
zepellina spune:
Eu cred ca este vorba de un sfat religios si a vrut sa evidentieze efectele negative ale blestemului, dar a pierdut din vedere partea cu bataia care este iarasi o tehnica ft proasta.
Aici se spune despre blestemul in casa. Dar cel in afara casei cum o fii? Chiar exista?
zepellina
Cristina_C spune:
Departe de mine sa critic ortodoxia, romanii, orice religie, popor sau credinta - nu n-as putea "da cu pietre", sper sa nu fi lasat impresia asta.
Zepellina, blestemul "in afara casei" este, probabil, blestemul indreptat asupra unui strain, care nu e membru al familiei.
zepellina spune:
quote:
Originally posted by Cristina_C
Zepellina, blestemul "in afara casei" este, probabil, blestemul indreptat asupra unui strain, care nu e membru al familiei.
Da , asta stiu, dar ma intrebam daca au efect, daca exista. Oricum este un pacat.
zepellina