De acord cu acest ritual de Paste ?

De acord cu acest ritual de Paste ? | Autor: flaviutza

Link direct la acest mesaj

Azi am avut o experienta cel putin nasoala. cum e obiceiul, tot familionul sa luam Paste. toate bune si frumoase,pana la momentul in care maica-mea a pus copilul in rand cu ceilalti(copii,adulti,batrani ,n+1 oameni ) la sarutat icoane. moment in care am sarit ca arsa si n-am lasat-o . nu sunt mamica panicoasa,obsedata de microbi, din contra, i-am fiert bibe pana la 4 luni,ca-n Capraru, am lasat-o sa mai pape dupa ce i-a scapat pe jos..dar nu sunt de acord sub nici un chip sa puna gura pe icoanele pline de amprentele tuturor. Sfidare a normelor? Sunt o pacatoasa? zeci de femei s-au inchinat si-au scupiat in san cand au vazut reactia mea de a lua copilul de acolo .

Acelasi protest l-am avut si in momentul botezului cand mi-au bagat-o in acelasi cazan cu inca 2,in conditiile in care unul din ei (impreuna cu tot familionul) erau nespalati rau de tot si mai avea si o eczema dubioasa pe piele.

Nu are nici o legatura cu religia ceea ce spun eu aici, suntem o familie religioasa numai ca aceste practici mi se par total lipsite de igiena.

V-ati lasat copiii sa sarute icoanele?

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Gabi_K spune:

Noroc ca la noi nu se obisnuieste. Dar ca sa raspund: nu, nu mi-as lasa copiii sa sarute icoanele. Nici macar pentru adulti nu-i foarte igienic. Poti sa iei orice boala de acolo, si sa-i duci acasa copiilor.
Apropo, o intrebare pt.cei care dau cu pietre citind parerea mea: voi ati saruta icoana si crucea daca ati sti ca in biserica sunt 50 de persoane sanatoase si inca 10 bolnave purtatori de boli contagioase, si nu doar raceli simple, ci chestii mai grave? (nu stiti care sunt acele persoane, doar ca sunt 60 in total din care 10 bolnavi)

Gabi(ex- gabibarta)+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 26octombrie spune:

no way!
nici pe mine nu m-au lasat vreodata. e mai plin de microbi decat la spital! in plus, nu vad cu ce iti creste credinta asa.
daca te mai intreaba cineva, da ignore sau intreaba si tu, s-ar pupa pe gura cu toti cei din biserica?! in fond, cam asta si e. si, da-mi voie sa cred ca nu vei primi prea multe raspunsuri afirmative...
Paste fericit si fara microbi!

Luana si Hora - 14 Mai 2006

www.geocities.com/mamici_de_mai_iunie2006/povesti.html#Hora " target="_blank">poveste
io tot cresc

“Daca ti se da o coala liniata, scrie pe cealalta parte”
(Juan Ramon Jimenez)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Ii poti lua o iconita sfintita pe care s-o sarute numai ea. Ai facut bine ca n-ai lasat-o, in fond tu esti mama ei si hotarasti pe ce pune gura si pe ce nu. In rest nu trebuie sa-ti pese, doar n-o sa treci peste convingerile tale si-o sa expui copilul cu buna stiinta la riscuri numai ca sa fii "in rand cu lumea". Alta data te pui de acasa de acord cu bunicile ca sa nu mai apara neintelegeri la biserica si gata.

ps. Eu acum sunt catolica prin casatorie, dar inainte eram ortodoxa si de cand ma stiu n-am sarutat icoane in biserica. Si nici bunica mea nu o facea, se apropia de icoana dar n-o saruta, se prefacea numai c-o saruta. Cred ca asa ar trebui sa faca toti. Sa mearga, sa se inchine, sa aprinda lumanari, sa spuna rugaciuni in gand si atat. Altfel, ce sa facem, sa umblam cu servetele antibacteriene dupa noi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

nu stiu...eu cred ca-s si mai pacatoasa...da' icoanele chiar se saruta sau doar mimezi? Ca pe mine asa m-au invatat ai mei de cind eram mica: sa ma aplec spre icoana, dar sa nu o ating.

Elise & BBLisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

quote:
Originally posted by Elise

nu stiu...eu cred ca-s si mai pacatoasa...da' icoanele chiar se saruta sau doar mimezi? Ca pe mine asa m-au invatat ai mei de cind eram mica: sa ma aplec spre icoana, dar sa nu o ating.

Elise & BBLisa

Si eu am vazut acelasi lucru la ai mei, Elise.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

aici cam toti saruta. si cand ne-am apropiat de prima, se vedeau urme de buze . mi-a venit rau pur si simplu. si eu doar mimez, insa majoritatea se uita la tine ca la statuie si-si scuipa in san. inclusiv preotul s-a uitat urat. stiti ce comentarii am auzit? "cum sa-i faca rau, icoana e sfanta, tot ce-i in biserica e sfant"

Nu m-am gandit initial la asta, nici prin cap nu mi-a trecut desi cunosteam procedura. de aia am fost luata prin surprindere de situatie.si in general femeile in varsta le saruta cu patima, dar m-am uitat expres si am vazut ca majoritatea au facut-o exceptand cateva mamici cu copilasi mici

Normal, Cristina ,avem iconite acasa fi-mea ii mai credincioasa ca tot neamul la un loc, nu-s de unde i se trage ,se inchina de la 1 an ori de cate ori trece pe langa biserica, stie si rugaciuni invatate de la bunici , insa nu consider ca trebuie sa sarute icoanele din biserica..brr..din cate stiu eu in exact acelasi locas,la cativa metri mai incolo (pana recent ,ca acum suntem in UE) se aduc mortii la ultima slujba..

Acest gen de practici mi se par total nelalocul lor..

apropo de asta, imi aduc aminte din copilarie,la bunica, cum l-am vazut pe popa Sandu (le avea cu pileala) cum, dupa ce s-a dus la toilettul din curtea bisericii, (noi,copiii, stateam si aruncam cu pietricele in el) a venit fain frumos nespalat pe maini sa ne dea Pastita..io din momentul ala n-am mai mancat nimic din mana popii aluia,chit ca era oarecum neamuri si venea cu colaci, prescuri la noi,dupa fiecare parastas..

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tania-z spune:

Bun subiect! Eu am avut un adevart razboi in familie pe aceasta tema, ai mei fiind f credinciosi. NU am vrut sa-l las pe Stefan sa pupe sticla aia plina de microbi. Argumentele alor mei erau de genul: nu am auzit pe nimeni care sa se fi imbolnavit in biserica (parca cineva ar bate toba pe asa ceva) sau ca "icoanele sunt sfintitre, nu ai cum sa te imbolnavesti". Eu de mica am fost scarboasa,mi se intorcea stomacul pe dos numai la gandul a ceea ce tb sa fac. Acum mi-am ales comportamanetul si nu pup icoane in biserica, ce, in asta sta credinta cuiva??? Ca sa nu mai vorbim de linguritza aia cu care se da impartasanie la toata lumea...alt subiect "dragutz"

Tania 14+ &
bebemic
& "Che" Stefan (17.12.2005) www.babysfirstsite.com/stefanmarcu" target="_blank">Nazdravan (site nou!!!)

Intuitia este o calitate a femeii care o ajuta sa-si contrazica barbatul inainte ca acesta sa apuce sa deschida gura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns light spune:

De pupat icoane, nu pupam in biserica, de impartasit mi-am dus copilul mereu, mai putin anul acesta pentru ca e un pic racit. Pe de o parte m-am tot gandit la acea lingurita din care sunt toti impartasiti, pe de alta parte mi-am tot facut procese de constiinta ca nu mi-am dus copilul la impartasit anul acesta. Dar intamplator urmarind o emisiune ieri despre ce pregateste Monica Tatoiu pentru Pasti, am aflat ca argintul nu permite raspandirea microbilor, si presupun ca lingurita din care se da sfanta impartasanie este din argint.Apoi ar mai fi o problema cu pupatul de icoane. De Boboteaza popa umbla din casa in casa cu crucea sfanta pe care o pupa fiecare. Din moment ce iti intra in casa si sfinteste casa, trebuie sa pupi si crucea, sau chiar daca tu mimezi, copilul sigur o va pupa.vad ca se discuta si aici:http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=94390

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns codruta_grg spune:

Si cand vine preotul cu crucea se saruta (crucea). Cum sa te eschivezi? Doar sa te apropii cu gura si faci cruce? Cum faceti voi? Si eu ma gandeam la aceeasi chisetie ca voi.

Codruta & Petra Alexandra

asa crestem noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

quote:
Cum sa te eschivezi? Doar sa te apropii cu gura si faci cruce? Cum faceti voi?

exact. Eu nici kupii nu-i pupam, la scoala, cind era ziua vreunuia: doar ne atingeam obraz pe obraz si ne faceam ca ne pupam.
Nici pe fie-mea nu suport sa o pupe nimeni. Fiecare cu bolesnitele lui...sa vina sa-mi pupe mie kupilul!

Elise & BBLisa

Mergi la inceput