cand trec copiii pe sub masa ?
am uitat.. scuzati... cand trec copiii pe sub masa ? joia sau vinerea Mare?
s-auzim numai de bine! si
Raspunsuri
DARAEL spune:
Pentru ce sa treaca pe sub masa kopkii ?
Si de ce in mod special joia sau vinerea ?
DARAEL
Fericit Non-Stop
www.geocities.com/dara2el/" target="_blank">27 grame de Sanatate pura
ManyHope spune:
quote:
Initial creeata de ardeiash
am uitat.. scuzati... cand trec copiii pe sub masa ? joia sau vinerea Mare?
... "trecutul pe sub masa" simbolizeaza prin gest intrarea(punerea) LUI in mormant; este deci evident cand trebuie sa se petreaca, de vreme ce Hristosul, Pastele nostru, Mielul Lui Dumnezeu, a fost jertfit, dupa cum e scris, intr-o zi ce-o comemoram prin noi numind-o "Vinerea Mare" !
Asadar, de fapt Pastele este Vinerea, iar Dumninica este Invierea ...ca sa se stie o data diferenta !
...
ManyHope spune:
quote:
Originally posted by DARAEL
Pentru ce sa treaca pe sub masa kopkii ?
Si de ce in mod special joia sau vinerea ?
DARAEL
Fericit Non-Stop
www.geocities.com/dara2el/" target="_blank">27 grame de Sanatate pura
"Spre Stiinta":
...pentru ca... (pentru ce pui asemenea intrebari??) sarbatorirea are loc atunci cand este cazul sa aiba loc, iar participarea la sarbatoare se face efectiv si afectiv, ca nu din fata calculatorului se serbeaza Pastele! ci la biserica si in adunare-impreuna cu credinciosii... iar masa aia nu e foarte inalta(inadins), trebuie sa te apleci serios sa treci pe sub ea si nu oricine e in stare dintre adulti ori batrani sa se inconvoaie in atata( ca deh...unele persoane au "o coloana vertebrala"..."teava de tun", nu altceva!!!), in schimb pentru copii e o nimica-toata si de aia mai mult ei "servesc", insa nu e doar pentru copii !
....................................................................
LiliaToma spune:
Dat fiind ca suntem in Saptamana Mare am putea fi mult mai calmi in raspunsuri.
Poate Darael nu stia de acest obicei si a intrebat din adevarata nestiinta...
Dumnezeu sa fie cu noi toti si sa intalnim Invierea Domnului cu sufletul curat si linistit.
Lilia si Amelia(26.09.2004)
Copiii vin pe lume cu agenda lor proprie: unii ne lumineaza viata, unii ne testeaza rabdarea, unii ne dau un scop, altii incep sa aiba grija de noi.. cert este ca atunci cand vin, copiii schimba totul.. ( DH)
Marilena12 spune:
Masa pe care copiii care vin in vinerea mare depun flori, simbolizeaza mormantul Domnului, si in general, atat copiii cat si adultii, vin cu flori la biserica, se inchina si saruta crucea mare pe care este pictat Mantuitorul rastignit si trec pe sub masa in genunchi. Mie mi se pare un obicei folositor, denota smerenia si umilinta noastra, trairile noastre din aceasta saptamana trista a patimilor, si plecarea genunchilor in fata jertfei lui Hristos si sarutarea simbolica a picioarelor Sale mi se par a fi gesturi firesti ale unui om credincios in contextul acestei sarbatori.
Domnul sa ne ajute sa fim vrednici de Invierea Sa!
MARILENA SI ANNA
xenocid spune:
Nu stiu exact cand trec pe sub masa, dar pot sa'ti spun ca incepand de la 3 ani ai mei au inceput sa sarä peste.
In special peste cea de prānz
Lauraa spune:
Ma scuzati, dar eu despre obiceiul asta am auzit acum maxim doi ani si (inca o data,ma scuzati!) m-am IMPRASTIAT de rās!
Asa ca Darael tot a fost politicos....
PS. In Ardeal nu cred ca a auzit nimeni de el, cel putin nu se "efectueaza" prin biserici ca la Inviere am tot fost,deci nu mi-ar fi scapat (asa o okazie de ras )
Laura cu
LARA si
Surpriza
Androix spune:
Asta pentru ca nu se trece de inviere ci in vinerea mare.
Xenocid, ma IMPRASTII de ras la glumele tale.
Andreea mamica lui Filip Stefan
Georgia
Onetzica spune:
Laura ...o intrebare.
Ai reusit sa te mai aduni dupa atat imprastiere draga????? Oare obiceiurile din Ardeal nu te fac sa te IMPRASTII de ras????
ardeiash spune:
o intrebare va rog . in urma schimbului de replici vazut aici si nu numai :
fratilor: ce cautati la sufletull credintei, ca nu inteleg?!
daca sunteti crestini adevarati ..intelegeti semnificatia fiecarui obicei, simbol.. fara sa luati in ras sau in batjocura...
si daca nu sunteti: ma repet: ce cautati de fapt? sa stricati linistea celor care intra aici sa-si explice ceva, sa aiba pace in suflet, sa impartaseasca celorlalti din durerea lor ....?
by the way: am 40 de ani si de cand ma stiu... in zona dobrogei copiii trec pe sub masa in vinerea mare// numai ca eram nesigura daca joi sau vineri... insa sincer, am ramas sa nu spun dezgustata , ca-i saptamana mare , dezamagita, trista de rautatea unora tocmai in aceasta saptamana : Sfintele Pasti si Saptamāna Luminata, culmea spiritualitatii ortodoxe : http://www.nistea.com/pastile-invierea/sfintele-pasti-saptamana-luminata.html
fiti domnilor mai buni!
ps: mai exista un subiect de discutii aici.. se afla pe aceiasi pagina cu sufletul credintei... se numeste .....ceva un ochi vanat... acolo puteti sa va-mprastiati.. sa v-adunati .. sa hohotiti ...sa invinetiti ochi,,, ce vreti. aici scuzati... cerem respect... pentru ca respectam!