Bebelus mort nebotezat
Salutari tuturor! Sper ca ma puteti ajuta, pentru ca eu nu mai am puterea sa caut raspunsuri. Poate cineva sa imi spuna ce mai pot face acum pentru copilasul meu, care a murit la o zi dupa nastere, inainte de a-l putea boteza?Va rog, ajutati-ma! Au trecut 8 saptamani de atunci. Dupa durerea si socul initial, acum ma gandesc tot mai mult la el, ma intreb ce s-a intamplat cu el, de fapt ce se intampla cu mititeii care mor astfel...Simt ca ma sufoc, gandidu-ma ca e vina mea ca a murit astfel...stiam ca botezul in aceste situatii poate fi facut de oricine, este valabil, dar nu am mai avut putere sa rog pe nimeni atunci si de fapt speram ca va trai, nu puteam sa accept posibilitatea mortii...am sperat pana in ultimul moment. Am intrebat un preot si mi-a spus ca nu se poate face nimic...refuz sa cred asta si nici nu inteleg de ce nu se pot spune rugaciuni, nu i se poate pune o cruce nu poate fi pomenit in vreun fel.
Deci, daca ma puteti, va rog mult sa ma ajutati...
Raspunsuri
lilianasoare spune:
Irene, ma doare sufletul sa aud despre tragedia ta. Nu stiu ce sa-ti spun decat ca sunt alaturi de tine si ma rog sa fii puternica. Dar nu inteleg, cum adica nu te poti ruga pentru el sau nu poti sa-l pomenesti? Mi se pare lipsit de logica. La urma urmei, ramane copilul tau si al lui Dumnezeu, in acelasi timp. E cam si cum ai nega ca a existat, chiar si o zi?
Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori
ManyHope spune:
Mangaiere pentru tine Irene sa fie si alinare sa se afle pentru voi, pentru pierderea voastra si peste durerile voastre !
Cuuumplit de trecut prin asa ceva... probabil printre cele mai cumplite nenorociri "firesti"!
...iti dai seama ca orice ti s-ar spune sau s-ar face, tot nu ai cum sa te linistesti din toate aceste framantari, doar timpul le va mai estompa si acoperi cat de cat cu fel de fel, dar cauta si tu nu sa-tzi zgandari ranile, ci mai curand sa tzi le lasi "sa-si prinda coaja lor" si sa tzi se vindece !
Eu stiu, adica am auzit ceva in legatura cu copiii care nu trec de pruncie in etapa urmatoare a vietii aici pe pamant, cred ca asa e cum mi s-a spus, asa ca-ti spun ce stiu, ce am aflat c-ar fi in cele nevazute si necunoscute noua: acesti copii, sufletele lor adica nu au pacat, ca nu au cum sa faca(sa fi facut) pacat si de aceea la Cer urca ca si ingeri, ca si micuti ingerasi! adica ingeri vor fi in Cer, nicidecum nu vor fi din cei "mancati de focul vesnic", pentru ca n-au ajuns la varsta cand sa poata discerne intre bine si rau singuri si sa aleaga intr-un fel sau altul...e cam ca si cum e cu copiii nenascutzi, ca si aceastia cumva inca aidoma acelora tot prin mama lor exista total si nu pot in ei insisi s#259; aiba merit sau vina, nu pot fi nici sfinti si nici pacatosi de propriile fapte, ca ei nici nu pot avea fapte, ci doar exista, doar se pregatesc sa ajunga la fapte...si nu mai ajung nu din vina lor!
("pacatul stramosesc" ce se considera a se ierta prin botez, nu atarna suficient spre neiertare inaintea Intelegerii si Bunatatii LUI, cat sa nu tina seama de conjuncturile si nesansa la viata intreaga a unui sufletel si sa nu ii acorde iertarea LUI = asa am auzit, adica asta am inteles din ce am aflat eu ...daca o fi credibila marturia asta a mea pentru careva!)
NICI TU N-AI VREO VINA PENTRU CA NU L-AI BOTEZAT !...ca nu se poate imputa unei femei-mame inebunita de spaime si in lupta cu sperantele ei, ca de ce n-a judecat si procedat "rece,obiectiv si profesional" ...ci la fel ca si copilului, nu uita ca EL nu este nedrept si niciodata n-ar astepta de la careva mai mult decat poate persoana...adica nici pe tine ca si nici pe copilul tau, n-ar avea de ce tocmai EL Preamilostivul sa iti tina "vinovatie de moarte" in seama, de vreme ce n-a fost botezul nefacut de tine cu intentie sau din negrija/nepasare !
Adica au rostul lor regretele,autoinvinovatirile, da nu mai e bine a le tine permanente, vesnice, neiertate si nevindecate, ca daca EL te iarta, pai tu inca sa-tzi tzi in socoteala... nu e bine!
Preotii... pai sti bine ca tin randuielile care le tin ei, cum li s-au predat si lor de inaintasi... care parinti-inaintasi nici ei nu le-au cunoascut chiar pe toate-toate tainele cele ceresti ale LUI...si nici intre timp nu pare ca s-ar fi avansat cine stie ce in privinta unor asemenea necunoscute, nu-s deci de condamnat ca-si tin legamintele... asa cum si le tin ei, adica probabil ar fi corect cum ti-a spus preotul respectiv ca pentru cine formal sau efectiv nu se poate considera a fi facut parte din Biserica LUI, nu se poate face slujba ca nu apartine... iar el de la sine nu poate face "pasul credintei", nu are voie poate sa considere ca, normal,cu siguranta, daca ar fi trait copilul, era botezat dupa randuiala, caci voi ca si parintzi aveati toate intentiile si motivele sa impliniti tot, iar doar nefericita intamplare a facut ca sa nu se poata implini ce s-ar fi implinit negresit, adica daca el nu poate ca om-slujitor sa considere ca si implinit ce era pe cale sa se implineasca, pai sa nu-tzi inchipui o clipa ca pana si Cel de Sus toooot asa "privire scurta" ca de om are... ci sa crezi ca EL vede depaaaarte-departe si tine cont nu doar de ce deja este, ci si de cele care vor fi sau de cele ar fi fost sa fie, ca si cum deja s-ar fi implinit !
...iar daca e asa cum am auzit c-ar fi, daca destinat Cerului de Sus ca ingeras e sufletul copilului tau, paaaaai...nici nu mai conteaza deja ce slujba s-ar mai savarsi sau nu s-ar mai savarsi pe pamant aici jos de catre oricine !
Ocupa-te si roaga-te si pentru vindecarea si recuperarea ta de la toate astea !
denizel spune:
IreneCAM, imi pare foarte rau pentru durerea asta imensa prin care treci.
Iti doresc sa gasesti mangaiere si alinare si nu uita:
"pai sa nu-tzi inchipui o clipa ca pana si Cel de Sus toooot asa "privire scurta" ca de om are... ci sa crezi ca EL vede depaaaarte-departe si tine cont nu doar de ce este deja, ci si de cele care vor fi sau de cele ar fi fost sa fie, ca si cum deja s-ar fi implinit!"
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
IreneCAM spune:
Multumesc mult ca ati gasit timp sa-mi raspundeti, nici nu stiti cat de mult m-au ajutat cuvintele voastre...mai multe nu pot spune acum, pentru ca uneori imi este prea greu sa ma gandesc la asta. Numai bine si inca o data multumesc ca ati fost alaturi de mine intr-un moment disperat.
Andra
Daca pamantul pe care il cauti nu exista, Dumnezeu il va crea pentru a-ti rasplati indrazneala...Isabela de Castilla catre Cristofor Columb
Criss75 spune:
Irene, imi pare rau pentru pentru ce ti s-a intamplat, e cumplit sa-ti pierzi copilasul pe care l-ai asteptat.
Sigur ca poti sa te rogi pentru el si Dumnezeu te va asculta, indiferent de ce ti-a spus preotul. Sunt sigura ca n-ai intrebat persoana potrivita.
Eu iti doresc sa-ti gasesti linistea sufleteasca si sa incerci sa mergi inainte.
irina.c. spune:
Irene,eu stiu ca Biserica nu se poate ruga pentru micut,adica nu-l poti pomeni la Liturghie,nefiind membru al Bisericii,dar in particular te poti ruga pentru el.Deasemenea ,Biserica ii pomeneste la proscomidie de "pruncii morti inainte de vreme",si ma gandesc ca si copilasul tau este inclus aici.Deasemenea mai stiu ca micutii care mor inainte de botez ,din motive independente de vointa parintilor sau a preotilor sunt considerati ca fiind partasi la botezul dorintei,ca si dreptii Vechiului Testament(adica ar fi primit botezul daca ar fi trait),deci se duc si ei la fericirea vesnica.
Dumnezeu sa-l odihneasca pe micutul tau si sa-ti dea si tie pace si impacare in suflet!Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose
Marilena12 spune:
Draga ,ea, roaga-te tu pentru puiul tau si Dumnezeu va avea grija de el. Ii poti aprinde si lumanari. Intr-adevar, pruncii morti nebotezati sunt pomeniti la fiecare Sf. Liturghie, la proscomidie, cum a spus si Irina, are Dumnezeu grija si de ei. Totusi, rugaciunile parintilor si rudelor in general, au mare importanta pentru starea acelor sufletele dincolo...ei nu sunt in iad, pt ca nu au decat pacatul stramosesc, pe care nu l-au infaptuit ei, ci sunt intr-un loc special pentru ei, unde nu le este nici rau, nici bine, asta pana la judecata universala, cand isi vor lua si ei locsorul lor, in fata Domnului.
Ar fi bine sa te spovedesti la un preot bun, ca sa scapi de apasarea asta, desi suferinta nu va trece poate niciodata, nu trebuie sa continui sa te invinovatesti. Imi pare foarte rau de tragedia prin care treceti!
MARILENA SI ANNA
diplodocus spune:
IRENE-nu am cuvinte care sa fie destul de puternice pentru a te imbarbata in aceasta situatie tragica prin care treci...
Cum spunea si Irina, daca tu ti-ai dorit cu toata fiintza ta sa fi fost botezat bebelushul, dar acest lucru nu s-a putut indeplini, se considera ca e botezat cu Botezul dorintei.
Oricum sufletul lui e intr-un loc bun, el neavind nici un pacat personal, decit pe cel originar.
NU E VINA TA ca a murit asa...e normal ca ai sperat pina in ultimul moment, oricine ar face la fel
Inca un lucru...sper sa nu te culpabilizeze ca nu vreau acest lucru.Ma gindesc insa ca nu se stie cui si cind va fi de folos...mama mea a fost asistenta la sala de nasteri...un preot i-a spus(in momentul in care sotia lui trebuia sa nasca),ca daca se intimpla ceva cu copilul, sa zica ea "Tatal nostru" si se considera "increstinat" copilul
Luca-Mihnea Cel Voinic
Witchie spune:
Draga Andra,
Eu nu ma prea pricep la chestiunile astea de fineturi bisericesti. Am simtit insa nevoia sa iti spun ca am sa aprind si eu o lumanare pentru pruncul tau, acum, de Paste, cand merg la biserica. Sper din tot sufletul sa te ajute Dumnezeu sa gasesti alinare si putere sa treci peste ce ti s-a intamplat. Am sa ma gandesc la voi.
Anda, mama Irinei
domnisoara Irina
Am buba!...
IreneCAM spune:
Sincer, nu speram sa gasesc atat de multa compasiune aici.Incurajarile si raspunsurile voastre au fost exact ceea ce imi trebuia sa-mi revin, sa ma linistesc.
multumesc
Tuturor, un Paste luminos si linistit!
Andra
Daca pamantul pe care il cauti nu exista, Dumnezeu il va crea pentru a-ti rasplati indrazneala...Isabela de Castilla catre Cristofor Columb