cand adolescentul o ia razna!

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Citat:
citat din mesajul lui SSerafiotti

Diferenta intre abordarea prietenului nostru si a unui parinte din cei care iti plac tie este ca prietenul nostru asculta si la urma este capabil sa spuna (Gasp!!!) NU, PENTRU CA... iar parintii admirati de tine se ofera imediat sa plateasca tatuajul, sa aleaga locul si marimea.

Draga mea, tocmai aici e problema! De ce parintele trebuie sa spuna "NU, PENTRU CA..."?
De ce parintele si copilul nu pot sa decida de comun acord?
Cade parintele de pe soclu daca face asta?
Cand parintele spune NU, e o extrema, parintele e multumit ca si-a impus autoritatea, iar copilul mormaie nemultumit in barba. Cand copilul spune "Fac asta pentru ca asa vreau eu", e o alta extrema, copilul s-a revoltat si si-a indeplinit dorinta, in timp ce parintele e frustrat.
In schimb cand parintele si copilul negociaza, cand discuta asa cum a exemplificat bird, se ajunge la o concluzie multumitoare pentru ambele parti, fara sa se impuna vointa nimanui, fiecare simte ca vocea i-a fost auzita si ca decizia respecta nevoile ambelor parti.
Ca doar nu vorbim de un razboi intre state rivale, vorbim de parinti si copii, vorbim de o relatie de dragoste si respect reciproc, sper!!! In care experienta si intelepciunea parintelui ar trebui sa poata gasi o rezolvare mai buna decat unilateralul "NU, PENTRU CA..."

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Donia daca acei copii merg la yeshiva ca scoala sunt foarte religiosi. Si este nu pentru ca un tatuaj intra in conflict cu Leviticul din Vechiul Testament in care este explicit interzis.

In afara unui motiv religios nu vad de ce i-as spune nu. Ah ca eu il consider urat... da, dar gusturile si culorile....

Si legat de tanti cu prelegerea de abstinenta de sex pana la casatorie... eu as fi respectat-o daca zicea.... fratilor si de nu vreti sa asteptati folositi un prezervativ ca sa preveniti si bolile cu transmisie sexuala si sarcina... dar nu... ca doar era scoala catolica... ipocrizie. Ca sa nu mai vorbesc ca era important sa spuna ca indiferent daca vrei sa te casatoresti sau vrei sa faci sex cu cineva important e sa ai o relatie care sa nu inceapa cu atractie fizica... de genul esti frumoasa si de aceea te iubesc si ma insor au ba cu tine. Sa aiba ceva in comun inainte si sa dovedeasca ca pot impartasi si altceva decat dorinte sexuale. Pentru ca atractia pur sexuala nu dureaza mult daca nu e o punte de lagatura intre cei doi.

Si eu sunt de moda veche sau mai bine zis eram. M-am culcat dupa ce am terminat facultatea exact cu cel cu care m-am casatorit ... hmm ce pacat ca sase luni mai tarziu eram divortata. Asta dupa o prietenie de zece ani. Fata catolica buna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SSerafiotti spune:

Citat:
citat din mesajul lui Donia

[quote]

Draga mea, tocmai aici e problema! De ce parintele trebuie sa spuna "NU, PENTRU CA..."?
De ce parintele si copilul nu pot sa decida de comun acord?
Cade parintele de pe soclu daca face asta?
Cand parintele spune NU, e o extrema, parintele e multumit ca si-a impus autoritatea, iar copilul mormaie nemultumit in barba. Cand copilul spune "Fac asta pentru ca asa vreau eu", e o alta extrema, copilul s-a revoltat si si-a indeplinit dorinta, in timp ce parintele e frustrat.
In schimb cand parintele si copilul negociaza, cand discuta asa cum a exemplificat bird, se ajunge la o concluzie multumitoare pentru ambele parti, fara sa se impuna vointa nimanui, fiecare simte ca vocea i-a fost auzita si ca decizia respecta nevoile ambelor parti.

Exista un timp pentru negociere, un timp pentru DA si un timp pentru NU. Cand copilul de 13 ani iti vine cu cereri de tatuat nu este un timp pentru negociere numai asa, de dragul de a te abtine cu orice pret de la NU.

Bird recunoaste ca a mani****t copilul tocmai de dragul de a nu fi auzita cu NU.
Mie mani****rea mi se pare mai incorecta decat NU, pentru ca e ca si cum nu ai indrazni sa recunosti/sustii ca un anumit lucru e indezirabil, ci preferi sa obtii efectul scontat dand-o pe langa piersic, aducand copilul din aproape in aproape la hotararea ta, in vreme ce in mare ii dai senzatia ca ce vrea el e la fel de ok- CAND NU ESTE.

Disclaimer: sunt de acord ca mani****rea e un last resort ce nu poate fi cu totul indepartat intr-un context dificil, incert, polivalent. Dar eu nu as mani**** intr-o ocazie buna de a spune, simplu, NU. Copiii au nevoie sa afle in termeni clari ce e bine si ce e rau, ce e frumos si ce e urat, iar mie mi-ar fi mai teama de confuzia intre acestea decat ca imi voi pierde statutul de sora-mai-mare-cool-care-spune-numai-da-de-frica-sa-nu-para-uncool

Mergi la inceput

Nu e mani****re... este altceva. Iti inveti copilul sa gandeasca. Sa aleaga sa faca ceva dupa ce a cantarit pro-urile si contra-urile. Ajutandu-l sa ajunga la concluzia ta in urma unui proces de gandire il inveti si sa nu aleaga sa actioneze cum ii trece ceva prin cap sau sa se opreasca in primul tabu social.

Si un parinte isi invata copilul sa gandeasca de cand acela si-a manifestat prima curiozitate fata de lume. De exemplu ce faci cand un pruncusor de un an nu intelege sa nu se atinga de fierul de calcat, de priza etc. Cand nu ar vrea sa-ti dea mana pe strada. Chestii extrem de periculoase. Tu zici nu si el tot incearca intr-o frenezie. Ce faci? Cum te impui?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui AB

Nu e mani****re... este altceva. Iti inveti copilul sa gandeasca. Sa aleaga sa faca ceva dupa ce a cantarit pro-urile si contra-urile. Ajutandu-l sa ajunga la concluzia ta in urma unui proces de gandire il inveti si sa nu aleaga sa actioneze cum ii trece ceva prin cap sau sa se opreasca in primul tabu social.

Bird a spus: 'OK, nu mi-am impus parerea dar am mani****t-o sa ajunga la parerea mea.'

In anumite situatii complexe se recurge la mani****re, si nu asta e problema mea.

Eu pun sub semnul intrebarii insasi cultura (da, este o cultura, ca sa nu-i spun un cult) de a te da de 7 ori peste cap si a face orice, cu orice pret, doar sa nu auda minunea 'nu', 'nu sunt de acord' sau 'nu iti permit'. NU este la fel de important ca DA, si totusi parintele se teme, se pierde, da inapoi, de parca ar fi vorba de o camaraderie tradata, nu de datoria de a arata propriului copil basic do's and don'ts.

Si copiii carora li se spune 'NU, pentru ca...' (si aici motivele) gandesc. In plus, sunt avantajati cand dau cu nasul de lumea adevarata, asta cainoasa si insensibila la buricupamantisme, fara organ pentru indivizi expusi prima data lui NU cand citesc semnele de circulatie ca proaspeti soferi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Serafiotti, sunt curioasa si te intreb fara urma de malitiozitate, la tine asa a fost?

Citat:
Copiii au nevoie sa afle in termeni clari ce e bine si ce e rau, ce e frumos si ce e urat

Ti s-a spus ce e bine si ce e rau si ai acceptat simplu valorile altuia?
Te intreb asta nu pentru ca sunt adepta experimentatului cu orice pret, din contra, eu am gasit ca e bine sa invat din experientele altora. Insa am avut clar momente in care am gasit ca trebuie sa imi formez singura o parere despre un fenomen, fara sa fiu influentata de parerile parintilor, profesorilor sau chiar prietenilor de o seama cu mine.
Multumesc lui Dumnezeu, nu am dat cu capul de nici un zid facand asta, insa din nou multumesc lui Dumnezeu ca am avut parinti care au avut incredere ca pot sa ajung si singura la niste concluzii valabile. Chiar daca drumul spre aceste concluzii nu a fost si drumul pe care mi l-ar fi trasat ei. Mai mult, uneori concluziile nu au fost tocmai cele la care sperau ei, insa au fost cele potrivite mie si nu au facut rau nimanui, cu atat mai putin mie.
Sa stii ca sunt tentata sa cred ca asa a fost si la tine...

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Citat:

Si legat de tanti cu prelegerea de abstinenta de sex pana la casatorie... eu as fi respectat-o daca zicea.... fratilor si de nu vreti sa asteptati folositi un prezervativ ca sa preveniti si bolile cu transmisie sexuala si sarcina... dar nu... ca doar era scoala catolica... ipocrizie.

Nu am vazut clipul, dar ma deranjeaza alaturarea asta de 'scoala catolica' si 'ipocrizie'.

Doar pentru ca singur catolicismul a generat traditia academica asa cum o cunoastem azi- si este una excelenta- nu inseamna ca trebuie tras la raspundere pentru toate nerezolvabilele societatii sau ca TREBUIE sa i se puna in carca solutionarea tuturor baiurilor contemporane.
Cu alte cuvinte, 'daca-i dai nas lui Ivan ti se urca pe divan', sau mai era una- 'facerea de bine e f....e de mama'. Altor traditii religioase care se perpetueaza in corturi de secole si milenii nu li se mai cere sa gaseasca panaceu social si sunt respectate bine-mersi doar pentru ca exista- si alo, ele isi ajuta exclusiv coreligionarii, nu spala la fund jumate din lumea a treia.

Trebuie inteles clar ca traditia catolica nu e o capra universala de muls pentru umanitate, e bazata pe o ideologie religioasa. Iti place ideologia bine, nu iti place, mai cauta.

Ideologia religioasa in general este inflexibila sau greu flexibila.

Prezervativul nu este recomandabil in ideologia religioasa catolica, singura metoda contraceptiva acceptata dpdv religios fiind cea a calendarului. Atunci de ce i se cere unei catolice sa promoveze o metoda contraceptiva impotriva convingerilor ei religioase?! La multe madrassas si yeshivas ai vazut po****rizari ale prezervativului? Asta e religia, prescrie viata sexuala dupa casatorie- si FARA PREZERVATIV. Esti de acord- perfect, nu esti de acord, iti iei informatia din alta parte.

Dar nu avea pretentia de la o catolica sa isi taie singura craca de sub picior promovand mijloace de contraceptie interzise de catre biserica catolica. E absurd. E incorect. Dar deh, e catolica, deci via libera la 'ipocrizie'. Daca era altceva, era suficient sa se spuna 'Leviticul X:Y' sau 'Profetul in hadisul cutare' si nu se mai auzea nici musca.

Mergi la inceput

Seraffioti sunt catolica si iaca uite asta cred eu nu despre religia mea, ci despre unii predicatori si predicatoare care se cred ei D-zeu. E o ipocrizie sa tii o prelegere in fata unor scoli si sa nu pomenesti prezervativul. Spune ca-i pacat, dar pomeneste-l ca mai bine pacatuieste si scapa cu viata si apuca sa faca un bine pe lumea asta, decat si sa pacatuiasca si sa moara. Si eu am pretentia de la oricine ca daca esti in apa sa incerce intai sa te salveze si apoi sa te aduca pe drumul drept ca sexul in afara casatoriei nu e in decalog pe cand sa nu ucizi este.

Cat despre NU-ul societatii... Hmmm societatea spune arareori nu si gata s-a terminat lumea. Nici cand ucizi nu prea spune nu-ti mai dam dreptul de viata. In general te pune sa platesti pentru ceea ce ai ales sa faci. Asa ca-i instructiv sa nu decizi imediat sa ai rabdare sa urmaresti in detaliu alternativele care ti se ofera si sa le proiectezi consecintele.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Donia

Serafiotti, sunt curioasa si te intreb fara urma de malitiozitate, la tine asa a fost?
Citat:
Copiii au nevoie sa afle in termeni clari ce e bine si ce e rau, ce e frumos si ce e urat

Ti s-a spus ce e bine si ce e rau si ai acceptat simplu valorile altuia?
Te intreb asta nu pentru ca sunt adepta experimentatului cu orice pret, din contra, eu am gasit ca e bine sa invat din experientele altora. Insa am avut clar momente in care am gasit ca trebuie sa imi formez singura o parere despre un fenomen, fara sa fiu influentata de parerile parintilor, profesorilor sau chiar prietenilor de o seama cu mine.
Multumesc lui Dumnezeu, nu am dat cu capul de nici un zid facand asta, insa din nou multumesc lui Dumnezeu ca am avut parinti care au avut incredere ca pot sa ajung si singura la niste concluzii valabile. Chiar daca drumul spre aceste concluzii nu a fost si drumul pe care mi l-ar fi trasat ei. Mai mult, uneori concluziile nu au fost tocmai cele la care sperau ei, insa au fost cele potrivite mie si nu au facut rau nimanui, cu atat mai putin mie.
Sa stii ca sunt tentata sa cred ca asa a fost si la tine...

Da, asa a fost.

Am avut o familie departe de perfectiune, pe care eu nu as schimba-o.

Nimeni nu are o familie sau o situatie perfecta.

Mi s-a spus ce e bine si ce e rau, ce e frumos si ce e urat si i-as considera denaturati daca nu ar fi facut-o.

Nu puteau sa ma puna pe un pres cu canafi de aur si sa joace in jurul meu ca in jurul reincarnarii lui Buddha, asteptand imbolduri, sentinte si perle de intelepciune de la mine. Eventual si o reevaluare a binelui si a raului si o evanghelie 'dupa mine'.

Nu am spus nicaieri ca ascultarea orbeasca e norma, sau ca neascultarea nu duce si ea la cunoastere.
Dar neascultarea este o reactie la ceva. Trebuie ca reperul sa existe, 'nu se face asa, pentru ca uite ce se intampla', dupa care tu faci exact pe dos si vezi daca se intampla ce ai fost avertizat ca se intampla.
Uneori scapi basma curata, alteori nu. Dar punctul de plecare ramane acelasi: ceea ce este acceptabil si ceea ce nu este acceptabil, si claritatea diferentei dintre ele.

Copiii care nu aud niciodata NU traiesc intr-o lume haute-coutured numai pentru ei. Mie mi se pare o reponsabilitate prea grea pentru umerii lor sa recreeze un intreg sistem de valori dedus din ce prind din zbor, fara ca parintele sa aiba o pozitie certa fata de lucruri esentiale: 'asta DA, asta NU'. E ca o ecuatie cu din ce in ce mai multe necunoscute, careia nu ii mai dai niciodata de cap. Las la o parte faptul ca mama-sora cool si tatal-tip de gasca se incadreaza la cele mai nesanatoase tipare.

Eu sunt recunoscatoare ca mi s-au propus, iar uneori impus, reguli. Nu e mare scofala. E normal. Cu unele nu m-am impacat si am avut posibilitatea sa le resping ca adult (dar disciplina lor mi-a folosit), insa majoritatea imi vor sluji pe viata. Ce atata tura-vura.

De obicei nu imi permit legaturi din astea in zig-zag, dar am observat semnatura ta ( cu copiii 'nascuti perfecti') si cred ca de acolo vine neacceptarea nevoii reale a copiilor de a auzi si NU (pe langa DA etc.) Pai, daca se nasc perfecti, niste zei (vorba vine, ca zeii nu erau perfecti, dar erau adorati ca si cu ar fi fost), nu au nevoie decat de un cult dedicat lor.

Eu nu vad lucrurile asa 'cultistic'. Am intalnit din astia 'nascuti perfecti', am observat si roiurile care trag la Imparatul Mustelor. Si e o diferenta de la cer la pamant intre unii si altii. Iar ca soarele sa lumineze si peste buni si peste rai, cum a spus inteleptul, trebuie sa existe reguli, si ele trebuie internalizate devreme. Nu ai cum sa le alegi numai pe alea care incep cu 'DA' decat intr-o realitate restransa...simulata...custom-made. Eu ma bucur ca nu am avut-o.
[/quote]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB

Si legat de tanti cu prelegerea de abstinenta de sex pana la casatorie... eu as fi respectat-o daca zicea.... fratilor si de nu vreti sa asteptati folositi un prezervativ ca sa preveniti si bolile cu transmisie sexuala si sarcina... dar nu... ca doar era scoala catolica... ipocrizie.

AB, inseamna ca si tu ai scuza adolescentilor, si anume ca nu stii. un prezervativ nu opreste transmiterea bolilor sexuale, pentru ca, asa cum spune doamna "ipocrita", de la clasa a sasea cam stim toti ca organele genitale masculine nu se opresc la jumatea penisului, cat acopere un prezervativ "in lucru" ca sa zic asa, ca doar nu-l lipesti cu aracet sa-l acopere integral si sa stea acolosha nemiscat in timp de activitate, basca testiculele. iar ca sa predici cuiva ca prezervativul e suta la suta safe si este absolut garantat contra sarcinii, iarasi, iti acord circumstante atenuante, ca poate ca nu stii. dar doamna aia nu e ipocrita si spune un adevar maret: sexul nu vine fara pret. iar pretul, daca esti om, ti l-ai asumat inainte, nu dupa. iar ca sa ti-l asumi responsabil, trebuie sa fii educat si...tan tanaaam, MORAL. sa ai caracter. pentru ca are dreptate, barbatul isi ia palaria si pleaca in cele mai multe cazuri, dar femeia este cea care, in caz ca, ramane si sufera toata viata.

cat despre pilula, pai zice si ea cat de "safe" poa sa fie si care sunt efectele. negative.

Mergi la inceput