cum poti afla daca nou nascutul aude?

cum poti afla daca nou nascutul aude? | Autor: naga

Link direct la acest mesaj

Salutari la toata lumea,
In primul rand sa ma prezint: sunt un proaspat si fericit tatic al unei fetitze care azi implineste 6 zile si care se numeste Ana Sofia.
In al doilea rand sa va explic ce caut eu pe acest forum: de la nastere, fetitza noastra are o problema si anume s-a nascut, popular spus, fara gauri in ambele urechi. Mai precis, canalul extern al urechilor nu are corespondenta in exterior. Pavilionul e format si nu seamana a malformatie, si incercarile noastre primitive ca parinti si a medicilor neonatologi ne indica faptul ca fetitza aude (strange din ochii la zgomote foarte puternice, a deschis ochii tare cand i-am pus o melodie pe un mobil langa una din urechi...).
Totusi, nu suntem convinsi de acest lucru mai ales ca putem fi foarte subiectivi cand apreciam asta la un copil de 6 zile, ca parinti, si as vrea sa intreb aici in ce masura exista alti parinti sau medici care imi pot da un sfat in aceasta privinta, oricare ar fi acesta. Mai precis: exista o modalitate de a verifica daca copilul nou nascut aude si daca da, care este aceasta si unde se poate face?
Pana acum fetitza a fost vazuta de un ORL-ist de renume din vestul tarii care ne-a spus ca formatiunile cartilaginoase care se pot simti prin pipaire sunt formate la nivelul ambelor urechi si ca trebuie sa treaca 6 luni pentru a putea face un RMN care sa ne elucideze daca exista sau nu probleme la nivelul urechii interne, urmand ca apoi sa efectuam o prima interventie chirurgicala daca va fi cazul.
Am citit in schimb un articol despre copiii hipoacuzici care spunea ca interventia ar fi mai mult decat necesara pana la varsta de 6 luni, tinand cont de dezvoltarea ulterioara a copilului.

Astept cu nerabdare sfaturile voastre...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns doradora spune:

nici noua nu ne era clar daca fata noastra aude, batea doctorita din palme si ea nu intorcea capul, ca se uita fascinata la orice altceva. e greu la un copilul mic, fara atentie distributiva. la voi insa e ceva mai complicata situatia, parerea mea ar fi sa mai ceri o a doua opinie, chiar daca e cineva mai putin renumit.
pupici anei sofia si bine a venit pe lume!
te asteptam sa ne dai vesti cat mai bune.


chris + alexandra
varsta alexandra
poze bebe alexandra

bebeii nostri

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina_t spune:

Salut naga,
Am citit ca organizatia Sense International (care se ocupa in .ro de problemele persoanelor cu surdocecitate) are un program cu Spitalul de Obstetrica si Ginecologie “Panait Sârbu” – Sectia de neonatologie (Bucuresti) si sper sa te poata indruma catre cineva competent.
Sper sa le gasesti detaliile de contact pe net (eu am vazut mai multe variante si nu stiu care este cea actuala), oricum mai stiu si o alta org. care lucreaza cu Sense : www.uniculsens.org.ro, sper sa te ajute cumva.
Sper ca Ana Sofia sa fie o.k. si problemele de acum sa nu fie decat o alarma falsa, dar este evident mai bine sa o vada cineva specializat decat sa imaginezi tu teste. Tin minte ca si eu am dedus ca fetita aude deoarece a tresarit cand asistenta a scapat un capac mare metalic pe gresie, am dedus ca vede pentru ca strangea ochii la lumina etc .. ar fi fost mult mai bine daca as fi fost intr-un loc unde medicii au experienta si metode adecvate de evaluare, pentru ca atunci, asa cum zici si tu, ar fi putut interveni la timp.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns naga spune:

Va salut din nou pe toti adultii copii si bebelusi...
Multumesc pentru mesaje si sfaturi. Pentru ca pentru mine netul este o sursa extraordinara de informatii o sa incerc sa scriu aici cat mai multe despre evolutia fetitei nostre.
In primul rand vreau sa atrag atentia tuturor mamicilor ca exista 2 tipuri de teste pentru auz care in mod normal ar trebui facute tuturor nou-nascutilor inainte de externare: OAE (ortoacustic emission) si AABR (automated auditory brainstem response). La nivel UE exista un program de implementare a acestor teste in toate maternitatile, in Romania exista in acest moment 3 spitale care detin aparatura necesara si personal calificat: 2 in Bucuresti si unul in Timisoara. Nu stiu care sunt spitalele din Bucuresti dar stiu spitalul din Timisoara.
Dupa cate am citit pe net, testul AABR pare cel mai relevant. Pare complicat, dar nu e. Pe scurt, un emitator introdus in canalul auditiv emite sunete de anumite frecvente iar un set de senzori fixati in anumite puncte ale capului (timpan, frontal sau lombar) capteaza vibratile la nivelul craniului in punctele de masurare cauzate de receptia sunetului si pot spune cu certitudine ca intregul traseu ureche externa-medie-interna-creier este ok sau nu. Acestea sunt comparate cu niste referinte standard sau realizate pe o "ureche de proba" in mediu in care se realizeaza testul.
Repet, pare sofisticat dar in mainile unei simple asistente care stie ce face e simplu.
Celalalt test, OAE, este aproape similar dar se bazeaza pe un emitator-receptor introdus in canalul auditiv si l-am studiat mai putin pentru ca nu se potriveste la noi.

Recomand tuturor parintilor de nou-nascuti si nu numai sa solicite aceste teste pentru ca sunt singurele care pot spune cu certitudine daca copilul aude sau nu si care este gradul de hipo- sau hiperacuzie. Cu cat mai repede cu atat mai bine...

Clopotelul, capacele de cratitza, alte zgomote puternice sunt toate subiective...

In momentul asta duc munca de lamurire cu cine de la spitalul din Timisoara (Odobescu) sa facem testul AABR chiar in conditile in care pentru acesta ar trebui introdus un emitator in canalul auditiv dar dupa ce am mai citit prin diverse articole (americane mai ales) si am vorbit cu un specialist ORL se pare ca putem incerca si daca canalul auditiv e obturat.

Daca o sa am si alte informatii o sa le postez. Daca si altcineva are alte informatii e mai mult decat bine-venit.

Pana atunci succes la toti si multa sanatate si putere!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

nepotica mea... imediat dupa ce s-a nascut a tresarit cand s-a trantit o usa cu putere... chiar cand o bagau la incubator.. atunci am inteles pentru prima data ca bbi se nasc totusi cu auz//// caci in unele carti scrie altceva///

incercati si voi sa o supuneti unor astfel de experiente.. trantiti o carte de ex, cu putere pe pamant...

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

Da, copilul poate fi testat de la nastere. Audiological Screening
Ce trebuie sa faceti este Auditory brainstem response- bone conduction testing : Electrodes are placed on the head, and brain wave activity in response to sound is recorded.
Prin astea se testeaza auzul la nivel de cochlear

Se mai poate face Otoacoustic emissions - non-invasive screening with a small probe inserted into the ear canal dar cum fetita nu are canale nu cred ca se poate.
Desfacerea canalelor probabil ca stiti ca trebuie facuta prin operatii plastice.
Trantitul usilor nu mai poate fi elocvent mai ales ca acele canale, daca sunt, sunt pline de ear wax care in mod normal ar trebui sa se scrga singur dar nu are pe unde.



Ina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

Dupa ce am postat raspunsul am vazut al doilea mesaj al tau. Pare mult mai elaborat si descriptiv decat al meu asa ca te rog sa iei mesajul meu ca o intarire la ce ai descoperit si tu. Ceea ce am scris nu am luat de pe net ci de la o colega de servici, audiolog foarte bun si specializat in audiologie pentru copii.
Sfatul ei a mai fost sa nu pierdeti timp prea mult, sa va grabiti pe cat posibil sa faceti testele deoarece cu cat aceste afectiuni ale auzului sunt descoperite mai din vreme cu atat mai bine.
Incercati sa va familiarizati din timp cu hearing aid-urile, faceti research cat puteti de mult pt ca daca doctorul va va recomanda unul sa stiti ce inseamana si ce presupune (ce rezultate au, ce deficiente, cum sunt cotate si apreciate de useri, etc). Interesati-va in special de BAHA.
Bafta multa


Ina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paula2003 spune:

Te joci cu copilul si dai drumu la radio, vezi reactia ei. Face cineva un zgomot....intr-un colt...
Ce te face sa crezi ca nu ar auzi?



Paula & Alexa(13.12.2003) & Paul(03.01.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns naga spune:

Paula, nu vreau sa fiu rau, dar incearca te rog sa-ti bagi degetele adanc in urechi si apoi pune pe cineva intr-un colt sa bata din palme.
Probabil ca nu o sa auzi. Si daca radioul nu e dat foarte tare, nu o sa-l auzi nici pe el...
Probabil ca nu ai citit prea bine ce am scris despre problema fetitei mele. Recomandarea mea ramane in picioare: faceti screening la bebelusi cat mai devreme posibil.

Mersi pentru sfaturi Ina. Am o intrebare pentru tine, sau mai bine spus pentru prietea ta audiologist: de unde se pot achizitiona produse BAHA (softband Baha) si cum se poate face reglajul?
Eventual trimite-mi un numar de telefon, adresa de meil pe: daniel.nistoran@gmail.com.

Mersi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

Eu lucrez pt compania asta:
http://www.cochlear.com/860.asp

Daca medicii ajung la concluzia ca fetita poate beneficia de un implant BAHA contacteaza-ma la silvia.alina@gmail.com
O sa incerc sa va ajut. Din cate stiu exista Baha in Romania si medici care implanteaza dar nu stiu amanunte. Puteti sa va interesati de preturi si amanunte acolo si o sa ma interesez si aici. Ideea e sa gasiti doctorul care face operatia si poate el are relatii cu suplierul.

Ina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexia3 spune:

Buna! sunt si eu o mamica cu multe si multe intrebari. am un baietel de 8 saptamani nascut la termen, sanatos, greutate buna....dar mie mi se pare ca nu aude...nu reactioneaza la zgomote, nu clipeste nu tresare..am fost la medicul de fam, mi-a spus ca inca nu-ti poti da seama , este micut, am fost la orl..la fel si ca sa mai vin la control peste o saptamana, 2, si ca pana la 6 luni oricum nu se poate face nimic.
dar tot nu sunt linistita....am citit si eu pe net despre testul acela in ureche ( nu cel cu electrozi pe tample) si am fost la prof Alexandru Pascu la Institutul dr Hociota, dar pt test trebuie ca bebe sa doarma si nu a vrut sa faca asta cat am stat acolo. mai incercam saptamana viitoare... totul mi se pare atat de incurcat si termeni si investigatii asa ciudata....spuneti-mi si mie unde pot gasi informatii mai multe despre metodele de investig. despre tratament. operatii. implanturi. si chiar medici si clinici bune?
nu stiu ce ati inteles din tot ce am spus eu , dar...imi doresc cei mai bun si bine pt copilul asta...ca si voi de altfel...si nu stiu pe ce cale sa apuc ca sa fiu sigura ca ma duce la un rezultat bun.
va multumesc mult si va doresc numai bine.
ramona

Mergi la inceput