Piata imobiliara in Ro
Daca sunt printre voi persoane care lucreaza in domeniul imobiliar sau care stiu care este tendinta pietei pentru 2007 / 2008, rog sa ma informeze si pe mine.
Am inteles de la prieteni cu care am vorbit la telefon recent ca preturile au crescut f. mult in ultimele luni si vreau sa stiu daca e un moment propice sa vand apartamentul.
Multumesc anticipat!
Raspunsuri
dpintilie spune:
Mai asteapta. BNR a eliminat avansul obligatoriu in cazul tuturor creditelor acordate de banci persoanelor fizice, a eliminat si limita de indatorare ceea ce inseamna ca bancilor comerciale nu le va mai fi impusa clauza de a limita rata lunara a unui credit la 35% din veniturile unui contractant de credit - in cazul creditelor imobiliare, sau 30% in cazul creditelor de consum.
Asa ca preturile la imobiliare ar mai putea sa creasca, speculand posibilitatea oamenilor de a lua mai multi bani din banca.
dicirstea spune:
Dar s-ar putea sa fie doar o crestere pe termen relativ scurt ,~ 2-4 ani. Cam asta e termenul de dare in folosinta a proiectelor imobiliare incepute sau anuntate. Ideea e ca dupa 2008 vor fi efectiv pe piata apartamente ( acum fiind doar proiecte in diverse etape de executie), iar o persoana care va avea bani sau acces facil la un credit va avea de unde alege. Nu se poate vorbi de o scadere brusca a pretului ( desi e posibil sa apara "promotii") dar macar vor stagna cresterile. In orice caz, cea mai buna solutie - investitie, oricum vrei sa o numesti, in cazul in care ai unde sa locuiesti o perioada, e sa iti achizitioneszi un apartament de pe plansa. Pretul iti va fi neafectat de cresterile aberante care urmeaza, si nu exista pericolul sa i se deprecieze valorea in timp, ca la cele in blocuri vechi.
Pentru a vedea pareri de analisti imobiliari te sfatuiesc sa urmaresti postul TV "The Money Channel"- emisiunea Metropolis, de la ora 17:00; sau intra pe site-ul lor: www.themoneychannel.ro. Luni si marti au avut invitati de la eurisko si colliers care au vorbit pe tema asta. Din cand in cand a mai aparut si Arthur Silvestri, care, dupa parerea mea, e cel mai titrat din Romania in domeniul imobiliar.
grati.ela spune:
Eu sunt curioasa daca "sudul" are vreo sansa. Daca zona Prelungirea Ghencea, Domnesti arata in vreun fel, Popestiul de exemplu este jalnic. Com. Berceni si Frumusaniul par sa capete aspect de "rezidential", dar utilitatile sunt la ani lumina. Blocurile noi din capitala de multe ori sunt amplasate in zone triste. Acolo unde era uncoltisor verde intre blocurile vechi s-a ciucit si o "prospatura".
ana-oana spune:
quote:
Originally posted by grati.ela
Eu sunt curioasa daca "sudul" are vreo sansa. Daca zona Prelungirea Ghencea, Domnesti arata in vreun fel, Popestiul de exemplu este jalnic. Com. Berceni si Frumusaniul par sa capete aspect de "rezidential", dar utilitatile sunt la ani lumina. Blocurile noi din capitala de multe ori sunt amplasate in zone triste. Acolo unde era uncoltisor verde intre blocurile vechi s-a ciucit si o "prospatura".
eu stau intr-o viitoare rezidentiala in zona - se vor construi vreo 600 de case in total, 200 in primavara asta - si am toate utilitatile la poarta (gaze, apa, canalizare, lumina), plus ca imi asfalteaza strazile.
O.
Om intr-adevar bun e numai acela care ar fi putut fi rau si n-a fost.
Nicolae IORGA
Gaby spune:
buna
ce se vb pe piata sunt aberatii! bumul a fost in acesta iarna, chiar si acum, pentru ca nu au fost apartamente pe piata imobiliara; vb si din experienta: nu gasesc sa inchiriez decat la preturi mari iar pe ap. meu, cumparat in septembrie cu 63.ooo acum primesc 85.000....
Cat despre noile decizii bnr, acestea nu vor afecta f mult piata, cel putin in acest an,piata un pic mai libera, va crea tendinta sa se cumpere ap. noi, nu cele vechi, iar cele noi sunt lansate una dupa alta, deci va mai disparea din supraevaluarea si va exista concurenta=preturi mai scazute;
despre scaderea pietei cu 10-15% - material de presa dat astazi publicitatii
www.banisiafaceri.ro/Proiecte si investitii/Vom avea mai multi propietari- pretul apartamentelor vor scadea cu 10-15%25/1425" target="_blank">link
Eu zic ca e timpul, tu faci cum crezi mai bine!
Succes!
Mickyyy spune:
In Bucuresti, atata timp cat cererea e mai mare decat oferta, preturile vor creste, indiferent de ce zic prognozele, integrare, bla bla-uri...Noi sau vechi, apartamentele sunt putine, asa ca presupun ca cele vechi vor creste mai putin, dar crestere vor avea cu toate. Ca omu' care vinde aude la stiri ca e creditul mai lejer, si automat creste pretul.
Eu cred ca peste 2-3 ani vor incepe sa se stabilizeze cat de cat, pana atunci vor mai creste.
Nu stiu daca si in provincie va fi la fel.
Mickyyy si cele 2 fete cucuiete: Malina Ioana (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34545" target="_blank">31.03.2004) Daria Maria (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58164" target="_blank">22.06.2005)
Ajuta-ma sa cresc langa mama mea!
Christel spune:
quote:
Originally posted by ana-oanaquote:
Originally posted by grati.ela
Oana, unde este situat acest viitor cartier rezidential?
eu stau intr-o viitoare rezidentiala in zona - se vor construi vreo 600 de case in total, 200 in primavara asta - si am toate utilitatile la poarta (gaze, apa, canalizare, lumina), plus ca imi asfalteaza strazile.
O.
Om intr-adevar bun e numai acela care ar fi putut fi rau si n-a fost.
Nicolae IORGA
AncaMaria spune:
Multumesc tuturor pentru raspunsuri si informatii, le-am citit cu mare interes.
Apartamentul e in Bucuresti, sotul imi zice sa-l vand si sa bag banii la banca, ca as lua o dobanda mai mare decat iau acum pe chirie minus cheltuielile casei... dar eu totusi as mai astepta...
A_Iulia spune:
Poate trebuie sa cresti chiria.- si astea au crescu mult in ultimul timp
Cum adica dobanda la banca sa fie mai mare decat chiria minus cheltuieli? Ce cheltuieli iei in calcul?
Adina + Olivia Karla 04.03.2004
codruta_grg spune:
Noi acuma vrem sa ne vindem apartamentul, sunt clienti, dar din pacate nu dau atata cat cerem noi (si noi nu lasam din pret), pentru ca nu realizeaza cat de bine e finisat apartamentul nostru. In schimb se vand apartamente finisate "la vedere" si cand ajung oamenii sa analizeze treaba mai au de bagat bani in el o gramada.
Anca, sa pui in calcul si comisioanele bancilor. Eu zic sa ti deocamdata apartamentul, mai ales pana s estabilizeaza piata, ca poate se devalorizeaza mult banii in banca, fata de bunurile imobiliare.
off topic: eu sunt revoltata pe agentiile imobiliare care nu sunt in stare sa negocieze si efectiv sa iti vanda ceva. De fapt ei sunt doar intermediari in Romania.
Codruta & Petra Alexandra
asa crestem noi