nu vorbeste la 3 ani,ce sa fac cu el?

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

uite ca am gasit un film ce exemplifica foarte clar lipsa contactului vizual, lipsa intelegerii mesajului.

http://www.youtube.com/watch?v=Kkj-YBnQZ30

copilul de aici nu reactioneaza nici la nume , la nimic. eu la asta ma refeream cand vorbeam de faptul ca nu-i poti capta atentia, privirea.

ALEXIA,02.mai.2004
http://s127.photobucket.com/albums/p127/alexis1980_photo/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

quote:
Originally posted by corinadana

Nu este ceva neobisnuit asta Kiwwy. Sunt copii care si la teatru se sperie cand se sting luminile. Si inca este mititel ptr circ, parerea mea.

Probabil ca o sa intre alta mamica care o sa ti zica de al ei ca a mers la 2 ani la circ si a fost ok.
Raluca la 4 ani la teatru ma strangea de mana cand se stingeau luminile.

Ptr asta nu te ingrijora. Are tot timpul din lume sa mearga la circ. Eventual mergeti la menajerie sa i aratati animalele!

corinadana mama Ralucai

http://community.webshots.com/user/corinaraluca

Si Robert s-a speriat (prima si singura data pana acum)cand am fost la cinema. Nu l-am prevenit ca se vor stinge luminile, i-a fost un pic frica nesiind ce se intampla, dar l-am linistit si am ramas pana la capat. Era pacat sa pierdem Bambi II .

Cristina

BEST OF ROBERT
Cresc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fran spune:

Noi am fost la munte si vad ca in "lipsa" noastra s-a ajuns iar la discutii in contradictoriu...
Sincer si mie imi sunt folositoare postarile Flaviutzei. Si nu ma deranjeaza ca altii sa imi analizeze comportamentul copilului. De altfel, chiar le cer parintilor copiilor cu care ne intalnim in parc sa o strige-raspunde uneori la mama unei fetitze cu care e prietena- iar ei stiu de la mine toata povestea...Nu mi se pare o rusine sa spui ce probleme are copilul si sa ceri si parerea altora.
Dupa parerea mea cel mai mare rau pe care mi-l poate face un dr. e sa-mi spuna ca e ok copilul ca sa-mi menajeze sentimentele pana e sigur de diagnostic. De asta se plang toti parintii de pe forumul cu autism-au pierdut timp serios pana sa li se puna SIGUR diagnosticul, timp in care puteau lucra cu copiii dupa o metoda sau alta, chiar daca exista numai suspiciunea ca ceva nu e ok. Pentru ca rau nu le-ar fi facut, chiar daca pana la urma se dovedea ca e ok copilul...
Si in alta ordine de idei-DA, noua la 1 an si 10 luni ni s-a spus ca POATE sa fie vorba de un autism inalt functional. Deci vom urmari copilul sa vedem cu evolueaza. Si vom lucra mult mai intens la dezvoltarea vorbirii, la imbunatatirea contactului vizual etc decat daca ne culcam pe urechea aia care tot aude de copii care au vorbit la 2 ani, ba nu , la trei, sau chiar la 4-5...
Granitza dintre AIF si normalitate e una foarte subtire, pana in urma cu ceva ani acest diagnostic nici nu exista...iar copiii cu asa ceva de obicei faceau fata ceva mai greu scolii si societatii dar se descurcau cumva...Un copil cu ceva note autiste poate insa sa fie ajutat si sa ajunga absolut normal la varsta inceperii scolii. Dar trebuie intai sa fim constienti ca exista o problema, ca sa incercam sa o rezolvam.
In alta ordine de idei, maine mergem la neuropsihiatru, sa ne tineti pumnii stransi.
A, si sa nu uit, la psiholog am mers cu testul Portage facut dupa linkurile mai vechi ale Flaviutzei, si ne-a multumit pentru ca in felul asta consultatia a mers mai usor si in loc sa ne puna o gramada de intrebari despre copil a putut sa o urmareasca cum se joaca, cum se misca prin cabinet etc...

Fran si Patricia Annelise (05.05.05)
Iepurete mititel
Iepurete a crescut

Mergi la inceput

Fran puiule iti tin pumnii...pt maine.

Uneori nu ma abtin, si unde stiu ca stiu ma bag. insa n-o sa ma vedeti in veci pe la Clubul aspirantelor dand sfatul care imi vine in minte si anume "stati calme, ca io am ramas din prima si fara sa intentionez" sau "vara-mea dupa ce a adoptat a ramas gravida,dupa 10 ani de ...sex la liber" pt ca stiu ca asta sunt cazuri particulare si stiu ca habar nu am de nimic asa ca nu-mi permit.

sa va zic una din invataturile mele..de baza. patita pe propria piele. bebe fiind si mancacioasa fiind ,alaptata artificial a cam luat kilograme. destule. nu retin exact ,undeva intre 12 si 14 pe la un an. cand de fapt trebuiau sa fie 9-10. evident, mie, mama ei, nu mi se parea nimic anormal. gaseam scuze...cu duiumul. desi citisem clar ca e prea mult, desi realizam ca pe unde ma duc este daca nu cel mai gras copil, atunci printre.

evident m-am imbatat cu apa chioara si cu vorbe de duh de genul...lasa slabeste ea, vai ce noroc ai al meu nu papa, lasa copilul in pace ,etc. se mai gaseau cate unele rude ,de fapt doua care mi-au spus pe tonul cel mai nepotrivit si poruncitor "vezi ca e prea grasa" ei, as...m-am suparat oleaca.

numai ca s-a gasit o prietena care sa-mi spuna pe tonul cel mai sincer, masurandu-i stratul de grasime de pe piciorus urmatoarele"EU, in locul tau mi-as face probleme"

nu stiu cum dar dintr-o data mi s-a ridicat valul de pe ochi..si am luat masuri. am reusit sa pricep(cu toate ca la teorie stateam excelent) ca al meu copil chiar e prea gras, chit ca e al meu si il vad cel mai cel..si ca bea laptele ca pe si in loc de apa.

si uite asa, cu atentie la alimentatie nu mai e asa...babana. acum vad o gramada de copii mult mai grasi decat ea, fapt ce nu se intampla acum doi ani...

ALEXIA,02.mai.2004

Mergi la inceput

de aia zic..tu ca mama esti obisnuita cu copilul si al naibii daca ti se pare ceva in neregula. dau exemplu dat de fran..nu raspunde la nume, adica nu realizeaza contact vizual. aaaa..pai probabil din cauza ca nu vorbeste probabil nu-si da seama ca pe ea o strigam..Wrong! pt ca nici un catelus nu vorbeste (de asta sunt sigura, la catei cu intarziere de limbaj pun diagnostic 100 %) si totusi catelusul de doua luni da din coada cand il strigi si are contact vizual.

dar trebuie sa te detasezi putin de ideea "e puiul lu mama, e normal" si sa vezi ce e de vazut. in conditiile in care sunt sigura ca orice mami ce se respecta a citit macar cartea lui Capraru, unde scrie etapele de dezvoltare psihomotorii , iar undeva pe la final semne ingrijoratoare..printre ele mai putin de 5 cuvinte cu sens la 2 ani, contactul vizual etc..

asta nu inseamna sa devii paranoic sau sa ai asteptari peste masura de la copil(cum am fost io acuzata pe undeva) si sa te panichezi cand altul recita luceafarul si al tau se lupta cu "catelus cu coada scurta".

insa nici sa stai sa astepti imbatata cu apa chioara (lasa draga..Blaga) cand al tau are doi ani si nu realizeaza contact vizual, in conditiile in care sugarii de 8 luni o fac.

Apropo autismul se diagnosticheaza la 3 ani (nu prea mai e de actualitate si va zic mai incolo de ce) pentru ca de regula parintii se prezinta cand in sfarsit realizeaza ca odorul a facut 3 ani si nu vorbeste.. la fel si cu alte probleme asemanatoare cum ar fi intarzierile pervazive de dezvoltare etc.

daca dati o cautare pe youtoube, uite aici

http://www.youtube.com/results?search_query=autism

dupa topicul autism o sa vedeti o groaza de filmulete cu copii diagnosticati undeva in jurul varstei de 18-24 luni. deci se intampla pt ca parintii vad problema din timp . de fapt toti o vad inainte de 3 ani, insa doar atunci intra in panica de-a binelea

ALEXIA,02.mai.2004

Mergi la inceput

Flaviutza-eu scriu in mare viteza de obicei, ca ma vaneaza asta mica cum ma asez la calc sa o las pe ea...nu am vrut sa zic ca nu raspunde la nume pt. ca nu vorbeste Ideea e ca ea nu diferentiaza diversele sunete inconjuratoare si cred ca am dat ca exemplu ce face cand se aude usa de la intrare cand vine sotul meu acasa:acum fuge imediat la usa, pana acum 2 luni nu avea nici o reactie, desi presupun ca auzea si atunci zgomotul respectiv. Pur si simplu dadea cu ochii de taica'su prin casa si se bucura la fel de mult ca si acum, cand alearga la usa...Nu refuza contactul vizual, daca fluier in spatele ei se intoarce si rade/zambeste la noi de fiecare data, dar daca o strig pe nume nu are nici o reactie...

Iepurete mititel
Iepurete a crescut

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by fran

Flaviutza-eu scriu in mare viteza de obicei, ca ma vaneaza asta mica cum ma asez la calc sa o las pe ea...nu am vrut sa zic ca nu raspunde la nume pt. ca nu vorbeste Ideea e ca ea nu diferentiaza diversele sunete inconjuratoare si cred ca am dat ca exemplu ce face cand se aude usa de la intrare cand vine sotul meu acasa:acum fuge imediat la usa, pana acum 2 luni nu avea nici o reactie, desi presupun ca auzea si atunci zgomotul respectiv. Pur si simplu dadea cu ochii de taica'su prin casa si se bucura la fel de mult ca si acum, cand alearga la usa...Nu refuza contactul vizual, daca fluier in spatele ei se intoarce si rade/zambeste la noi de fiecare data, dar daca o strig pe nume nu are nici o reactie...

Iepurete mititel
Iepurete a crescut

aha...deci ii lipseste ATENTIA DISTRIBUTIVA.

pls, incearca sa stai in fata ei, in camera linistita, fara tv fara nik care sa bruieze. prinzi momentul cand e atenta cat de cat si o strigi. si probabil va schita un gest ca e pe receptie. repeti de multe ori chestia asta, apoi pui un ceas care ticaie. iar repeti .apoi dai drumul in surdina la radio. si iar repeti . apoi ii dai o jucarie interesanta (al treilea stimul in plus deja) si iar repeti pana iti ies ochii

ALEXIA,02.mai.2004

Mergi la inceput

Ne-am intors de la dr. Diagnostic: comportament cu note autiste. Ne-a facut o schema de tratament cu rispan(parca !), tanakan si encefabol. Diagnosticul sigur se poate pune cam peste un an. dar dpdv cognitiv e mult (?) deasupra varstei asa ca sigur se rezolva 100% (?). Cica nu are "absenta vorbirii" cum zicea pedi ci "limbaj propriu"-asa se numeste "pasareasca" in limbaj medical-deduc eu. Ca e sigura ca aude tot, pricepe tot dar NU VREA sa vorbeasca la fel ca noi. I-am zis ca se uita cam mult la filme in engleza si cica probabil ca o sa vorbeasca direct si in engleza Ma gandesc sa-i pun si in spaniola, poate isi da drumul la 3 limbi odata
In fine, pedi a zis sa amanam inceperea tratamentului pana nu o mai vad si alti psihiatrii-nu ca aveam de gand sa-l incep... Psiholoaga ne zisese ca de un lucru e sigura-ca nu are nevoie de medicamente, pentru ca din pct de vedre motor, cognitiv si social e foarte bine dezvoltata.
Acum bantui pe net dupa psihiatri/neurologi specializati pe autism/pb. limbaj,(daca aveti sugestii, pls un PM) dar cand mai am timp va mai scriu ce teste ne-a facut. Da' una tot nu ma abtin sa nu o zic: jocul cu apa-turnat apa in/din diverse recipiente-e joc stereotip, stiati? Si cu nisip idem...eu una ziceam ca sunt specifice varstei si sincer tot mai cred lucrul asta...nu de alta dar parcul unde mergem noi e plin de copii care fac asta...
Cu limbajul cica sa o stimulam in continuare...cum nu ne-a zis...
Per total ce sa zic, eu una inclin sa zic ca diagnosticul e ok sau pe aproape, si noi aveam ceva dubii privind comportamentul ei , ca de aia ne-am dus...dar chestia cu tratamentul m-a cam surprins, asteptam ceva sfaturi privind stimularea aia, dar nu am primit.
Flaviutza-merci mult, si eu ma tot gandeam la asa ceva dar pana acum nu am pus in practica...

Iepurete mititel
Iepurete a crescut

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by fran

Ne-am intors de la dr. Diagnostic: comportament cu note autiste. Ne-a facut o schema de tratament cu rispan(parca !), tanakan si encefabol. Diagnosticul sigur se poate pune cam peste un an. dar dpdv cognitiv e mult (?) deasupra varstei asa ca sigur se rezolva 100% (?). Cica nu are "absenta vorbirii" cum zicea pedi ci "limbaj propriu"-asa se numeste "pasareasca" in limbaj medical-deduc eu. Ca e sigura ca aude tot, pricepe tot dar NU VREA sa vorbeasca la fel ca noi. I-am zis ca se uita cam mult la filme in engleza si cica probabil ca o sa vorbeasca direct si in engleza Ma gandesc sa-i pun si in spaniola, poate isi da drumul la 3 limbi odata
In fine, pedi a zis sa amanam inceperea tratamentului pana nu o mai vad si alti psihiatrii-nu ca aveam de gand sa-l incep... Psiholoaga ne zisese ca de un lucru e sigura-ca nu are nevoie de medicamente, pentru ca din pct de vedre motor, cognitiv si social e foarte bine dezvoltata.
Acum bantui pe net dupa psihiatri/neurologi specializati pe autism/pb. limbaj,(daca aveti sugestii, pls un PM) dar cand mai am timp va mai scriu ce teste ne-a facut. Da' una tot nu ma abtin sa nu o zic: jocul cu apa-turnat apa in/din diverse recipiente-e joc stereotip, stiati? Si cu nisip idem...eu una ziceam ca sunt specifice varstei si sincer tot mai cred lucrul asta...nu de alta dar parcul unde mergem noi e plin de copii care fac asta...
Cu limbajul cica sa o stimulam in continuare...cum nu ne-a zis...
Per total ce sa zic, eu una inclin sa zic ca diagnosticul e ok sau pe aproape, si noi aveam ceva dubii privind comportamentul ei , ca de aia ne-am dus...dar chestia cu tratamentul m-a cam surprins, asteptam ceva sfaturi privind stimularea aia, dar nu am primit.
Flaviutza-merci mult, si eu ma tot gandeam la asa ceva dar pana acum nu am pus in practica...

Iepurete mititel
Iepurete a crescut

Fran, jocul in apa si nisip asa cum il descrii nu e stereotip in sine.e specific varstei . devine stereotip cand o face mereu si mereu, in aceeasi ordine, mecanic, obsesiv.

La varste mici, multi copii au asemena ciudatenii. uite fi-mea are boala pe urcat coborat scari ,borduri. asta e un semn de autism teoretic, insa daca te uiti pe strada majoritatea is pasionati de borduri si de urcat coborat scari.iar daca e pusa sa aleaga intre o intrebare a unui alt copil"vrei sa mergem de manuta" si a urca o scara tocmai aparuta in peisaj va alege sa mearga cu baietelul de mana.

la fel cu o pasiune /centru de interes. dau ex lu fi-mea cu creionatul/desenatul /cititul . e o pasiune si atat pt ca in grupul de copii nu se apuca sa citeasca etichete. se integreaza chiar mai bine decat mi-as fi imaginat . in schimb am vazut un copil care la groapa de nisip vorbea numai despre dinozauri, kit ca nu-l asculta nimeni. asta e comportament obsesiv.

asta cu cititul/ memorie vizuala fantastica e o alta caracteristica a autismului. se numeste hiperlexia . si cam 25% din copiii autisti o au. insa si un copil care nu are autism poate sa ii placa sa scrie citeasca.

nu te panica, ia-o usurel, k?

ALEXIA,02.mai.2004

Mergi la inceput

poti sa cauti pe net, jocul cu apa/nisip e specific varstei fetei tale.

ALEXIA,02.mai.2004

Mergi la inceput