Finlanda celor 1000 lacuri si a lui Mos Craciun
Raspunsuri - Pagina 3
Aamu spune:
Aiska, am fost la sala de la 9 la 10. Vad ca am slabit un kg intr-o saptamana
. Azi am mancat spanac cu ou fiert si 2 feliute paine de secara, iar la servici un sandwich. Dimineata cereale.
Sper sa o tin tot asa si sa nu dau iama in dulciuri sau alte delicatese ![]()

Edit: e mai mult de o saptamana de cand am inceput, aproape doua. Dar oricum e bine si 1 kg la doua sapt
. In weekenduri m-am mai "destrabalat" putin..
Jaana spune:
Neata, asa mai spre amiaza!
Intai de toate va urez:
Sa aveti o primavara insorita si un martisor virtual de la mine!
Suna cam ciudat sa vorbesc de primavara in Finlanda la vremea asta... dar mi-a ramas in sange ![]()
mamini, bine te-am regasit!
Iaca simburelul de care vorbeam acum ceva timp se pregateste sa iasa la lumina! Nici nu stiu cand au trecut mai bine de 8 luni...
aiska, ei as... de unde sa aflu, ca nu mi l-au spus
, asta desi am facut 2 eco in trim 3. Prima la cererea mea, ca mi se parea ciudat sa nu vad daca bebe e ok... A 2-a oara a fost la initiativa doctoritei. Prima data mi-a facut moasa eco si a zis ca era pozitia proasta si nu s-a putut vedea (era cu fundul in jos), iar a doua oara doctorita a zis ca ecograful respectiv e prea primitiv ca sa se vada...
Asa incat la mine va fi surpriza totala
. Oricum, nu-i bai, ca orice va fi, va fi bine primit, mai ales ca e primul.
Maternitatea am vizitat-o la cursul prenatal si din tot ce am vazut mi-au lasat impresia ca isi cunosc meseria si sint pregatiti in fata oricaror situatii. Oricum, e spital universitar, deci si pretentiile sunt altele.
Dar vom vedea... impresiile ti le spun dupa ![]()
In Finlanda sint din 2002, dar cu limba... e mai greu. Sotul fiind roman si eu fiind in mediu academic unde engleza e curenta, mai greu am deprins limba. Imi fac mea culpa ca dupa atitia ani ar trebui sa o vorbesc fluent... Eu sint la stadiul ca inteleg binisor scris si mai putin vorbit (mai ales daca e murro), dar am prombleme in a ma exprima.
Dar adevarul e ca nu am avut intr-adevar nevoie de limba si am invatat-o pur si simplu din ambitie. Stiind ca vom sta aici o perioada mai lunga, mi-am zis ca e normal sa invat si limba si nu-mi pare rau, caci f. multe informatii sint numai in finlandeza iar cele in engleza sint sumare si incomplete. Si intotdeauna mai gasesti oameni care nu stiu o boaba de engleza, am patit-o chiar si la doctor!
Elena Moise, La multi ani mezinului!!! Frumoasa zi si-a ales sa vina pe lume!
Multumesc si eu de urari! Cind ma vedeti ca dispar de aici citeva zile inseamna ca am plecat la nascatoare ![]()
Daca mergi in Åland, probabil nu vei avea nevoie de finlandeza prea mult, iar suedeza se invata muuult mai usor. Cit despre finlandeza, nu e chiar asa imposibila pe cit pare. Cu cat asimilezi mai multe cuvinte, cu atita devine mai inteligibila. Da, nu e o limba pe care s-o inveti intr-o luna si cam da dureri de cap la inceput, dar nu e imposibila. Cel mai bun argument pe care il aduc finlandezii ca limba lor nu e grea e ca pina si copiii mici o pot invata
.
V-am pupat dragelor, sa aveti o zi de martisor minunata!
elena.moise spune:
Multumesc tuturor pentru urari!
Se zice ca cine-i nascut la zi mare este norocos in viata! Sa dea Domnul!!! Si Costin, baiatul cel mare, este nascut de Sf Dumitru, asa ca are mama doi norocosi.
Un Frumos Martisor ! si din partea mea
Am culcat piticul - ca cel mare e la gradi - si am luat si eu o pauza mititica ca sa mai sporovaim putintel.Numai sa nu uit de prajitura in cuptor.
Apropo, acolo la voi este sarbatorita femeia asa cum este la noi de 1 si 8 Martie? Afara de Ziua nationala, Craciunul si Pastele stiu ca in Aland se mai serbeaza Ziua Vikingilor sau cam asa ceva.La voi cum e?
Intr-adevar limba suedeza mi se pare mult mai accesibila decat finlandeza, mai ales daca stii si putina engleza.Oricum, daca e sa stam o perioada mai indelungata, asa cum ne-am propus, va trebui sa-nvat si finlandeza, caci am de gand sa dau si eu aceste examene de care amintesti.
Jaana, daca spui ca prima eco ti-a facut-o chiar moasa, imi dau seama ce pregatire au, fie el si spital universitar.Eu pana nu m-am vazut acasa cu bebeul, sanatosi amandoi, am stat numai cu inima-n gat datorita conditiilor si modului de tratare din maternitate.Am ajuns si noi cu piciul anul trecut la spitalul din Marieham din cauza unei infectii oculare, si sincer am fost surprinsa, in modul cel mai placut, de ceea ce am vazut acolo. Asa ca, dupa umila mea parere, nu se pune problema profesionalismului si calitatii actului medical in sine. Oricum, tu fii curajoasa si sa ne trimiti poze cu Mandra sau Voinicelul!
Plec sa-mi termin treba ca acum se trezeste "Dopulet"
Va pupacesc
Emoise
elena.moise spune:
"Aiska" am inteles ca-i prescurtarea de la "mami"
Dar "Aamu" ce inseamna?
Uite-asa mai invata omul cuvinte noi!
Aamu ai dreptate! Vapoarele alea sunt bijuterii plutitoare, adevarate orase pe apa.Excluzand curatenia, linistea - atata cata poate fi la 300 si chiar mai mult de pasageri- beneficiezi de conditii super de transport: bar, restaurant, camera de joaca ptr copii, shop-uri,jocuri mecanice si chiar toalete chiar si ptr bebelusi.Pe mine m-au impresionat f.mult.De asemenea calmul, siplitatea si sinceritaea, curatenia si simtul civic al localnicilor "m-au dat pe spate".
Gata am plecat
Emoise
Aamu spune:
Un martisor si din partea mea si sa aveti o primavara frumoasa
Aici ninge
..e frumos si nu prea frig (cam -3 grade).
N-am apucat sa intru azi, am avut contract training pana acum.
Elena, aici nu e sarbatorita femeia ca in Romania, desi 8 Martie este Ziua Femeii. Iar de martisoare chiar mi-e dor
.
Si aici Craciunul este sarbatoare importanta, Pastele mai putin. Mai sint ziua nationala (6 dec), 1 Mai (Vappu), 24 iunie - midsummer - la fel foarte importanta. Nu-mi vin in cap altele acum..
Aamu inseamna dimineata
.
Am fost o data cu vapor normal Turku-Stockholm-Turku si intr-adevar erau conditii foarte bune. Dar ce am vazut eu si m-a impresionat erau corabii mari cu panze super frumoase, parca desprinse din trecut. Si mi s-a spus ca sint venite din Aland - instructorul de la scoala de soferi mi-a spus, ramasesem cu ochii la ele in loc sa fiu atenta la condus
.
Jaana, e de inteles ca, daca nu folosesti finlandeza nu poti sa o inveti asa repede. Faptul ca ai vrut sa o inveti (chiar daca nu aveai neaparata nevoie) si acum intelegi binisor e de admirat
. Ai probleme in a te exprima pentru ca nu o folosesti si probabil ti-e teama ca faci multe greseli. Eu am colegi finlandezi, pe care i-am rugat sa-mi vorbeasca numai finlandeza.
La curs am avut un canadian, care era de peste 10 ani aici si nu vorbea si nu intelegea mai nimic.. era cetatean finlandez![]()
Aiska, azi dupa training am avut pranz si m-am destrabalat
. Am mancat mai mult somon, dar si diferite sosuri si..n-am rezistat desertului![]()
Aamu
Aamu spune:
Buna dimineata
!
Ce mai faceti? E cam liniste pe aici, sper ca sinteti bine toate
.
Azi e ceata dar foarte cald (comparativ cu -23 saptamana trecuta
). Si pasarelele au inceput sa cante..as zice ca vine primavara chiar daca e inca zapada.![]()
Aamu
Jaana spune:
Neata si de la mine!
Liniste, liniste... se pare ca lipseste Lili care sa anime discutiile.
Pe aici ninge frumos si sint numai zero grade. Eu sint cu pregatirile... miine aterizeaza parintii.
Pupici
Aamu spune:
quote:
Originally posted by Jaana
Neata si de la mine!
Liniste, liniste... se pare ca lipseste Lili care sa anime discutiile.
Pe aici ninge frumos si sint numai zero grade. Eu sint cu pregatirile... miine aterizeaza parintii.
Pupici
Spor la pregatiri
! Vin cu avionul in Tampere sau ii luati din Helsinki?
Jaana spune:
Multumesc! 
Cu avionul numai pina in Helsinki, de acolo ii preluam. Pacat ca acum trebuie sa faca escala, peste o luna ar fi avut avion direct... Dar daca bebe nu mai asteapta, ce sa-i faci? ![]()

Aamu spune:
quote:
Originally posted by Jaana
Multumesc!
Cu avionul numai pina in Helsinki, de acolo ii preluam. Pacat ca acum trebuie sa faca escala, peste o luna ar fi avut avion direct... Dar daca bebe nu mai asteapta, ce sa-i faci?
Asa e ...bebe comanda
! Cat stau parintii la tine?
E super ca incep zboruri directe Hel-Buh! Am fost anul trecut in aprilie si am asteptat 5 ore legatura.. A fost mai ieftin, ce-i drept, dar am pierdut toata ziua. Cu zbor direct .. 2:35 ore..
Pusuja