Finlanda celor 1000 lacuri si a lui Mos Craciun

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns elena.moise spune:

Salutare salutare

Aamu multumesc pentru lamuriri! Sper sa am si eu bafta ta si sa ma-mi gasesc repede de munca [la noi e si problema cu copiii pe care din pacate nu-i pot inscrie imediat la gradi - problema cu acomodarea, cu intrarea in drepturi, iar la sf.lui mai -incep.lui iunie am vazut ca se ia vacanta]. Ce-ti face soata a plecat?

Cum este cu sistemul medical? Si aici se preactica booking-ul? Dar daca am o urgenta? Sotul are asigurare medicala de la locul de munca si asistenta asigurata in caz de ceva.Banuiesc ca si noi, cand vom vom avea statutul de rezident - temporar sau cum o fi -vom beneficia de aceeasi asigurare.Imi fac mai multe griji ptr copii - ei sunt mai vulnerabili la varsta aceasta si in special cel mic. Dar sa dea Domnul sa nu avem parte de medici si doctorii! Eu deja am inceput sa-mi pun la punct dantura - atat cat se poate in timpul care a ramas- caci am auzit ca este f.scump acolo.

Sper sa nu-ti fie cu suparare ca te intreb atatea chestii.
Poate imi fac prea multe griji fara temei, dar asa sunt eu despic firul in zece ca sa nu ma lovesc chiar de necunoscut.

Iti multumesc inca o data ptr tot si

Costin [5 ani jumate] si Andu [ doar 2] prichindeii mamucai Daniela-Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aiska spune:

Elena ca sa beneficiezi de servicii medicale de stat de orice fel in Finlanda trebuie sa fi in evidenta la KELA--institutia nationala de asigurari si pensii.

Ca sa fi in evidenta trebuie sa primesti statutul A ca rezident.De cind am sosit eu in Finlanda legislatia s-a mai schimbat in bine observ.Dupa ce vei fi in evidenta la Kela vei primi acasa prin posta o cartela de asigurari.

In principiu scrie ca familia cetateanului EU asigurat sau a oricarui cetatean asigurat are acelasi drepturi ca si respectivul.Totusi eu acum aproape 7 ani am asteptat citeva saptamini pina sa ma ia in evidenta desi eram casatorita cu cetatean finlandez get beget.Sint niste mici diferente regionale si nu stiu cum se procedeaza in Aland.

Cel mai bine este sa intrebi imediat odata ajunsa la institutia de asigurari KELA cea mai apropiata.

Sabina
mamica lui Joel si a Nonei

Mergi la inceput

Aiska imi pare rau pentru ceea ce ati patit si ma bucura faptul ca v-ati insanatosit!

Iti multumesc frumos pentru informatii!

Si eu care credeam ca sunt singura care ar vrea 3 puradei![oricum prietenele imi spun ca nu sunt sanatoasa doar la faptul ca ma gandesc deja la al treilea]. Dar, cine stie, daca ne-o merge bine pe acolo, si nu o fi prea tarziu - ca varsta vorbesc- poate, poate...... Si dac-ar fi si fata ar si suuuuuper! Dar ce sa-i faci nu-i cu programare.

Multa Sanatate tie si intregii familii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

Buna seara!

Aiska, bine ai revenit si felicitari pentru kilogramele pierdute. Imi pare rau ca ati fost bolnaviori, sper ca sinteti bine acum cu totii.

Elena, nici eu nu stiu cum se procedeaza in Aland. Dupa cum spune si Aiska sint mici diferente regionale. In mod normal, ca sotie de cetatean cu rezidenta permanenta, ar trebui sa obtii rezidenta tip A (apoi cardul Kela). Insa cred ca dureaza putin pana aplici si primesti decizia. Si nu mai stiu ce s-a schimbat acum de cand Romania e in UE.
Pe aici e tot cu booking, dar exista si urgente si copiii au prioritate.
Si eu inainte de a veni aici am fost la dentist in Romania, ca sa-mi repar ce era de reparat. Dupa vreun an de stat aici m-au apucat dureri, mi-a cazut o masea pusa si am ajuns la dentist...care mi-a scos toate plombele puse in Romania si le-a inlocuit. Facusem si detartrare inainte de a veni aici, dar a fost foarte superficiala..asa ca am facut din nou (incepusem sa am probleme la gingii de la tartru).
De 3 ani n-am mai avut nici o problema..acum vad ca am un inceput de carie..
Soata inca n-a plecat, in aprilie..zice.

Acum plec la sala . Revin

Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jaana spune:

Aiska, multumesc de informatii! Nu pot totusi sa inteleg... cit au de gand sa ma lase daca nici la 42 de sapt. nu vine? Eu vreau sa insist sa faca inducere, mi-e deja f. frica sa-l las sa stea acolo cind nu stiu in ce stare mai e placenta si cit mai reuseste sa se alimenteze. La ultimele controale cintarul mi-a aratat aceeasi greutate si masurarea uterului era de asemenea la fel. Dar moasa n-a parut ingrijorata si a zis ca e totul ok...
Multa sanatate familiei tale!!!

Cu asigurarea de sanatate e intr-adevar putin ciudat. Eu cind am aplicat, m-au tinut vreo luna si mai bine ca sa imi dea raspunsul. Si atunci mi-au dat din cauza sotului care avea deja, asta desi eu aveam serviciu si plateam taxe la stat. Ptr mine era destul de clara treaba, daca platesc taxe ptr fondul de sanatate sa am automat si asigurare...

40+6

Mergi la inceput

Hello Hello!

Va multumesc pentru informatii si sfaturi!

Jaana eu zic ca daca era ceva in neregula cu bebitu sau cu tine nu te lasau sa pleci.E normal sa-ti faci griji, sa-ti pui intrebari, dar ei stiu mai bine ce-i de facut.

Apropo,acolo asa se procedeaza, te lasa pana se declanseaza nasterea singura? Ca la noi, daca s-a implinit termenul - uneori si mai devreme, cand e dr de garda - te cheama si-ti provoaca ei dilatatia.

Multa Sanatate si......curaj! Totul o sa fie bine!

Mergi la inceput

Elena, aici nasti cu medicul care se nimereste sa fie atunci de garda. Sau mai bine zis nasti cu moasa, medicul am inteles ca vine doar la inceput si sfarsit sau daca sunt probleme. Nasterea dupa cum observi si in cazul meu nu se provoaca dupa cum are chef un medic, de regula te lasa pina se declanseaza. Nu stiu insa ce se intampla daca treci de cele 42 sapt. considerate normale.

Eu imi fac griji ptr ca uneori mi se par superficiali in ceea ce fac.. poate gresesc. Voi celelalte 'finlandeze' ce parere aveti?

Mergi la inceput

Salutare, fetelor!

Jaana, cum n-am puiut, nu pot sa-mi dau cu parerea pre mult.. Si mie mi-au parut superficiali uneori, dar am incredere. Vara trecuta am avut sarcina extrauterina si medicul era atat de linistit ca-mi venea sa-l bat. Linistit in sensul ca, eu ii spuneam ca am dureri si el continua sa-mi explice ca poate se duce singura si ca nu se intampla nimic grav in cateva zile, daca asteptam. Cand a vazut insa ca valoarea hormonilor creste, mi-a facut tratamentul.
Mai avusesem cu 2 ani in urma si am trecut prin dureri groaznice pana sa realizez ce se intampla, asa ca acum eram panicata si fara prea mari dureri.

Sint insa competenti, chiar daca par superficiali. Au doar un alt mod de abordare, mai spre natural. Eu zic sa nu te ingrijorezi. Daca totusi ai indoieli, du-te si explica-le frumos ca e primul copil si ca esti ingrijorata si cere sa-ti explice in detaliu totul.

Eu, la prima extrauterina eram tare speriata si nu prea intelegeam eu termenii medicali in finlandeza. Asa ca doctorul mi-a desenat pe o foaie.

O sa fie bine!

Aamu

Mergi la inceput

Multumesc de incurajari, Aamu! Draguta ca intotdeauna.

Daca nu nasc pina pe 30 cind m-au chemat la spital, ma duc cu tot cu bagaj Nu mai plec de acolo fara sa nasc, ii conving eu cumva

Mergi la inceput

Jaana, daca nu se intampla nimic pana atunci, sigur ii convingi. Am observat ca medicii finlandezi fac orice ca sa nu fii stresat. Am fost de cateva ori pentru diferite probleme si mai aveau putin si-mi dadeau concediu medical fortat, pentru ca trebuie sa ma odihnesc sau sa plec undeva in calatorie.

Dar vorbeste cu bebe pana atunci, poate se hotaraste si apare

Aamu

Mergi la inceput