Pomi fructiferi care dau cel mai repede rod?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Wow, wow cate detalii! Revin ca sunt cu cei mici pe langa mine si nu am timp. O intrebare pt. cine se pricepe: ce fac cu un mar batran si neglijat? Mai face saracul cateva mere, tare strambe, mititele dar asa de gustoase!! Cum il "intineresc"?

"Iarna mea verde" (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Iarna trebuie sa tai crengile moarte si pe cele foarte groase.
Primavara trebuie stropit imediat ce apar florile si apoi din nou dupa ce cad petalele (nu in timp ce albinele polenizeaza).
Vara trebuie udat si fertilizat.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Multumesc pt. raspunsuri, ca nu am mai apucat.
Nicolece frumoasa trebuie sa-ti fie curtea!
Auziti, dar daca nu-i stropesc (ca eu de fapt asta caut, fructe organice) ce patesc?
Bunica avea un piersic in Bucuresti, la casa, si nu cred ca-l stropea. Facea niste fructe destul de mari, verzui, zemoase si aveau ele una, alta, dar parfumate ca alea n-am mancat niciodata de nicaieri. Asta-i treaba? Daca nu stropesti ies "strambe" dar gustoase? Ca eu pt. noi le vreau, nu sa le vand si as face "targul".
Boticelina, caisul nu l-ati stropit? Dar de pruni stii ceva? Sunt dificili, iau mult pana rodesc? Ce interesante comentariile tale legate de taiatul crengilor. Hai ca dupa ce-mi cumpar/plantez ceva am sa-mi cumpar si niscaiva carti de specialitate. Ce mai recomanzi din tot ce ai insirat tu si cunosti? Coacaze, pomi etc., ceva ce se intretine mai usor si fara stropit?
Ramona, ne punem pe el la vara, daca supravietuieste pana atunci.

"Iarna mea verde" (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

ML, nici noi nu-i stropim cu ingrasaminte ci li se dau daca e nevoie antibiotice si antifungice. E ca si cum i-ai da cu var pe trunchi (cum se varuiau pomisorii dintotdeauna). Nici noi nu vindem fructele, le mincam cu familia si vecinii. Daca nu le stropesti nu risti sa iasa fructele strambe ci sa-ti moara pomisorul. Fructele mai ies strambe si daca au boli, la mar de ex, petele alea care il fac sa fie stramb e o boala (nu-mi aduc aminte acum cum ii zice).

Prunii sunt niste copacei foarte nepretentiosi si rezistenti, mai ales aia care fac prune brumarii, le e de-ajuns doar varuitul trunchiului si taierile de intretinere. Intra pe rod cam din al treilea an. Marul e mai pretentios, in sensul ca e atacat de mai multi daunatori, dar poate ca in State n-o fi asa multi ca aici. Aici, din cauza ca n-au mai fost bani pt intretinerea curenta a livezilor, colcaie tot felul de viespi si alte ganganii rele.

Cat despre marul tau batran, cred ca trebuie sa incerci sa obtii un pui si sa-l cresti in paralel cu cit o mai duce-o al batran. Am avut si noi un par batran care facea pere din alea care se tin in pod peste iarna, abia daca mai facea o para, doua. Eu am riscat si l-am curatat de scoarta veche, pentru ca se cojea si tata l-a taiat drastic, si am mai tras asa de el vreo 3 ani. Am cumparat apoi un pui ca el iar parul cel vechi a fost taiat. Acum ne chinuim cu un cires galben batran si bolnav, pentru ca nu se gasesc puieti de cires galben si nu pot sa va zic ce dulceata iese din ciresele alea.

Pentru fetele din Romania: acum la Metro si Real se gasesc pui de zmeur, mur, coacaz si agrise. Noi le-am plantat pe langa gard si cel putin zmeura am avut anul trecut vreo 60 de kg. Coacaze vreo 150 de kg, nici nu mai stiam ce sa facem cu ele. Iar ingrijirea la ele inseamna doar taierea in toamna a ramurilor care au rodit anul ala, si rarirea boschetului, ca ele lastaresc si se intind.

Caisul trebuie doar varuit si noi i-am dat o tura de antibiotic profilactic. Pe langa cais si prun Poti sa mai incerci si cu visinul, e mai rezistent decat caisul. Cel mai sigur, ca sa-ti dai seama ce merge in zona, e sa spionezi prin curtile vecinilor. Daca acolo e cald ca in Dobrogea, eu as pune si-un smochin. Noi de ex acum ne chinuim sa aclimatizam kiwi.

pisici si floricele
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

La noi cica merge smochinul. Ma bate gindul sa incerc unul. Stii ceva despre cum se comporta?
ML, sint locuri care vind numai produse organice pentru gradinarit. Eu m-am uitat putin online, dar imi cam prind urechile.

Mergi la inceput

Ce frumuseti ai tu acolo! Acum m-am uitat pe poze! Toate la rand, curate, ingrijite. Felicitari! E o placere sa citesc ce scrii, imi si imaginez intreaga ta gradina.
Nu stiu cum sa gasesc un pui de mar ca aici sunt mai toate ca scoase din poza si fara gust. Da' marul ala uitat pe camp la rau, face toti banii!
Atunci incerc sa caut si prun, sa vad daca gasesc din ala cu fructe tuguiate, nu rotunde si fade. Da, as vrea si visin dar nu cred ca se gaseste. Nu au mai vecinii pomi fructiferi, poate niscaiva afine sau mure salbatice. E zona de munte, nu-i chiar asa de cald pt. smochin.
Multumesc si pt. lamuririle legate de "varuire".

"Iarna mea verde" (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabbriela spune:

ML, eu nu mi-am sptopit nici un pom si nici o planta in curte, singuru lucru ce fac este: cumpar ingrasamant organic si le pun de 2 ori pe an la pomi si cam o data la cateva saptamani la plante (gogosari, capia, ardei gras, ardei conic, rosii, patranjel, leustean, capsuni), le ud o data pe zi pana da caldura mare, adica de cand incepe sa fie zilnic 80 F incep si le ud de 2 ori pe zi "dimineata devreme pe la 6 AM si seara pe la 7 - 8 PM. Nu le dau multa apa o data ca nu imi place sa balteasca sau sa se faca mocirlica sau sa le ud frunzele la plante.

Curtea arata ok .. nu e inca terminata, mai avem de pavat putin in juru la pool pe o latura a curtii..

Sanatate si numai bine

Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian

www.freewebs.com/gabbriela_nicole/" target="_blank">
scaune de masina pt copii

Never discourage anyone...who continually makes progress, no matter how slow. - Plato

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

hi, hi, noi suntem gradinari de "soi nou", adica mergem cu cartea in mana printre pomi si ne uitam la frunzele si florile lor si ne minunam. Le fac poze si apoi ne uitam la ele pe computer si ne dam mari. Din 60 de pomisori n-avem doi la fel. Avem mai multi meri de ex, dar unul e soi ultratimpuriu, altul timpuriu, altul normal, altul tardiv, un mar care face "mere de dentist" (adica mere din alea verzi din care musca omenii in reclamele la pasta de dinti). Le-am pus asa ca sa avem fructe tot timpul anului.

Nu folosim ingrasaminte pt ca ai mei parinti sunt cu "organicele", tot ce producem e free de pesticide si alte alea, iar ingrasamintele naturale atrag cartitele si coropisnitele care ne rontaie cartofii si alte radacinoase. Preferam sa rotim culturile.

ML, daca stai in zona mai de munte prunii sunt cei mai indicati, alunii de padure, fructele de padure, merii si of course corcodus (da' nu stiu daca au americanii corcoduse). Smochinul il pierzi inainte de a face frunze, sunt ultrapretentiosi la frig (noi ii acoperim cu paie si folie desi iarna asta de ex doar de vreo cateva ori a coborat temperatura sub 0 grade). Eu am crezut ca Texasul e-un desert, asaaa.
Dar nu-mi vine sa cred ca in toata America aia nu gasesti tu un furnizor pe net care sa vanda pomisori, sau un centru de gardening. La noi ii gasesti la supermarket (asta daca nu esti ca mama care se converseaza cu cercetatorii de la gradinile botanice)

Ai vazut, in pozele mele e un copac cu frunze mari ca urechile de elefant care alunga mustele si tantarii, Paulonia il cheama. S-a pus mama pe tren si a venit cu el in carca de la Bucuresti.

pisici si floricele
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Nu incurcati treburile, eu sint in TX. De aia intrebam de smochini, cum sa-i ingrijesc. As vrea sa pun unul. Sint mari, cit cresc?
Aici se vind unele "bugs" care le previn pe altele. Am vazut ca poti sa cumperi si buburuze, care nu stiu pe cine alunga din gradina... E interesant, dar eu abia incep sa studiez astea.
Aici nu-i tocmai desert, dar e uscat. Pentru ca nu e apa suficienta, am voie sa ud plantele/iarba doar o data pe saptamina. Ma rog, atita pot da drumul la sistemul de irigatie. Curtea e complet inchisa, si nu ma vad vecinii. Deci pot lua un furtun sa ud plantele din curte. Oricum, trebuie sa ma orientez spre plante care rezista la caldura mare si nu sint prea pretentioase la apa.

Mergi la inceput

ML, am gasit la www.tytyga.com - "sour cherry". Au si prune care seamana cu cele din Europa, uita-te la Blue Damson sau mai ales Stanley Plum.
Mai au si altii visini, am gasit doua soiuri - Montmorency Cherry sau Early Richmond Cherry.
Boticelina, superbe plante!

Mergi la inceput