Sa tinem impreuna Posul Pastelui!

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

buna ziua fete!
va felicit pentru puterea voastra1 si sotul meu tine intreg postul si vrea sa manance ciocolata. aveti idee daca butter cacao.. adica untul de cacao are vreo legatura cu laptele?? ca mie mi se pare ca nu.. poate manca linistit nu?
merci

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by ardeiash

buna ziua fete!
va felicit pentru puterea voastra1 si sotul meu tine intreg postul si vrea sa manance ciocolata. aveti idee daca butter cacao.. adica untul de cacao are vreo legatura cu laptele?? ca mie mi se pare ca nu.. poate manca linistit nu?
mercis-auzim numai de bine! si

din cate stiu eu n-are nici o legaturaIrina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns frunzaverde2 spune:

quote:

sotul meu tine intreg postul si vrea sa manance ciocolata.

pai daca e post nu ar insemna sa "posteasca de pofte", ca sa zic asa ?

Ii e pofta de ciocolata, isi doreste sa manince ciocolata, simte nevoia de ciocolata, dar pentru ca a hotarit ca posteste, renunta.

Cam la asta ma refeream in mesajul meu anterior - renuntare vs conturnare.
Renuntarea e postul.
Conturnarea e sa zici ca e ciocolata vegetala, desi maninci de pofta, nu de foame.

E doar o opinie, nu e o judecata de valori.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxyrux spune:

Istoria Pastelui

Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului. De Pasti se sarbatoreste Invierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Duminica - a treia zi dupa Scripturi- femeile purtatoare de mir au gasit mormantul gol. Mormantul era gol pentru ca Hristos Inviase. Impotriva lor, a tuturor, a celor care L-au acuzat si batjocorit de atunci si pana astazi, numit in deradere Regele Iudeilor, rege incoronat cu spini, rege al carui tron era o Cruce, parasit de ai Sai, pazit sub grea si rece lespede de piatra, Hristos a izbandit cea mai stralucita biruinta ce s-a vazut vreodata: biruinta asupra mortii si asupra rautatii omenesti. Aceasta biruinta a putut fi tagaduita, dar nu I-a putut fi smulsa niciodata.

Hristos a Inviat si a biruit, pentru El si pentru noi. Credem si biruim prin Moartea si Invierea lui Hristos, murim pentru a invia si inviem pentru a trai in veci cu Hristos. Prin suferinta si moarte ne bucuram de Inviere; prin Inviere ne bucuram si triumfam in triumful lui Hristos, ca triumf al nostru. El a murit pentru noi si a triumfat pentru noi. In Moartea Lui sta mantuirea noastra, in Invierea Lui sta biruinta noastra.

De la Pesach-ul evreiesc la Pastele crestinesc

Sarbatoarea Pastelui poate fi asociata si cu primavara. Retrezirea naturii la viata simbolizeaza noua viata pe care crestinii au castigat-o prin crucificarea si Invierea lui Iisus. Pastele crestin este similar cu doua traditii antice: una evreiasca si alta pagana. Ambele traditii sarbatoresc Invierea, trezirea la viata.

Pastele crestin deriva din Pastele evreiesc, numit Pesach. Pesach este cuvintul de origine al cuvintului Pasti. Pentru prima data, Pastele a fost sarbatorit in jurul anului 1400 inainte de Hristos. In aceasta data, evreii au parasit Egiptul cu ajutorul lui Dumnezeu. Scriptura in cartea Exod (Iesirea) din Vechiul Testament ne ofera instructiunile date de Dumnezeu pentru sarbatorirea Pastilor in timpul lui Moise. Evreii din antichitate isi aminteau de faptul ca Dumnezeu i-a salvat din robia in care se aflau in Egipt.

sursa:

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxyrux spune:

Deserturi de post

Bomba de orez

Ingrediente: 1/2 kg. orez, patru linguri de zahar, 50g. nuci, apa
Mod de preparare: Se pune la fiert orezul cu o cantitate tripla de apa. cand e aproape fiert, iar apa a scazut, se adauga zaharul si nucile macinate. Se mai lasa sa fiarba pana cand compozitia devine groasa. Se alege o forma deosebita, cum ar fi cea pentru cozonac si se pune in ea compozitia, iar vasul se baga la rece, daca se poate chiar in congelator. Cand s-a racit bine de tot, se rastoarna compozitia pe un platou si se garniseste cu fructe din dulceata.

Clatite de post

Ingrediente: 100g. faina, 100g. apa minerala, 50g. ulei, 25g. zahar, sare
Mod de preparare: Se amesteca toate ingredientele si se bat bine pana se obtine o compozitie de consistenta unei smantani subtiri. Se unge o tigaie cu ulei si se coc cu grija pentru ca spre deosebire de clatitele care contin ou, acestea se rup foarte usor. Ca desert se pot umple cu diferite gemuri, dar pot fi servite si ca gustare daca le umplem cu spanac sau urzici.

sursa:

Mergi la inceput

o predica audio despre post,foarte ziditoare,a par.Vasile Mihoc.Raspunde la foarte multe intrebari.http://myplace.ro/resurse-ortodoxe.ro/Predici/Predici.htmIrina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

quote:
Originally posted by mihiasiro

quote:

sotul meu tine intreg postul si vrea sa manance ciocolata.

pai daca e post nu ar insemna sa "posteasca de pofte", ca sa zic asa ?

Ii e pofta de ciocolata, isi doreste sa manince ciocolata, simte nevoia de ciocolata, dar pentru ca a hotarit ca posteste, renunta.

Cam la asta ma refeream in mesajul meu anterior - renuntare vs conturnare.
Renuntarea e postul.
Conturnarea e sa zici ca e ciocolata vegetala, desi maninci de pofta, nu de foame.

E doar o opinie, nu e o judecata de valori.

------------------------
Fericiti cei curati cu inima ...

intrebarea era alta... daca stiti ceva de untul de cacao.... nu daca sa-si infraneze sau nu poftele.. si daca ai tinut vreodata postul ... intregul post ..stii de ce vrea sa manance si ciocolata..
merci

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput

http://groups.yahoo.com/group/misiune-ortodoxa/message/203Pr. Nicolae Tanase, Conferinta cu titlul "Familia in post si postul in familie "Conferinta organizata de A.S.C.O.R. Suceava pe 7 martie 2007.
Invitat: Pr. Nicolae Tanase
Durata: 2 ore si 13 minute
Marime Fisier: 53.13 mb
Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabrielama spune:

Buna dimineata, doamnele mele!

m-am intotrs! va doresc o saptamana frumoasa!

Gabi

Please think twice before you print out this message or any other document! We are all responsible for protecting our environment! YOU can save a tree...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns frunzaverde2 spune:

quote:
[br
intrebarea era alta... daca stiti ceva de untul de cacao.... nu daca sa-si infraneze sau nu poftele.. si daca ai tinut vreodata postul ... intregul post ..stii de ce vrea sa manance si ciocolata..

Cu parere de rau trebuie sa iti spun ca nu stiu,
- nici ce e cu untul de cacao (desi banuiam si eu ca e pur vegetal, adica la fel cum se stoarce grasimea din seminte de floarea soarelui, din nuci, din alune etc),
- nici "de ce vrea sa manince si ciocolata acum cind tine postul intreg"

daca nu e ceva delicat, poate imi spui

M

Mergi la inceput