Simbolurile religioase in scolile publice
Raspunsuri - Pagina 15
denizel spune:
Multumesc pentru primire!
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
silvvi spune:
Sunt impotriva icoanelor si crucilor in scoli, fiind ortodoxa consider discrimantoriu fata de cei care sunt de alta religie. Eu m-as simti discriminata cu statuile catolicesti sau ceva musulman in SCOLILE PUBLICE (nu ma pricep deloc la simbolurile religioase musulmane, imi cer scuze), chiar daca as fi in minoritate.
Avem musulmani (3 copii) in gradinita, si nu sunt straini, sunt romani (de nationalitate turca), au rugat doar sa nu participe la Ingerasul de dimineata, sa nu fie impartasiti (vine preotul de la biserica de alaturi) si sa nu li se dea carnea de porc. Imi inchipui cum e sa merg la o gradinita de cartier si sa nu gasesc o clasa unde sa nu fie statui catolicesti, si sa vina si preotul catolic cu piine catolica pentru impartasanie. Nu m-as simti bine deloc pentru copii mei.
Totusi sunt de parere ca educatia religioasa e treaba noastra, a parintilor, si nu a scolii publice. Eu voi renunta la ore de religie pentru copii mei (am inteles ca e optional), educatia religioasa va veni din exemplu nostru, a parintilor, din discutii si povesti din Biblie pe care ii spunem si de la parintele de la biserica.
Avand in vedere ca suntem majoritatea ortodocsi, am o intrebare: cum credeti ca traiesc oameni de alte religie pe langa noi? Ne considera toleranti, iertatori? Pentru ca noi, cei de religie ortodoxa ("dreapta" se traduce) nu ar trebui sa fim exemplu de toleranta?
inaioana spune:
Dezbatere de articole pe aceasta tema: http://www.dilemaveche.ro/index.php?cmd=sectiune&nr=158&s=1
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)
pozici
anky spune:
Ar fi bine sa existe si in Ro scoli cu diverse religii,deci sa existe scoli catolice,musulmane,ortodoxe,protestante sau scoli fara religie asa cum sint si aici in west.
Anca,Bianca 02.02.03 si Cris 12.05.05
"Happyness is the key of your hart"
denizel spune:
Anky, in Ro exista scoli catolice, protestante, probabil ca si musulmane, iar "scolile fara religie" sunt...ortodoxe :-)
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
anky spune:
quote:
Originally posted by denizel
Anky, in Ro exista scoli catolice, protestante, probabil ca si musulmane, iar "scolile fara religie" sunt...ortodoxe :-)
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Si atunci care e problema,nu ar mai trebui sa existe descriminare.
Anca,Bianca 02.02.03 si Cris 12.05.05
"Happyness is the key of your heart"
BOCANILA spune:
Parerea mea....nu ma deranjeaza icoanele in scoli.Am 3 fete care merg la scoala unde se face religia ortodoxa.In timpul orelor de religie isi fac temele la alte obiecte.Si ele stiu ca Dumnezeul care ne asculta este viu si ii se inchina Lui,si nu la icoane.Atata timp cat nu-si fac un idol din ele poate sa stea cat vor pe pereti.Nu le obliga nimeni sa se uite la ele,sau sa se inchine lor.Si mai cred ca cei mai in masura sa decida sunt copii din scoli si nu ministerul sau altcineva...ar fi minunat sa poata sa le foloseasca la ceva bun.
Omul sfinteste locul ...dar dupa cate se intampla in scoli....
Asta este opinia mea personala..va rog nu va suparati
http://www.ringo.com/profile/cocuta_alisor.html
unde dragoste nu e,nimic nu e...
anya spune:
Eu zi ca daca traim intr-un stat laic, scoala de stat sa fie tot laica. Religia sa se faca la "scoala de duminica" sau sambata dupa cum considera parintii fiecarui copil.
Sper sa ramana religia "optionala" pan aajung copii mei la scoala si sa nu o faca. Deja m-am suparat pe doamna de la gradi -de stat- ca, desi o atentionasem ca nu vreau sa faca nimic referitor la religie cu copilul meu, acum vre-o saptamana imi lauda copilul ca ce bine spune el Inger - ingerasul meu.
Cat despre insemnele religioase in scoli nu cred ca au ce cauta - poate doar in "laboratorul de religie" , asa cum broasca disecata trebuie sa stea in laboratorul de biologie/anatomie. Acasa fiecare face ce vrea - poate unii vor icoane, altii broaste - treaba fiecaruia.
Cat despre faptul ca in scoli ar trebui sa decida copiii - sa fim seriosi - chiar credeti ca e realizabil?
Marilena12 spune:
Liliana, de-aia te iubesc eu pe tine!! Pentru ca esti deschisa la minte si la suflet.
Votati-o pe Anna "In roz", http://www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=2006%20in%20imagini&page=15
Elena spune:
Apropo de religia in scoli, am ramas placut impresionata de profa de religie a fetitei mele. Ne-am intalnit duminica trecuta cu ea si cand a auzit ca sunt protestanta si cand a vazut ca merg cu fetita la o biserica protestanta, m-a intrebat daca vreau ca fetita mea sa nu-si faca semnul crucii in timpul orei de religie!! m-a impresionat si am tot respectul pentru ea ca nu are o gandire 'ingusta', ci din contra, chiar s-a oferit sa nu supuna copilul unei practici ortodoxe si in plus nici nu s-a 'oripilat' ca duc copilu la 'eretici'.
Eu i-am spus ca nu-i nici o problema, poate sa-si faca cruce, pe mine nu ma deranjeaza absolut deloc.
_
"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)