Simbolurile religioase in scolile publice

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

----------
inaioana:
Cu alte cuvinte , poti sa te manifesti la serviciu cat vrei , daca nu cumva ma discriminezi sau instigi la discriminare, intoleranta etc. Daca spre exemplu opinia ta este ca homosexualii ar trebui lapidati, nu poti exprima asta in sptiul public. Ar fi o fapta penala. Samd.
----------
Draga mea, cine discrimineaza pe cine? Irina a explicat, cum e cu slujba, cine nu vrea nu participa.
Acum, supararea care e, ca unii au beneficiat, pentru ca s-au organizat?
Pai, cine i-a oprit pe ceilalti sa se organizeze?
Cadrele de alta religie sau parintii elevilor, de ce nu au vorbit cu pastorii lor?
A facut cineva un astfel de demers si a fost refuzat?

Ce lagatura are slujba de inceput de an cu lapidarea homosexualilor?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by xenocid

quote:
Originally posted by irina.c.
L-am si vazut de altfel la o emisiune televizata,pe care a parasit-o in primele minute,nefiind in stare sa ramana si sa-si argumenteze pozitia,desi chiar as fi fost curioasa sa aud ce are de spus.

Dar cine nu s'ar fi retras cand de partea cealalta Razboinicul Luminii incepuse sa vada diavoli si actiona in consecinta.
Orgel's second rule: "Evolution is cleverer than you are."

Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

quote:

Draga mea,se pare ca uiti de fapt ca scoala "statului" e finantata si de mine,si de toti cetatenii.Deci ar fi contra legii ca statul sa-mi interzica sa-mi manifest credinta intr-un spatiu care imi apartine si mie intr-o oarecare masura,fiindca si eu am participat la finantarea lui.

Da, ai dreptate, scoala publica este finantata de toti cetatenii, indiferent de orientarea lor religioasa!!! Asa ca si nea Gica jainistu' are dreptul sa-si manifeste credinta si sa agate zwastica pe perete, nu??? Ce daca ofenseaza pe cineva - e simbolul lui religios!!
Pe de alta parte si Biserica Ortodoxa primeste bani de la stat, la care cotizeaza toata lumea...inclusiv ateii - care ar avea si ei dreptul, la o adica, sa se manifeste in Biserica pe motiv ca au participat la finantarea ei!! Deci pot atrina si ei potretul lui Darwin, nuuu???

pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by lilanda

quote:
Originally posted by irina.c.Draga mea,se pare ca uiti de fapt ca scoala "statului" e finantata si de mine,si de toti cetatenii.Deci ar fi contra legii ca statul sa-mi interzica sa-mi manifest credinta intr-un spatiu care imi apartine si mie intr-o oarecare masura,fiindca si eu am participat la finantarea lui.

Da, ai dreptate, scoala publica este finantata de toti cetatenii, indiferent de orientarea lor religioasa!!! Asa ca si nea Gica jainistu' are dreptul sa-si manifeste credinta si sa agate zwastica pe perete, nu??? Ce daca ofenseaza pe cineva - e simbolul lui religios!!
Pe de alta parte si Biserica Ortodoxa primeste bani de la stat, la care cotizeaza toata lumea...inclusiv ateii - care ar avea si ei dreptul, la o adica, sa se manifeste in Biserica pe motiv ca au participat la finantarea ei!! Deci pot atrina si ei potretul lui Darwin, nuuu???
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

nu prea cred ca poate sa-si atarne zvastica,am impresia ca nazismul si simbolurile lui sunt interzise prin lege(nu sunt sigura).Si de altfel zvastica nu face subiectul si obiectul unei religii,ci a unei doctrine politice,asa ca nu vad ce legatura are cu subiectul de fata,unde se discuta despre simboluri religioase.Asa ca zvastica iese din discutie.Referitor la finantarea BOR si a cultelor religioase,ea se face proportional cu numarul de adepti oficial declarati,deci ateii nu contribuie.Ortodocsii dau pentru BOR,catolicii pentru BC si neoprotestantii-pentru cultele lor care sunt recunoscute de stat conform legii.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Propaganda inseamna atunci cand o ideologie isi aroga dreptul de a-si afisa insemnele si sloganurile in afara propriilor sedii. La fel cum partidele politice isi expun afisele electorale in scop propagandistic dar nu vin neaparat sa-ti bata la usa ca sa te inscrie pe lista membrilor si nici nu te obliga sa votezi cu ei. Asa cum reclamele se pun la colt de strada fara ca fabricantul produsului sa ti-l bage cu forta in buzunar. Dar tot propaganda e.
Sa fim seriosi, e cineva atat de naiv incat sa creada ca icoanele din scoli si slujbele exista pentru ca Gigel simte nevoia sa-si 'afirme identitatea nationala' si 'apartenenta religioasa' fix in sala de clasa? Ce, il ameninta careva ca-l face bulgar? sau pentru ca Ionel sa bata 3 matanii la Maica Precista inainte de teza la chimie (dealtfel mai bine ar deschide cartea in timpul asta)? Icoanele sunt acolo pentru propaganda si prozelitism, sa arate copiilor de mici care-i 'calea cea dreapta'.
Iar legile statului garanteaza libertatea unuia de a-si indoctrina copiii de la varste fragede dar trebuie sa respecte si dreptul vecinului de a refuza aceasta indoctrinare.

Cetatenii de maine sunt 'fabricati' de catre adultii de azi, adica parintii si scoala. Pot deveni viitori mistici care cred ca ei detin au adevarul absolut si ca cei care gandesc diferit sunt diavoli "fara suflet" sau pot fi persoane care respecta legile tarii, libertatea de constiinta si sunt constiente ca intr-o democratie dreptul unuia se opreste acolo unde incepe dreptul celuilalt.

Daca numai ghilotina a fost retinuta din ideile revolutiei franceze inseamna ca, intradevar, in scolile romanesti e nevoie de mai putina religie si mai multa istorie universala.
(Acum imi dau seama ca nu intamplator se interpreteaza atat de gresit declaratia drepturilor omului avand in vedere ca prima versiune si primul articol ('oamenii se nasc liberi si egali in drepturi') au fost proclamate chiar de catre revolutia franceza.)

Iar argumentul "io am icoane si tu n-ai, io am soboare si tu n-ai... sic, sic, sic, coada de pisic!", mi se pare cel putin pueril mai ales intr-o dezbatere despre educatie, libertate de constiinta, drepturile omului etc. Cum din pacate am trecut demult de anii in care as fi raspuns 'o pisica moarta, la popa la poarta' trebuie sa recunosc ca acest argument suprem m-a lasat fara replica.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by doruletz
Icoanele sunt acolo pentru propaganda si prozelitism, sa arate copiilor de mici care-i 'calea cea dreapta'.
prozelitism fata de cine,ca ei deja sunt ortodocsi,prin vointa parintilor(marea majoritate)Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
Serafim Rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

quote:
nu prea cred ca poate sa-si atarne zvastica,am impresia ca nazismul si simbolurile lui sunt interzise prin lege(nu sunt sigura).Si de altfel zvastica nu face subiectul si obiectul unei religii,ci a unei doctrine politice,asa ca nu vad ce legatura are cu subiectul de fata,unde se discuta despre simboluri religioase.Asa ca zvastica iese din discutie.

Ba nu iese, uite aci, ca-i simbol religios !!!
La urma urmei si aia cu neutralitatea statului fata de religie, tot lege e, da' lumea tine mortis sa o interpreteze ca incalcare a libertatii de exprimare!!!
Tu zici aici ca daca cineva nu da voie ortodocsilor sa-si exprime religia in spatiu public, e ca si cum ar atenta la libertatea lor de exprimare; mie mi se pare ca e o situatie similara cu aia in care cel amendat pentru insulta, tipa ca i se cenzureaza libertatea de expresie!!!

quote:
Referitor la finantarea BOR si a cultelor religioase,ea se face proportional cu numarul de adepti oficial declarati,deci ateii nu contribuie.Ortodocsii dau pentru BOR,catolicii pentru BC si neoprotestantii-pentru cultele lor care sunt recunoscute de stat conform legii.

No, sa inteleg faptul ca la plata impozitelor te intreaba cineva ce religie ai si in functie de asta platesti ori nu platesti cota de impozit pentru Biserica??? In cazul in care asa este, atunci - corect - un ateu nu poate sa-l puna pe Darwin la Biserica....da' daca bietu' ateu plateste acelasi impozit ca si ortodoxu', fara sa aiba nici un drept, nici macar in spatiu public, mi se pare discriminare!!!

PS - felicitari pentru bb din burtica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

quote:
.Si de altfel zvastica nu face subiectul si obiectul unei religii,ci a unei doctrine politice,asa ca nu vad ce legatura are cu subiectul de fata,unde se discuta despre simboluri religioase.Asa ca zvastica iese din discutie.

Cum era? 'Sancta Simplicitas' ?

Zvastica este un simbol religios stravechi, tocmai din zorii Paleoliticului.
A, dar pentru ortodoxie Paleoliticul pur si simplu nu exista deoarece este cu mult mai vechi decat cei 6000 de ani ai Pamantului Biblic.

Zvastica este insa si un simbol religios actual, cel mai pretuit in Jainism, probabil cea ma blānda religie a lumii. (motiv pentru care am dubii ca este o religie :D)

Ca profesor de religie sa rezervi zvasticii o conotatie exclusiv politica mi se pare, cum sa zic, ... apocaliptic

Alin

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by lilanda

quote:
nu prea cred ca poate sa-si atarne zvastica,am impresia ca nazismul si simbolurile lui sunt interzise prin lege(nu sunt sigura).Si de altfel zvastica nu face subiectul si obiectul unei religii,ci a unei doctrine politice,asa ca nu vad ce legatura are cu subiectul de fata,unde se discuta despre simboluri religioase.Asa ca zvastica iese din discutie.

Ba nu iese, uite aci, ca-i simbol religios !!!aha;presupun ca zvastica asta cu punctulete poate s-o atarne pe perete,daca e simbolul religiei lui,nu vad cine sa-l impiedice;si nu vad pe cine ar ofensa,atata vreme cat are legatura cu o religie,nu cu nazismul
No, sa inteleg faptul ca la plata impozitelor te intreaba cineva ce religie ai si in functie de asta platesti ori nu platesti cota de impozit pentru Biserica??? In cazul in care asa este, atunci - corect - un ateu nu poate sa-l puna pe Darwin la Biserica....da' daca bietu' ateu plateste acelasi impozit ca si ortodoxu', fara sa aiba nici un drept, nici macar in spatiu public, mi se pare discriminare!!!nu stiu exact cum functioneaza sistemul,dar stiu ca finantarea e proportionala cu numarul de adepti.Deci din suma x,stransa de la toata lumea,80% se duce la ortodocsi,restul la celelate culte si biserici,si cu 1% ramas(procentul ateilor) nu stiu ce se face,presupun ca se redirectioneaza undeva(zic asa,ilustrativ)
PS - felicitari pentru bb din burtica
multumescpozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet

Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
Serafim Rose

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by xenocid

quote:
.Si de altfel zvastica nu face subiectul si obiectul unei religii,ci a unei doctrine politice,asa ca nu vad ce legatura are cu subiectul de fata,unde se discuta despre simboluri religioase.Asa ca zvastica iese din discutie.

Cum era? 'Sancta Simplicitas' ?Zvastica este un simbol religios stravechi, tocmai din zorii Paleoliticului.
A, dar pentru ortodoxie Paleoliticul pur si simplu nu exista deoarece este cu mult mai vechi decat cei 6000 de ani ai Pamantului Biblic.Zvastica este insa si un simbol religios actual, cel mai pretuit in Jainism, probabil cea ma blānda religie a lumii. (motiv pentru care am dubii ca este o religie :D)Ca profesor de religie sa rezervi zvasticii o conotatie exclusiv politica mi se pare, cum sa zic, ... apocalipticAlin

Xenocid ,eu nu sunt profesoara de religie,in primul rand.Iar in al doilea rand n-am stiut chestiunea cu zvastica,de altfel vad ca difera de zvastica nazista prin punctuletele cu pricina,deci practic simbolul nu e identic.In al treilea rand n-am pretins vreodata ca le stiu pe toate,sunt multe lucruri de care habar n-am si uite asa mai invat si eu.Nu e rusine sa nu stii,e rusine sa te prefaci ca stii si sa m-ai habar,de fapt.Irina si bb Ilinca(26 aprilie '04)
si bb din burtica
Serafim Rose

Mergi la inceput